Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Śniardwy
Bo obejrzeniu fotek Nikonozaura przyszła mi ochota na wspomnienie lata. A że nastrój mam późnojesienny, to w czerni i bieli.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/11/3057503230_c0f9a88c95_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3240/3057503230_c0f9a88c95_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/11/3057503238_075fde06df_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3023/3057503238_075fde06df_o.jpg)
Na 1 podoba mi się niebo a 2 wg mnie ma za ciemny dół w związku z czym giną żaglówki a to dobry motyw na tym zdjęciu.
Na 1 podoba mi się niebo a 2 wg mnie ma za ciemny dół w związku z czym giną żaglówki a to dobry motyw na tym zdjęciu.
No właśnie, trzy godziny siedziałem przed tym zdjęciem i próbowałem zrobić taką konwersję, żeby z jednej strony nie stracić smug świateł i cieni pod chmurami a z drugiej, nie zaciemnić pary unoszącej się nad wodą (stąd przymglony horyzont). To kolejna fotka, którą mam tylko w jpgu, niestety, dlatego prócz konwersji nie mogłem nic więcej robić, bo strasznie zaczynało szumieć.
Może ktoś lepiej znający obróbkę coś poradzi, to chętnie poprawię.
To jedne z moich pierwszych fotek na D300. Aparat kupiłem tuż przed wyjazdem i pod żaglami siedziałem w kajucie z instrukcją obsługi czasami wyłażąc i by wypróbować kolejną funkcję. Mój poprzedni cyfrak, Minolta Dynax 7i, był prosty, jak cep i nie zmobilizował mnie do zajęcia ani obsługą, ani wywoływaniem.
malasana
25-11-2008, 11:27
A jak z wersja kolorowa? Tez moglaby byc ciekawa, niebo jest super. Zgadzam sie co do zbyt ciemnego dolu.
Świetnie niebo na 2. ale dół MZ za ciemny, te żaglówki proszą się o uwidocznienie.
A jak z wersja kolorowa? Tez moglaby byc ciekawa, niebo jest super. Zgadzam sie co do zbyt ciemnego dolu.
Jak wrócę do domu, to ją wrzucę. Jak napisałem wyże, dzisiaj nie mam ochoty na kolor, ale dam wam pod ocenę.
Nikonozaur
25-11-2008, 13:57
Za przedmówcami, uczytelnienie dołu dwójki dałoby pozytywny efekt.
Kolorowe, jpg prosto z puszki.
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Powiem jedno - ten ostatni obrazek stanowi świetny dowód na to, żeby broń boże nie zamieszczać nigdzie obrazków 'prosto z puszki'. Obrazki prosto z puszką są bowiem - podobnie jak ten wyżej - bezbarwne, bezwyrazowe i ogólnie strasznie nijakie.
Ja zaś zacytuję biblię: 'obyś był zimny lub gorący, bo jak będziesz letni, to i tak cię wyrzucę'.
Nie będę się wypowiadać na temat tych pierwszych b&w, bo nie mam jakiegoś specjalnie wyrobionego zdania... Ot, jezioro - choć widać starania autora i to się chwali. Ale ten ostatni obrazek, kolorowy, jest po prostu tragiczny. Nawet nie można powiedzieć, że ma subtelne kolory, bo ma raczej nijakie niż subtelne.
A tak na stronie: co to za puszka wypluwa takie coś?
w pierwszych dwóch jest exif i pokazuje D300 :|
Acha, no to lenistwo jest ukarane. Mnie się chciało sprawdzić tylko to trzecie, gdzie akurat Exifa nie ma. :)
borregaard
25-11-2008, 17:18
w pierwszych dwóch jest exif i pokazuje D300 :|
No sama ona,ta puszka, czegoś takiego, bez mocnej pomocy z zewnątrz ,chyba nie wypluła....:wink:
Pzdr
Andrzej
Myślisz, że ona to zrobiła pod naciskiem? :)
borregaard
25-11-2008, 17:22
Myślisz, że ona to zrobiła pod naciskiem? :)
Nawet pod...silną presją,może...gwałtem....:mrgreen:
Racja. U mnie też pisze w instrukcji Press button.
:)
borregaard
25-11-2008, 17:25
:mrgreen::mrgreen:
Musiała być mocno naciskana skoro coś takiego wypluła :mrgreen:
Kurcze, sobie żartujecie, a mnie wstyd skręca. Jak to możliwe, że wywołane mają exifa, a oryginał nie?
Najwyraźniej to nie oryginał, albo ktoś, coś pogrzebał, bo ja jeszcze nawet nie wiem jak exifa z pliku usunąć.
Wybieram się na poszukiwania tego nie przyciskanego.
To jest, chyba, ten oryginał. No przynajmniej ma exif. Obiecałem, więc zamieszczam.
Próbowałem coś zrobić by zostało niebo z nr 2, a dół był jaśniejszy, ale nie potrafię. Zaraz tacę smugi na niebie.
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Poprzednie wyrzuciłem, żeby nie zaśmiecało.
borregaard
25-11-2008, 21:40
Jak możesz,to daj linkę do Nef-a na jakimś serku...pobawimy się jak czas pozwoli..
To by było piękne, gdybym mógł zobaczyć coś w Twojej obróbce, ale nie mam nef-a tylko jpg-a. Właśnie szukam jakiegoś serwera, na który móglbym go wsadzić (7,6 MB)