Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Storczyk
Krzysi3k
27-11-2008, 21:31
Witam, to jeden z moich pierwszych postów i pierwsza publikacja. D40 posiadam od niedawna, to jedno ze zdjęć gdy sprzet próbowałem na tym co w domu było dostępne :mrgreen: ... mam nadzieję, że prawidłowo wklejam zdjęcie:confused:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto.nd.e-wro.pl/storczyk.jpg)
Storczyki mnie nie lubią, bo zawsze padają. A zdjęcie delikatnie mówiąc jest przepalone. To znaczy pierwszy kwiatek bije bielą i nie ma na nim szczegółów. Proponuję punktowy pomiar światła na pierwszy kwiat i wio. Pozdrawiam.
Krzysi3k
27-11-2008, 21:42
Storczyki mnie nie lubią, bo zawsze padają. A zdjęcie delikatnie mówiąc jest przepalone. To znaczy pierwszy kwiatek bije bielą i nie ma na nim szczegółów. Proponuję punktowy pomiar światła na pierwszy kwiat i wio. Pozdrawiam.
Dzięki za opinie, na swoje usprawiedliwienie dodam, że zdjęcia oglądam i ewentualnie poprawiam na matrycy laptopa i to nie takiego z wyższej półki :mrgreen: ... poprawić zdjęcia się już niesttey nie da bo storczyk kończy żywot. Może za jakiś czas jak nowe kwiaty wypuści
Zbigniew
27-11-2008, 21:58
Powinieneś zadbać o łagodniejsze światło, a najlepiej kilka jego źródeł, aby nie było widać tak cieni. Ale ogólnie fajnie wygląda :)
Ja nie widzę ani grama przepału. Na płatkach jest dużo szczegółów łącznie z delikatnym wzorem struktury.
A światło rzeczywiście za ostre i za płaskie. Potraktuj kwiat jako formę rzeźbiarską, przestrzenną a nie graficzną.
Za Zbyszkiem, daj inne swiatlo, bo kompozycja sie broni.
Krzysi3k
30-11-2008, 17:31
Za Zbyszkiem, daj inne swiatlo, bo kompozycja sie broni.
już nie ma takiej możliwość ... storczyk dokonał żywota. Zdjęcie było zrobione z wbudowaną lampą, bo inna nie dysponuje.
przepalow nie ma. ale samo zdjecie nie zachwyca, packshot storczyka. w tle jakies plamy. swiatlo rowniez nieciekawe.
Szczegóły warżki i okółka wyszły by jak byś zrobił zdjęcie pojedynczemu kwiatuszkowi. A na focenie storczyka najlepej się wybrać w jasne przedpołudnie (moim zdaniem), do tego czarna szmatka w tyle i jazda. Lampa troche "płaszczy" storczyka.
Hlynar, prostrzych storczyków niż phalaenopsis nie ma...