PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 60mm micro

Vanitari
27-11-2008, 21:06
Czy ktoś używa tego nowego nikkora 60mm do makro, jak sie sprawuje??

Osobiście poszukuje obiektywu do makro który od biedy nadał by sie i do portretu, poprzednio zastanawiałem sie nad 105VR ale coś ostatnio wiele głosów sie pojawiło ze strasznie owy obiektyw strasznie aberuje stąd moje zainteresowanie przeniosło sie na krótsze dziecko nikona, a że gwiazdka już coraz bliżej to chciałbym sobie prezencik zrobić.

Tutaj pojawia sie moja prośba o opinie użytkowników tego szkła oraz jakieś przykładowe zdjęcia nim wykonane.

pytal
27-11-2008, 21:29
Przez krótki czas go miałem ale mnie nie zachwycił.
Czytając wstępne opisy myślałem, że bedzie to faktycznie nie lada brzytwa.
Porównywałem go do N 50/1.8, którego miałem i trochę sie zawiodłem.
Poza tym nie zawsze trafiał z ostrością. Ken Rockwell też coś na ten temat pisał.
A kiedy kupiłem Zeiss'a makro 50/2 ZF to to paru testach już byłem pewien, że z Nikonem się rozstanę.
Szkoda, że Planara trzeba ręcznie ostrzyć...chociaż może to i dobrze bo wiem przynajmniej, że jest na pewno ostro.
A z tym Nikonem to jak już pisałem było różnie. No i trochę bydlęcy w porównaniu z Zeissem czy np. 50/1.8 a to przecież tylko 60mm.

Anion
27-11-2008, 23:45
.....
A kiedy kupiłem Zeiss'a makro 50/2 ZF to to paru testach już byłem pewien, że z Nikonem się rozstanę.
........A z tym Nikonem to jak już pisałem było różnie. No i trochę bydlęcy w porównaniu z Zeissem czy np. 50/1.8 a to przecież tylko 60mm.

Powiedz jeszcze koledze Vanitari o drobnej różnicy w cenie tych szkiełek :):)

hedone
27-11-2008, 23:56
Chwilowo nie mam żadnych zdjęć makro, jednak z czystym sumieniem mogę polecić te szkiełko.Wrzucam jedno przykładowe zdjęcie.Pozdro

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i178.photobucket.com/albums/w259/hedone_2007/p.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]

hallucinogen
28-11-2008, 00:06
wyglada jak baby puma :)

pytal
28-11-2008, 10:15
Powiedz jeszcze koledze Vanitari o drobnej różnicy w cenie tych szkiełek :):)

Nikona kupiłem nowego za około 1800 a Zeissa używanego ale w doskonałym stanie za podobną cenę ( również z fakturą :) ).
Szukajcie a znajdziecie ... jakoś tak to było.

axer
28-11-2008, 10:22
Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48031) masz cały wątek o tym szkle, w nim dałem kilka sampli. Jeśli chcesz linka bezpośrednio do nich - proszę (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=676815&postcount=38).

Minusy tego szkła:
- widoczna aberacja chromatyczna na 2.8,
- minimalna odległość ostrzenia to jakieś 4,5cm od przedniej soczewki.

Reszta to same plusy, ja szkiełko polecam. Na 2.8 ostrzejsze od 50/[email protected] i 50/[email protected]. Zdjęciami się ogolisz.

Vanitari
28-11-2008, 21:25
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz, dokładnie o to mi chodziło. BTW fajny kotek

IIGrzesiekII
29-11-2008, 10:15
mam ten obiektyw od kilku dni, troszkę zdjęć nim porobiłem, zalety:

-bardzo ale to bardzo ostry, nadaje się do portretu oraz makro
-poręczny, nie wysuwający się "ryjek"
-cena (1400zł)
-i sporo więcej innych zalet

wady
-nie do końca wada, ale ostrzy od 5 cm od przedniej soczewki, fajniej by było jakby byly 2-3 cm
-więcej wad nie zauważyłem

witold68
14-12-2008, 23:10
[QUOTE=hedone;993869]Chwilowo nie mam żadnych zdjęć makro, jednak z czystym sumieniem mogę polecić te szkiełko.Wrzucam jedno przykładowe zdjęcie.Pozdro

Chyba nie jest to dobry przykład, zdjęcie jest źle wyostrzone...

WeekendWarrior
15-12-2008, 00:27
Też mam wrażenie że zdjęcie jest przeostrzone - ale kot za to ładny :D
Bardziej mnie interesują różnice między starym 60mm a nowym 60mm - cena ta sama.
W starszej wersji przy zdjęciach z najmniejszej możliwej odległości światło spada do bodajże f/4.5.
Szwagier ma to szkiełko - bawiłem się nim kilka dni i wydaje mi się że jest bardzo udane. Osobiście poszedłbym raczej w stronę makro klasy 90/105mm.

Pozdrawiam

witold68
16-12-2008, 00:45
Też mam wrażenie że zdjęcie jest przeostrzone - ale kot za to ładny :D
Bardziej mnie interesują różnice między starym 60mm a nowym 60mm - cena ta sama.
W starszej wersji przy zdjęciach z najmniejszej możliwej odległości światło spada do bodajże f/4.5.
Szwagier ma to szkiełko - bawiłem się nim kilka dni i wydaje mi się że jest bardzo udane. Osobiście poszedłbym raczej w stronę makro klasy 90/105mm.

Pozdrawiam

stary 60mm f/2.8D Micro jest rewelacyjny, własnie przymierzam się do kupna...

WeekendWarrior
18-12-2008, 01:35
Wiem że jest udany ale chodziło mi o porównanie z nowym Nikkorem 60mm.

pzdr