Zobacz pełną wersję : monitor Dell 2709 czy może inny...
krzysztof jot
25-11-2008, 20:08
witam.
czas zmian - posiadanego Della P1130 postanowiłem zamienić na jakies LCD. Ja obecnie przy 21calach nie mam 2040pix ani nawet 1800 tylko pracuje na 1240x1050 - czyli plamka 0,31. tak mi najwygodniej :)
I takie LCD chce znaleźć - 24cale 1920x to chyba zbyt mała plamka jak dla mnie, już lepiej wypada 22cale i 1680x. Jednak ostatnio skłaniam sie do modelu DELL 2709W - tu jest plamka 0,303 / matryca S-PVA - 1920x1200.
W testach monitor oceniany bardzo przyzwoicie - czy ktoś z kolegów ma jakieś własne przemyslenia na temat TEGO modelu ? Zna, widział, bawił sie u kolegi ? (koleżanki :) . Ponoć bardzo dobre recenzje zbiera też HP 2475w na I-SPS. Tylko czy te 1920pix na 24 calach nie będzie męczące ?, Na lcd mam wrażenie, iż inne niż natywne działki nie bardzo chyba wchodzą w gre ?
Ja mam model 24". Każdy dell jest zjechany za odwzorowanie kolorów, że obraz ma podbite kolory i jedynie nadaje się do gier. Ja jednak na swoim zdjęcia obrabiam - nie zajmuje się jednak fotografią zawodowo i najczęściej słynne zafarby żółte czy niebieskie jakimi podobno raczy mnie mój Nikon nie są zauważalne (również na odbitkach). Możliwe też że nikt nie nauczył mnie na jakie szczegóły powinienem patrzyć na zdjęciu więc żyję sobie w błogiej nieświadomości że mój monitor jest w miarę przyzwoity.
Dla mnie 24" są całkiem ok, pewnie obecnie patrzyłbym na 26" w wykonaniu NEC, ale kiedy kupowałem to była jedyna opcja.
Rozdzielczość jest ok, bardzo wygodnie się pracuje.
Najlepiej podejdź do jakiegoś sklepu i zobacz monitor 24" (wielkość czcionki, obszar roboczy). Na 27" będzie lepiej
posiadanego Della P1130 postanowiłem zamienić na jakies LCD. Ja obecnie przy 21calach [...] pracuje na 1240x1050Hmmm... Ciekawe... Czyli u Ciebie kwadrat ani okrag, nie trzymaja proporcji? Przy 1240 (prawde mowiac pierwszy raz sie z czyms takim spotykam), dla monitora 4:3 jakim przeciez jest P1130 -- ilosc linii poziomych winna wynosic 930, a nie 1050. Chyba, ze obraz masz przeskalowany na sterowaniu... :)
Ja z kolei bylbym szczesliwy, gdyby norma wsrod dobrej klasy LCDkow byly takie z plamka ponizej 0,20. Szlag mnie trafia jak ogladam te kasze na 24" z 1920x1200. :(
Jednak ostatnio skłaniam sie do modelu DELL 2709W - tu jest plamka 0,303 / matryca S-PVA - 1920x1200.
W testach monitor oceniany bardzo przyzwoicie - czy ktoś z kolegów ma jakieś własne przemyslenia na temat TEGO modelu ? Zna, widział, bawił sie u kolegi ? (koleżanki :smile: .Przygladalem sie mu bacznie u znajomego. Wysluzony 2, czy 3 letni EIZO FlexScan wyswietlal zauwazalnie lepiej niz ten Dell.
W testach monitor oceniany bardzo przyzwoicie
W testach to można znaleźć wszystko ocenione przyzwoicie. Monitor jest kierowany do niewymagających użytkowników i uniwersalnych zastosowań. Do fotografii nadaje się jak każdy z klasy masowej, czyli bardzo amatorsko, typu landszafty lub u cioci na imieninach. Przy jakichkolwiek wyższych wymaganiach, zwracaniu uwagi na detale, subtelności, m.in. na skórze, bez szans.
krzysztof jot
25-11-2008, 23:23
stig - kurcze fakt, pomyliłem sie, nie1050 tylko 1024, ale faktycznie nadal coś tu nie teges z proporcjami... :) przyzwyczaiłem sie :). Mówisz że widziałeś i bez rewelacji... Dell2709 czy HP ? hmmm Nie ukrywam, że sam to ja się bawie raczej, grafiki zaawansowane i pod drukatnie to robi grafik na macach i eizo ofkors, ale tak mnie te 27 podnieciło :) tak fotki do domu, dla labu i ewentualne małe roboty....
To co, zostaje 2231 Eizo, z czego ucieszy sie Tom01 :) fawotyzujacy te marke (słusznie zresztą - ale świat idzie do przodu, inni już spokojnie robią na matrycach S-PVA czy I-SPS co kiedyś było atutem ze wskazaniem na Eizo, teraz jednak czasem warto zobaczyc live - bo róznica 2tys a 3tys za monitor to niby nic, ale jednak :) jest, zwłaszcza jeśli to nie ma być produkcja dla drukarni....
Tom01 - no tu to ja wiem co mi doradzisz :) - szukam rozwiązania "wilk syty owca cała" czyli rozsądny solidny produkt nie gorszy od tego co mam aktualnie, za rozsądne pieniądze.
Pozytywne opinie znalazłem np tu http://www.prad.de/new/monitore/kaufberatung/grafik24.html no ale fakt - test testem zycie zyciem
To co, zostaje 2231 Eizo, z czego ucieszy sie Tom01 :) fawotyzujacy te marke (słusznie zresztą - ale świat idzie do przodu, inni już spokojnie robią na matrycach S-PVA czy I-SPS co kiedyś było atutem ze wskazaniem na Eizo
Producent Trabanta też swego czasu pchał do niego silnik VW. I co? Posunęło to świat motoryzacji do przodu? Matryca to element wykonawczy. Sterowana byle jak, będzie byle jak świecić. Monitory z innymi wyświetlaczami niż TN wcale nie są domeną Eizo. W chwili pojawienia się IPS, zagościła ona jednocześnie w wielu monitorach kilku marek. Podobnie PVA. Jednak Eizo jest od wielu lat jednym z liderów tego rynku i trudno z tym polemizować. Firma przebrnęła z sukcesem przesiadkę na LCD, co się udało jeszcze tylko Nec'owi. Nikomu więcej. Poza Eizo, szczególnie w dużych panoramach, o jaką Pan pyta, liczy się też Nec 2690/Lacie 526, oraz Quato 240 dwóch wersjach. To w zasadzie koniec wyboru w przyzwoitych monitorach.
Mówisz że widziałeś i bez rewelacji... Dell2709 czy HP ?Dell
hmmm Nie ukrywam, że sam to ja się bawie raczej, grafiki zaawansowane i pod drukatnie to robi grafik na macach i eizo ofkors, ale tak mnie te 27 podnieciło :) tak fotki do domu, dla labu i ewentualne małe roboty....Nie ma sie czym podniecac -- rozmiar to nie wszystko. ;) Dla mnie generalnie im wieksza rozdzielczosc tym lepiej. Nie wyobrazam sobie np. pracowac na 21" w 1024x768 czy chociazby 1280x960. Obecnie uzywam 1792x1344 i jest ok. Do tego drugi taki ekran i sie mieszcze z narzedziami, paletami i okienkami. To o czym mowie w kontekscie roznic, to nie sa niuanse kolorystyczne -- bo te jestem w stanie przezyc (pamietajac i biorac na to poprawki). Bardziej chodzi o to, ze widac przeklamania w samych detalach obrazu. Ostatnio np. cos takiego odrzucilo mnie od Apple 30". Wiem, ze to zaden monitor graficzny (chociaz masa fotografow na nich pracuje), ale jak zobaczylem zdjecia z poszarpanymi przejsciami tonalnymi, czy "kasze" z pikseli, ktora przypominala ISO 3200 w zdjeciach z D3, to ciesze sie, ze moje CRTki jeszcze dychaja. Obrabiajac na nich zdjecia nie musze sie zastanawiac, czy to faktycznie obrazek spaprany, czy tylko monitor tak wyswietla...
ciesze sie, ze moje CRTki jeszcze dychaja. Obrabiajac na nich zdjecia nie musze sie zastanawiac, czy to faktycznie obrazek spaprany, czy tylko monitor tak wyswietla...
ciesz sie ciesz .. moje neistety padly smiercia naturalna i trzeba bylo wsiasc na lcd ... tragedia ..o cenach nie wspomne :(
ciesz sie ciesz .. moje neistety padly smiercia naturalna i trzeba bylo wsiasc na lcd ... tragedia ..o cenach nie wspomne :(Powiem wiecej. W ogrzewanej piwnicy mam jeszcze 2 takie -- na czarna godzine. ;) Pewnie wiec doczekam spokojnie tych czasow, kiedy EIZO CG 30" (albo i cos lepszego, co za rok, dwa, trzy zbuduja), uda sie kupic za rozsadne pieniadze.
krzysztof jot
26-11-2008, 15:04
Hmmm... Ciekawe... Czyli u Ciebie kwadrat ani okrag, nie trzymaja proporcji? Przy 1240 (prawde mowiac pierwszy raz sie z czyms takim spotykam), dla monitora 4:3 jakim przeciez jest P1130 -- ilosc linii poziomych winna wynosic 930, a nie 1050. Chyba, ze obraz masz przeskalowany na sterowaniu....
ta, gwoli wyjasnienia bo i ja nieco namieszałem - gdyz napisałem bezmyślnie, a ustawione jest 1280 x 1024
co oznacza proporcje 5:4 - bo ten model tak ma http://support.dell.com/support/edocs/monitors/p1130/po/ug/specs.htm
To co ? zostawić, i jeszcze zaczekac na postęp technologii w dziedzinie lcd, czyli zjazd cen przyzwoite 26"-27" :)
PS.
jak w monitorach LCD wyglada temat jesli zamiast dedykowanej np 1920x1200 ustawimy mniej. W CRT generalnie tylko "większy" obraz, w laptopie to robi się już taki mało ładny obraz np czytelnosci czcionki - jakies cienie pod liniami, a jak to jest w monitorach LCD ? Skaluje sie bez wiekszych strat w obrazie jak w CRT ?
jak w monitorach LCD wyglada temat jesli zamiast dedykowanej np 1920x1200 ustawimy mniej. W CRT generalnie tylko "większy" obraz, w laptopie to robi się już taki mało ładny obraz np czytelnosci czcionki - jakies cienie pod liniami, a jak to jest w monitorach LCD ?Tak samo do dupy jak w lapku -- przeciez to tez LCD. :)
Powiem wiecej. W ogrzewanej piwnicy mam jeszcze 2 takie -- na czarna godzine. ;) Pewnie wiec doczekam spokojnie tych czasow, kiedy EIZO CG 30" (albo i cos lepszego, co za rok, dwa, trzy zbuduja), uda sie kupic za rozsadne pieniadze.
nie draznij ludzi :D .. ja przegapilem osatnia okazje na odlozenie sobie kilku 21" i teraz cierpie :(
z lcdkami za ***** nie moge sie dogadac .. zawsze mi cos nie pasuje..
z lcdkami za ***** nie moge sie dogadac .. zawsze mi cos nie pasuje..Mam to samo. Cos czuje, ze nawet najlepszy obecnie na swiecie LCD by mnie nie zadowolil, bo to nie kwestia trzymania kolorow, ostrosci (raczej o nadmiar), czy mozliwosci kalibracji, ale po prostu wygladu tego obrazu. Na CRT zdjecie wyglada jak na odbitce -- takie bardzo "plastyczne", miekkie, a LCDki to jakies pier...one mozajki wyswietlaja. :[ Kazdy cholerny piksel widac osobno. Do dupy z takim obrazem. :(
Mam to samo. Cos czuje, ze nawet najlepszy obecnie na swiecie LCD by mnie nie zadowolil, bo to nie kwestia trzymania kolorow, ostrosci (raczej o nadmiar), czy mozliwosci kalibracji, ale po prostu wygladu tego obrazu. Na CRT zdjecie wyglada jak na odbitce -- takie bardzo "plastyczne", miekkie, a LCDki to jakies pier...one mozajki wyswietlaja. :[ Kazdy cholerny piksel widac osobno. Do dupy z takim obrazem. :(
Na LCD po prostu obraz jest ostrzejszy i widać więcej detali. Ale jak koniecznie chcesz bardziej miękki obraz, to oglądnij NEC-a - można w nim sterować ostrością nawet na łączu DVI
Na LCD po prostu obraz jest ostrzejszy i widać więcej detali.Mi wystarczy, ze bez wysilku czytam 6 pkt napis na 21" w 1792x1344. Chyba dlugo jeszcze nie bedzie takich LCDkow stacjonarnych, zeby mialy taki stosunek ilosci pikseli do powierzchni. Chociaz BENQ chyba ostatnie jakiegos shita z malymi pikselkami wypuscilo. Cos mi sie wydaje, ze nawet o nim wspominales.
Ale jak koniecznie chcesz bardziej miękki obraz, to oglądnij NEC-a - można w nim sterować ostrością nawet na łączu DVIWidziales efekty tego sterowania? Faktycznie mozna tym cos zdzialac, czy tylko bajer?
Mi wystarczy, ze bez wysilku czytam 6 pkt napis na 21" w 1792x1344. Chyba dlugo jeszcze nie bedzie takich LCDkow stacjonarnych, zeby mialy taki stosunek ilosci pikseli do powierzchni. Chociaz BENQ chyba ostatnie jakiegos shita z malymi pikselkami wypuscilo. Cos mi sie wydaje, ze nawet o nim wspominales.
Widziales efekty tego sterowania? Faktycznie mozna tym cos zdzialac, czy tylko bajer?
W InDesignie przy wyświetlonej pełnej stronie A4 (ctrl+0) bez problemu odczytuję 5 i 6 punktów, pisane Helveticą lub Timesem. Same piksele to nie wszystko, tak samo jak z rozdzielczością aparatów.
Efekty widziałem, bo pracuję na takim Necu - wygląda to dość naturalnie, choć głowy nie dam bo "nie pamiętam" już CRT.
Efekty widziałem, bo pracuję na takim Necu - wygląda to dość naturalnie, choć głowy nie dam bo "nie pamiętam" już CRT.
Faktem jest, że obraz LCD wygląda "inaczej". Klientela "marketowa" ma maślane oczy po spojrzeniu na LCD. Jednak wielu użytkowników, z niezerowym poziomem wrażliwości, wcale nie odczuwa tego, jako przesiadkę "na lepsze". Jednak, jeśli monitor jest rozsądnej jakości, po okresie adaptacji, trwającym około tygodnia, w zasadzie nikt nie widzi powodu do powrotu. Spotyka się oczywiście malkonentów, ale to tak samo jak w każdej dziedzinie.
Rozumiem Stiga, który preferuje małe plamki. Podobnie uważam, że poniżej 0,2 zaczyna się robić fajnie. Jednak da się pracować przy większych, nawet pow 0,3, tylko trzeba to zaakceptować. Problem jest psychologiczny, nie fizjologiczny. Po zmianie monitora, przykładowo 1920x1200 z plamką ok 0,19 na 1920x1200 z plamką pow 0,3 pikseluchy są potwornie wielkie, ale po kilku dniach człowiek przestaje to zauważać, a za to czuje jak mu oczy odpoczywają.
Podobnie uważam, że poniżej 0,2 zaczyna się robić fajnie.Istnieja jakies (chociaz dobre) LCD z takiej wielkosci (<0,2) plamkami?
Istnieja jakies (chociaz dobre) LCD z takiej wielkosci (<0,2) plamkami?
Są matryce z pikselem 0.191 TN ... czyli jakościowo kiepskie
http://auo.com/auoDEV/products.php?sec=notebook&func=info&product_id=137&items_id=2
Są matryce z pikselem 0.191 TN ... czyli jakościowo kiepskieNooo... W lapkach takie juz widzialem, ale dawno, i ze wlasnie TN -- to sie za bardzo nie przygladalem. Mialem na mysli cos lepszego, i w stacjonarnych.
Mialem na mysli cos lepszego, i w stacjonarnych.
Proszę pamiętać, że plamka, jak każda róża, ma dwa końce. ;)
Bardzo małe plamki będą zmuszały do pracy w nienaturalnych rozdzielczościach, co wiąże się z utratą jednej z głównych zalet LCD, idealnej ostrości. Chyba że rozwój oprogramowania pozwoli na lepsze odizolowanie GUI od danych na poziomie API i przez to dobre opanowanie możliwości przeskalowywania.
Bardzo małe plamki będą zmuszały do pracy w nienaturalnych rozdzielczościach, co wiąże się z utratą jednej z głównych zalet LCD, idealnej ostrości.No na tym akurat mi nie zalezy. Wystarczylaby mi ostrosc na poziomie przecietnego CRT, bo ja chce widziec plynny obraz, a nie mozajke pikseli. :) Ostrosc LCDkow jest po prostu zbyt duza jak dla mnie. Rozumiem operatorow CAD/CAM, ale na nich swiat sie nie konczy.
bo ja chce widziec plynny obraz, a nie mozajke pikseli. :)
O i o to właśnie chodziło, kiedy pisałem o barierach psychologicznych. Są ludzie, do których sam należałem, którzy widzą rzeczy w zasadzie niewidoczne. To tylko (lub aż), kwestia przestawienia się. Sam Pan zobaczy za jakiś czas, kiedy CRT ulegnie już biodegradacji.
Proszę pamiętać, że plamka, jak każda róża, ma dwa końce. ;)
Bardzo małe plamki będą zmuszały do pracy w nienaturalnych rozdzielczościach, co wiąże się z utratą jednej z głównych zalet LCD, idealnej ostrości. Chyba że rozwój oprogramowania pozwoli na lepsze odizolowanie GUI od danych na poziomie API i przez to dobre opanowanie możliwości przeskalowywania.
Już teraz ze skalowaniem jest OK (Vista, Ubuntu 8 ... w XP jako tako) ... oczywiście znajdzie się zawsze jakaś niedorobiona owca (płatnik nie wiedzieć czemu nie potrafi obsługiwać cleartype - jakieś nooby pracują tam gdzie pisali ten polski program).
... a jak wiadomo przy antyaliasingu im mniejszy piksel tym jest ostrzej (a wielkość np. liter dzięki skalowaniu jest dowolna)