Zobacz pełną wersję : D90 + Sigma 18-50-2.8 EX DC Macro HSM
ambergraff
01-12-2008, 00:25
Witam wszystkich miłośników fotografii :-D
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D90 z kitowym obiektywem (Nikon AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR). I wszystko byłoby idealnie, gdybym nie potrzebował zdecydowanie jaśniejszego obiektywu. Przyszły obiektyw miałby mi zastąpić kitowy obiektyw oraz uzupełnić szklarnie w studiu. Na obecną chwilę, korzystam z pożyczonego Nikon AF-Nikkor 50 f/1.4D, ale podobno ma się ukazać w grudniu wersja z silnikiem, więc pewnie stanę się jego właścicielem. Skłaniam się więc do zakupu Sigma 18-50-2.8 EX DC Macro HSM, bądź też Tamrona 18-50/2,8.
Mam zatem pytanie dotyczące Sigmy – czy ktoś posiada ją w wersji z HSM i czy to jest jedyna zmiana w stosunku do wersji bez silnika:?:
stachmuszel
02-12-2008, 13:45
Ja mam Sigmę 18-50/2.8 Makro bez HSM, ale kolega ma z HSM. Co prawda krótko bawiłem się obiektywem kolegi, ale mogę powiedzieć, że HSM jest napewno zdecydowanie cichszy od wersji bez silnika. Szybkość porównywalna. Ta Sigma ma bardzo mały kąt obrotu od odległości najmniejszej do nieskończoności, może dlatego nie zauważam różnicy w prędkości.
Pozdr.
Sowulus12
02-12-2008, 13:54
Kolego ambergraff, ja rozumiem że to Twój pierwszy temat i zarazem post na tym forum, ale sprawa Sigma 18-50 f/2.8 vs Tamron 17-50 f/2.8 (bo chyba o niego Ci chodzi) była poruszana tu dziesiątki razy - wystarczy użyć opcji szukaj!!! Pierwszy lepszy temat z wyszukiwarki: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=287532
ambergraff
03-12-2008, 20:24
Kolego ambergraff, ja rozumiem że to Twój pierwszy temat i zarazem post na tym forum, ale sprawa Sigma 18-50 f/2.8 vs Tamron 17-50 f/2.8 (bo chyba o niego Ci chodzi) była poruszana tu dziesiątki razy - wystarczy użyć opcji szukaj!!! Pierwszy lepszy temat z wyszukiwarki: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=287532
Nie do końca chodziło mi o Tamron 17-50 f/2.8 tym bardziej, iż pytanie dotyczy Sigma 18-50-2.8 EX DC Macro HSM.
Co do zaproponowanego wątku, to już go miałem okazję dużo wcześniej przeczytać, tym nie mniej dziękuje i za tą podpowiedź.
Nie udało mi się znaleźć tematu poświęconego właśnie Sigmie z silnikiem, dlatego też pozwoliłem sobie go założyć, przy czym tak jak wspomniałem interesują mnie głównie aspekt użytkowy obiektywu i porównanie go z jego wcześniejszą wersją.;)
Ja mam Sigmę 18-50/2.8 Makro bez HSM, ale kolega ma z HSM. Co prawda krótko bawiłem się obiektywem kolegi, ale mogę powiedzieć, że HSM jest napewno zdecydowanie cichszy od wersji bez silnika. Szybkość porównywalna. Ta Sigma ma bardzo mały kąt obrotu od odległości najmniejszej do nieskończoności, może dlatego nie zauważam różnicy w prędkości.
Pozdr.
Czyli praktycznie nie ma co mówić o zwiększonej prędkości, co najwyżej o komforcie pracy. Spodziewałem się czegoś więcej po tym obiektywie, w końcu za coś dodatkowe pieniądze się płaci. Wracają natomiast do pozostałych aspektów to rozumiem, iż żadnych dodatkowych zmian w stosunku do Sigmę 18-50/2.8 Makro bez HSM nie ma?
Moim zdaniem w tej Sigmie z HSM jest lepiej z ostroscia, ale to czysto subiektywne spostrzezenie.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66266 -
taki dość obszerny wątek na temat sigmy, tamrona, HSM - udało się nawet kilka sampli z sigmy uzyskać - mimo, że łatwo nie było;)
Uczestnicy wątku chyba zostali w stanie rozterek.... ja do sigmy się nie przekonałam - ale poczytaj sam:)
Jak tylko watek o S 18-50 to i Jola sie pojawia :D
Uczestnicy wątku chyba zostali w stanie rozterek...
Ja niestety zostalem :( Za to 17-55 majaczy gdzies na horyzoncie.
Jak tylko watek o S 18-50 to i Jola sie pojawia :D
.
Bo jakos jestem dziwnie wyczulona na punkcie +/- tego zakresu i tego światła - a na razie żaden zawodnik mnie nie przekonał do końca:)
Choc na dzis ....
ambergraff
08-12-2008, 10:34
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66266 -
taki dość obszerny wątek na temat sigmy, tamrona, HSM - udało się nawet kilka sampli z sigmy uzyskać - mimo, że łatwo nie było;)
Uczestnicy wątku chyba zostali w stanie rozterek.... ja do sigmy się nie przekonałam - ale poczytaj sam:)
No i sobie poczytałem, ale nic specjalnie nie wynika z tego. Na moje potrzeby będzie w sam raz - cenie sobie kulturę pracy, solidność wykonania i serwis. Jak już wspomniałem ten obiektyw będzie pracował w większości przypadków w studiu, jako zamiennik dla stałek, wiec co do problemów z aberracją to specjalnie mi nie przeszkadza. Troszkę wstrzymuje mnie przed kupnem problem z mydlanym obrazem przy otworze 2,8, ale jak się zdążyłem zorientować, to kwestia konkretnego egzemplarza. No cóż, trzeba jechać osobiście do sklepu, wpiąć w korpus i testować, aż do zwycięstwa.:)
Jak już będziesz miał ten obiektyw to proszę napisz o swoich wrażeniach z użytkowania!!!
Bo jakos jestem dziwnie wyczulona na punkcie +/- tego zakresu i tego światła - a na razie żaden zawodnik mnie nie przekonał do końca:)
Czyli jestesmy w tym samym punkcie :)
Jak już będziesz miał ten obiektyw to proszę napisz o swoich wrażeniach z użytkowania!!!
Coz tu pisac. Fajne szklo tylko gdyby nie to mydelko na 2.8 :(
ambergraff
10-12-2008, 23:31
Coz tu pisac. Fajne szklo tylko gdyby nie to mydelko na 2.8 :(
No ale z tego co już zdążyłem się zorientować na forum, to kwestia konkretnego egzemplarza. Wniosek tylko jeden, nie kupować w sklepie wysyłkowym, no chyba że jest blisko zamieszkania.
Przy odrobinie szczęścia i kilku testowych sprawdzeniach może uda się trafić na dobry egzemplarz.
Przy jakim otworze w Twoim przypadku zaczyna dobrze ostrzyć?
No ale z tego co już zdążyłem się zorientować na forum, to kwestia konkretnego egzemplarza. Wniosek tylko jeden
To prawda, ale jednak nie widzialem jeszcze naprawde ostrego zdjecia z tej Sigmy na 2.8.
Przy jakim otworze w Twoim przypadku zaczyna dobrze ostrzyć?
Wg. mnie juz przy 3.5 jest ok (mowa o tych wyselekcjonowanych szklach). No ale nie kupujesz obiektywu z swiatlosila 2.8 zeby go przymykac.
Ale jesli mialbym juz wybierac miedzy Sigma a Tamronem to wole Sigme. W Tamronie poza ostroscia od 2.8 nie ma nic co by mnie przekonalo. Na ten temat byly juz setki postow, dziesiatki tematow, i kilka wojen :)
No i powiem szczerze dalej nie wiem czy S czy T... na N kasy brak w tym zakresie..
Chyba po prostu wybiorę się do sklepu z puszką..
ambergraff
15-12-2008, 12:04
Chyba po prostu wybiorę się do sklepu z puszką..
Ja to uczyniłem w sobotę. Na stanie posiadali dwie sztuki i niestety obie miały problem z mydełkiem przy otworze 2,8, chodź oczywiście w różnym stopniu. Dodatkowo jeden z nich miał kłopot w celności autofokusa, to ostrzył przed fotografowanym obiektem.
Po przetestowaniu obu obiektywów dałem sobie z nimi spokój. Praktycznie w obu przypadkach przy świetle 4 było wszystko idealnie, no ale... Co do problemów z FF, to można chyba po wizycie w serwisie powyższy problem skutecznie usunąć?
No niby tak ale kupujesz obiektyw ze światłem 2.8 i chcesz go w tym zakresie też używać.. Co do regulacji to w serwisie robią to bez problemu, wysyła się szkło z puszką i tyle. Ja byłem wczoraj w FJ ale nie mieli ani Sigmy ani Tamrona więc tylko wycieczkę sobie zrobiłem...
ambergraff
17-12-2008, 11:53
Co do regulacji to w serwisie robią to bez problemu, wysyła się szkło z puszką i tyle...
A jak długo taki problem serwis usuwa? Nie chciałbym pozbywać się sprzętu na dłużej niż tydzień.
To zalezy. Moga Ci nawet zrobic w 3 dni.
Grygolas
08-11-2010, 08:21
edit: błąd
Wczoraj nabyłem Tę Sigmę ponad dwuletnią z filtrem UV (poniżej 1k). Sprawdzałem dzisiaj rozdielczość jako podstawowy parametr na tablicy testowej formatu A3 zamieszczonej w DFV zgodnie z opisem procedury testowej wypełniając klatkę matrycy w całą tablicą. Przy przysłonie F:2,8 i ogniskowe 18mm miałem 1600, a przy przysłonie F:3,2 miałem 2000. Ostrzenie było w trybie auto, to chyba niezły wynik.