Zobacz pełną wersję : Pomocy!!!
piter 78
28-11-2008, 22:03
proszę powiedzcie mi czy obiektyw Nikon AF-S 18-70mm f/3.5-4.5 G ED-IF DX ma jakąś stabilizacje obrazu, czy podpięty pod d80 dobrze funkcjonuje? chcę juto zamówić taki zestaw i boję się o ten obiektyw, czy nie ma problemu z wykonywaniem nim zdjęć?? proszę o opinie.
Obiektywy ze stabilizacją mają oznaczenie vr
:) nie ma zadnego vr, chyba że przed obsługą przechylisz 0,5 wtedy gwarantowana stabilizacja :) z d80 nie ma żadnych problemów , nie map problemów ze zdjęciami:)
normalnie szczyt lenistwa:)
piter 78
28-11-2008, 22:22
jestem amatorem, i chcę kupić pierwszą lustrzankę, dlatego dopytuję jak ten obiektyw się sprawuje, dlaczego 18-55 jest z vr a ten nie?
Jeżeli jestes nowy, to przeczytaj "najczesciej zadawane pytania" i poczytaj w dziale Optyka , zreszta na górze masz opcje SZUKAJ, wpisz 18-70, lub d80 i WSZYSTKIEGO się dowiesz, a nawet wiecej
To jest szczyt lenistwa:mrgreen:
Ja tylko podpowiem, że mając do wyboru 18-70 bez VR a 18-55 z VR to biorę ten 1 zestaw :D
A dlaczego tak jest? To pytanie chyba ro działu marketingu Nikona ;)
piter 78
28-11-2008, 22:27
co właściwie daje te vr, czy jest niezbędne??
Stabilizacja pomaga zrobić ostre zdjęcie w trudnych warunkach. Ale to bez przesady. Jak mpwt pisał ten obiektyw bez VR jest lepszy.
co właściwie daje te vr, czy jest niezbędne??
Nie wydłużaj posta, to wszystko zostało już min 30 razy powiedziane, wpisz w wyszukiwarce, wejdz na fotopolis.pl albo na optyczne.pl i poczytaj, zresztą najlepszy adres to www.google.pl :)