Zobacz pełną wersję : d700 - beep
Rajczakowski
30-11-2008, 21:45
czy to tyllkko moje kosialwe ucho, czy rzeczywiście w d700 beep jest o wiele cichszy niż w d200. ustawiony jest na "high" ale i tak - w d200 robiąc fotki na imprezach slyszalem beep`a AF ale w d700 nie slyszę go wcale bo sie gubi w halasie otoczenia.
A ja zawsze wyłączam tego beep'a bo mnie denerwuje i dodatkowo żre baterie.
Zawsze można zrobić pomiary w warunkach laboratoryjnych i porównać wyniki głośności... Geeezzz...
wasilewk
30-11-2008, 23:53
Nie no, pytający ma rację. Dziś specjalnie (przy włączonym samowyzwalaczu) szukałem uchem: z którego miejsca wydobywa się ten beep - czyli gdzie zasłonięto coś uszczelką. Wyszło na to, że jedynie spod 'wybieraka' wydobywa się troszkę dźwięku.
Pzdr.
W porównaniu z D3 to tego beep w ogóle nie słychać.
no k... ale ludzie to mają dylematy,
Mi się zdaje że rzeczywiście jest to bardziej ciche pip . Niedługo zaczniemy się zastanawiać jaki wydaje dźwięk gdy czyści matrycę bo np d60 i d700 wydają zupełnie inne dźwięki podczas tego procesu .
Jest duzo cichszy niż w d200 i bardzo dobrze, nie ma to jak w kościele słychać tylko beep raz od kamerzysty raz od fotografa :)
Władca Pixeli
01-12-2008, 01:05
A w Canonach ten beep podobno jest wyraźniejszy i ma lepszą barwę dźwięku :mrgreen:
qwerty1237
01-12-2008, 08:22
Bodajze z menu jest opcja jaki ten beep ma byc glosny.
Tiaa w D800 bedzie można sobie podłożyć własną melodyjkę :)
Bodajze z menu jest opcja jaki ten beep ma byc glosny.
d1 - High, Low, Off
a u mnie ten beep tak jakby troszkę szumiał... znaczy jest ostry ale szumi... ;)
High i Low - to barwa dźwięku a nie jego natężenie. High - dźwięk wysoki, Low - dźwięk niski. Dziwne, że nikt nie zwrócił na to uwagi ?!
High i Low - to barwa dźwięku a nie jego natężenie. High - dźwięk wysoki, Low - dźwięk niski. Dziwne, że nikt nie zwrócił na to uwagi ?!
bo nikt nie jest tak poważny jak ty ;);)
bo nikt nie jest tak poważny jak ty ;);)
Mnie też śmieszy wiele rzeczy, ale autora wątku pewnie nie. Gdybym zakładał własny, to nie po to, aby dostać kilka stron dowcipów zamiast odpowiedzi. Za wzór zawsze można brać odpowiedzi Czornyj`a - da się dowcipnie i na temat.
Za wzór zawsze można brać odpowiedzi Czornyj`a - da się dowcipnie i na temat.
No nie wiem. Tu się jakoś nie wypowiedział :D Ciekawe dlaczego? :twisted:
(przepraszam za głupi offtop)
ale autor wątku sam sobie odpowiedział na zadane pytanie... po co więc takie mądrości. Skoro kolega przerobił już kilka puszek D200, teraz d700 to raczej zna menu i jego opcje.
Czy zakładając wątek wolałbyś otrzymać kilka śmiesznych komentarzy czy kilka mądrych w stylu "urządzenia elektryczne działają lepiej po podłączeniu do zasilania" :)
Mnie taka regulacja głośności by się przydała bo jest sporo ciszej niż w 300 a to jest przydatna informacja dla typowego "słuchowca" że już czas wcisnąć spust.
ale autor wątku sam sobie odpowiedział na zadane pytanie... po co więc takie mądrości. Skoro kolega przerobił już kilka puszek D200, teraz d700 to raczej zna menu i jego opcje.
Czy zakładając wątek wolałbyś otrzymać kilka śmiesznych komentarzy czy kilka mądrych w stylu "urządzenia elektryczne działają lepiej po podłączeniu do zasilania" :)
Odpowiedział sobie sam, owszem, ale problem wziął się ze złej interpretacji tekstu. W tym przypadku "high" nie oznacza głośności. Komentarze natomiast zawsze wolę otrzymywać jedne i drugie. Mam nadzieję, że ta mądrość nieco pomoże ;) Dźwięk jest cichszy, faktycznie.
arciu102
02-12-2008, 20:45
Mi się zdaje że rzeczywiście jest to bardziej ciche pip . Niedługo zaczniemy się zastanawiać jaki wydaje dźwięk gdy czyści matrycę bo np d60 i d700 wydają zupełnie inne dźwięki podczas tego procesu .
a propos czyszczenia to właściwie d700 daje jakoś odczuć fizycznie ( drgania itp ) gdy ta funkcja działa ?
Ja nic nie wyczuwam a wcześniej miałem sony a 100 i tam to było czyć naprawdę wyraźnie
Drgań nie wyczuwam - ino słychać że czyści (a i to jak się ucho przyłoży a wokół nie jest głośno).
arciu102
02-12-2008, 21:49
dzieki :) skoro ma czyscić to pewnie czyści :) ( lub przynajmiej probuje )
Chyba dobrze to ująłeś - "próbuje", skuteczność taka sobie. Niestety.
Drgań nie wyczuwam - ino słychać że czyści (a i to jak się ucho przyłoży a wokół nie jest głośno).
W moim D700 nic nie słychać podczas czyszczenia matrycy.
Rajczakowski
03-12-2008, 23:34
dzięki za komentarze. i te zabawne.. i te mniej.. jednak poważnie - nie zawsze podczas szybkiej akcji zdążę zauważyc kropeczkę w wizjerze. kiedy w d200 pipkło to w większosci przypadkow szłyszalem... tu - w większosci przypadkow NIE słyszę. i to mnie dziwi.. Czy istotnie d700 zostało pomyslany jako pseudo-studyjna wersja d3? to by tłumaczyło brak potrzeby glosniejszego pipania... ale co? zaszczedzili na tym, czy jak? nie rozumiem
ale co? zaszczedzili na tym, czy jak? nie rozumiem
Zaoszczędzili. I tu jest następna przewaga D3 nad D700.
wasilewk
04-12-2008, 12:58
Zaoszczędzili. I tu jest następna przewaga D3 nad D700.
Chyba bardziej uszczelnili a może także ten piezoelektryczny 'głośniczek' dali mniejszy.
- nie zawsze podczas szybkiej akcji zdążę zauważyc kropeczkę w wizjerze.
jesli robisz szybka akcje to rob na C a nie na S.
hmm to ciekawe, że słyszycie w d700 jakiś dźwięk po ustawieniu ostrości, ja nie słyszę kompletnie nic :(
czyżbym był głuchy? tylko o tym nie wiem? hmmm ciekawe :(
czy ten dźwięk jest śmieszny czy nie to jednak jest on bardzo przydatny i gdy używam d700 to bardzo
mi go brakuje (w d70 jest on bardzo wyraźny), nie muszę patrzeć czy zdjęcie mogę pstrykać czy nie,
informuje mnie o tym właśnie ów beep :). Jest to wygodne ponieważ można się skupić wyłącznie na
kadrowaniu bez niepotrzebnego rozpraszania wzroku na tej zielonej kropeczce.
Ale w d700 tego jakby nie ma, a szkoda :( może chłopaki z nikona poprawią to przy okazji upgradu softu?
Wiadomo, nie wszyscy tego używają i dlatego taki wątek może wydawać im się śmieszny, ale mi
do śmiechu nie jest, jak i pewnie autorowi wątku.
pzdr.
Dzwiek jest - wystarczy ustawic
no ustawialem :( przynajmniej sądziłem że to powinno wystarczyć :( ale poszperam jeszcze przy
najbliższej okazji, może jest jeszcze jakieś tajemnicze miejsce do jego włączenia :) w sumie
ta instrukcja mała nie jest :)
sztefanek
15-12-2008, 06:59
tak,dzwięk jest,ale tylko w trybie af-a i af-s.jeżeli używasz af-c to zapomnij o pipczaku.przepraszam jak sie mylę,ale mój tak ma i kolegi też.pozdrawiam
w moim d70 też na af-c dźwięku nie ma, i bardzo dobrze, on ostrzy cały czas więc pipałby na okrągło :mrgreen:
dla mnie podstawa to af-s :) stąd zapotrzebowanie na dźwięk :)
Juz nie długo będziemy ładować beep polifoniczne ;P
ludzie... ten post to choroba. na co komu ten bip? jak ktoś jest świadom tego co robi jak fotografuje to na nic ten dźwięk...