Zobacz pełną wersję : dylemat kit VR czy stałe światło
polpastor
27-11-2008, 16:27
Witam szanownych użytkowników Nikona. Piszę, ponieważ mam ogromny dylemat i wierzę, że wasze doświadczenie na pewno mi pomoże. Otóż fotografuję D80 z kitowym obiektywem 18-55 VR. Ostatnio zauważyłem, że czasem na allegro można, ustrzelic obiektyw ze stałym światłem np. TOKINA\ SIGMA czy TAMRON 28-70 (ze stałym światłem 2.8 których cena jest zbliżona do mojego obiektywu. Dodam, że nie utrzymuję się z fotografii a jedynie jestem fotografem „rodzinnym” tzn (imprezy kościelno-domowe, dzieci i urlop. Wiem ze ten temat już był wałkowany 100 razy, ale chciałbym poznać wasze zdanie zanim zdecyduje się na zakup. Interesuje mnie czy zmiana obiektywu będzie miała wpływ na ostrość i jakość zdjęć. Dłuższa ogniskowa przyda mi się na pewno do portretów. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie
Nie widziałem nigdzie tamiego 28-75 w cenie 18-55 :) gdzie takie promocje?
zdecydowanie jasniejszy obiektyw bez vr lepszy jest od ciemniejszego z vrem, przynajmniej w tym kontekscie
VR dziala tylko jednostronnie, czyli niweluje ruchy aparatu wykonywane przez Ciebie, nie zatrzyma natomiast obiektow poruszajacych sie w kadrze, do tego potrzebujesz krotkiego czasu otwarcia migawki a co za tym
idzie, jasniejszego obiektywu
natomiast na pytanie ktory z proponowanych przez Ciebie obiektywow bylby najllepszy jakosciowo musza odpowiedziec koledzy, poza stalkami sigmy nia mam doswiadczenia ze szklami 'third-party'
Ostatnio widziałem Tamrona 28-75 za 900 PLN: uzywany, wersja bez silnika, lekki BF (korekcja w moim body -7). Ostrzył lepiej, szybciej i z mniejszym BF niż nowa sztuka którą testowałem tego samego dnia.
PS. To nie ja go sprzedaję, ale mogę podesłać namiary na komis foto w którym mozna go kupić.
polpastor
27-11-2008, 16:36
oczywiscie uzywany na allegro
oczywiscie uzywany na allegro
Jeśli to w temacie mojego posta to odpowiadam - w komisie fotograficznym w Gdyni. Można obejrzeć pofotografować, przetestować.
Mam jeszcze kilka fotek nim zrobionych gdybyś był zainteresowany to moge podesłać na maila.
Stałe światło zdecydowanie...
.. Wiem ze ten temat już był wałkowany 100 razy, ale chciałbym poznać wasze zdanie ...
a czyje zdanie czytałeś w tych 100 wątkach? Sądzisz, że dla wyjątkowo ciebie opinia będzie nagle inna?
przenoszę do standardowych
sokrates
27-11-2008, 22:23
światło nie zastąpi VR i odwrotnie. to 2 różne rzeczy i nie mieszajmy. Było już o tym nie raz pisane.