PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i problemy z rozpoznawaniem obiektywów Sigmy w precyzyjnym AF

urad
30-11-2008, 20:34
OT ciekawostka....
Mam 3 szt. obiektywów sigmy
1. 24-70 f2.8 (II)
2. 70-200 f2.8 (I)
3. 30 f1.4

O ile aparat bezbłędnie rozpoznał obiektyw nr (1) tak z pozostałymi są problemy...
Jeśli ustawię sobie precyzyjnie AF dla (2) i potem założę obiektyw (3) to body widzi ze nadal mam (2) ... :/
i na odwrót jeśli zapamiętam ustawienia dla (3) i potem założę (2) to aparat twierdzi w menu precyzyjnego AF ze nadal mam (3)... nie tworzy oddzielnego profilu dla nowego obiektywu.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem ? Da się go jakoś rozwiązać ?

Niestety mam spore rozbieżności miedzy tymi obiektywami ...

Puszka kupiona tydzień temu z wgranym fabrycznie FW 1.10

Niedzwiedz
30-11-2008, 20:44
pisz prosze tak by ci z "bialym forum" tez cos przeczytali

ciekawe co piszesz az sprawdze to niedlugo

urad
30-11-2008, 21:00
poprawilem :) zapomnialem usunac formatowanie tekstu ;)

michal534
05-12-2008, 19:33
mam podobnie z 2 Tamronami

polo
30-12-2008, 23:44
mam sigmę 50-150 -2.8 ustawioną jako 2, 60mm-2,8 Nikona jak 3 na okrasę 18-200 Nikona na 1
przy zmianie poprostu wchodzę w menu i daję na ten który aktualnie pracuje jest wszystko ok.
wersja softu 1.10 wgrywany kilkanascie dni temu a puszka kupiona w kwietniu 2008

maki
31-12-2008, 15:31
No to wcale nie jest OK

artko
31-12-2008, 15:37
mam sigmę 50-150 -2.8 ustawioną jako 2, 60mm-2,8 Nikona jak 3 na okrasę 18-200 Nikona na 1
przy zmianie poprostu wchodzę w menu i daję na ten który aktualnie pracuje jest wszystko ok.
wersja softu 1.10 wgrywany kilkanascie dni temu a puszka kupiona w kwietniu 2008

Cały szkopuł w tym , że nie powinieneś grzebać w menu - to body ma zastosować odpowiednią kalibrację - powinno rozpoznać obiektyw i zastosować zapamiętaną dla danego szkła korektę. Uwierz mi, że nie zawsze jest czas na grzebanie w menu.

jordash
02-01-2009, 13:43
ja mam ten sam problem ,dawniej puszka zmieniala same teraz musze torobic recznie.
a jak ktos napisal wyzej nie zawsze jest czas dodam ze obiektywy mam raczej nikona

JK
02-01-2009, 13:58
Cały szkopuł w tym , że nie powinieneś grzebać w menu - to body ma zastosować odpowiednią kalibrację - powinno rozpoznać obiektyw i zastosować zapamiętaną dla danego szkła korektę. Uwierz mi, że nie zawsze jest czas na grzebanie w menu.
Cały szkopuł w tym, że macie Sigmy, a nie Nikkory. Nie pierwszy już raz wychodzą jaja i niekompatybilności Sigmy względem puszek Nikona. Sigma nie kupiła odpowiedniej licencji i robi szkła na czuja, a Wy macie problemy - to się nazywa okazja, albo drobna oczszędność. :wink:

swider
02-01-2009, 14:53
Z tego co ja sie orientuje to Sigma nie ma licencji, ale wykupionej od Canona (i to oni wiecznie narzekali na wspolprace z Sigma). Z Nikonem nigdy nie bylo problemow.

Ale odnosnie tego konkretnego problemu nie wypowiem sie bo nie posiadam D300:)

JK
02-01-2009, 14:55
Zawsze były. Jak się pojawił D200, to HSMy nie działały z AF-ON. Lampy Sigma przeprogramowywała. Obiektywy klalibruje. Teraz znów jakieś numery z protokołem. Jeśli nie mają wykupionej licencji, to jeszcze mogą to zrozumieć, ale jeśli ją jednak wykupili, to brak słów.

prz3mo
02-01-2009, 15:09
Zawsze były. Jak się pojawił D200, to HSMy nie działały z AF-ON. Lampy Sigma przeprogramowywała. Obiektywy klalibruje. Teraz znów jakieś numery z protokołem. Jeśli nie mają wykupionej licencji, to jeszcze mogą to zrozumieć, ale jeśli ją jednak wykupili, to brak słów.

Nie przesadzałbym z tym, że producenci niezależni są tacy be, a jedynie słyszny jest Nikon (i jego szkła).
Owszem Nikkory są mimo wszystko najpewniejsze, odsetek trefnych sztuk najmniejszy, ale tak różowo to też nie jest...

Nikon nie kalibruje szkieł?
Nie ma mydlanych sztuk całkiem wysokich modeli Nikkorów jak choćby 17-55 ?
Nie ma jakiś dziwadeł z nową 50mm Nikona i jednoczesnym wspomaganiu AF z SB ?
Nie pomnę o jakimś problemie z niefortunnym otworze na śrubkę w super hiper nano 24-70 (http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lampy-blyskowe/96319-nikkor-af-s-24-70-f.htm)
itd...itd...

Po wprowadzeniu nowych modeli korpusów Nikona też wychodzą czasem różne kwiatki ze starszymi szkłami czy innymi akcesoriami..

Prawda jest taka, że jest coraz gorzej z całą elektroniką. Nie tylko ze sprzętem foto... Szybkość z jaką pokazuje się nowe modele, skomplikowane budowy etc...etc... to powoduje, że będzie coraz gorzej.

swider
02-01-2009, 15:17
Zawsze były. Jak się pojawił D200, to HSMy nie działały z AF-ON. Lampy Sigma przeprogramowywała.
Odnosnie lamp to nie wiem - nigdy nie uzywalem Sigm.
Ale to i tak nic z porownaniem do tego co sie dzieje u Canonowcow :) Naprawde (w moim mniemaniu) nie jest najgorzej z Sigma.

Obiektywy klalibruje.
Niestety nasze kochane Nikkory miewaja ten sam problem. Trafialy sie strzelone topowe modele - N 17-55, a nawet 24-70(!).

Ale faktycznie, sprawa z licencja budzi wiele pytan. Przydalaby sie wypowiedz jakiegos czlowieka ktory ma w 100% sprawdzone informacje. Bo ja swoje posiadam tylko z rozmow z innymi fotografami (choc kiedys sprzedawca w Sigma Pro-Centrum potwierdzil ze maja wykupiona licencje od Nikona).

-edit-
Widze, ze prz3mo mnie uprzedzil :)

Waldo 2008
02-01-2009, 16:39
Witam. mnie też spotkała w każdym razie przykra niespodzianka. Moje body nie rozpoznaje żdnego szkła. Jeśli ręcznie nie zmienię w menu to wychodzą cudeńka. Niestety niezbyt dokładie w takim razie przeczytałem instrukcję i wydawało mi się, że tak powinno być aż tu taki "ZONK".

Waldo 2008
02-01-2009, 20:09
A jednak warto przeczytać instrukcję dla D300 zamiast palnąć tak jak w poprzednim poście.
W menu "USTAWIENIA" można dokonać precyzyjnej korekty kilku obiektywów bez CPU ale tych z CPU też.
W "MENU USTAWIEŃ OSOBISTYCH" w f4 ustawić "Non.CPU".
Przyciskiem "Fn+pokrętło głóne" wybierasz numer podpiętego obiektywu z zapamiętaną przez puchę korektą bez konieczności kopania w całym "MENU".
Pozdrowionka.

maki
02-01-2009, 20:45
Z czego Ty się cieszysz?

Waldo 2008
02-01-2009, 21:38
A mam być ponurakiem?
Życie jest zbyt piękne aby go przemarudzić.
maki - żyj.

maki
02-01-2009, 22:01
Ja żyję. Przeczytaj jeszcze raz instrukcję.
Pozdrawiam

wasilewk
02-01-2009, 22:25
[...]. Przeczytaj jeszcze raz instrukcję.
Pozdrawiam

Jeśli mogę:
Mam tylko D700, ale zaraz po zakupie w Imfoto uprzedzono mnie, że dla poprawnego rozpoznawania Sigmy 10-20 (chodziło o automatyczne przełączanie się z FX na DX) należy wgrać nowy firmware do obiektywu. Może dla D300 też jest wymagany zmodernizowany firmware w obiektywach Sigmy ?

Pzdr.

maki
02-01-2009, 22:45
Nie wiem w czym może leżeć problem, u mnie akurat wszystko działa z Nikkorami i z Sigmami, ale chodzi o to że to w ogóle powinno u wszystkich "samo" działać a nie przy pomocy klawiszy funkcyjnych czy grzebania w menu. Na tej zasadzie to ja w d50 imbusem sobie regulowałem.
Pozdr

Waldo 2008
03-01-2009, 14:45
maki - mam więc prośbę (moje czytanie ze zrozumieniem coś szwankuje) , gdzie pojawia sie informacja, że podpieto to czy inne szkło? Będę wdzięczny.
Pozdr.

maki
03-01-2009, 20:23
Pojawia się w menu SETUP MENU>AF Fine tuning> i tu wyświetla wartość zapamiętanej korekty dla obecnie podpiętego szkła. W > List Saved Values masz listę szkieł zapamiętanych, z tym że podaje same ogniskowe, bez nazw Sigma czy Nikkor. Do tego dodatkowo na wyświetlaczu podczas przeglądania fotek powinieneś mieć na jednym z ekranów ( o ile masz włączone rozszerzone wyświetlanie) info pod pozycją LENS: jakie szkło robiło fotkę (też tylko ogniskowe i jasność).
Pozdrawiam

lodzermensch
03-01-2009, 20:46
Nie przesadzałbym z tym, że producenci niezależni są tacy be, a jedynie słyszny jest Nikon (i jego szkła).
Owszem Nikkory są mimo wszystko najpewniejsze, odsetek trefnych sztuk najmniejszy, ale tak różowo to też nie jest...

Nikon nie kalibruje szkieł?
Nie ma mydlanych sztuk całkiem wysokich modeli Nikkorów jak choćby 17-55 ?
Nie ma jakiś dziwadeł z nową 50mm Nikona i jednoczesnym wspomaganiu AF z SB ?
Nie pomnę o jakimś problemie z niefortunnym otworze na śrubkę w super hiper nano 24-70 (http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lampy-blyskowe/96319-nikkor-af-s-24-70-f.htm)
itd...itd...

Po wprowadzeniu nowych modeli korpusów Nikona też wychodzą czasem różne kwiatki ze starszymi szkłami czy innymi akcesoriami..

Prawda jest taka, że jest coraz gorzej z całą elektroniką. Nie tylko ze sprzętem foto... Szybkość z jaką pokazuje się nowe modele, skomplikowane budowy etc...etc... to powoduje, że będzie coraz gorzej.

Wydaje się, że JK nie pisał o jakości Nikkorów, ale ich pełnej kompatybilności z całym systemem.
Dla mnie jest oczywiste, że inżynierowie Nikona projektując coś dzisiaj, myślą o zgrywaniu tego z przyszłymi wynalazkami. Dzięki temu dzisiejsze puszki rozpoznają obiektywy wyprodukowane w czasach, gdy niewielu mogło przypuszczać, że światowa sprzedaż błon fotograficznych spadnie prawie do zera... ;)
Gdzieś tam poukrywane są różne haczyki, o których spece np. Sigmy nie wszystko wiedzą. I nie będą wiedzieć, bo Nikonowi na tym nie zależy przecież. I dlatego sprzęt nie zgrywa się w 100% z puszkami czy lampami.
Wszystko na ten temat.

Waldo 2008
03-01-2009, 21:04
maki - dzięki. Dopiero po powrocie do ustawień fabrycznych i ponownym ustawieniu mojego "widzi mi się" jest wszystko OK. Pucha widzi Nikory, Tokine i Sigmę a ponieważ pamiętałem precyzyjne korekty jest prawie tak samo jak wcześniej z tym tylko, że lepiej. Nie wiem co blokowało rozpoznawanie szkieł w poprzdnim ustawieniu.
Pzdr.

maki
04-01-2009, 12:54
A to też ciekawe.
Pozdrawiam