Zobacz pełną wersję : D80+SB600 -wyzwalanie lampy
Witam czy da się wyzwolic błysk z SB600 z puszki D80 bez żadnego kabla i błysku z lampy wbudowanej?? Bo potrzebuje ustawić lampę na stayw i doświetlic z boku zawodników na motocrossie a nie mam drugiej lampy tylko pozostaje mi wbudowana a z nia da się tylko najkrótszy czas 1/200 a synchronizacja z krotkimi czasami to tylko z dodatkowa lampa. Da się to jakoś zrobić??
Witam czy da się wyzwolic błysk z SB600 z puszki D80 bez żadnego kabla i błysku z lampy wbudowanej?? Bo potrzebuje ustawić lampę na stayw i doświetlic z boku zawodników na motocrossie a nie mam drugiej lampy tylko pozostaje mi wbudowana a z nia da się tylko najkrótszy czas 1/200 a synchronizacja z krotkimi czasami to tylko z dodatkowa lampa. Da się to jakoś zrobić??
Może radiowo, ale czy radio pozwoli na krótsze czasy, może ktoś kto ma jakąś chińszczyznę niech się wypowie? :) Chociaż radio też albo na stopkę idzie albo pod gniazdo PC więc może być ciężko.
velaskez
25-11-2008, 01:30
zdaje się, że tak można dopiero od SB-800...wejdź w menu aparatu tam jest ta opcja, lampa wbudowana i dalej wybierasz sterownik błysku. Popróbuj jak zadziała - fajnie, jak nie to SB-800, 900.
d80 moze wywolac zdalnie sb-600 bez blysku glownego, jednak beda wyzwolone tzw przedblyski, ktore wg niektorych forumowiczow (sam nie sprawdzalem) niestety maja wplyw na oswietlenie
w aparacie pobaw sie ustawieniami Commander, a sabinke ustaw w tryb remote
d80 moze wywolac zdalnie sb-600 bez blysku glownego, jednak beda wyzwolone tzw przedblyski, ktore wg niektorych forumowiczow (sam nie sprawdzalem) niestety maja wplyw na oswietlenie
w aparacie pobaw sie ustawieniami Commander, a sabinke ustaw w tryb remote
Mi sie wydaje że tu nie chodzi o problem z widocznym przedbłyskiem w ekspozycji ale o czas 1/200s jaki można osiągnąć w momencie podniesienia wbudowanego flasha. Koledze chodzi o synchro lampy w czasach krótszych niż ta wartość, podniesienie wbudowane flasha, oraz podłączenie przez kabel prawdopodobnie do kostki zamontowanej na stopce automatycznie ograniczają czas do 1/200s.
i dzieje sie tak nawet mimo uzywania trybu commander bez blysku lampy wbudowanej?
velaskez
25-11-2008, 04:21
Spróbuj tryb Auto FP, tylko wtedy możesz błyskać z krótszym czasem niż 1/200.
Przeczytaj instrukcje lampy polecam !!
Mozna wyzwolic ale przedblysk i tak bedzie na tym cala rzecz polega.
Nie bardzo zas polecam w bardzo sloneczne dni to rozwiazanie
znalazłem na youtube
http://pl.youtube.com/watch?v=OgzmP2hflB0
krok po kroku co ustawić z sb-600 i sb-800
znalazłem na youtube
krok po kroku co ustawić z sb-600 i sb-800
Z tego co da się wyczytać z tematu to kolega Ozborn ma tylko SB600 więc to raczej nie pomoże :P
no ma sb-600 więc pomoże, bo w filmie jest i jedna i druga, chce wyzwalać sb-600 zdalnie i tam jest pokazane jak to zrobić, Adagio obejrzałeś ten film?
zresztą wydaje mi się że sam zainteresowany będzie wiedział czy to, to co go interesuje czy też nie
Filmik obejrzałęm bardzo ładnei pokazuje co i jak, ale jednak nie o to mi chodzi to co tam jest pokazane to ja wiem tylko że gdy użyję wbydowanej lampy do odpalenia sb600 to mam najkrótszy czas 1/22 a to stanowczo za mało jak dla mnie ja muszę mieć 1/400, 1/500 a nie pomoże mi FP bo mam otwarta lampę wbudowaną:(, potrzebuje tak zrobić by używać sb600 na odległość, ale nie podnosząc lampy wbudowanej
znalazłem na youtube
Co prawda mam D90, ale sprawdz taki sposób. W opcji jak pokazano na filmiku, dla wbudowanej lampy ustaw tryb "--". Jak napisał "paatrys" lampa będzie nadal wyzwalana jednak nie powinno byc widac tego na zdjeciach.
W takim trybie zadzialaja inne czasy.
Co prawda mam D90, ale sprawdz taki sposób. W opcji jak pokazano na filmiku, dla wbudowanej lampy ustaw tryb "--". Jak napisał "paatrys" lampa będzie nadal wyzwalana jednak nie powinno byc widac tego na zdjeciach.
W takim trybie zadzialaja inne czasy.
Stary dzięki tego z filmiku nie skumałem zamiast wpisac M w tryb lampy wbudowanej to tylko "--" i czasy jakie chcę :-D extra. Juz to pzretestowałem
blackside
25-11-2008, 22:22
A w czym przeszkadzają Ci 3 pkt AF? W jakich zdjęciach...?
chyba tematy pomyliłeś a ogólnie tozamykamy wyjaśnione pomoc udzielona satysfakcja gwarantowana