PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - podświetlenie pola AF

sof
30-11-2008, 16:03
Przed kilkoma dniami kupiłem D80 + sigma 18-200 OS i zastanawia mnie jedno.
W instrukcji obsługi jest napisane, że w momencie gdy ostrość zostanie ustawiona (żeby nie było: w pojedynczym polu AF) na czerwono błyska ten konkretny punkt. Mój zaś aparat ustawia ostrość, ale błyskają wszystkie punkty AF (oczywiście ten jeden jest oznaczony szerszą ramką AF).
Zastanawia mnie czy to błąd na matówce, czy wszystkie d80 tak mają (zlinczujecie mnie, ale przesiadłem się z analoga eos 30 i tam czegoś takiego nie było).

btw czy u Was też są widoczne te linie do punktów AF na wyświetlaczu ? (ciekawi mnie czy to jakaś felerna seria, czy może wszystkie tak mają).
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź :))

carl00s
30-11-2008, 16:06
nie wiem jak w D80, ale w D70s to normalna sprawa. podswietlenie pojawia sie pod wszystkimi polami AF a takze zauwazalne jest przy krawedziach obrazu, natomiast aktywne pole AF jest podswietlone mocniej.

robertG7
30-11-2008, 16:07
Kłania się opcja SZUKAJ w narzędziach forum.

sof
30-11-2008, 16:09
szukałem, ryli, szukałem. I nie znalazłem :))

buskibj
30-11-2008, 16:10
Chyba nikt nie ma siły żeby ci napisać "użyj opcji szukaj" pytania wałkowane 1mln razy,
aparat masz ok :)
aha pomachaj nim i posłuchaj czy w środku coś się nie grzechocze-Witamy na forum,

sof
30-11-2008, 16:13
buahaaa :)) grzechotałem na początku :))) u mnie jest jakieś takie liche :/ zepsuty?! ;)))
dzięki za info

buskibj
30-11-2008, 16:20
Rób zdjęcia i nie patrz na nic,aparacik masz ok,
jedyna co mnie dziwi to to,że go kupiłeś,za 500-600zł więcej masz canona d40 o klasę lepszego,
pozdr

Tofifik
30-11-2008, 16:30
jak canona to 40D (troche dziwnie się patrzy na d nie z tej strony) ale fakt ze w D80 dziwnie wymyslili te podświetlenie bo nawet w MF się podświetla punkt af.

buskibj
30-11-2008, 16:35
:)

sof
30-11-2008, 16:37
Mam jeden niepodważalny i obiektywny argument na korzyść d80. Canon mi nie leży :)) A 6 stów piechotą nie chodzi. Za te pieniądze kupię sobie fajny statyw i będę miał połowę na lampę. Jak to powiedział jeden polityk "dobry pilot i na drzwiach od stodoły poleci" ;)) Mi w zupełności d80 wystarczy.

tromek7
30-11-2008, 17:50
Rób zdjęcia i nie patrz na nic,aparacik masz ok,
jedyna co mnie dziwi to to,że go kupiłeś,za 500-600zł więcej masz canona d40 o klasę lepszego,
pozdr

Majac d80 do wyboru i 40d i nawet te 600 pln tez wybralem d80 z prostego powodu-pucha canona jest wielgachna, a ja chce tylko sobie lazic po swiecie i cykac amatorsko fotki. Jednych to dziwi innych nie i proponuje przy tym pozostac.

GeparD
30-11-2008, 18:47
Mam jeden niepodważalny i obiektywny argument na korzyść d80. Canon mi nie leży :)) A 6 stów piechotą nie chodzi. Za te pieniądze kupię sobie fajny statyw i będę miał połowę na lampę. Jak to powiedział jeden polityk "dobry pilot i na drzwiach od stodoły poleci" ;)) Mi w zupełności d80 wystarczy.

zycze powodzenia :) i jak na prawde kupisz fajny (w sensie dobry!) statyw i zostanie ci polowe na lampe to daj znac. nie dawno przez to przechodzilem (kupno statywu) i jednak zostalem bez...

yOyO-
18-12-2008, 09:37
btw czy u Was też są widoczne te linie do punktów AF na wyświetlaczu ? (ciekawi mnie czy to jakaś felerna seria, czy może wszystkie tak mają).

Na wstępie grzecznie się przywitam.

W dniu wczorajszym zostałem szczęśliwym posiadaczem Nikona D80 i tak jak poprzednik zauważyłem cieniutkie linie prowadzące od brzegu kadru do aktywnego pola AF (nie mylić z włączoną siatką kadru). Wydaje mi się, że tak ma być.

Tak więc, nie przejmuj się, ja też tak mam i nie mam zamiaru z tego powodu oddawać nowej maszynki do serwisu :)

Nie bądźmy onanistami sprzętowymi :P

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych zdjęć :)

mpwt
18-12-2008, 10:42
Wydaje mi się, że tak ma być.

A zamiast wydawać się, nie lepiej przeczytać FAQa? :D

yOyO-
18-12-2008, 13:11
A zamiast wydawać się, nie lepiej przeczytać FAQa? :D

Zgodzę się z Tobą. Wczorajsze zapoznanie się z intrukcją obsługi zakończyłem przed rozdziałem "Rozwiązywanie problemów", stąd nie doczytałem.
Dla potomnych:

Wokół aktywnego pola ostrości widoczne są cieniutkie linie lub wyświetlacz świeci jna czerwono po podświetleniu pola ostrości.

Odp. Takie zjawiska są normalne dla wizjera tego typu i nie oznaczają one wadliwego działania.

kronos28
19-12-2008, 14:16
zapoznać się należy i z tym wątkiem http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17663