Zobacz pełną wersję : capture NX 1,35 - D700
Szukałem na forum ale nie znalazłem.
Mam Capture nx zakutalizowne do wersji 1,35 i okazuje się że niestety nie otwiera NEFów z D700.
Czy to tak ma być że muszę kupić wersję 2.xx czy może coś źle robię?????
PS
szlag mnie trafia z tym nikonem i jego wersjami oprogramowania i koniecznością kupienia nowszej wersji ...
Może to się Tobie przyda ?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65072
Dzięki, przydało się bardzo
Może to się Tobie przyda ?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65072
ma ktoś aktualnego linka albo może mi podesłać aplikację do otwierania NEFów z D700 w CNX ??
borregaard
11-11-2009, 13:52
ma ktoś aktualnego linka albo może mi podesłać aplikację do otwierania NEFów z D700 w CNX ??
Może to Ci się przyda....
http://photo.net/nikon-camera-forum/00QMQt
Witam
Jak wszyscy nowi użyszkodnicy Nikona D700 po przebrnięciu przez pierwsze trzy dni (niektórzy może dłużej :grin:) objawów totalnej euforii po jego zakupie zaczynamy zgrywać setki zrobionych na próbę zdjęć do naszych pecetów. Oczywiście instrukcję obsługi czytamy (później :confused:). I oczywiście jak większości (mnie absolutnie nie wykluczając) mina szybko rzednie po tym, jak okazuje się, że Capture NX w wersji dla mniej zamożnych (czyli 1.3.5) nie czyta z naszej nowiutkiej puszki plików NEF. To znaczy czyta, ale bestia nie chce wyświetlać i obrabiać. Jednym z licznych "dobrych" rozwiązań jest upgrade do ver. NX2 (na dzień dzisiejszy najtańszy udało mi się znaleźć za 350 zł). Innym rozwiązaniem jest sprzedać jedynkę i kupić PS ver. X, LR lub co innego. Dla tych, którym takie rozwiązania nie wydają się w najbliższej przyszłości możliwe do zrealizowania przedstawiam inną alternatywę.
Po kilkunastu godzinach wnikania i rzucania po mieszkaniu inwektywami, przeinstalowaniu wszystkiego, co nosiło na kompie nazwę NIKON doszedłem do następującego rozwiązania w tym wątku (czyli skorzystałem z zamieszczonych wyżej linków kolegów). Po lekturze tekstu w języku Szekspira (zrozumiałem 1/5) stwierdziłem, że spróbuję tego hackowania. Ale, jako że ten programik o nazwie chyba D700 hack.com nie za bardzo wiem jak działa spróbowałem innej rzeczy. I okazuje się, że rozwiązanie jest o wiele prostsze, niż korzystanie z jakichś dosowych programików.
Oto sposób, aby NIKON CAPTURE NX 1.3.5.czytał NEF'y z Nikona D700:
ZAŁOŻENIA:
1. Używam VISTA Home Premium + SP1 i najnowsze uaktualnienia;
2. Nikon D700 z najnowszym softem;
3. Capture NX też z nowinkami na pokładzie.
DZIAŁANIA:
1. Skopiować wszystkie foty na peceta tak, jak to było dotychczas robione.
2. Z poziomu Windows Explorera otworzyć katalog z NEF' ami do obróbki, czyli kliknąć START/OBRAZY/XXXX katalog
3. Wyświetlą nam się miniatury naszych zdjęć.
4. Wcisnąć CTRL+A (lub ręcznie zaznaczyć wszystkie NEF'y na raz);
5. Z menu kontekstowego wybrać opcję WŁAŚCIWOŚCI ;
6. Pojawi się okienko właściwości zaznaczenia. Wybrać zakładkę SZCZEGÓŁY;
7. Wyszukać właściwości APARAT FOTOGRAFICZNY / MODEL APARATU FOTOGRAFICZNEGO;
8. Kliknąć LPM i zmienić z D700 na D3, a potem nacisnąć OK;
9. Poczekać, aż winda zmieni wszystkie NEF' y i już można korzystać z NC1.
Powodzenia.
ja pierdziele, jeśli to faktycznie działa, to jestem w niezłym szoku:)
ja pierdziele, jeśli to faktycznie działa, to jestem w niezłym szoku:)
Najprostsze rozwiązania są prawdopodobnie najbardziej wstrząsające. Wszyscy zachodzą w głowę: jak to możliwe, że na to nie wpadłem.
Władca Pixeli
12-05-2010, 03:51
Pisałem o podobnym procederze w 2007 roku
Pierwszym przypadkiem był Nikon D40 gdzie po zamianie w NEF na D50 można było stosować starszą wersję oprogramowania.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=16899&page=2
Pojawiły się nawet programy na forum do automatycznego zamieniania NEF tak, aby starszy program mógł otwierać.
W przypadku kilku modeli Nikona można w ten sposób oszukać oprogramowanie.
Rzeczywiście, szkoda, że nie wpadłem na ten wątek. Ale to chyba dlatego, że wyszukiwarka była skojarzona z D700, a w cytowanym wątku było o D40 i D80. Nie mniej jednak, lektura tego wątku zmusiła mnie do sprawdzenia, czy po zmianie właściwości pliku NEF'a z D700 na D3 są jakieś różnice w obrazie.
Otóż, po otwarciu exif'ów oryginału i zmodyfikowanej kopii nie ma żadnych różnic. Poza pozycją: DEVICE (D3/D700) i pozycją DATE MODIFIED w exifie nie widzę żadnych różnic. Również subiektywnie patrząc na oba zdjęcia nie widzę żadnej różnicy.
Tak więc, jest to chyba najszybszy sposób na otwarcie NEF'a z D700 w programie Capture NX w wersji 1. I co najważniejsze, kwestie poruszane w Twoim wątku: ingerujemy we właściwości swoich zdjęć, a nie w strukturę programu do obróbki obrazu, co nie stanowi moim zdaniem naruszenia prawa (choć prawnikiem nie jestem i być może jest inaczej).
Dlatego zamiast rozglądać się za upgradem do NX2 mogę dalej korzystać z jedynki. Na dzień dzisiejszy ok. 350 zł zostaje w kieszeni. Nie wykluczam jednak, że na długo tam pozostanie. Ściągnąłem sobie triala 60 dniowego i zaczyna mi się podobać.