Zobacz pełną wersję : Serwis wady optycznej
Marcin_gda
28-11-2008, 14:39
Witam.
Czy znzne są przypadki skutecznych działań serwisu w zakresie usuwania wad optycznych obiektywu?
Wada to nierówny rozkład ostrości, szkło - 24-70/2,8.
Problem ujawnił się na pełnej klatce.
Ciekawe, gdzie oni mają kontrolę techniczną...
Pozdrawiam.
Wada to nierówny rozkład ostrości, szkło - 24-70/2,8.
no dobra, ale jak ta ostrość u Ciebie się rozkłada, bo powieneś wiedzieć, że szkło najlepszą ostrość ma w środku kadru, zaś im bliżej brzegu tym słabiej
no dobra, ale jak ta ostrość u Ciebie się rozkłada, bo powieneś wiedzieć, że szkło najlepszą ostrość ma w środku kadru, zaś im bliżej brzegu tym słabiej
Chyba że chodzi o przekoszenie, tzn. np. ostro z prawej - nieostro z lewej.
Chyba że chodzi o przekoszenie, tzn. np. ostro z prawej - nieostro z lewej.
dokładnie tak, dlatego pytam, jak ta ostrość się rozkłada...
w sumie najlepiej byłoby gdyby autor wątku wsadził tutaj jakiś przykład
pozdrawiam
Marcin_gda
29-11-2008, 01:37
Proszę bardzo
http://www.box.net/files#1:f:0:1:f_224396796
Rzućcie okiem na seledynowy budynek po prawej stronie.
Jak obrócę aparat o 180 stopni - nieostrość wędruje na budynek nad biedronką - sprawa jest w 100% powtarzalna.
inny zestaw d700+24-70 nie wykazuje takich problemów.
Zdjęcie zrobione przy otwartej przysłonie, ogniskowa 24mm.
http://www.box.net/files#1:f:0:1:f_224396796
Mi wyskakuje, że muszę się zarejestrować a potem zalogować...
wrzuć jakoś inaczej to foto
Generalnie 24-70 nie jest chyba zbyt udanym jakościowo modelem.
Na kilka sprzedanych sztuk 3 prawie od razu trafiły do serwisu....
1 - zacinający się pierścień zooma.
2 - padnięty AF
3 - mydło (prawdopodobnie rozkalibrowany AF albo przekoszone soczewki)
Trochę dużo tych awarii, jak na obiektyw klasy profi za naprawdę ciężkie kwity.
Marcin_gda
29-11-2008, 02:23
Teraz powinno być lepiej
http://www.box.net/shared/murbrqv1fg
Marcin_gda
29-11-2008, 02:26
Generalnie 24-70 nie jest chyba zbyt udanym jakościowo modelem.
Na kilka sprzedanych sztuk 3 prawie od razu trafiły do serwisu....
1 - zacinający się pierścień zooma.
2 - padnięty AF
3 - mydło (prawdopodobnie rozkalibrowany AF albo przekoszone soczewki)
Trochę dużo tych awarii, jak na obiektyw klasy profi za naprawdę ciężkie kwity.
Ostatnio miną okazał się 24PC-E - też nie tani. Na szczęście sprzedawca okazał się być o'k. Albo jestem pechowcem, albo ktoś ma problemy z kontrolą jakości.
Teraz powinno być lepiej
no i co jest nie tak?
Marcin_gda
29-11-2008, 02:37
no i co jest nie tak?
rzuć okiem na seledynowy budynek po prawej stronie.
Prwawy skraj budynku (jednocześnie skraj kadru) jest ostrzejszy niż lewy (w miejscu gdzie przysłania go zółtawy blok).
Czy chodzi o róznice między prawym a lewym skrajem kadru ?
Marcin_gda
29-11-2008, 02:56
Czy chodzi o róznice między prawym a lewym skrajem kadru ?
Dokładnie. I to nie o sam skraj. Największa nieostrość jest po prawej stronie - ale nie na samym skraju, tylko jakieś 1/10 szerokości kadru od skraju.
Od razu spieszę dodać, że jak przewrócę aparat "do góry nogami" - wada wędruje razem z obrotem.
Ta fotka nie nadaje się do oceny ostrości. Obiekt fotografowany powinien być prostopadły do aparatu. Tutaj róznica
odległości od aparatu obiektów znajdujących się po prawej i lewej stronie wynosi kilkaset metrów. Ogniskowa jest też tylko 24mm.
Dokładnie. I to nie o sam skraj. Największa nieostrość jest po prawej stronie - ale nie na samym skraju, tylko jakieś 1/10 szerokości kadru od skraju.
Od razu spieszę dodać, że jak przewrócę aparat "do góry nogami" - wada wędruje razem z obrotem.
A jakie pole a-focusa masz ustawione.Któreś po lewej stronie ?
Marcin_gda
29-11-2008, 10:11
Ta fotka nie nadaje się do oceny ostrości. Obiekt fotografowany powinien być prostopadły do aparatu. Tutaj róznica
odległości od aparatu obiektów znajdujących się po prawej i lewej stronie wynosi kilkaset metrów. Ogniskowa jest też tylko 24mm.
Zlituj się, jaka jest różnica w ustawieniu ostrości przy 24 mm dla obiektów znajdujących się w odległości 200 i 250m?
Poza tym, o czym pisałem - wada wędruje wraz z obróceniem kamery o 180 stopni. Po takim zabiegu nieostry jest blok nad biedronką (po obróceniu jest on pod).
I na zakońzcenie - druga sztuka - o czyn też pisałem - jest ostra w tych warunkach od deski do deski.
A jakie pole a-focusa masz ustawione.Któreś po lewej stronie ?.
Centaralne. W obu obiektywach.
Tu nie ma o czym dumać, szkło zwalone i tyle. Nie tylko nikkory się trafiają takie, widziałem podobny efekt na canonowskiej L 24-70/2.8
Marcin_gda
29-11-2008, 11:20
Tu nie ma o czym dumać, szkło zwalone i tyle. Nie tylko nikkory się trafiają takie, widziałem podobny efekt na canonowskiej L 24-70/2.8
A ja chcę wiedzieć, czy szarpać się z serwisem, czy po zgłoszeniu takiej wady dowiem się, że np. obiektyw był uderzony (podobny komunikat otrzymał klient zgłaszający rozsypaną przysłonę).
Gdybym miał możliwość zwrotu do sklepu albo serwis to nawet bym minuty się nie zastanawiał. Serwis to ostateczność, mogą różnie się wykręcić, potrzymają kilka dni i odeślą bez naprawiania z opisem że spełnia normy, albo coś innego wymyślą. Nie jeden taki przypadek był opisywany na forum.
Marcin_gda
29-11-2008, 11:37
Gdybym miał możliwość zwrotu do sklepu albo serwis to nawet bym minuty się nie zastanawiał. Serwis to ostateczność, mogą różnie się wykręcić, potrzymają kilka dni i odeślą bez naprawiania z opisem że spełnia normy, albo coś innego wymyślą. Nie jeden taki przypadek był opisywany na forum.
Dzięki.
Zwrot mogę zrobić z tytułu rękojmii, ale w wyniku tego kolejny sklep dołączy mnie do tableau "tych klientów nie obsługujemy".
Zapytam naiwnie - czy "legitumacja" NPS coś komuś pomogła?
Pomaga jeśli chodzi o czas naprawy, tak samo pomaga legitymacja prasowa (sam miałem okazję przetestować to drugie)
Marcin_gda
29-11-2008, 11:56
pomaga jeśli chodzi o czas naprawy, tak samo pomaga legitymacja prasowa (sam miałem okazję przetestować to drugie)
thx
Marcin_gda: Przyjrzałem się fotce - rzeczywiście prawa strona jest rozmemłana, najbardziej chyba w miejscu gdzie kończy się 4-piętrowy blok.
Nie podoba mi sie to co widzę "w drzewach" na prawo od w/w bloku - nie jestem pewien ale wygląda to na jakąś plamę.
Może to tylko "prześwitujący" następny block-house' ;), a może matryca brudna w tym miejscu?
Nie zmienia to faktu, że 24-70 może być "trefny" - co jest przykre ale niestety się zdarza. Sam testowałem dwa w Gdańsku (FJ i Saturn) i wg mnie żaden nie działał tak jak powinien: w ten w FJ miał kłopoty z AF, a ten w Saturnie chyba był mydlany (piszę chyba, bo fotki robiłem "z ręki" i przy ISO 1600).
Trzymam kciuki z twoje szkło.
wasilewk
29-11-2008, 12:32
Ale mnie nastraszyliście !
Gadżeciarzem byłem od zawsze, ale panikarzem stałem się na starość.
Już idę testować swój obiektyw, tylko pytanie:
Testować na nowym D700, czy na sprawdzonym D80 ?
(Ja wiem, środek kadru itd. ale ilość szczegółów i tak taka sama).
Dzięki za wskazówki, pzdr.
Marcin_gda
29-11-2008, 12:46
Marcin_gda: Przyjrzałem się fotce - rzeczywiście prawa strona jest rozmemłana, najbardziej chyba w miejscu gdzie kończy się 4-piętrowy blok.
Nie podoba mi sie to co widzę "w drzewach" na prawo od w/w bloku - nie jestem pewien ale wygląda to na jakąś plamę.
Może to tylko "prześwitujący" następny block-house' ;), a może matryca brudna w tym miejscu?
Nie zmienia to faktu, że 24-70 może być "trefny" - co jest przykre ale niestety się zdarza. Sam testowałem dwa w Gdańsku (FJ i Saturn) i wg mnie żaden nie działał tak jak powinien: w ten w FJ miał kłopoty z AF, a ten w Saturnie chyba był mydlany (piszę chyba, bo fotki robiłem "z ręki" i przy ISO 1600).
Trzymam kciuki z twoje szkło.
Dzięki, choć nadal nie wiem co powinienem zrobić.
Nikt nie potwierdził pozytywnych doświadczeń z serwisem w "tej materii".
Moje ostatnie przygody zniechęcają mnie do szkieł tej firmy. Zainteresowanym mogę zapodać plik z szifta, aby zilustrować moją irytację. W przecieieństwie do 24-70 to szkło jest produkowane w małych seriach, więc kontrola jakości nie powinna przepuścić bubla. Wiele jednak wskazuje, że N uznał kontrolę techniczną za zbędną.
Marcin_gda
29-11-2008, 12:48
Ale mnie nastraszyliście !
Gadżeciarzem byłem od zawsze, ale panikarzem stałem się na starość.
Już idę testować swój obiektyw, tylko pytanie:
Testować na nowym D700, czy na sprawdzonym D80 ?
(Ja wiem, środek kadru itd. ale ilość szczegółów i tak taka sama).
Dzięki za wskazówki, pzdr.
Najlepiej na D3x :)
Jak nie masz takowego, to wybierz D300 i D700.
Ja na D300 miałem jakby "zwiastuny" problemu.
Na D200 było o'k.
wasilewk
29-11-2008, 12:51
=Marcin_gda;996040...
Ja na D300 miałem jakby "zwiastuny" problemu.
Na D200 było o'k.
Dz.b.
>wasilewk: testuj na pelnej klatce - zobaczysz co się dzieje na brzegach.
>Marcin_gda: rozumiem że matryce (filtr AA) masz czystą i ten wyskok to nie z winy zabrudzenia (na innych szkłach tego nie ma)?
Marcin_gda
29-11-2008, 13:17
>
>Marcin_gda: rozumiem że matryce (filtr AA) masz czystą i ten wyskok to nie z winy zabrudzenia (na innych szkłach tego nie ma)?
To "coś" to "lewa" strona billboardu, nie zaś zabrudzenie :)
Co do wady - korekcja AF-a likwiduje ją - kosztem ujawnienia się podobnego zjawiska po drugiej stronie (niemal symetrycznie). Szczęśliwie jest ono słabsze. Nie wiem na razie, jaki taka korekta będzie miała wpływ na inne sytuacje zdjęciowe ( inne ogniskowe, motyw w innej odległości ).
Marcin_gda
29-11-2008, 13:20
>wasilewk: testuj na pelnej klatce - zobaczysz co się dzieje na brzegach.
>
Podpowiedź - we współczesnych szkłach firmy N nieostrość pojawić się może niespodziewanych miejscach kadru - tak jak to widać w załączonym przykładzie.
Zauważyłem, że problemy pojawiają się tam, gdzie na krzywych MTF występuje "siodło".
Ałe w czym problem? Wszystkie 24-70 sę jeszcze na gwarancji. Dopiero w grudniu piewrwsze z nich skończą rok. Jeśli uważasz, że jest wadliwy, to oddaj do naprawy gwarancyjnej i zobaczysz, co powiedzą.
Marcin_gda
29-11-2008, 13:28
Ałe w czym problem? Wszystkie 24-70 sę jeszcze na gwarancji. Dopiero w grudniu piewrwsze z nich skończą rok. Jeśli uważasz, że jest wadliwy, to oddaj do naprawy gwarancyjnej i zobaczysz, co powiedzą.
Po to założyłem ten wątek, aby dowiedzieć się, czy ma to sens, czy też po np 2-ch miesiacach dowiem się, że ich zdaniem wszystko jest o'k.
Chcę się dowiedzieć, jakie są doświadczenia innych klientów serwisu.
Ale jaki to ma sens? Każda wada/usterka jest inna. Nie ma tu jednoznacznych reguł. Jeśli chcesz się dowiedzieć co powiedzą w Twoim konkretnym przypadku, to chyba trzeba pytać w serwisie, a nie na forum. Tak myślę.
Marcin_gda
29-11-2008, 13:50
Ale jaki to ma sens? Każda wada/usterka jest inna. Nie ma tu jednoznacznych reguł. Jeśli chcesz się dowiedzieć co powiedzą w Twoim konkretnym przypadku, to chyba trzeba pytać w serwisie, a nie na forum. Tak myślę.
Chciałem się tylko dowiedzieć, czy komu serwis w podobnym przypadku pomógł. Od serwisu sie tego nie dowiem, więc IMO forum jest właściwym miejscem, aby zapytać.
Teraz powinno być lepiej
O żesz qva - to jakiś ponury żart...
Ewidentnie przekoszone soczewy, ja bym raczej oddał. Z serwisem jednak jest element ryzyka, a to szkło jest nie do przyjęcia.
A testowałeś swoje na FF?
Marcin_gda
29-11-2008, 15:25
A testowałeś swoje na FF?
Dodałbym, że na Kodaku FF moje wyglądało nieźle...
Marcin_gda
29-11-2008, 15:28
Ewidentnie przekoszone soczewy, ja bym raczej oddał. Z serwisem jednak jest element ryzyka, a to szkło jest nie do przyjęcia.
To może być trudne.
Mam na nie fakturę i mogę próbować z rękojmii, ale - może to głupie - nie chcę zostawić sklepu z tym problemem.
Stąd pytanie o serwis...
a serwis może coś takiego naprawić? chyba nie...
Marcin_gda
29-11-2008, 16:15
a serwis może coś takiego naprawić? chyba nie...
Naprawić, wymienić - jak zwał tak zwał.
Właśnie o to pytam, czy komuś pomógł, czy szkoda czasu :)
Obawiam się iż serwis będzie próbował wykazać, że szkło spełnia ich normy. Pewnie trzeba będzie wykazać się niemałą stanowczością w dochodzeniu swych uprawnień gwarancyjnych.
Mnie próbowano przekonać, że AF w D200 jest sprawny, nawet wtedy, gdy w ich serwisie łapiąc ostrość na gablotę oddaloną o trzy metry, aparat ustawiał obiektyw na nieskończoność (lub nawet nieco dalej). Oczywiście tak wielki błąd pomiaru widać było nawet na matówce.
Mariusz z imfoto wspominał ostatnio, że Nikon bez problemu przyjmuje od nich zwracane 24-70, które okazały się być wadliwe. Warto więc przed udaniem się do serwisu otwarcie pogadać ze sprzedawcą, może nie będzie problemu.
Marcin_gda
02-12-2008, 00:38
Mariusz z imfoto wspominał ostatnio, że Nikon bez problemu przyjmuje od nich zwracane 24-70, które okazały się być wadliwe. Warto więc przed udaniem się do serwisu otwarcie pogadać ze sprzedawcą, może nie będzie problemu.
Dzięki za info.
Marcin_gda
23-12-2008, 12:39
No i właśnie dowiedziałem się, że obiektyw jest super i wogóle, bo na tablicy testowej sfotografowanej z 1m wszystko gra.
A jak chcę, to mogą wysłać do serwisu w Niemczech, ale jakby co, to na mój koszt.
Nawet widzą wadę, ale tablica testowa, procedura serwisowa bleble.
No żesz kurna, przecież ja tego szkła nie kupiłem na stadionie od obywatela WNP.
No i właśnie dowiedziałem się, że obiektyw jest super i wogóle, bo na tablicy testowej sfotografowanej z 1m wszystko gra.
A jak chcę, to mogą wysłać do serwisu w Niemczech, ale jakby co, to na mój koszt.
Nawet widzą wadę, ale tablica testowa, procedura serwisowa bleble.
No żesz kurna, przecież ja tego szkła nie kupiłem na stadionie od obywatela WNP.
No to się zmartwiłem.
Przewinęły mi się 3 sztuki . Pierwszy zwróciłem po tygodniu - zaczął fiksować napęd AF . Wymieniono mi na inny (miał być nowy - co oczywiste) egzemplarz . A w rzeczywistości był bardzo zasyfiony wewnątrz (!!!) , obmacany i obsmarowany tłustymi łapskami z zewnątrz , do tego dość wyraźne oznaki grzebania w środku ( jednak był to inny egzemplarz - spisywałem numery ) . Trzecia sztuka - nówka , w pełni "dziewicza , osobiście rozpakowywałem - jednak już w sklepie okazało się , że znacznie "błądzi" AF - spory FF na krótkim końcu i równie duży BF na długim . Po tym egzemplarzu sklep (znanej sieci) zaczął ignorować moje zamówienia.
Planowałem po nowym roku zrobić kolejne podejście na to szkło . Ale z Twojego przypadku widzę , że mogą być kolejne jazdy .Życzę jak najszybszego i pomyślnego rozwiązania kłopotu.
Swoją drogą czy Nikon Polska nie może dokonywać wtórnej kontroli jakości , przed wprowadzeniem do sprzedaży ? W końcu szkieł z najwyższej półki nie sprzedaje się w jakichś ogromnych ilościach.
Wiadomo już , że nie są to odosobnione przypadki.
A może trafiają do nas zwroty (odrzuty) z innych rynków ?
Czyżby stara prawda o różnej jakości tych samych produktów , przeznaczonych na rynek np. niemiecki i polski (choćby chemia gosp. , kosmetyki ,farby), miała objąć i tą dziedzinę ?
Słowem - chcesz mieć dobre to sobie sprowadź (przywieź , przemyć..) z : i tutaj nazwa "wiarygodnego" kraju.
Miejmy nadzieję , że jednak tak nie jest . Czego Wam i sobie życzę.
Marcin_gda
23-12-2008, 19:51
No to się zmartwiłem.
Przewinęły mi się 3 sztuki . Pierwszy zwróciłem po tygodniu - zaczął fiksować napęd AF . Wymieniono mi na inny (miał być nowy - co oczywiste) egzemplarz . A w rzeczywistości był bardzo zasyfiony wewnątrz (!!!) , obmacany i obsmarowany tłustymi łapskami z zewnątrz , do tego dość wyraźne oznaki grzebania w środku ( jednak był to inny egzemplarz - spisywałem numery ) . Trzecia sztuka - nówka , w pełni "dziewicza , osobiście rozpakowywałem - jednak już w sklepie okazało się , że znacznie "błądzi" AF - spory FF na krótkim końcu i równie duży BF na długim . Po tym egzemplarzu sklep (znanej sieci) zaczął ignorować moje zamówienia.
Planowałem po nowym roku zrobić kolejne podejście na to szkło . Ale z Twojego przypadku widzę , że mogą być kolejne jazdy .Życzę jak najszybszego i pomyślnego rozwiązania kłopotu.
Swoją drogą czy Nikon Polska nie może dokonywać wtórnej kontroli jakości , przed wprowadzeniem do sprzedaży ? W końcu szkieł z najwyższej półki nie sprzedaje się w jakichś ogromnych ilościach.
Wiadomo już , że nie są to odosobnione przypadki.
A może trafiają do nas zwroty (odrzuty) z innych rynków ?
Czyżby stara prawda o różnej jakości tych samych produktów , przeznaczonych na rynek np. niemiecki i polski (choćby chemia gosp. , kosmetyki ,farby), miała objąć i tą dziedzinę ?
Słowem - chcesz mieć dobre to sobie sprowadź (przywieź , przemyć..) z : i tutaj nazwa "wiarygodnego" kraju.
Miejmy nadzieję , że jednak tak nie jest . Czego Wam i sobie życzę.
Nie trać nadziei, ostatnio widziałem trzy sztuki - całkiem o'k.
Jedna brata, druga kolegi, trzecia sąsiada poznanego przez to forum.
Może po prostu Nikon rozwiązał jakieś techniczne problemy...
W każdym razie czekam na rozwój wypadków, i póki co wiem, że zaoszczędzę na kawie. Wystarczy, że pomyslę sobie o przeprowadzonej dziś rozmowie, a cosnienie mi rośnie. Nie wiem tylko, na kogo mam się wkurzać - na producenta, czy na lokalne przedstawicielstwa.
Póki co szukam namiarów na "centralę". Może oni będą potrafili mi pomóc.
W dawnych latach (ca 1990) pomogła mi centrala Tokiny, kilka lat temu Sigmy (wówczas przedstawiciel był w Krakowie).
To oczywiście nie może być pocieszeniem, ale jakże w innym świetle jawi się teraz obiektyw 17-55, nie raz zajadle krytykowany na tym forum.
Ale wracając do naszego głównego bohatera pod pełną klatkę, rozrzut jakościowy i ilość zgłaszanych usterek woła o pomstę do nieba. Jeszcze bardziej skandaliczne jest stanowisko naszego serwisu. Nawet jeśli obiektyw jest zgodny z normami producenta (w co zresztą wątpię), ich opinia dotycząca wymiany na egzemplarz wolny od wad powinna być oczywista. Niestety, Marcin kupując obiektyw na firmę, pozbawiony jest możliwości dochodzenia roszczeń z dobrodziejstwa ustawy "o szczególnych zasadach sprzedaży konsumenckiej".
Marcin_gda
23-12-2008, 22:02
To oczywiście nie może być pocieszeniem, ale jakże w innym świetle jawi się teraz obiektyw 17-55, nie raz zajadle krytykowany na tym forum.
Nie mam wątpliwości, iż zarówno krytycy jak i chwalący to szkło mają rację. Ja nie mam z nim doświadczeń.
Mam za to doświadczenia z bardzo chwalonym 12-24/4. Z trzema sztukami. Każda była optycznie wadliwa - każda w inny sposób. Z trzech możnaby poskładać jedna niezłą sztukę.
Mogę sobie bez trudu wyobrazić zarówno rewelacjną jak i denną jakość z obiektywu tego samego typu.
Mam także doświadczenia ze zwaloną 24-ką PC. Zainteresowanym służę samplami, jeżeli chcą się zorientować jak pracuje profesjonalna optyka.
Ale wracając do naszego głównego bohatera pod pełną klatkę, rozrzut jakościowy i ilość zgłaszanych usterek woła o pomstę do nieba. Jeszcze bardziej skandaliczne jest stanowisko naszego serwisu. Nawet jeśli obiektyw jest zgodny z normami producenta (w co zresztą wątpię), ich opinia dotycząca wymiany na egzemplarz wolny od wad powinna być oczywista. Niestety, Marcin kupując obiektyw na firmę, pozbawiony jest możliwości dochodzenia roszczeń z dobrodziejstwa ustawy "o szczególnych zasadach sprzedaży konsumenckiej".
Nie jest tak źle - o ile sie orientuje służy mi rękojmia, która daje większe możliwości. Jestem na tyle zdesperowany, aby z niej skorzystać, o ile obiektyw wróci do mnie z wadą. Niech sklep sie szrapie z serwisem. Mi ze sklepem będzie łatwiej. Mam ich bliżej.
O ile się orientuję, przy zakupie na firmę nie będzie można skorzystać z rękojmi sprzedawcy.
Marcin_gda
23-12-2008, 23:11
O ile się orientuję, przy zakupie na firmę nie będzie można skorzystać z rękojmi sprzedawcy.
http://www.digit.pl/artykuly/38762/Rekojmia.i.gwarancja.html
Rękojmia nie przysługuje przy "zwykłym" zakupie.
Z innej beczki - ciekawe, czy gdybym to ja wysłał szkło do serwisu w Niemczech, to by mnie próbowali skasować? W końcu mam INTL Warranty.
Faktycznie linkowany artykuł wyjaśnia sprawę rękojmi. Myślę, że należy zdecydowanie iść tym tropem. Tutaj bardzo wiele zależy od samego sprzedawcy, ale istnieje szansa, że nie będzie robił żadnych trudności i obiektyw wymieni. Będzie to miało tę złą stronę, że prawdopodobnie to samo szkło trafi do następnego klienta. Wysyłanie obiektywu do Niemiec to wg. mnie ostateczność.
Marcin_gda
23-12-2008, 23:43
Obiektyw jest używany - może sprzedawca sprzeda go z rabatem?
O wysyłaniu nie myślę póki co. Zastanowiło mnie tylko, czy gdybym wysyłał osobiście, to zostałbym "skasowany"? Bo nasz serwis chciał w imieniu serwisu niemieckiego pieniędzy - gdyby wada nie została uznana.