Zobacz pełną wersję : Odreczny podpis na zdjeciu - jak ?
Prorok78
27-11-2008, 14:08
Tak sie zastanawiam.. w jaki sposob podpisac zdjecie ktore idzie do druku w dosc duzym formacie... prawdopodobnie a2 lub a3... chodzi mi i podpis taki odreczny, tak jak sie podpisujecie na papierze... nie o logo czy cos w tym stylu...
Swoj podpis moge zeskanowac lub sfotografowac - to nie problem ale co dalej? Bede miec plik z powiedzmy czarnym podpisem na bialym tle.. i teraz:
- jak sie pozbyc tla tak by mozna bylo podpis nalozyc na zdjecie i nie robic przy tym prostokatnego 'placka' w rogu zdjecia? tzn zdjecie bedzie zasloniete tylko w miejscu 'literek podpisu' i bedzie wygladac tak jakby podpisane zostalo zdjecie juz po wydruku...
- jak przeskalowac do odpowiedniej wielkosci tak by nie byl za duzy/maly ? - zakladamy tu wielokrotne wykorzystanie na plikach o roznej wielkosci
- czy da sie takie nakladanie zautomatyzowac (chodzi mi o batch w ps cs3 - czy da sie tak ustawic zeby jeden podpis pasowal do pionowych i poziomych kadrow) tak by nie trzeba bylo za kazdym razem od nowa dobierac miejsca w ktorym zostanie umieszczony?
Weź tablecik, i się podpisz... :)
Prorok78
27-11-2008, 14:11
tiaaa. trza miec tablecik :):)
jacek.gold
27-11-2008, 14:12
zrób sobie z podpisu pędzel i będziesz mógł klikać jaki chcesz duży i jaki chcesz kolor
ps: poszukaj jakiegoś mojego zdjęcia i tam mam stempelek z podpisu
1. nałóż podpis czarny na białym tle na obrazek i wybierz odpowiednią opcję mieszania (np. darken, multiply etc) - wówczas białe zniknie
2. przeskalowywać możesz spokojnie choćby poprzez free transform, więc najlepiej zeskanuj sobie w dobrej jakośi i rozdzielczości ten podpisik
3. da sie - wystarczy napisać akcję, w której dopasowujesz wielkość podpisu do obrazu i umiejscawiasz go np. 100 pikseli od krawędzi
Prorok78
27-11-2008, 14:15
podziekowal serdecznie :)
a tablecik jest w planach... niestety - najpierw monitor...
Ja podpisałem się w Corelu (tabletem), więc mam plik wektorowy bez tła i ograniczeń w zmianach rozmiaru. Można tez oczywiście zeskanować i potem "skrzywić", np. przy pomocy CorelTrace, lub obrysowania w Corelu.
Ja podpisałem się w Corelu (tabletem), więc mam plik wektorowy bez tła i ograniczeń w zmianach rozmiaru.I bez subtelnosci, ktore zostawia na papierze tusz (atrament). ;)
Prorok78
28-11-2008, 15:04
oj stig, wiem o tym ...:( niestety poki co musi mi wystarczyc musza...:( tabletu kiedys probowalem - taki maly pentagram - ale skonczylo sie na tym ze go rozmontowalem z ciekawosci co ma w srodku bo do niczego innego sie nie nadawal...:(
oj stig, wiem o tym ...:( niestety poki co musi mi wystarczycAle przeciez ja nie Ciebie cytowalem. :)
Najlepszy efekt daje wlasnie zeskanowanie (zrobienie zdjecia) naturalnego podpisu zlozonego na kartce, i usuniecie tla.
Prorok78
28-11-2008, 15:24
wiem ze nie mnie :) ale skoro w moim watku i na temat mnie interesujacy to pomyslalem ze tez sie odezwe :)
wiem ze nie mnie :) ale skoro w moim watku i na temat mnie interesujacy to pomyslalem ze tez sie odezwe :)Tyle, ze zwrociles sie do mnie w taki sposob, jakbym ja skrytykowal Twoje slowa czy metode...
Prorok78
28-11-2008, 16:01
oj to jesli tak wyszlo to przepraszam... nie mialo to tak zabrzmiec:) tym bardziej ze wlasnie pytam o metode czyli swojej jeszcze nie mam :)
podpisz sie na białej kartce , zrób jej ładne zdjecie, usun tło i masz podpis...chyba tak proste jak ze skanerem...
I bez subtelnosci, ktore zostawia na papierze tusz (atrament). ;)
Mój podpis takowych nie posiada, więc nie brałem tego pod uwagę :)
Zawsze pozostaje jeszcze np. CorelPainter - tam można podpisać się czym tylko chcemy.
tylko pamietaj bron Boze nie OCRuj :-D
Mój podpis takowych nie posiada, więc nie brałem tego pod uwagę :)No przestan -- wszystko co napiszesz zostawia takie slady... Minimalne niedociagniecia, fragmenty papieru mniej pokryte tuszem, itd...