PDA

Zobacz pełną wersję : PS - trójwymiarowy cień na pow. nierównomiernych (np. ciało)

Mad-Dam
09-07-2006, 10:28
Witam,

mam pytanie - czy można w jakiś sposób rzucić cień w PS'ie, uwzględniający "nierównomierność trówymiarowości powierzchni", na której cień zostanie rzucony? Chodzi mi np. o napis z efektem cienia na zdjęciu osoby (twaqrzy), uwzględniający wszystkie "załamania" twarzy (nos, etc)?

Dzięki za porady, pozdrawiam.

Czornyj
09-07-2006, 10:35
Można, jak sam ten cień narysujesz. W jaki sposób PS ma odgadnąć jaki jest trójwymiarowy kształt bryły obecnej na zdjęciu?

Mad-Dam
09-07-2006, 10:43
no dobra, może PS 7 tego jeszcze nie potrafił, ale CS2 TEŻ NIE MA TEJ FUNKCJI :wink: ??

A na poważnie, to jest dla mnie jasne - kombinowałem trochę, że może poprzez załamania światła na bryle potrafi jakimś algorytmem dopasować w ten sposób cień, ale też nie tędy droga. Znaczy się, rozumiem, nie można i takie cienie mam sobie już na etapie fotografowania załatwić (kontury literek przed facjatę i błyskać).

Valdek_Tychy
09-07-2006, 11:51
PS jest programem graficznym a nie cudotwórczym :lol:

pawl_s
09-07-2006, 12:04
N.e da rady. Wrzuc zdjecie jako teksture na obiekt wypukly w programie 3D (np. povray) i tam cienie bedziesz mogl zrobic.

yanoosh
09-07-2006, 12:39
Da się to zrobić w sposób dość realistyczny.
Wieczorem zapodam przepis.

Mad-Dam
09-07-2006, 12:42
yanoosh, bardzo chętnie sie z nim zapoznam.

Al Bundy
09-07-2006, 12:57
Ja też poszperam bo miałęm taki filterek do PSuja i naprawdę nieźle sobie radził. To nie sztuczki magiczne a jedynie wyliczanie jasności obiektów... Warunkiem jest oświetlenie boczne nakładające na twarzy cienie. Przy oświetleniu centralnym nic z tego nie będzie...

yanoosh
09-07-2006, 16:06
Załóżmy, że masz dwa pliki - nazwijmy je plik "Napis" i plik "Twarz".
1. Otwórz plik "Twarz"
2. Przejdź do menu Kanały.
3. Wybierz kanał o najwyższym kontraście i najlepiej odwzorowanych szczegółach.
4. Zduplikuj ten kanał jako nowy dokument (pod prawym przyciskiem myszy jest polecenie Duplicate Chanel - w opcji Destnation należy wskazać New)
5. Skonwertuj go do skali szarości.
6. Wykonaj na nowopowstałym pliku filtr Rozmycie Gausowskie z niewielkim promieniem (ok 1px)
7. Wykorzystując Krzywe zwiększ kontrast nowopowstałego obrazka.
8. Zapisz ten plik w formacie .psd pod nazwą np. "Mapa"
9. Otwórz plik "Napis" (zakładam, że plik zachowany został w formacie psd bez spłaszczania - chodzi o uzyskanie wyseparowanego napisu)
10. Warstwę tekstową przeciągnij pliku do "Twarz"
11. Zduplikuj tą warstwę i zmień nazwę warstwy na np. Cień
12. Pobierz kolor z obszaru głebokich cieni warstwy "Twarz"
13. Na warstwie cień wykonaj polecenie Wypełnij wskazując kolor na Foreground
14. Przesuń i/lub przeksztać warstwę Cień w taki sposób w jaki chcesz by układała się na twarzy oraz zgodnie z tym co ma być bardziej akcentowane - napis czy jego cień na twarzy.
15. Na warstwie wykonaj filtr Rozmycie Gausowskie z eksperymentalnie dobranym promieniem - tak ok. 10 px
16. Upewnij się, że zaznaczona jest warstwa cień
17. Uruchom filtr Przemieszczenie (Filtr/Zniekształcenie/Przemieszczenie)
18. PS zapyta o wskazanie pliku z mapą przemieszczenia
19. Wskaż plik "Mapa" i zatwierdź polecenie.
20. Upewnij się, że warstwa cień znajduje się nad warstwą Twarz a pod Warstwą Napis
21. Dla warstwy Cień zmień tryb mieszania na Mnożenie

Metoda ta ma wadę wynikającą z ograniczeń PS - nie można jej wykonać z podglądem, więc jeśli chcesz poprawić efekt końcowy musisz cofać się do poprzednich poleceń eksperymentując z:
- kontrolą kontrastu w pliku Mapa
- kontrolą rozmycia w pliku Mapa
- kontrolą rozmycia na warstwie Cień w dokumencie docelowym
- zmianą parametrów filtra Przemieszczenie

Mad-Dam
09-07-2006, 20:56
yanoosh, it works, dzięki :)
Al Bundy chętnie poznam także Twój sposób.

(i żeby nie było, piszę w przerwie meczu ;) )