Zobacz pełną wersję : strona wspomagająca składanie pc ?
czy znacie jakies miejsce w www, wspomagajace skladanie pc ?
Chodzi mi mniej wiecej o cos a la komputronik, gdzie zestaw jest sprawdzany pod katem, czy np procesor pasuje do plyty, czy pasuja pamieci itp ?
Ewentualnie jakiejs typu tricks & tips...mam zamiar pobawic sie w majsterkowicza ;-)
http://www.actina.pl/konfigurator.php taki najprostszy
na stronie della też chyba jest jakis
ale polecam: klik (http://letmegooglethatforyou.com/?q=konfigurator+pc)
nie wiem dokładnie co masz na myśli jako zabawe w majsterkowicza?
Wybierz sobie najpierw płyte główna, wchodzisz na strone producenta, tam masz w specyfikacji jakie pamieci, procki obsluguje i to wszystko, reszta to peryferia
o wlasnie, o cos takiego chodziło, dzieki
A jakbyś miał jakieś wątpliwości to pisz PW wytłumacze Ci :)
na stronie komputronika - sklep.komputronik.pl
jest dosc dobry konfigurator pc-ta
a strona o tyle wygodna, ze prezentuje dosc spory asortyment sprzetu na rynku komputerowym
wiec do wyboru do koloru
... o ile nie dbasz za bardzo o to, ile mógłbys zaoszczędzić kupując gdzie indziej. Ja ze swojej strony polecam sklepy, w których kompetentni ludzie złożą ci kompa i sprawdzą, czy wszystko ze sobą współpracuje. Ja też miałem się bawic w majsterkowicza, ale dzięki temu, że zrezygnowałem, uniknąłem srogiego rozczarowania. Płyta główna, którą ktoś mi polecił (oczywiście dopasowana do procesora, pamięci etc.) nie chciała współpracować z całą resztą, a układ kondensatorów na niej uniemożliwiał montaż karty dźwiękowej.
Tak więc, o ile nie siedzisz w temacie (a chyba nie siedzisz)/nie masz za ścianą sklepu z elektroniką - zaniechaj ;)
DMQuadro
04-12-2008, 23:41
Składam od dawna komputery na użytek własny - różnica w kosztach przy składaniu PC 2 lata temu była ok 1000 zł przy zakupie ~3500 zł. Zasada - nie kupować no name (i raczej wersje droższe z kompletem kabli, osprzętu i sterowników) no i bycie na bieżąco, żeby sensowne dobrać podzespoły. Instrukcje płyty głównej, obudowy, procesora etc. są bardzo dokładne, wtyczki nie da się pomylić - wszystkie są inne. Cała robota 2-3 godziny. Czasami rzeczywiście coś nie pasuje do siebie - ale zwykle jest możliwość wymiany na pasujący komponent.
velaskez
05-12-2008, 05:36
Za DMQuadro, sam składam swoje PC. Instrukcje, jak się coś tam siedzi w temacie, wystarczą. Składa się samemu, kasa w kieszeni zostaje, a i satysfakcja większa:) Ciężko coś pochrzanić...
Nie chodzi mi o sam fizyczny proces składania, bo to nic trudnego, ale skoro są sklepy, które robią to za darmo (a raczej odwdzięczając się za duży jednorazowy wydatek) i mają możliwość przetestowania konfiguracji zanim wyślą komputer do klienta, to po co się bawić? Wszystko można wymienić, ale wysyłka też kosztuje (oczywiście w przypadku zakupów internetowych, bo sklepy "stacjonarne" mają odpowiednio wyższe marże).
A do czego konfigurator ? Wystarczy jakieś większe forum "komputerowe" i tani sklep internetowy który też często składa sprzęt udzielając gwarancji.
Bez obrazy "Cała robota 2-3 godziny" ? Nie spiesząc się można to zrobić w 20 min, łącznie z wypakowaniem podzespołów z kartonów ;p 2-3 h starczą na złożenie, zainstalowanie systemu i wszelakich sterowników oraz szybki benchmark.
Polecam zajrzeć na to forum http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zestawy-Komputerowe-Na-Grudzien-2008r-t247005.html