Zobacz pełną wersję : Problem z wbudowaną lampą w D90
andrzej1970
29-11-2008, 01:48
Witam Wszystkich Serdecznie
Od 6 godzin byłem szczęśliwym posiadaczem Nikona D90 z kitem 18-105. Wszystko było ok do momentu kiedy to przestała działać wbudowana lampa błyskowa. Lampa jest włączona w menu. Aparat jest w trybie auto, lampa się podnosi i nic, lustro klapie, ale błysku nie ma. Pytanie czy ktoś z Was miał podobne problemy? Jestem początkującym uzytkownikiem lustrzanek cyfrowych i będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Andrzej
ustaw aparat na tryb M, w menu ustaw wbudowana lampe na tryb ttl, jak ci nie blysnie idz do sklepu i wymien puche bo to nie jest normalne zachowanie moim zdaniem
velaskez
29-11-2008, 02:50
W trybie zdjęć tematycznych - krajobraz, makro, zdjęcia nocne lampa nie będzie działać nawet jak ją wyciągniesz...
Przytrzymaj przycisk wyzwalania manualnie lampy blyskowej, przekrec pokretlem i przylukaj na wyswietlaczu jak sie bedzie piorunek zmienial, moze masz przekreslony to dzialac nie bedzie. Lepiej poczytaj instrukcje zanim zaniesiesz do sklepu, unikniesz smiechu sprzedawcy :-) Pozdr.
andrzej1970
29-11-2008, 10:00
Lampa przełączona w tryb TTL aparat w trybie M - piurun nie jest przekreślony i co i nic, zaraz szlag mnie trafi, aparat 3,4 tys i jest trafiony po 3 godzinach używania, gratuluje niezawodności Nikonowi.
PS."W trybie zdjęć tematycznych - krajobraz, makro, zdjęcia nocne lampa nie będzie działać" - aż takim amatorem to nie jestem i wiem o tym
Nikon to zwyczajny producent, zwyczajnego sprzętu, dla zwyczajnych ludzi... Puszcza na rynek i supersprzęty, i... buble - jak każdy inny masowy producent. "Niezawodność Nikona" jest taka sama jak "niemiecka solidność": to tylko mit... pozostałość z "dawnych czasów". Niestety.
Do 5 (albo 7) dni można zakupiony sprzęt w sklepie wymienić... przynajmniej ja mogłem tak zrobić w MM (też Nikon :mrgreen:). Zasuwaj, więc do sklepu!
zrób reset puszki,może zadziała?
andrzej1970
29-11-2008, 12:01
Mogę w ciagu 7 dni zrezygnowac z aparatu, jutro niosę go do sklepu. Zobaczę co powiedzą w sklepie. Teraz mam wieksze wątpliwości czy dobrze zrobiłem kupujac ten model. Kupiłem Nikona majac nadzieje że puszka wystarczy na parę lat. Znajomi namawiali na Pentaxa lub Olymusa, ja jednak postawilem na Nikona kierujac się sentymentem do marki (poprzednie aparaty to Nikony) oraz opiniami o niezawodnosci tej marki.
andrzej1970
29-11-2008, 12:02
Reset robiłem i nadal nic
idz do sklepu i reklamuj, Nikon czy nie Nikon, nic nie jest idealne i ma prawo sie popsuc
Articool
29-11-2008, 13:49
Teraz mam wieksze wątpliwości czy dobrze zrobiłem kupujac ten model. Kupiłem Nikona majac nadzieje że puszka wystarczy na parę lat. Znajomi namawiali na Pentaxa lub Olymusa, ja jednak postawilem na Nikona kierujac się sentymentem do marki (poprzednie aparaty to Nikony) oraz opiniami o niezawodnosci tej marki.
Jejku. Po prostu masz nie fart. Trafił Ci się wadliwy model. Zdarza się najlepszym. Nie myli się ten, kto nic nie robi ;]
daj znać czy ci wymienili i czy doszli to tego co jest z nim nie tak
Nie robilbym z tego problemu. Wewnetrznej lampy sie nie uzywa :D Kupilbym zewnetrzna, chocby SB400 za 177zl na poczatek.:mrgreen: .
Nie robilbym z tego problemu. Wewnetrznej lampy sie nie uzywa :D Kupilbym zewnetrzna, chocby SB400 za 177zl na poczatek.:mrgreen: .
Skoro jest to ma działać, nie? Za to płaci się przecież nie małą kasę...
Articool
29-11-2008, 16:44
Jeśli zawsze tak pod chodzisz do życia to jesteś Luzak ;] tylko nie wiem czy to jest in plus ale raczej nie.
Skoro jest to ma działać, nie? Za to płaci się przecież nie małą kasę...
Dokładnie. Bezdyskusyjnie ma działać
a jak zechce mu sie wyzwolic zewnetrzna lampe ta wbudowana? wtedy problem na pewno da o sobie znac :P
Rece opadaja, idz do serwisu i wymien na inny, nie ma rzeczy niezawodnych...
tak jak powiedzial vASQ i jak wspomnialem pare watkow wyzej, wg mnie sprawa do serwisu a temat do zamkniecia