Zobacz pełną wersję : Redukcja szumów - używacie?
velaskez
27-11-2008, 05:30
Właśnie naszło mnie coś takiego, że skoro ostatnio nawróciłem się na RAWy, to po cholerę mi redukcja szumów włączona w puszce. Wyłączyłem i doznałem olśnienia. Może i szum większy, ale szczegółowość obrazu na ISO 1600 o niebo lepsza. Jak widać człowiek się uczy całe życie. Jak dotąd redukcję szumów na wysokich czułościach i redukcję dla długich czasów miałem włączone od kupna. Ale po tym co zobaczyłem dziś zdecydowanie na OFF!:) Jak tam u Was to wygląda?
sokrates
27-11-2008, 08:13
również OFF ;-) tylko w NX odszumiam jak jest potrzeba oczywiście.
Podobno całkowicie nie da się wyłączyć odszumiania.
velaskez, czyli masz wrażenie że RAW'y w D80 jednak są odszumiane? Dobrze zrozumiałem?
stachmuszel
27-11-2008, 09:30
Kiedyś dawno temu :-) optyczni.pl testowali D80 i głównym zarzutem pod D80 było właśnie odszumianie NEF-ów.
Pozdr.
O ile pamiętam testy, to stwierdzili, że D90 też cierpi na odszumianie NEFów.
Pod względem oceny puszek to optyczni różne ciekawe rzeczy widują, MZ żadna to wyrocznia. Test D80 czytałem, ale kilkukrotnie, choćby i na forum słyszałem że to bzdura. U siebie (D40X) czegoś takiego nie zauważyłem (wiem,wiem,krótkowidz :mrgreen: ), zazwyczaj robię w NEF'ach więc zakładałem że to surowy zrzut z matrycy, a odszumianie mam włączone na te wypadki kiedy robię szybko fotkę do sieci czy u znajomych-dla znajomych i ma od razu na ekranie wyglądać ślicznie i gładko :mrgreen:
Nie używam tej opcji.Są do tego programy.
velaskez
27-11-2008, 15:16
velaskez, czyli masz wrażenie że RAW'y w D80 jednak są odszumiane? Dobrze zrozumiałem?
Nie, nie mam takiego wrażenia:) Są ostrzejsze jak wyłączysz odszumianie, czyli po prostu nie odszumione. Choć musiałbym zobaczyć RAWy z np. D40, tego samego kadru, to można by dopiero coś tam podejrzewać.
Hmmm... Nigdy się mi nie chciało, ale może "się wezmę i sprawdzę" jak w D40X wygląda identyczny kadr w NEF, z włączonym/wyłączonym odszumianiem przy niewprawnym oku. Dzięki.
blackside
29-11-2008, 14:57
Osobiście generalnie mam OFF, ale jak kiedyś robiłem NEFy w iso 800 to byłem zaskoczony że są takie ładne... więc takie szybkie strzały nocne wole robić w nefie i nastepnie próbować odszumić. Trzeba tylko zaznaczyś że aparat przy iso 800 włacza lekkie odszumianie<normal>
ja mam jak fabryka ustawila, generalnie staram sie unikac iso wyższych jak 800
velaskez
29-11-2008, 18:27
Czasem się nie da uniknąć...i wtedy myślę: "kurde czemu to nie jest D3?!"