Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przez internet czy namacalnie N 18-200 f/3.5-5.6

telly
27-11-2008, 23:55
Przymierzam się do zakupu Nikon AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G DX VR IF-ED. I mam taki dylemat: czy kupić taniej przez internet, czy też udać się w dalszą, kosztowną i czasochłonną drogę do sklepu (powiedzmy że do najbliższych mam ze 100 km). Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym obiektywem i spotkał się np z BF/FF albo innymi wadami w nim występującymi, czy też raczej spokojnie mogę zaryzykować zakup za pośrednictwem firmy kurierskiej?

(ps. szukajka mi nie bardzo pomogła rozwiązać ten problem)

a może przy okazji, gdybym miał jechać, o który sklep w Krakowie warto zahaczyć (a może w Lublinie)

telly
28-11-2008, 14:32
do ADMINA (nie wiem, kto to przeniósł):)

Pytam w tym wątku NIE o to gdzie kupić (to się pytanie pojawiło pobocznie i w zasadzie mogłoby go nie być) - PYTAM o doświadczenia z tym obiektywem, ale nie o to jaki jest technicznie, bo to mogę wyczytać, tylko czy bywały przypadki, że obiekty ten wykazywał pewne wady jak np. BF/FF...
prosiłbym o przeniesienie z powrotem do optyki, bo moje zasadnicze pytanie tego dotyczy, a nie chcę zakłądać nowego wątku.
Ukłon.

marekm
28-11-2008, 14:42
...PYTAM o doświadczenia z tym obiektywem, ale nie o to jaki jest technicznie, bo to mogę wyczytać, tylko czy bywały przypadki, że obiekty ten wykazywał pewne wady jak np. BF/FF...

Miałem dwa egzemplarze tego obiektywu. Oba, nota bene, kupione na forumowej giełdzie. Żaden nie miał problemów z BF/FF. Szczerze mówiąc nigdy o takich problemach w odniesieniu do tego obiektywu nie czytałem. Oba miały natomiast tzw. "lens creep" czyli samoczynne wysuwanie / chowanie się obiektywu pod wpływem siły ciężkości (wyjątkiem są pozycje skrajne), przy czym to jest "przypadłość fabryczna". Innymi słowy, każdy tak ma (prędzej czy później) i trzeba się z tym pogodzić lub kupić inne szkło.

Na "lens creep" jest natomiast proste, aczkolwiek mało wyrafinowane rozwiązanie - link (http://www.pbase.com/regcoulterphotography/nikon_18200_fix)

telly
28-11-2008, 15:37
Szczerze mówiąc nigdy o takich problemach w odniesieniu do tego obiektywu nie czytałem.
Dlatego właśnie pytam, bo nie mogę natrafić nigdzie na tego typu uwagi - czyżby pod tym względem był tak dobry? Oby :)

Oba miały natomiast tzw. "lens creep"[/URL]
Z tym się już pogodziłem... ale rozwiązanie z gumką wydaje się ciekawe>

marekm dzieki:)

meledhel
28-11-2008, 18:54
Ten obiektyw raczej nie cierpi na FF/BF. Możesz mieć za to problemy z AF. Ja swojego musiałem reklamować po 2 mies.
Jeśli jesteś na niego zdecydowany, to radzę kupić w sklepie, gdzie masz pewność, że będą respektowane Twoje prawa reklamacyjne/gwarancyjne.

ktm777
28-11-2008, 20:18
Nie za bardzo sobie wyobrażam, jak chciałbyś sprawdzić FF/BF w sklepie. W moim egzemplarzu pojawił się FF (niewielki "-5" ale mając D300 to nie problem) na jednej ogniskowej - ok.80mm.
Chyba kupując przez internet jesteś w lepszej sytuacji - masz 10 dni na sprawdzenie i ewentualny zwrot/wymianę obiektywu. Warunek - kupno z legalnego źródła a nie z szarego importu.

kymaj
28-11-2008, 21:24
moim zdaniem kup przez neta i spokojnie sprawdz w domu, potem jak cos to oddasz, ja tez za barzdo nie widze BF/FF, moze poprostu nie przywiązuje za bardzo do tego uwagi, pozdro

Stach2008
29-11-2008, 03:04
Oba miały natomiast tzw. "lens creep" czyli samoczynne wysuwanie / chowanie się obiektywu pod wpływem siły ciężkości (wyjątkiem są pozycje skrajne), przy czym to jest "przypadłość fabryczna"

Jest jeszcze sigma 18-200 DC OS HSM. Mam ja od dwóch tygodni i nie zauważyłem u niej kłopotów ani z BF/FF ani z "lens creep", na dodatek ma przełacznik LOCK :)