Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Epson DX4400 - blokada

piwkoo
26-11-2008, 17:42
Witam.

Zgłosił się do mnie kolega, abym mu pomógł w odblokowaniu drukarki epsona. Sprawa wyglada następujaco.
Drukarka kupiona jako nowa, po skończeniu się tuszu czarnego kolega zakupił tusz firmy AciveJet. Okazało się jednak że drukarka ma jakieś zabezpieczenia i zablokowała ten zamiennik. W kolorze można drukować, na czarno nie.

Zakupił więc oryginalny tusz, jednak po włożeniu go do drukarki, blokada nadal nie pozwala na drukowanie. Spotkał się ktoś z takim czymś?
Może istnieje jakiś programik, czy coś takiego, aby można było odblokować tą drukarkę?
Nie chodzi już nawet o możliwość używania zamienników, tylko o normalne używaniu drukarki na oryginalnych tuszach :)

Tom01
03-12-2008, 02:00
Po zainstalowaniu oryginalnego pojemnika, drukarka powinna zachowywać się normalnie. Jeśli jest inaczej, może to świadczyć o uszkodzeniu układu rozpoznawania pojemników atramentów. Sugeruję skonsultowanie tego z serwisem.

piwkoo
04-12-2008, 20:55
Drukarka drukuje, ale tylko na kolorowych tuszach. Czarny widzi jako pusty. Włożone są oryginalne tusze, ale to nie pomaga.
Wyczytałem gdzieś, że nowe Epsony mają jakieś zabezpieczenia, aby nie drukować na zamiennikach i po włożeniu takiego zamiennika blokuje ten pojemnik, ale czy to prawda? :)
Szukam, czytam i nic, jestem bezradny. Jak mam zapłacić za wysyłkę do serwisu w obie strony + sam serwis to taniej mnie wyniesie zakup drugiej ;)