Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D80 i obiektywy

Mythos
26-11-2008, 00:01
Witam!
na wstępie przepraszam, że wałkuję temat po raz n-ty, ale pomimo przetrzepania forum na lewo i prawo nie mogę podjąć decyzji:)
Pytanie akurat dotyczy znajomego, ale sam chętnie poczytam odpowiedzi.Otóż zakupił D80 i nie wie co dalej z obiektywami.Preferencji co do focenia niestety brak, tzn. szuka swojego miejsca.I chciałby coś uniwersalnego.Ja mu wystrzeliłem z sigmą 18-200, ale brał pod uwagę dwa obiektywy.Do wydania po aparacie zostało mu 1000 PLN.Trochę mało, ale chłop naprawdę zbierał ostro na sprzęt...(tzn. wystarczy, ale lepiej wiecej niż mniej:).

Dzięki w imieniu kolegi i swoim (bom sam ciekaw)
Pozdrawiam

mpwt
26-11-2008, 00:11
Pytanie do działu Optyka.

Z mojej strony Sigma 30/1.4 albo Nikkor 35/2

wilk325
26-11-2008, 00:13
Witam!
na wstępie przepraszam, że wałkuję temat po raz n-ty, ale pomimo przetrzepania forum na lewo i prawo nie mogę podjąć decyzji:)
Pytanie akurat dotyczy znajomego, ale sam chętnie poczytam odpowiedzi.Otóż zakupił D80 i nie wie co dalej z obiektywami.Preferencji co do focenia niestety brak, tzn. szuka swojego miejsca.I chciałby coś uniwersalnego.Ja mu wystrzeliłem z sigmą 18-200, ale brał pod uwagę dwa obiektywy.Do wydania po aparacie zostało mu 1000 PLN.Trochę mało, ale chłop naprawdę zbierał ostro na sprzęt...(tzn. wystarczy, ale lepiej wiecej niż mniej:).

Dzięki w imieniu kolegi i swoim (bom sam ciekaw)
Pozdrawiam

Przy tej kwocie i braku preferencji ciężko coś doradzić.
Ja jestem starej daty, jak zaczynałem zabawę w fotografię to nikt nie znał pojęcia zoom. Może dlatego uważam, że dobrym wyjściem na początek jest obiektyw stałoogniskowy. Uczy zdecydowanie innego spojrzenia na świat przez pryzmat aparatu. W wypadku D80 byłby to N35/2.0 i myślę że w tej cenie by się zmieścił.
Ta sigma to fajny obiektyw ( oczywiście mówimy o wytyczonym przedziale cenowym ), ale do wszystkiego-spacerowy, może to byłby ten kierunek.
Najpierw porobić zdjęcia, a później zobaczyć jakich zakresów się najczęściej używa i w ten zakres zainwestować kasę.

mpwt
26-11-2008, 00:20
Ja jestem starej daty, jak zaczynałem zabawę (...)

Jakby co to jestem (chyba jeszcze) nowej daty a też się pod tym podpisuję :D

okon
26-11-2008, 00:32
Jeżeli znajomy ma samą puszkę i żadnego obiektywu to przydałby się jednak jakiś uniwersalny zoom. Może nie od razu 18-200 ale tak 18-70 może być w sam raz - do wyjęcia na giełdzie w cenie ok. 500 zł.
Co do stałek to powiem tak - odkąd mam 50mm/1,8 i zapiąłem do aparatu to bardzo niechętnie zdejmuję ten obiektyw mimo, że nie jest to jakiś topowy model a i ogniskowa nie zawsze idealna. Ale widać wyraźnie różnicę w jakości obrazu.
Więc jeżeli znajomy jest gotowy by od razu wypłynąć na szerokie wody i zoomować nogami to jak najbardziej Sigma 30mm/1.4 - również ze względu na światło - bardzo często się przydaje.
Natomiast jeżeli znajomy chce po prostu pofocić coś od czasu do czasu i jakość obrazu nie jest tu ważniejsza niż wygoda użytkowania to jednak proponowałbym zoom np. 18-70 ew. Tamrona 17-50/2.8

Pozdrawiam,

Anion
26-11-2008, 01:22
ciężko jest doradzić coś gdy nie wie się do czego sprzęt będzie używany. W takim wypadku na początek kupiłbym jakiegoś uniwersalnego używanego taniego zooma (takiego np. za 200, 300 zł) i czekał z nim do czasu, aż będę wiedział w jakim kierunku moje zainteresowania się skierują. Za pozostałą kasę dokupiłbym sb600 bo światła szybko braknie.
Z drugiej strony, jak kupiłem 35/2 to mój Tami coraz bardziej się kurzy w torbie :)

GeparD
26-11-2008, 03:48
moze autor by jednak powiedzial czy ta puszka byla kupiona z jakims szklem czy sama? inaczej to wrozenie z fusow

Mythos
26-11-2008, 21:17
moze autor by jednak powiedzial czy ta puszka byla kupiona z jakims szklem czy sama? inaczej to wrozenie z fusow

Aaaa no tak....puszkę kupił solo za jakies 1700 PLN, aczkolwiek zastanawiał się nad kitem.
Dziękuję za posty!

Umbra
26-11-2008, 22:21
N 18-55 i N 55-200?

sdnk
26-11-2008, 23:14
za tysiąca to chyba standardowego zooma, T17-50 2.8 i napewno się długo będzie przydawał :)

domelmel
28-11-2008, 02:21
Też na początek proponuję Tamrona 17-50 . Ma dobre światło( 2.8 ) i jest względnie tani. Tylko trzeba dobrać sobie odpowiednią sztukę do swojego korpusu(żeby nie trafić na BF/FF). Ewentualnie coś z zakresu ogniskowych 28-70. Jak już się zorientuje co go bardziej interesuje czy szerokie kąty czy raczej coś z tele to sobie wtedy dokupi. Ja własnie tak zrobiłem. Mój kitowy słoik zamieniłem na tamrona, teraz dokupuję sobie sigmę 30 1.4 bo większość moich kadrów ma mniej więcej taka ogniskową.