PDA

Zobacz pełną wersję : pierwsze czynności po zakupie D300

kux
25-11-2008, 18:09
wiem, że gdybym sie przekopał przez całe forum znalazłbym odpowiedzi na poniższe pytania, ale to jest prawie niemożliwe...! to dla mnie wiele godzin szukania bez pewności, że znajde wszystko co trzeba, i jeszcze wiele spraw i tak nie będzie dla mnie oczywistymi. dla kogos kto "siedzi" w nikonie odpowiedzenie na te kilka pytań to kwestia kilku minut zapewne. ja system nikona znam jeszcze słabo, bo przybywam ze stajni minolta/sony.

tak więc jeśli dobrze pójdzie za kilka dni stane sie posiadaczem D300 i co dalej?
jaki firmaware wgrać i łopatologicznie (po polsku bo z angielskim słabawo) jak to zrobić?
słyszałem o wgrywaniu dodatkowych profili, czy warto i znowu jak?

dodatkowy akumulator? jest jeden typ czy kilka? czym się różnią?

jaka karta będzie optymalna? (prędkośc) tzn, żeby nie była wąskim gardłem, na zapas być nie musi.

co jeszcze powinienem wiedzieć?

próbowałem zassać instrukcję, żeby poczytac najpierw i trochę sobie rozjaśnić, ale żeby ją zassać trzeba najpier miec nikona i go zarejestrować..:)

wybaczcie jeszcze raz, pytania zapewne dla was trywialne, ale mam nadzieję, że z wyrozumiałością potraktujecie świeżo nawróconego innowiercę... :)

qwerty1237
25-11-2008, 18:14
1. Rozpakowac, wlaczyc, robic zdjecia, cieszyc sie nowym nabytkiem
2. Nie zawracac sobie dupy firmwarem i innymi rzeczami... Kupujac nowa puszke jest duze prawdopodobienstwo ze firmware bedzie juz w najnowszej wersji
3. Instrukcje mozna zassac z neta w formie pdf ale bez mozliwosci drukowania. Obowiazkowo przeczytac!!!
4. Dodatkowy akumulator zawsze sie przyda...
5. Karta pamieci tez sie przyda a nawet dwie... minimum 4GB

KS
25-11-2008, 18:22
Pierwsza czynność to IMHO zapiąć obiektyw. ;)

Karta - ja polecam Sandiska albo Preteca.

Dodatkowy akumulator - sam zobaczysz czy Ci będzie potrzebny za jakiś czas.

Tak jak napisał qwerty1237 - rób zdjęcia.

Witusch
25-11-2008, 18:24
3. Instrukcje mozna zassac z neta w formie pdf ale bez mozliwosci drukowania

Powaznie? Z mojej mozna drukowac, na probe nawet to zrobilem, oczywiscie nie cala tylko 1 strone ;-)

pradut
25-11-2008, 18:25
może to nie najlepszy pomysł, ale ja spróbowałbym zrobić jakieś zdjęcie
;)

Amadablam
25-11-2008, 18:37
Moze dostosowujac sie do czesci tego forum zrobic w kolejnosci nastepujace rzeczy:
1. znalesc paprochy na matrycy
2. przetestowac FF i BF
3. skalibrowac obiektywy, potem patrz punkt 2
4. napisac na forum, ze zaden obiektyw nie ostrzy
5. po wizycie w serwisie i skalibrowaniu obiektywow zaczac testowac kolor skory
6. wgrac 1000 wlasnych krzywych i zaczac zalic sie na forum Canona, ze D300 jest do bani
7. znalesc pierwszego bad pixela
8. po powrocie aparatu z serwisu (1 miesiac) okazuje sie ze BP nie ma, ale ... patrz punkt 2
...
n. sprzedac chlam i zaczac robic zdjecia komorka
n+1. calosc przezyc opisac na blogu

Oczywiscie ironizuje :-)

dżafeł
25-11-2008, 18:40
Amadablam - Twój post powinien zostać przypięty gdzieś na forum i podświetlony na różowo, żeby każdy zobaczył :D

---
Wracając do tematu - wszystko było na forum.

jaki firmaware wgrać i łopatologicznie (po polsku bo z angielskim słabawo) jak to zrobić?
Oczywiście najnowszy, instrukcja: http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2008/25962/pl/d300ab_win_pl_ABF.html

słyszałem o wgrywaniu dodatkowych profili, czy warto i znowu jak?
Warto, opis i profile tutaj (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=23618&p_created=1195753895&p_sid=Eq77ojjj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTE1JnBfcHJvZHM9NDImcF9jYXRzPTY0OCZwX3B 2PSZwX2N2PTEuNjQ4JnBfcGFnZT0y&p_li=&p_topview=1)

dodatkowy akumulator? jest jeden typ czy kilka? czym się różnią?
Są: EN-EL3e (standardowy) i EN-EL4 (do gripa w celu przyspieszenia FPS)

robin102
25-11-2008, 18:41
Jak Ci przywiezie kurier do domku aparat w paczce to grzecznie go odbierasz , sprawdzasz czy nie naruszona paczuszka potem kładziesz paczkę NIE OTWIERANĄ w przedpokoju na podłodze i po upływie ok 15-20 godzin rozpakowujesz. na pewno wytrzymasz. Potem po rozpakowaniu. Wyjmujesz jako pierwsze ładowarkę i akumulatorek. Podłączasz ładowareczkę i ładujesz akumulator na FULL i przed Tobą tylko cyrka 4 najmilsze godziny oczekiwania. Potem wszystko do kupki spinasz wkładasz wcześniej zakupioną kartę choć z 4GB i z transferem zapisu choć 10MB/sekunde i robisz zdjęcia, tylko nie 9000 na miesiąc. W czasie dochodzenia apartu do temperatury pokojowej studiujesz instrukcje, a na prawdę jest co poczytać. Jak kupujesz w sklepie płacąc przy odbiorze omija Cię te 20 najprzyjemniejszych godzin :(
Na aktualizacje oprogramowania przyjdzie czas po zapoznaniu się z aparatem. Na stronie Nikona znajdziesz instrukcję. Nawet ja sobie z tą komputeryzacją poradziłem :)
ps.
przed pierwszym zdjęciem koniecznie sformatuj karę w aparacie, szczególnie jak masz CF używany w innym korpusie.

sokrates
25-11-2008, 18:41
może to nie najlepszy pomysł, ale ja spróbowałbym zrobić jakieś zdjęcie
;)

pomysł nienajlepszy, najpierw trzeba wgrać nowy firmware, następnie dokonać niezbędnych korekt krzywych, potem oczywiście dekelek na obiektyw i testy na hot pixele, następnie test czy aby matrycowy nie przepala. Jak masz uszczelniony obiektyw możesz to jeszcze włożyć na 24h do solanki - test szczelności body. Potem wysyłamy sprzęt do mapowania pixeli (na pewno się jakieś znajdą ) czyścimy matrycę izopropanolem i jeszcze dla pewności 2 dowolnymi wynalazkami z allegro.....

to chyba już wszystkie czynności przedwstępne..... można robić zdjęcia........ ;-).... chyba....

P.S. zapomniałem że jeszcze dla pewności trzeba sformatować baterię tak ze 3 - 4 razy :-)

kux
25-11-2008, 18:53
taaak...
z jednej strony całkowicie rozumiem ironię, z drugiej wybaczcie, ale taki pytania urodziły mi sie własnie po lekturze forum....:)

to en-el4 nie mozna włozyć do samego body, a en-el3e do gripa?

kichu
25-11-2008, 18:59
to en-el4 nie mozna włozyć do samego body, a en-el3e do gripa?

el4 (duza bateria) wchodzi tylko do gripa - w body sie nie zmiesci bo jest za duza

el3 (mala) wchodzi zarowno do body jak i gripa (tu z uzyciem odpowiedniego koszyczka)

do gripa wchodzi kazdy z mozliwych wariantow zasilania el3, el4 lub paluszki

do body tylko el3

z powyzszego mozesz sobie ulozyc taka kombinacje jaka Ci sie podoba, przy czym tez mozna jechac na samej baterii w body (a gripa
miec pusteg) lub samej baterii w gripie (a body miec puste)

w przypadku gdy uzywasz dwoch baterii (jednej w gripie, drugiej w body) , mozesz sobie ustawic w menu aparatu ktora bateria
ma byc zuzywana pierwsza, jak ta sie wyladuje body automatycznie przelacza sie na druga, nie ma tak, ze ciagnie z obu naraz

teraz jasne ? :)

Lucid
25-11-2008, 19:01
Kupic alkohol i opic nowy zakup:P

Witusch
25-11-2008, 19:04
en-el3e mozna wlozyc i do gripa i do body. en-el4 tylko do gripa, w celu uzyskania 8 klatek/sek. - potrzebna dodatkowa, specjalna ladowarka.

kux
25-11-2008, 19:16
dziękuje robi sie jasniej...:)
co wgrywania czegos w aparat to może faktycznie poczekam z tym trochę az się oswoje z budą...

jeszcze karta.... taka żeby nie zamulała aparatu ale nie na zapas
4GB wystarczą

Witusch
25-11-2008, 19:19
Ja mam Transcenda 8GB 133x nie jest to F1, ale jeszcze nic mi sie nigdy nie zakorkowalo;-) Dodam, ze nie korzystam z dobrodziejstwa 8kl/s. Wchodzi mi na nia ok 380 NEF-ow. Karta jest dosyc tania. http://ecx.images-amazon.com/images/I/41Vtu16yiLL._SS500_.jpg

kichu
25-11-2008, 19:28
twoja puszka zanim zapisze zdjecia na karcie gromadzi je w pamieci podrecznej (taki bufor) i teraz
szybkosc karty ma znaczenie o tyle, jesli robisz duzo zdjec w serii, wtedy szybsza karta powoduje,
ze aparat szybciej zapisuje je z pamieci na karta robiac miejsce w buforze na kolejne zdjecia.

ma to znaczenie jesli robisz duzo zdjec w dlugi seriach (np. 8 kl/sek przez kilka sekund), wtedy
dochodzi do momentu ze zapychasz bufore pamieci, bo wiecej zdjec sie tam nie pomiesci i przed
zrobieniem nastepnych musisz poczekac, az puszka zapisze fotki na karte i zwolni miejsce w buforze
na nastepne

Tu masz liste jakie karty z jaka szybkoscia chodza w Twoim aparacie. Ciekawostka, zwroc
uwage, ze te sam model karty, ale o roznej pojemnosci miewa rozne, czasem rozniace sie
od siebie osiagi.

http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9254

Najlepiej w relacji szybkosc/cena wypadaja obecnie Sandisk III 30 mb/sek 4GB lub 16GB
wersja 8GB jest juz co ciekawe wolniejsza - bywaja szybsze od kart UDMA czyli teoretycznie
szybszych. Uwaga przy zakupie, bo sa tez wersje starsze 20mb/sek (jest wyrazne oznaczenie
szybkosci na opakowaniu).

Boger
25-11-2008, 20:09
Moze dostosowujac sie do czesci tego forum zrobic w kolejnosci nastepujace rzeczy:
1. znalesc paprochy na matrycy
2. przetestowac FF i BF
3. skalibrowac obiektywy, potem patrz punkt 2
4. napisac na forum, ze zaden obiektyw nie ostrzy
5. po wizycie w serwisie i skalibrowaniu obiektywow zaczac testowac kolor skory
6. wgrac 1000 wlasnych krzywych i zaczac zalic sie na forum Canona, ze D300 jest do bani
7. znalesc pierwszego bad pixela
8. po powrocie aparatu z serwisu (1 miesiac) okazuje sie ze BP nie ma, ale ... patrz punkt 2
...
n. sprzedac chlam i zaczac robic zdjecia komorka
n+1. calosc przezyc opisac na blogu

Oczywiscie ironizuje :-)

Do mnie body doszło wczoraj popołudniu i z dumą melduję, że właśnie skończyłem pkt 2 i 3 (niestety ominąłem pkt 1.) ;)

:D

amirez
25-11-2008, 20:39
Kupic alkohol i opic nowy zakup:P
eee, lepiej poświęcić ;)
-------------------
Ciesz się nową zabawką i nie zawracaj sobie głowy tymi wszystkimi cudakami, co piszą wyżej.
Jedno co warto to spisać sobie na wszelki wypadek numery seryjne sprzętu. Tak na wszelki wypadek.

witold68
25-11-2008, 21:03
wiem, że gdybym sie przekopał przez całe forum znalazłbym odpowiedzi na poniższe pytania, ale to jest prawie niemożliwe...!..........
Móglbym ci podac link do instrukcji D300 PL, ale nie pamietam czy wolno na forum?

velaskez
25-11-2008, 21:27
wyślij PW:) jak nie wiesz czy wolno:mrgreen:

kux
25-11-2008, 21:38
panowie juz mam...:)

dziekuję.... :mrgreen:

wilk325
25-11-2008, 23:28
panowie juz mam...:)

dziekuję.... :mrgreen:

Ze stopki widać, że jesteś "maniak ciemniowy", w takim razie kart CF nie należy po wyjęciu z aparatu wkładać do koreksu i wywoływać:), tylko zdjęcia zgrać do kompa najlepiej przez czytnik.
A tak na poważnie:
1. Dokładnie przeczytaj instrukcję.
2. Na początek pozostaw ustawienia aparatu fabryczne ( oczywiście zmiana czasu, daty, języka to tak )
3. Rób foty, jak Ci coś nie będzie pasowało, to dopiero pobaw się w zmianę ustawień ( zanim to zrobisz to wgraj sobie profile - portret i krajobraz )
4. Miłej zabawy z nowym Nikonem.

kux
25-11-2008, 23:41
dzięki...:)

Maciek321
26-11-2008, 01:29
Do mnie body doszło wczoraj popołudniu i z dumą melduję, że właśnie skończyłem pkt 2 i 3 (niestety ominąłem pkt 1.) ;)

:D

Bo ma "zaimplementowane" czyszczenie matrycy... to można pominąć.

A tak poważnie.

Czytam ten wątek i po mojemu cały jest do usunięcia. Pomijam to, ze temat wielokrotnie poruszany. Ale czy naprawde wszyscy musicie pisać te bzdety? Przecież tak własnie robi sie burdel na forum.

...

A człowiek chciałby coś mądrego poczytać. Czasem....

sprocket
26-11-2008, 02:42
Pierwsze co to ustawienie daty i godziny, puszka wlasnie to chce bys zrobil zaraz po pierwszym odpaleniu, mozna wlasnie w ten sposob poznac ze aparat jest dziewiczy :)
Druga wazna rzecz to odpalenie "File NO. Sequence" na ON wtedy kazde zdjecie jest numerowane niezaleznie od ilsoci uzywanych kart pamieci i nie bedziesz musial zagladac do Opandy.
A trzecie to cieszyc sie robieniem zdjec i jak najmniej czytac forum Nikona ;)

wilk325
26-11-2008, 02:54
Bo ma "zaimplementowane" czyszczenie matrycy... to można pominąć.

A tak poważnie.

Czytam ten wątek i po mojemu cały jest do usunięcia. Pomijam to, ze temat wielokrotnie poruszany. Ale czy naprawde wszyscy musicie pisać te bzdety? Przecież tak własnie robi sie burdel na forum.

...

A człowiek chciałby coś mądrego poczytać. Czasem....

W związku z tym, że:
1.
Pomijam to, ze temat wielokrotnie poruszany. wątek właśnie taki jest.
2.
A człowiek chciałby coś mądrego poczytać. Czasem.... - to zapytaj konkretnie o rzeczy, których tu nie było.
A od czasu do czasu trochę humoru i żartu nikomu nie zaszkodziło.:)

wasilewskipiotr
26-11-2008, 04:13
Instrukcje mozna zassac z neta w formie pdf ale bez mozliwosci drukowania.
Wydrukowalem cala...nie pytac jak dlugo drukowalo i ile wazylo..:D w pracy zeby nie bylo ze jestem rozrzutny ;)
A tak wogole to witam krajana (kux)

ADAS
26-11-2008, 09:50
My tu sobie żarty robimy, a to najfajniejszy dzień kiedy w drzwiech pojawia się pan z paczką w reku i mówi podpisz.
Potem te kilka chwil napięcia czy aby nie kupiliśmy czerwonej cegły. 10 minut oglądania czy nie jest obity porysowany czy guma już odlata. Jak do tej pory dwa razy miałem tą przyjemność choć z D 300 już wiedziałem co będzie to podjarka była fantastyczna. Z D50 to takie rozdziewiczenie nie wiesz jak to bedzie, a masz nadzieję będzie wspaniale - i zapałałem miłością prawdziwą do śmierci mojej lub D50. Z trzysetką to już poważny dojrzały związek. Wiedziałem czego oczekiwać i co mogę dać. Wiedziałem że napewno będzie wspaniale, szybko, ostro i bez zbędnych pytan. Dla ciebie trzysetka to ta dziewica, aż boje się co ona z Toba zrobi
Pozdr.
Adas

wikary
26-11-2008, 10:04
...Czytam ten wątek i po mojemu cały jest do usunięcia. Pomijam to, ze temat wielokrotnie poruszany. Ale czy naprawde wszyscy musicie pisać te bzdety? Przecież tak własnie robi sie burdel na forum...

Burdel, nie burdel, ale zabawa byla przednia. Nie wiem czemu watek zasluguje na tak surowa kare usuniecia?

ps. lubie takie watki :twisted:

Maciek321
26-11-2008, 11:53
W związku z tym, że:
1. wątek właśnie taki jest.
2. - to zapytaj konkretnie o rzeczy, których tu nie było.
A od czasu do czasu trochę humoru i żartu nikomu nie zaszkodziło.:)

Nie musze pytać. Wszystko z czym miałem problem juz tu znalazłem. W sumie może poza jedną rzeczą. Ale jak nie znajde to zapytam :mrgreen:. A co do humoru - fakt... Nie zaszkodziło nigdy :)

messer
26-11-2008, 15:15
A to tak jeszcze nawiązując do tematu tego wątku... i przeglądania forum...
Pierwszą czynnością po zakupie D300 zdaje się powinno być plucie sobie w brodę, że nie kupiłeś D700, bo przecież powrzechnie wiadomo, że D300 już przestał robić zdjęcia.
Względnie można było poczekać na następcę D300...

;)

Piter
29-11-2008, 21:31
zdjęcia zgrać do kompa najlepiej przez czytnik.

a czy poza przyzwyczajeniem ma to jakies uzasadnienie, zeby puszki bezposrednio nie podpinac? Bo ja poprzednie 70s i teraz 300 przez usb zgrywam i nic sie nie dzieje... Tak z ciekawosci pytam.

ASAHI
29-11-2008, 22:25
Z uwagi na to że masa w kompie nie musi być tożsama z masą w nikonie możesz go usmażyć... Lepiej zrzucać fotki przez czytnik, jest to bezpieczniejsze.

maki
29-11-2008, 22:30
To ciekawa teoria.

kux
30-11-2008, 01:37
oj ciekawe....
cyfrankowiec to ze mnie świerzutki, ale automatyk elektryk to juz stary całkiem....

masa w nikonie po podpięciu przez USB staje sie tożsama z masą kompa i tyle...

aha ... tak przy okazji...:)
juz kupiłem...:) jest ok...

Semi
30-11-2008, 17:34
Odrazu żaluj że nie kupiłeś D700 - a jakby Ci strzeilo do glowy kupić D700 to żałuj że nie D3 :):):)

Piter
30-11-2008, 19:45
oj ciekawe....
cyfrankowiec to ze mnie świerzutki, ale automatyk elektryk to juz stary całkiem....

masa w nikonie po podpięciu przez USB staje sie tożsama z masą kompa i tyle...

czyli nie ma znaczenia jak rozumiem w jaki sposob zgrywa sie zdjecia.... Tak swoja droga jezeli byloby mozliwe zjaranie aparatu przy podlaczaniu go do kompa to chyba nie robili by gniazda USB i nie dawali do kazdej puszki kabla;)

maki
30-11-2008, 19:50
Teoretycznie jak sam składasz kompa to możesz pozamieniać kable z płyty głównej do usb na froncie i ...chociaż sam nie wiem czy to możliwe...
Ja zgrywam z aparatu, ale tylko dlatego chyba że "nie złożyło się" kupić czytnika, i jedyna niedogodność to wciskanie tej gumy w korpus - srednio to u mnie pasuje. Poza tym pewnie troche się wyrabia samo gniazdo, ale równie dobrze slot karty może się uszkodzić od ciągłęgo wkł/wyjm...

kux
30-11-2008, 21:00
tzn tak:

TEORETYCZNIE

gdyby podłączyć aparat kablem USB z kompem i jednoczesnie do aparatu podłączyć np. zasilacz sieciowy (kto tego używa? :) ) i mało tego zasilacz ten byłby zasilany z innej fazy niż komputer ( w zagadnienia zerowania nie chcę wchodzić za dużo tego) to teoretycznie mogłoby się cos stac... i tylko wtedy...

maki
30-11-2008, 21:19
Mi chodziło o to że z płyty głównej w kompie lecą kable do portów USB np. na froncie budy. Te kable lecą niby wiązką ale potem na gniazdo usb zakłada się 4 (?) kabelki z tej wiązki, ale już luzem...no i w tym momencie zamieniamy przez pomyłkę kabel...Nie chce mi się zaglądać do budy, ale chyba taki rodzaj połączenia mam właśnie z portami na froncie. chociaż korzystam z portów które zamontowałem na PCI i są z tyłu na śledziu, a kabel mam stale wetknięty i wyciągnięty pod nogi.
pzdr

Yaro
30-11-2008, 22:30
MZ do takich wątków należało by założyć coś w rodzaju "przedszkola" i tam je umieszczać. Ja wiem że to forum i można prawie wszysko, ale to już przesada.

aonline
30-11-2008, 23:45
Pierwsze co Ci poradzę - to weź instrukcję i rób zdjęcia. Jeśli będziesz czytał to forum - znienawidzisz D300. Będziesz szukał wad które inni mają, doszukiwał się usterek które inni mieli, i w...ł się że nie robisz zdjęć jakie inni robią - bo twoje bedą zawsze albo nieostre albo modelka nie będzie taka jak trzeba.

Rób chłopie fotki i ciesz się z nowego aparatu - bo jest fajny !

Tak zrób przynajmniej przez miesiąc (to znaczy nie patrz na forum szukając tematów które mają w sobie D300)

Potem oczywiście - wejdź na forum i szukaj, ucz się itp. Ale ten miodowy miesiąc bez "teściowej" - będziesz wspominał do końca życia :mrgreen:

kux
01-12-2008, 01:26
MZ do takich wątków należało by założyć coś w rodzaju "przedszkola" i tam je umieszczać. Ja wiem że to forum i można prawie wszysko, ale to już przesada.

koledzy modzi weźcie zamknijcie ten wątek i najlepiej go usuńcie bo widzę że ból okrutny sprawiłem niektórym zadając kilka trywialnych przyznaje pytań....
ale tak jak już pisałem własnie po lekturze forum przyszły mi one do głowy.

wszystkim którzy jednak podeszli ze zrozumieniem bardzo dziękuję...

mam juz D300 i pierwsze fotki zrobiłem bez czytania instrukcji. da się i nigdy w to nie wątpiłem.
teraz czytam sobie tą książeczke do poduszki i też jest miło... :)

Yaro
01-12-2008, 10:08
i bardzo dobrze, ja również od tego zaczynam po zakupie nowej puchy, czyli czytam instrukcję do poduchy. KUX nie gniewaj się. :)

pozdrawiam

kux
01-12-2008, 16:40
luzik..:)

zero8
01-12-2008, 16:56
Waldek, co żeś zanabył do tego D300? :-)

Archibald
01-12-2008, 17:04
I mnie wypada powitać Cię, Kux'ie, po właściwej stronie mocy ;-)

...pytania i wątpliwości rozwieją się same... masz świetną maszynkę - gratuluję wyboru i mnóstwo światełka życzę ;-)

kux
01-12-2008, 17:19
Waldek, co żeś zanabył do tego D300? :-)

dekielek.... :mrgreen:

ale spoko... mam pożyczonego kiciaka 18-70 i zaskoczył mnie na tyle miło, że zaraz jak dostane "trzynastke" to zanabęde sobie takiego. potem jak będzie za sensowne pieniądze to nowy 50/1.4 a jak będzie za bezsensowne to stary śrubokrętowy. 35/2 też kusi

a na wiosne na sezon lotniczy sigma 50-500EX bo naprawde miło mnie zaskoczyła w Brnie jak miałem ją z A200

no a może się nikon obudzi i w koncu 80-400VR odświerzy.
to takie plany na teraz
być może życie je zweryfikuje, no ale jeśli nawet to mam nadzieję, że tylko na plus

zero8
01-12-2008, 20:55
No to pięknie :-)

Kyo
02-12-2008, 09:51
ja jak kupilem d200 to pierwsze co zrobilem to zapytalem sie Imago na GG jak sie otwiera cholerną klapke na karte pamieci
bo bylem za bardzo podniecony co by w instrukcji szukac xD

Łopal
02-12-2008, 23:03
po zakupie nowej puszki..... otwieram coś, może być puszka. Po prostu trza oblać. A potem naładowany akumulator, uśpiony dom i zabawa do upadłego.

Łopal
02-12-2008, 23:04
Teoretycznie jak sam składasz kompa to możesz pozamieniać kable z płyty głównej do usb na froncie i ...chociaż sam nie wiem czy to możliwe...
Ja zgrywam z aparatu, ale tylko dlatego chyba że "nie złożyło się" kupić czytnika, i jedyna niedogodność to wciskanie tej gumy w korpus - srednio to u mnie pasuje. Poza tym pewnie troche się wyrabia samo gniazdo, ale równie dobrze slot karty może się uszkodzić od ciągłęgo wkł/wyjm...

a gdzieś to cholerstwo- czytaj guma zakrywająca gniazda pasuje......? ;)

soko
19-12-2008, 12:24
hm ;) ja napisze jak to u mnie wyglądało :)
przyjechał ok 16 oczekiwany kurier, dostał kase, wyciągnąłem aparat z pudła, a że zimny jak diabli poleżał troche :), zrobiłem obiad, zabrałem się za czytanie instrukcji, ogrzał się aparat, włożyłem baterie i karte, następne 1,5 g czytania instrukcji :P podpięcie szkła - i co ? heh nie wiedziałem jak fotke zrobić <rotfl> zupełnie inne ustawienia :] w sensie inne guziki w innych miejscach i w ogóle ;) po 3 latach człowiek się przyzwyczaił do 50tki

tomaszek15
02-01-2009, 13:14
Witam wszystkich Nikonowo w Nowym Roku !!! A w temacie, kiedy kupowałem swoja 300-tkę z T 17-50/f 2,8 pierwsze to zacząłem sprawdzać BF/FF. I był spory FF. Ponieważ menu nikona trochę znałem a do 300-tki się przygotowałem czytając w testach, bez problemu znalazłem jak i gdzie skorygować ten feler. Mój stopień podniecenia wzrósł szybko, bo fajnie i bez problemów to zrobiłem i korekta działała.W drodze do domu 2 godz w pociągu prawie zjadłem instrukcję. Jak trochę ochłonąłem to wymieniłem obiektyw na taki bez BF/FF. A teraz robię zdjęcia, czytam, porównuję, uczę się a przede wszystkim nie dopuszczam do siebie myśli że mogłem kupić inną puszkę inne szkło inny system itp. Najważniejsze to dojrzeć do wyboru, nabyć (drogą kupna lub prezentu lub tp.) robić zdjęcia, cieszyć się i bawić fotografią. Pogłębiajmy wiedzę i umiejętności i wg. mnie bardzo ważne, to odrzucić myśli i podszepty zazdrośników o złym wyborze sprzętu systemu itp. Pozdrawiam i pstrykajmy, bo każde zdjęcie to zapisana przez nas historia.