Zobacz pełną wersję : Jak zrobić takie zdjęcie pod słońce
Witam, jak w temacie, zdjęcie ( z góry przepraszam za źródło :P)
http://nasza-klasa.pl/profile/757164/gallery/179
Jak zrobić takie zdjęcie? Generalnie chodzi o to, że robione jest pod słońce a zachowany jest kontrast, jak ustawić przesłonę (podejrzewam że jak największy numer), czy dopalane jest lampą?? Pytam, bo może dla kogoś takie fotki to chleb powszedni :). No i jeszcze jedno pytanie, czy wystawiając obiektyw prosto na słońce czegoś nie uszkodzę (matrycy, szkła...)
Czekam na odpowiedzi :)
PZDR!
Lampa i możliwe że nie jedna.
blenda tak, ale watpie ze sama blenda taki efekt sie uzyska
a moze podaj jakiegos screena czy cos w tym stylu, nie kazdy moze wejsc na nk gdyz nie jest zarejestrowany i nie ma takiego zamiaru!
http://www.matrimonio.pl/?gallery=session
strzałeczkami w bok i znajdziesz, przy okazji mnóstwo świetnych zdjęć
marszull
26-11-2008, 11:34
raczej nikt tego nie znajdzie kto nie widzial zdjecia z pierwszego linka, napisz ktore to konkretnie zdjecie
ps wiem ze pod slonce ale jest tam kilka takich zdjec :-)
m.in. takie zdjęcie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/11/003-1.jpg
źródło (http://www.matrimonio.pl/wp-content/themes/m2/img/portfolio/session/003.jpg)
tomtytus
27-11-2008, 00:45
Heh, pamiętam tego gościa z innego forum, jak jeszcze raczkował...A teraz: ja nadal raczkuje a on wymiata!
Moim zdaniem blenda nie da nam wystarczającej ilości światła. W powyższym przypadku raczej jest czymś błyśnięte: zdjęcie zrobione szerokim kątem - nie bardzo widzę miejsce na blendę.
Ale blenda na pewno w podobnych przypadkach się sprawdza - z poniższego linka zdjęcia nr 11 i 14 z zastosowaniem tegoż wynalazku.
http://www.cyberfoto.pl/inne-tematy-zdjec/96978-listopadowy-slub.htm
marszull
28-11-2008, 01:12
blysniete na 100% od przodu ale nie za duzo, bo caly czas sa cienie od kontry (na ziemi)
przywalone lampą + obróbka ;-)
trzeba zapytać Krzysztofa Wasowicza - chyba to autor zdjęć - przeleciałem sie po profilu :)
jacek1.4
12-12-2008, 02:16
Może HDR z RAWa?
na mój gust :
szeroki kąt+wbudowana lampa (bądź inna)+D-light (albo coś podobnego)+PS = fota powyżej
na mój gust :
szeroki kąt+wbudowana lampa (bądź inna)+D-light (albo coś podobnego)+PS = fota powyżej
PS tak, D-lighting pewnie pod PSem, Szeroki Kąt a nawet Rybie Oko - zapewne
Ale pojechałeś z wbudowaną lampą - nie wiem która ma moc 300-500WS
Biorąc pod uwagę wysokie słońce, mocne cienie i lekkie ubrania mlodych - okres późna wiosna, lato, wczesna jesień (nasycenia zieleni, liście na drzewie), brak ostrego switała (cienia od gołej lampy) użyty pewnie soft box a tu już bez dużej ilość WS sie nie obejdzie
Sabina ma chyba nie więcej jak 32-35WS, wbudowana pewnie 1/3 z tego
użyć blendy ?
Powodzenia z ekspozycja 5s, zamrożeniem ruchu i nieprzejaraniem....
jeśli na tym forum jest INZ to on na pewno będzie wiedział, prawdopodobnie że GARY też wie www.sebastianmalachowski.pl
dwie sabiny załatwiają takie ekspozycje bezproblemowo- nie musiało być żadnych softów w tej sytuacji. na mój gust pan młody nie był dobrze doświetlony i został lekko 'wydłubany z cieni'
Za Tommym... Dwie Sabinki wspomagane Shopem dadza sobie rade z taka sytuacja.
A jak to wszystko ze sobą zegrać? Mierzyć niebo? Jak ustawić lampę? Na 10 moich prób 2 są dobre reszta muszę wyciągać w nx, a pewnie jest jakiś sposób żeby od razu chociaż podobny efekt osiągnąć.
praktyka lub doobry światłomierz ;) -generalnie warunki powtarzalne w ciągu chociaż godziny więc jedno pstryk na próbę, a w drugim i trzecim ustawić wszystko perfekt wedle podglądu/histogramu- zalety cyfrówki ;)
A jak to wszystko ze sobą zegrać? Mierzyć niebo? Jak ustawić lampę? Najprosciej dla uzyskania powtarzalny efektow -- wszystko na manual. Czas naswietlania i przyslone tak, zeby poprawnie wyeksponowac calosc, a potem lampy (tez w manualu) tak, aby dobrze oswietlic postaci. Przy odrobinie wprawy, niezaleznie od warunkow i sceny, powinienes sobie poradzic w dwoch, trzech pstrykach testowych.
Często robię zawody sportowe, rowery, bieganie i takie tam, wybieram sobie miejsce, mierzę ekspozycję M (mam czas przed pojawieniem się zawodnika), słońce fajnie prześwituje przez gałęzie drzew i teraz biegnie potencjalny model i ja mu lampą (TTL, TTLBL, M?). Wcześniej nie mam na kim testować ustawień lampy i nie mam jak wprowadzić korekcji. Jak lampa na M, to mam ustawić moc lampy tak zeby ludzik znalazł się w zasięgu lampy (patrząc na wskaźnik zasięgu na ekraniku) czy jeszcze jakoś inaczej? Lampa sb800 +d70s
no coz.. tu był generator.
z 3 lampami typu sabina robilismy podobne ale zdominowanie slonca bylo troche trudniejsze (ograniczenia skyportow w synchronizacji) - ale i tak sie udawalo
najbardziej to widać tutaj właśnie HDR :) bardzo charakterystyczny efekt łatwy do rozpoznania :) taki powiedziałbym klasyczny Photomatix z NEF-a pewnie, z uwagi na "dynamikę" zdjęcia :)
najbardziej to widać tutaj właśnie HDR :)Ty tak naprawde, wszystko co jest poprawnie naswietlone, nazywasz HDRem, czy to tylko taka nierozpoznana przeze mnie zgrywka?
no tak naświetlić co najmniej 3 klatki dla różnych ekspozycji przy takiej scenie (wyskok) to myślę ze by trzeba było mieć czasy minimum 1/1000 zakładając że nie rusza się przysłony be GO była na każdej taka sama to trzrba operować ISO
no ciekawy pomysł zaiste z tym HDR :D
no tak naświetlić co najmniej 3 klatki dla różnych ekspozycji przy takiej scenie (wyskok) to myślę ze by trzeba było mieć czasy minimum 1/1000I aparat robiacy przynajmniej 1000 klatek na sekunde, zeby nie bylo widac zbyt duzego przesuniecia w ruchu, po naswietleniu przynajmniej 5 klatek. ;) Zreszta -- tu jest roznica w ekspozycji, ktorej nie da sie nawet w 5 EV zawrzec. Trzeba by miec przynajmniej 2 EV roznicy pomiedzy kazda klatka.
Bardzo sie trzeba na tym wszystkim nie znac, zeby w ogole wpasc na pomysl bracketingu i sklejania HDRa z takiej sceny. :)
vasper31
21-01-2009, 09:07
zgadzam sie ze Stigiem i Tommym co do poprawnej ekspozycji i sabinek ale moim zdaniem to zdjecie jest wywołane przynajmniej dwa razy z Nefa.. a przynajmniej ja czasami tak robie i wygląda to podobnie.. można też popracować na maskach w szopie i pobawić się wyciąganiem szczegółów z cieni.. niebo na drugim zdjęciu jest zachowane tylko pod winietą (dodge tool??? może)... Inna sprawa jest taka że możemy sobie tu polemizować jak zostało zrobione to zdjęcie a sposobów pewnie byłoby kilka... :P
bialogardzianin
08-05-2009, 16:35
Abstrahując od tego, czym autor błysnął/ obrobił zdjęcie, zastanawiam się (przed zakupem) czy okrągłą 120 cm doświetlę dwie stojące/ osoby?
właśnie właśnie, jaj mam pytanko jak myślicie jak to zdjęcie zostało doświetlone? http://plfoto.com/1846898/zdjecie.html
wygląda mi to za miękko jak na blendę, a tym bardziej zewnętrzna lampę błyskowa odbitą od blendy i wygląda na takie światło trochę od dołu sądząc po rozkładzie cieni...
kto wie?
Za Tommym... Dwie Sabinki wspomagane Shopem dadza sobie rade z taka sytuacja.
dwie sabinki tak po oczach?
właśnie właśnie, jaj mam pytanko jak myślicie jak to zdjęcie zostało doświetlone? http://plfoto.com/1846898/zdjecie.html
wygląda mi to za miękko jak na blendę, a tym bardziej zewnętrzna lampę błyskowa odbitą od blendy i wygląda na takie światło trochę od dołu sądząc po rozkładzie cieni...
kto wie?Tak na 100% wie tylko autor. :) Jak na blende, to troche za mocne to swiatlo. Ja stawialbym na sabine. Oczywiscie od dolu.
[QUOTE=stig;1270303]Tak na 100% wie tylko autor. :) Jak na blende, to troche za mocne to swiatlo. Ja stawialbym na sabine. Oczywiscie od dolu.[/QUOTE
tak podejrzewam, ale powątpiewałam, żeby sama lampa mogła dac takie ładne światło, chyba za mało eksperymentuję...:D
a nie będzie to czasami HDR albo coś podobnego? Wywołane z jednego RAWA (błyśnięte oczywiście też ;) ). Garnitur Pana Młodego dość hadeerowo wygląda moim zdaniem.
EDIT: Mógł też ustawić aparat na stawie, zrobić zdjęcie bez młodych, ustawić młodych, zrobić drugie zdjęcie i polączyć na warstwach.
EDIT: Mógł też ustawić aparat na stawie, zrobić zdjęcie bez młodych, ustawić młodych, zrobić drugie zdjęcie i polączyć na warstwach.Przy takich fantazjach powinienes uzywac emotek na koncu, zeby nikt tego na serio nie bral.
Przy takich fantazjach powinienes uzywac emotek na koncu, zeby nikt tego na serio nie bral.
:D
a ja myśle, że poza oczywistym doświelteniem z przodu (nie chce dywagować ile sabinek i WS bylo potrzebnych) zdjęcie zostało potraktowane Lucis Pro, lub podobnym pluginem...:)
edit: chyba nawet moge sie założyć o piwo:)
tutaj Tomek zdradza trochę warsztatu w podobnym pod-Słonecznym temacie:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94871