Zobacz pełną wersję : Wymiana matówki w D300
saturnus1981
26-11-2008, 21:17
Witam
Czy ktoś się orientuje czy można wymienić w D300 matówkę na matówkę z klinem bądż lepiej z mikrorastrem? Interesuje mnie czy w ogole mozna cos takiego kupic i czy mozna ja wymienic w D300.
wymienić jasne że można, na aleedrogo widziałem takie cuda do d70,d200,d300 itp :), szkoda, że nie można ich zakładać jak filtrów :D
Spoko można wymienić, kupić można np. tu:
http://www.katzeyeoptics.com/cat--Nikon-DSLRs--cat_nikon.html
Ma to jednak swoje zalety jak i wady. Miałem założoną, teraz wróciłem do fabrycznej, ale może kiedyś znów przełożę.
Poczytaj sobie ten watek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78370
ew. jesli tam nie bylo, tu sa instrukcje wymiany matowek
http://www.focusingscreen.com/shipping.php?osCsid=471d090aeecbdffe16436a5e7eb0ce 3f
No ja nie wiem, w tej instrukcji do d300 jest śrubokręt, odkręcanie śrubek jakichś... To wszystko robi się BEZ ŚRUBOKRĘTA!!! Jak na to patrzę, to ja NIE polecam tych instrukcji.
saturnus1981
27-11-2008, 22:28
Spoko można wymienić, kupić można np. tu:
http://www.katzeyeoptics.com/cat--Nikon-DSLRs--cat_nikon.html
Ma to jednak swoje zalety jak i wady. Miałem założoną, teraz wróciłem do fabrycznej, ale może kiedyś znów przełożę.
Dlaczego wróciłeś do fabrycznej?
Sam przekładałeś?
Przekładałem sam. Nic trudnego, ale trzeba ostrożnie bo małe to wszystko. Przećwiczyłem na d50.
Wróciłem, bo:
1. oryginalna jest jaśniejsza, trochę ale jednak, zawsze to milej.
2. w moim przypadku zaburzało pomiar światła w spocie (mocno prześwietlał), a czasem tego spota używam. Jednak producent lojalnie ostrzegał o tym, więc tu jest kwestia z czego rezygnujemy: ze spota czy z komfortu ostrzenia manualnego.
A komfort jest ZNACZĄCO wyższy z Katzeyem. W szczególności w ciemniejszych lokacjach. Doszła do całej operacji jeszcze regulacja matówki - częste są sytuacje, że na matówce klin wyostrzony, a plik nieostry. Tak miałem w d50 i tak miałem po wymianie w d300 - imbus i ręczna regulacja załatwia sprawę ( w ogóle nie przejmuję się ostrzeżeniami typu: zmienia się cały układ, pochylenie lustra, błędy jakieś itd itd, - po to jest ta śrubka moim zdaniem, więc jej używam, tak samo jak AF fine tuning - mam potrzebę to tuninguję).
Czyli głównym powodem powrotu były błędy pomiaru w spocie.
Mam tylko jedno manualne szkło którego używam głównie w plenerze, więc doszedłem do niejakiej wprawy w ostrzeniu na fabrycznej matówce. Najgorzej jest przy odległościach takich "niby nieskończoność ale jednak nie" Wtedy ten klin załatwia sprawę/ratuje dupę, a bez niego troche na czuja trzeba na 25 milimetrach. Nie wierzę w teorie"hiperfokalne" - dla mnie ostrość jest jedna i tylko kwestia powiększenia kiedy wylezie że jednak nie jest w punkt wyostrzone.
Miałem okazję ostrzyć moim zeissem na d700 - to jest inna bajka. Matówka o wiele lepsza, a i potwierdzenie ostrości o wiele pewniejsze, w d300 zielony kropek potrafi świrować. Gdybym miał d3/700, chyba bym nie myślał o wymianie matówki, przy d300 sprawa jest jak najbardziej warta zachodu ( z zastrzeżeniami w/w). Z tego co czytałem na NIKONCAFE, przy dłuższych ogniskowych i jaśniejszych szkłach (ja mam tylko 2.8 ) jest dużo łatwiej, a na d700/3 a nawet d2x w ogóle nie problem
Pzdr
Przekładałem sam. Nic trudnego, ale trzeba ostrożnie bo małe to wszystko. Przećwiczyłem na d50.
Wróciłem, bo:
1. oryginalna jest jaśniejsza, trochę ale jednak, zawsze to milej.
A którego Katzeye miałeś? Choroba sądziłem że powinno być odwrotnie. Zresztą patrz swój punkt 2
2. w moim przypadku zaburzało pomiar światła w spocie (mocno prześwietlał), a czasem tego spota używam. Jednak producent lojalnie ostrzegał o tym, więc tu jest kwestia z czego rezygnujemy: ze spota czy z komfortu ostrzenia manualnego.
Jakiego rodzaju ten błąd. Stała korekta in minus/plus na spoocie nie załatwiła sprawy?
Miałem okazję ostrzyć moim zeissem na d700 - to jest inna bajka. Matówka o wiele lepsza, a i potwierdzenie ostrości o wiele pewniejsze, w d300 zielony kropek potrafi świrować.
I to jest powód dla którego zawsze śnił mi się FF w cyfraku. Obrazownie, szumy itp. tak mnie nie rajcują co duża wygodna matówka. Tam po prostu coś widać. Co prawda w D200/300 jest duży postęp w stosunku do dziurki od klucza w D70, ale to jeszcze nie to.
Nie wiem jaki to był Katzeye, normalny był, bez dodatkowych gridów, bez opti bright`a (czy jak mu tam)- z tą opcją podobno jest dużo jaśniej, tylko ja nie kumam jak niby to miałoby działać.
Błąd w spocie wynika moim zdaniem z tego że: centrum matówki ze splitem i rastrem jest ciemniejsze (gęstsze, pochłania więcej światła itd) od reszty matówki, która i tak nie jest najjaśniejsza BTW. Czujnik światła nad matówką tego nie wie, bo niby skąd (jest skalibrowany pod konkretną fabryczną matówkę), i interpretuje to jako słabe warunki świetlne, więc odpowiednio solidnie zwiększa ekspozycję (manualne Zeissy są na maxa manualne, więc spot działa tylko w centralnym polu o ile nic nie pomieszałem). Efekt: mocno prześwietlona fotka. W matrixie jest jak najbardziej OK. Stała korekcja tylko dla spota na minus poprawia sytuację, owszem, tylko że nie zawsze w tym spocie prześwietlało (!) więc raczej liczyć na to nie można.
Fakt, d300 ma niezły wizjer/matówkę, ale wiadomo że może być lepiej.
Niemniej poza tym nieszczęsnym spotem, wymiana matówki to znaczące podniesienie komfortu MFa. Jeżeli ktoś korzysta tylko z AFa - szkoda czasu i kasy.
pzdr
Niemniej poza tym nieszczęsnym spotem, wymiana matówki to znaczące podniesienie komfortu MFa. jeżeli ktoś korzysta tylko z AFa - szkoda czasu i kasy.
A tu to pełna zgoda. Chyba nikt kto kiedyś miał do czynienia z manualnym ostrzeniem na klinach/mikrorastrze, nie ma wątpliwości, że ostrzenie na kropka, to tylko namiastka.
saturnus1981
28-11-2008, 22:03
A tu to pełna zgoda. Chyba nikt kto kiedyś miał do czynienia z manualnym ostrzeniem na klinach/mikrorastrze, nie ma wątpliwości, że ostrzenie na kropka, to tylko namiastka.
No i właśnie dlatego pytałem. Szkoda tylko spota bo ja mimo że często używam matrixa to jednak spota lubię także. Ciężki wybór;(
jaki wybór, inwestujesz w sumie niewielkie pieniądze (nie wiem ile teraz, 200zyla?), jak nie pasi, wyjmujesz. Uważam że to koszt niewielki, w porównaniu do wyborów typu: 17-35 or 14-24???