Zobacz pełną wersję : Nikon Capture Camera Control
Witajcie,
Mam Nikon Capture Camera Control w wersji 4.4.0. Chcialbym go uzywac przede wszystkim w studio do wczytywania fotek prosto z puszki na monitor kompa w pelnym ekranie. Pytanie czy jest to wogole mozliwe? Moge tylko przekierowac po buforowaniu zdjecie do Nikon Capture Editor ale tam nie ma opcji "full screan" (mam na mysli full screan odrazu po strzale). Pobralem ostatnio 30-diowa wersje Pro. Jest tam funkcja "Show viewer" ale to nie do konca to o co by mi chodzilo.
Macie moze jakies pomysly jak wyswietlic zdjecie na monitorze na pelnym ekranie zaraz po jego zrobieniu?? Bardzo by mi sie to przydalo.
Dzieki wielkie i pozdrawiam!
grudzinsky
25-11-2008, 14:51
kupić sobie Mac'a :) ja tak zrobiłem i jestem szczęśliwy. nareszcie do przeglądania NEFów nie musze uzywać dodatkowego oprogramowania :)
Super!! Mac fajna rzecz ale nie ma troche tanszych rozwiazan? :-)
kupić sobie Mac'a :) ja tak zrobiłem i jestem szczęśliwy. nareszcie do przeglądania NEFów nie musze uzywać dodatkowego oprogramowania :)No popatrz -- ja tez nie. I wcale nie musialem kupowac Maca. :)
Stig, jakies pomysl na Full screan po strzale??
Stig, jakies pomysl na Full screan po strzale??Co to jest "screan"? Chodzi Ci o screen? Nie uzywam Camera Control. Odnioslem sie jedynie do genialnej uwagi kolegi, jakoby pod Windows trzeba bylo uzywac dedykowanych programow do przegladania NEFow. Pod Windows jest jakis zestaw codeckow spolki Microsoft -- Nikon.
Ok, nie wiem czy wyrazilem sie wystarczajaco precyzyjnie. Nikon Capture Camera Control to aplikacja, ktora pozwala wykonać zdjęcia i zapisać je na twardym dysku komputera. Pozwala tez obejzec je odrazu po jego zrobienu. Ja szukam rozwiazania, ktore pozwoli nie tylko przeniesc zdjecie bezposrednio na dysk ale tez wyswietlic je na pelnym ekranie.
Moje pytanie czy za pomoca tego oprogramowania jest to mozliwe czy tez powinienem uzyc czegos innego. Jesli tak to czego?
Pozrawiam!
grudzinsky
25-11-2008, 18:40
Stig nie ma takiego czegos zeby mozna bylo spokojnie przegladac NEFy. Do niedawna uzywalem do tego Bridge'a, pozniej gdzies chyba na fotopolis znalazlem artykul i dowiedzialem sie, ze Nikon wypuscil jakis plug-in, ktory umozliwia podglad NEFow po otwarciu katalogu...i to niestety wszystko co oferuje Winda z Nikonem :) sprawdzalem to na dwoch Windach...XP i Vista.
otwarcie NEF'a na pelnym ekranie bez zajezdzania dysku twardego oferuje jak na razie OS Leopard na Mac'u :)
Stig daj jakies namiary na te codecki pod Windowsem...sa one dostepne, ale na stronie Nikona do sciagniecia :)
zebym nie byl goloslowny :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8046
Stig nie ma takiego czegos zeby mozna bylo spokojnie przegladac NEFy.ACDSee robi to normalnie. NEFy wyswietla z predkoscia TIFFa. :) Przypiety do niego filetype powoduje, ze oglada sie je jak wszystkie inne formaty. Wespol ze wspomnianym "pluginem" tworzy pelne rozwiazanie do przegladania NEFow.
uwaga w kwestii technicznej, plugin nef nikona dziala pod xp tylko jesli uzywamy 'windows live photo gallery' czyli tej przegladarki plikow, ktora jest standardowo w viscie - trzeba ja osobno zainstalowac, nie przychodzi ze standardowym xp
defaultowy przegladarka obrazkow (podglad obrazow i faksow to sie chyba nazywa) windows nie uzywa tego plugina i nie potrafi wyswietlac raow (wyswietla tylko miniaturke jpg zakodowana w pliku)
natomiast rozwiazanie automatycznego podgladu nefow przy robieniu zdjec pod xp mozna zrobic zeniac ze soba camera control pro oraz lightrooma, folder do ktorego camera control wrzuca pliki robione przez puszke ustawiamy
jako "watched folder" w lightroomie i wlaczamy auto-import z tego folderu
wowczas robione przez nas fotki pokazuja sie auytomatycznie w LR
uprzedzajac pytania, nie probowalem tego, nie mam camera control pro, jest to workflow LR sugerowany przez scotta kelbyego w swojej ksiazce, tylko o nim czytalem
grudzinsky
25-11-2008, 20:15
ACDSee robi to normalnie. NEFy wyswietla z predkoscia TIFFa. :)
tyle, ze ACDSee nie jest darmowym dolaczanym w zestawie programem :) za to sie placi :)
w Mac'u mozna NEFy przegladac z poziomu katalogu, do ktorego fotki sa zrzucone...mam swierzy komputer, nie zdazylem nic jeszcze poinstalowac bo niczego jeszcze nie mam...niestety Mac w Polsce nie jest zbytnio popularny i ciezko z oprogramowaniem...nawet CNX'a 1.3 sciagnalem, ale okazal sie pod Winde :(
heh cos za cos :) moge se NEFy przegladac, ale nie mam na czym ich jak na razie obrabiac :D
Dizeki kichu1979. Sprobuje.
Co do otwierania NEF-a to wystarczy MaxVieW. Maly programik, szybki i do tego chyba darmowy. Na dodatek po przeciagnieciu myszki w prawo masz podglad EXIF-a. Perfekcujnie dziala z windows-em.
tyle, ze ACDSee nie jest darmowym dolaczanym w zestawie programem :) za to sie placi :) Jak prawie za wszystko. Za system tez zaplaciles. Za Photoshopa, Lightrooma, CaptureOne -- wszystko co sensowne niestety kosztuje. Wole miec ACDSee do przegladania wszystkich rodzajow plikow graficznych niz kombinowac z kilkoma roznymi -- tyle, ze darmowymi.
Mozna oczywiscie robic wszystko na darmowym sofcie... Ale po to fotografujesz w NEFie, zeby nawet polowy jego mozliwosci nie wyciagnac z tego formatu? Po to kupiles Maca (przeplacajac kilka razy w porownaniu do analogicznego pod wzgledem predkosci peceta), zeby teraz darmowego softu poszukiwac? :mrgreen:
grudzinsky
26-11-2008, 11:19
Stig nie kupilem Mac'a dlatego, ze jest drogi i zeby sie nim chwalic. niestety nie mam jeszcze wlasnego kata a to wiaze sie z tym, ze przemieszczam sie z jednego miejsca w inne i potrzebowalem cos co jest mniejsze, lzejsze i wydajniejsze no i nie wiesza sie...jesli dorzucisz do tego mozliwosc ustawiania profili kolorow w LCD i mozliwosc jego kalibrowania to dojdziesz do wniosku, ze to taki duzy PeCet tylko zapakowany w przenosna obudowe...
z kompem to tak samo jak z aparatem. jesli pobawisz sie nim chwile to chcesz go miec. ja mialem mozliwosc pracy na Mac'u przez kilka dni i dlatego zdecydowalem sie na jego kupno...
wiesz to tak jak miec D200 i przesiadka na D3. praca z nim to chyba przyjemnosc? :)
wiesz to tak jak miec D200 i przesiadka na D3. praca z nim to chyba przyjemnosc? :)Pod warunkiem, ze w tym D3 nie uzywasz najtanszych i najmniej pojemnych kart pamieci, i amatorskich, ciemnych obiektywow bez silnika -- tylko dlatego zeby zminimalizowac koszty poniesione na zakup puszki. Dokladnie taka sama sytuacja, jak kupno Maca i poszukiwanie darmowych programow dla niego. :)
grudzinsky
26-11-2008, 13:18
Stig, a gdzies napisalem ze poszukuje darmowego oprogramowania? nie...ja tylko napisalem, ze jesli chcesz spokojnie NEFy przegladac bez sciagania dodatkowego oprogramowania wtedy kupujesz Mac'a bo on ma w sobie wszystko :) i nic wiecej poza CSem nie potrzebujesz :)
Stig, a gdzies napisalem ze poszukuje darmowego oprogramowania? nie...ja tylko napisalem, ze jesli chcesz spokojnie NEFy przegladac bez sciagania dodatkowego oprogramowania wtedy kupujesz Mac'a bo on ma w sobie wszystko :) i nic wiecej poza CSem nie potrzebujesz :)
buuu... to mac powinien być ścigany za praktyki monopolistyczne, bo skoro ma w sobie wszystko to ogranicza konkurencję ;)
w Windzie też masz tą możliwość, tylko że nauczeni doświadczeniem dają wiele uzytecznych programów jako rzecz do ściągnięcia, a nie pakują od razu do systemu :)
Stig, a gdzies napisalem ze poszukuje darmowego oprogramowania? Wynika to jednoznacznie z tych fragmentow:
ACDSee nie jest darmowym dolaczanym w zestawie programem :smile: za to sie placi :smile:
niestety Mac w Polsce nie jest zbytnio popularny i ciezko z oprogramowaniem
Co znaczy "ciezko z oprogramowaniem". W kazdym normalnym sklepie z softem -- kupisz wersje na Maca. Wiec o co Ci wlasciwie chodzi?
A jak juz napisalem -- skoro dla Ciebie ACDSee jest do pominiecia, bo trzeba za niego placic i sie go nie dostaje w zestawie, to napisz mi, za co zaplaciles 2 czy 3x wiecej za Maca, skoro jest on teraz normalnym pecetem? Za ladna obudowe, za system? Wiec nie mow, ze dostajesz cos darmo. Placisz gruba forse za to. Znacznie wiecej niz kosztuje ACDSee i masa podobnych narzedzi.
Adam Rimbaud
26-11-2008, 18:41
Panowie, nie robcie flame i wojny systemowej. Jeden woli OS X inny Windows. Kazde rozwiazanie ma zady i walety.
Tanio, drogo zalezy od potrzeb i punktu widzenia/siedzenia ;) Sprzet PC z tzw. brand A (Dell, Sony Vaio) tez do tanich nie nalezy.
Co do pyatnia autora watku to chyba rzeczywiscie najlatwiej bedzie polaczyc Camera Control z Lightroom. Przyznaje, nie sprawdzalem bo nie posiadam NCC.
FastStone Image Viewer - otwiera wszystko. Nikonowskie Nef-y też. I jest za free.
do użytku domowego ... tak dla ścisłości
Ze tak sie wtrace a co z moim live view???????
Ale ktorym? Jesli chodzi o otwieranie w kompie zdjec zrobionych puszka podlaczona do kompa, to jedyne co nam przyszlo do glowy to mariaz Camera Control oraz Lightrooma (ustawiasz auto-import w LR a jako katalog, z ktorego ma importowac wskazujesz Lightroomowi katalog do ktorego Camera Control zapisuje pliki z puszki).
I jest mozliwosc ze LR zaimportuje to na pelny ekran? Jesli tak to super!!! jesli nie to troszke szkoda. Camera Control Pro ma funkcje live view ale trzeba klinac na kazde kolejne zdjecie. Sorry za upierdliwosci moje ale widzialem cos takiego na jakies sesji w TV. Fotograf pstrykal, odwracal glowe i na monitorze kompa mial fotke na pelnym ekranie. I on i modelka widzieli dokladnie co sie dzieje. Super sprawa!!
Chyba za duzo ogladam TV :-)
Nie wiem :) Tylko czytalm o tym, ze mozna tak zrobic w ksiazce Kelbyego o LR.
Instalując CCP 2.0 instalujesz również Viewer. Otwierasz CCP i w opcji Tools masz opcję Show Viewer. Tam masz fotki na całym ekranie. Zresztą jest to super opisane w: Camera Control Pro Help, Capturing Photographs to Disk i Camera Control Pro Help,
Viewing Captured Photographs