Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z otwieraniem nefów spod Bridge'a

amator_r
29-11-2008, 22:51
witam,

wszystko działało ok.. czyli 2 kliknięcia w NEFa w bridge'u otwirały go w ACR bez udziału PSa. Teraz podówjny klik powoduje otworzenie pliku w ACR ale uruchamia się wcześniej PS... a jak spróbuję kliknąć prawym przyciskiem na NEFa i dam "Open in Camera Raw..." mam komunikat że "Camera Raw is not enabled. Camera Raw editing requires that a qualifying product has been launched at least once to enable this feature". Stało się tak po updacie CameraRaw do wersji 5.2 (przekopiowany Camera Raw.8bi do odpowiedniego katalogu. Poczytałem już troche o tym problemie na różnych forach, ale ciężko z rozwiązaniem tego problemu.

Spotkał się ktoś z tym?

wasilewk
29-11-2008, 22:57
... Stało się tak po updacie CameraRaw do wersji 5.2 (przekopiowany Camera Raw.8bi do odpowiedniego katalogu. Poczytałem już troche o tym problemie na różnych forach, ale ciężko z rozwiązaniem tego problemu.

Spotkał się ktoś z tym?

Może spróbuj Camera Raw 4.6 ?

amator_r
29-11-2008, 23:07
to jest CS4 więc przed updatem był ACR 5.0. Ciekawe jest to że 2-klik otwiera to w ACR 5.2 i wszystko działa, ale przeszkadza mi to ,że otwiera sie to poprzez Photoshopa, a tego nie chcę. Chcę żeby otworzył sie tylko ACR spod Bridge'a :)

wasilewk
29-11-2008, 23:13
...ale przeszkadza mi to ,że otwiera sie to poprzez Photoshopa, a tego nie chcę. Chcę żeby otworzył sie tylko ACR spod Bridge'a :)

Ja się z tym męczę od dawna, da się z tym żyć: otwiera się prawidłowo, tylko pod spodem siedzi Photoshop, którego po wyjściu z ACR po prostu zamykam.

Pzdr.