Zobacz pełną wersję : Nikkor 60mm micro
Vanitari
27-11-2008, 21:06
Czy ktoś używa tego nowego nikkora 60mm do makro, jak sie sprawuje??
Osobiście poszukuje obiektywu do makro który od biedy nadał by sie i do portretu, poprzednio zastanawiałem sie nad 105VR ale coś ostatnio wiele głosów sie pojawiło ze strasznie owy obiektyw strasznie aberuje stąd moje zainteresowanie przeniosło sie na krótsze dziecko nikona, a że gwiazdka już coraz bliżej to chciałbym sobie prezencik zrobić.
Tutaj pojawia sie moja prośba o opinie użytkowników tego szkła oraz jakieś przykładowe zdjęcia nim wykonane.
Przez krótki czas go miałem ale mnie nie zachwycił.
Czytając wstępne opisy myślałem, że bedzie to faktycznie nie lada brzytwa.
Porównywałem go do N 50/1.8, którego miałem i trochę sie zawiodłem.
Poza tym nie zawsze trafiał z ostrością. Ken Rockwell też coś na ten temat pisał.
A kiedy kupiłem Zeiss'a makro 50/2 ZF to to paru testach już byłem pewien, że z Nikonem się rozstanę.
Szkoda, że Planara trzeba ręcznie ostrzyć...chociaż może to i dobrze bo wiem przynajmniej, że jest na pewno ostro.
A z tym Nikonem to jak już pisałem było różnie. No i trochę bydlęcy w porównaniu z Zeissem czy np. 50/1.8 a to przecież tylko 60mm.
.....
A kiedy kupiłem Zeiss'a makro 50/2 ZF to to paru testach już byłem pewien, że z Nikonem się rozstanę.
........A z tym Nikonem to jak już pisałem było różnie. No i trochę bydlęcy w porównaniu z Zeissem czy np. 50/1.8 a to przecież tylko 60mm.
Powiedz jeszcze koledze Vanitari o drobnej różnicy w cenie tych szkiełek :):)
Chwilowo nie mam żadnych zdjęć makro, jednak z czystym sumieniem mogę polecić te szkiełko.Wrzucam jedno przykładowe zdjęcie.Pozdro
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i178.photobucket.com/albums/w259/hedone_2007/p.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
hallucinogen
28-11-2008, 00:06
wyglada jak baby puma :)
Powiedz jeszcze koledze Vanitari o drobnej różnicy w cenie tych szkiełek :):)
Nikona kupiłem nowego za około 1800 a Zeissa używanego ale w doskonałym stanie za podobną cenę ( również z fakturą :) ).
Szukajcie a znajdziecie ... jakoś tak to było.
Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48031) masz cały wątek o tym szkle, w nim dałem kilka sampli. Jeśli chcesz linka bezpośrednio do nich - proszę (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=676815&postcount=38).
Minusy tego szkła:
- widoczna aberacja chromatyczna na 2.8,
- minimalna odległość ostrzenia to jakieś 4,5cm od przedniej soczewki.
Reszta to same plusy, ja szkiełko polecam. Na 2.8 ostrzejsze od 50/
[email protected] i 50/
[email protected]. Zdjęciami się ogolisz.
Vanitari
28-11-2008, 21:25
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz, dokładnie o to mi chodziło. BTW fajny kotek
IIGrzesiekII
29-11-2008, 10:15
mam ten obiektyw od kilku dni, troszkę zdjęć nim porobiłem, zalety:
-bardzo ale to bardzo ostry, nadaje się do portretu oraz makro
-poręczny, nie wysuwający się "ryjek"
-cena (1400zł)
-i sporo więcej innych zalet
wady
-nie do końca wada, ale ostrzy od 5 cm od przedniej soczewki, fajniej by było jakby byly 2-3 cm
-więcej wad nie zauważyłem
witold68
14-12-2008, 23:10
[QUOTE=hedone;993869]Chwilowo nie mam żadnych zdjęć makro, jednak z czystym sumieniem mogę polecić te szkiełko.Wrzucam jedno przykładowe zdjęcie.Pozdro
Chyba nie jest to dobry przykład, zdjęcie jest źle wyostrzone...
WeekendWarrior
15-12-2008, 00:27
Też mam wrażenie że zdjęcie jest przeostrzone - ale kot za to ładny :D
Bardziej mnie interesują różnice między starym 60mm a nowym 60mm - cena ta sama.
W starszej wersji przy zdjęciach z najmniejszej możliwej odległości światło spada do bodajże f/4.5.
Szwagier ma to szkiełko - bawiłem się nim kilka dni i wydaje mi się że jest bardzo udane. Osobiście poszedłbym raczej w stronę makro klasy 90/105mm.
Pozdrawiam
witold68
16-12-2008, 00:45
Też mam wrażenie że zdjęcie jest przeostrzone - ale kot za to ładny :D
Bardziej mnie interesują różnice między starym 60mm a nowym 60mm - cena ta sama.
W starszej wersji przy zdjęciach z najmniejszej możliwej odległości światło spada do bodajże f/4.5.
Szwagier ma to szkiełko - bawiłem się nim kilka dni i wydaje mi się że jest bardzo udane. Osobiście poszedłbym raczej w stronę makro klasy 90/105mm.
Pozdrawiam
stary 60mm f/2.8D Micro jest rewelacyjny, własnie przymierzam się do kupna...
WeekendWarrior
18-12-2008, 01:35
Wiem że jest udany ale chodziło mi o porównanie z nowym Nikkorem 60mm.
pzdr