Zobacz pełną wersję : Nikon D80
Witam
Kupiłem dzisiaj NIKON D80 + 18-55mm F/3,5-5,6G AF-S VR DX i mam problem z AUTOFOCUSEM, chodzi dokładnie o to , że nawet przy wyborze planu AUTO przy wciśnięciu do połowy spustu ostrość się nie ustawia (silnik w obiektywie nie zadziałał), mam oczywiście i na obiektywie i na body ustawione by używał autofocusa, przy manualnym wyborze ostrości, obiektyw kręci się bardzo delikatnie i gładko więc raczej nie jest uszkodzony chyba że silnik do AF, przerzuciłem się z D40x więc może czegoś nie potrafię włączyć, D80 jest bardziej zaawansowanym aparatem fotograficznym ale w instrukcji nie mogę się niczego doczytać na ten temat. czy w takim razie należy reklamować sprzęt ?
Dzięki za pomoc
autograf
30-11-2008, 15:17
Spróbuj:
- zdjąć i ponownie założyć obiektyw
- przetrzeć styki na bagnecie
a jesli to, co sugeruje autograf nie pomoze, zakrec sie za innym obiektywem i podepnij go do swojego korpusu. Bedziesz wiedzial, czy masz problem z aparatem czy ze swoim 18-55.
KARLOS_vu
30-11-2008, 19:50
kurde te KITy chyba zwalone są
Ja mam 18-135 też kupiony z BODY
leżał prawie rok nie używany teraz chciałem sprzedać
i dupa tez nie działa - inne szkła śmigają jak głupie
Gwarancja minęła - szukam jakiegoś płatnego serwisu
w regionie bo przeczyszczenie styków nie poskutkowało
dobryjanek
30-11-2008, 22:07
Zupełny strzał: a jak z ustawieniami przycisku AE-L/AF-L? Może masz takie ustawienie, że tym przyciskiem się łapie ostrość, a nie spustem?
Witam,
Na każdym innym obiektywie AF działa bez problemu (te same utawienia) na moim KIT`owym ani drgnie, przykładałem sobie go do ucha i słychać taki cichy pisk i zgrzytanie jak by nie miał siły go pokręcić przy przytrzymaniu supstu w połowie, więc wychodzi tylko reklamować.
Dziękuje za podpowiedzi.
KARLOS_vu
30-11-2008, 22:18
jak masz ważną gwarancję to ślij
a podepnij go jeszcze pod inne BODY
dla pewności
Pod D40x to samo, AF nie działa - gwarancja jest bo kupiłem go dzisiejszego dnia, jutro dostanę nowy, może będę miał większe szczęście tym razem :)
Pozdrawiam
KARLOS_vu
01-12-2008, 09:24
D40x to chyba normalne że nie zadziała to szkło
tam potrzebne obiektywy z własnym napędem
a Twój kit tego nie ma
D40x to chyba normalne że nie zadziała to szkło
tam potrzebne obiektywy z własnym napędem
a Twój kit tego nie ma
Jak nie ma jak ma 18-55mm F/3,5-5,6G AF-SVR DX, jest oznaczenie AF-S to ma silnik
KARLOS_vu
01-12-2008, 10:19
aaa ok sorki
nie doczytałem myślałem że chodzi o zwyklaka
Lavender
03-09-2009, 16:21
Kupiłem D80 + 18-135 w JAP i ten AF rzeczywiście nie działa jak powinien, dziwna rzecz... nie mam nawet jak sprawdzić czy z innym szkłem te body bedzie hulać... A może któryś z kolegów w W-wie może się spotkać na minut kilka i zapiąć coś innego do mojego body....
dziwne objawy macie u mnie i 18-55 i 18-70 chodzi OK. 55-200 również...nie mam pojęcia co tam może się dziać z tymi kit'ami...