PDA

Zobacz pełną wersję : pionowe pasy nieostrości

haszz
27-11-2008, 12:33
witam

mam 2 monitory Belinea o.display 22''. Na jednym z nich pojawiły się kilka dni temu pionowe pasy nieostrości, regularnie i dość gęsto, co dziwne to przy zmianie rozdzielczości zmienia się ich zakres, nie bardzo wiem co to oznacza i przypuszczam że oznacza jedno = kosz bo monitor jest już po gwarancji.

znam opinie ekspertów z forum na temat tych LCD i się z nimi zgadzam proszę więc jedynie o odpowiedź na ww. pytanie.

dzięki

Kyle
27-11-2008, 13:00
Podpięte przez DVI-D ?

haszz
27-11-2008, 14:39
jeden na vga a drugi przez DVI-D, kurde nie pomyślałem żeby przepiać i sprawdzić a teraz nie ma mnie w domu, hmmm sprawdzę jak będę po 6.

haszz
28-11-2008, 13:43
ten który jest na vga ma te rozmycia. przekładałem wtyczki i wychodzi ze chyba coś z gniazdem vga, chyba ze macie jakieś inne pomysły.

Kyle
28-11-2008, 14:03
ten który jest na vga ma te rozmycia. przekładałem wtyczki i wychodzi ze chyba coś z gniazdem vga, chyba ze macie jakieś inne pomysły.
Takie są właśnie uroki anal...ogowego połączenia. ;)

Tom01
02-12-2008, 01:48
Takie są właśnie uroki anal...ogowego połączenia. ;)

A konkretnie monitora, który nie synchronizuje się z sygnałem. Sygnał analogowy nie jest zły, wszak w wielu dziedzinach o znaczeniu krytycznym, jest tak przekazywany i jest dobrze. Należy jednak odróżnić metodę od jakości jej implementacji.

haszz
02-12-2008, 12:51
ehhh tom1 ty to jesteś poeta a co miałeś na myśli? ;) udało się poustawiać to ustrojstwo ale i tak nie wiem co był, generalnie soft a nie wtyczki.

Kyle
02-12-2008, 13:37
A konkretnie monitora, który nie synchronizuje się z sygnałem. Sygnał analogowy nie jest zły, wszak w wielu dziedzinach o znaczeniu krytycznym, jest tak przekazywany i jest dobrze. Należy jednak odróżnić metodę od jakości jej implementacji.
W przypadku połączenia monitora LCD z kartą graficzną przy łączu analogowym zawsze będzie degradacja jakości i to wielokrotna (konwersja z cyfry na analog w karcie graf., przejście analogowego sygnału przez filtry karty graf. , przejście dalsze przez analogowy kabel gdzie następuje dalsza degradacja, i konwersja z analogu na cyfrę ... kolejna degradacja + praktycznie błędy elektroniki/niedoskonała synchronizacja która zwykle ma miejsce).

W tym przypadku sygnał analogowy jest zły od początku do końca bez wgłębiania się w to co by było gdyby babcia miała wąsy.

Tom01
02-12-2008, 13:52
W przypadku połączenia monitora LCD z kartą graficzną przy łączu analogowym zawsze będzie degradacja jakości i to wielokrotna (konwersja z cyfry na analog w karcie graf., przejście analogowego sygnału przez filtry karty graf. , przejście dalsze przez analogowy kabel gdzie następuje dalsza degradacja, i konwersja z analogu na cyfrę ... kolejna degradacja + praktycznie błędy elektroniki/niedoskonała synchronizacja która zwykle ma miejsce)

Proszę zatem wyjaśnić dlaczego w urządzeniach broadcastowych, medycznych, radarach etc, a nawet dobrych jakościowo urządzeń domowych, mimo analogowego toru sygnałowego i całej gromady elementów degradujących, obraz jest ok?

haszz
02-12-2008, 14:24
bo babcia ma wąsy?

Kyle
02-12-2008, 17:13
Proszę zatem wyjaśnić dlaczego w urządzeniach broadcastowych, medycznych, radarach etc, a nawet dobrych jakościowo urządzeń domowych, mimo analogowego toru sygnałowego i całej gromady elementów degradujących, obraz jest ok?
Obraz jest tylko OK bo jest cała gromada elementów degradujących i "aż" OK bo DAC'ki , kable analogowe często mają OK jakość.

LOL

ps. a najlepszym przykładem negatywnego OK jest obraz w cyfrowym przekazie programu VIVA z hitbird gdzie widać że amatorzy mają jeszcze tor analogowy i wygląda to właściwie tak daleko od OK że praktycznie gów...ie

Tom01
03-12-2008, 01:54
Obraz jest tylko OK bo jest cała gromada elementów degradujących i "aż" OK bo DAC'ki , kable analogowe często mają OK jakość.

Jakość obrazu przekazanego drogą analogową nie musi wcale odbiegać od cyfrowego. Co więcej, może być znacznie lepszy. Przykłady podałem.

ps. a najlepszym przykładem negatywnego OK jest obraz w cyfrowym przekazie programu VIVA z hitbird gdzie widać że amatorzy mają jeszcze tor analogowy i wygląda to właściwie tak daleko od OK że praktycznie gów...ie

A tego to nie rozumiem.