PDA

Zobacz pełną wersję : D60 i prześwietlone zdjęcia

asiatek
24-11-2008, 20:34
Witam.
Dostałam niedawno NIKosia D60 i mam z nim nielada problem.
Chciałabym wiedziec, czy ktoś z Was miał tego typy problemy.
Aparat przeswiatla mi zdjecia. Robi 5 dobrych, potem kilka przeswietlonych, po czym samoistnie wszystko wraca do normy. Dodam, ze zrobiłam probe na jednym ujeciu i wyszło dokładnie tak samo - kilka fotek przesiwtlonych, kilka dobrych.
Czy spotkaliscie sie z tym wczesniej?
Jestem jeszcze laikiem, ale wydaje mi sie ze wszelkie ustawienia mam poprawne.
Od znajomego uslyszalam,z e moze byc to po prostu wada i trzeba serwisowac.
Prosze o opinie.
Pozdrawiam

malibu
24-11-2008, 20:36
wstaw te prześwietlone tak aby exif było widać

Blasius.G
24-11-2008, 20:42
Moze braketing masz wlaczony?
Chociaz moj byly Sony H9 raz odwalil numer i podbil sam na maksimum ISO na trzech kolejnych fotkach w serii.

jm
24-11-2008, 20:51
skoro to seriami występuje, to pokaż jedno prześwietlone i kolejne już OK - prawdopodobnie przyczyna jest...banalna:)

asiatek
24-11-2008, 20:57
ok, za chwilke wrzuce fotki :)
z góry dziekuje za odzew
asiatek

asiatek
24-11-2008, 21:03
przesiwtlone zdjatko,

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e49a8011c4ec03bc.html)

poprawne

źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/215e13403ef65e9a.html)

asiatek
24-11-2008, 21:07
źródło (www.fotosik.pl)

jm
24-11-2008, 21:08
oj chyba się nie udało - nie widac fotek

asiatek
24-11-2008, 21:09
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/215e13403ef65e9a.html)

asiatek
24-11-2008, 21:11
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e49a8011c4ec03bc.html)
przepraszam, namieszałam cos w miedzyczasie, ale juz sa :)

jm
24-11-2008, 21:14
to "nieprześwietlone niestety ma wycięty exif... więc nadal jesteśmy w lesie.... zmniejsz fotki bez uzycia save for web - w innym razie exif znika

hallucinogen
24-11-2008, 21:18
blysnales lampa a na dodatek iso 1600, czego sie spodziewales?

asiatek
24-11-2008, 21:23
Błysnęłam i spodziewałam :)
a wlasciwie nie spodziewałam.
Zdjecie zrobione na trybie auto, gdzie nie ustawiam iso!
w pozostałych trybach takie niespodzianki sie nie zdarzaja.

jm
24-11-2008, 21:28
tylko spokój może nas uratować -
aparat był w trybie automatycznym - portretowym więc te parametry sobie sam, że tak powiem dobrał...;) - a że dobrał... dość niefajnie to już inna sprawa -
teraz na szybko sprawdziłam u siebie - też mam tryb portretowy w d80 (po raz pierwszy użyłam) ciemny pokój, lampka błysnęła ale zero przepałów, idealnie naświetlony kadr.
Ciekawi mnie jednak ta nieprześwietlona fotka - niestety nie ma exifu...

Chyba dla pełnej diagnozy trzeba zrobić kilka zdjęć w trybie M lub A bez lampy...

jm
24-11-2008, 21:30
asiatek - masz chwilę? - ustaw aparat na statyw, albo stół, daj tryb A, ISO400, nie włączaj lampy i ...pokaż nam fotkę z exifem. A najlepiej zrób serię fotek - zobaczysz czy to samo prawo serii zadziała;)

blackside
24-11-2008, 21:31
Widzać że dałaś tryb portret... i iso możesz zmieniać :-)
Jeżeli masz ustawione fn jako iso .. to niechcący możesz zm,ieniać iso .
Jeszcze raz ISO da się rade zmieniać w trybie portret .

asiatek
24-11-2008, 21:32
jm, jeszcze raz zamieszczam fotke nieprzeswietlona, moze tym razem beda potrzebna Ci dane.
przypominam ze poczatkujacy ze mnie harcerzyk, wiec pewne oczywiste dla forumowiczów rzeczy sa dla mnie jeszcze niejasne :(

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=215e13403ef65e9a)

jm
24-11-2008, 21:35
Widzać że dałaś tryb portret... i iso możesz zmieniać :-)
Jeżeli masz ustawione fn jako iso .. to niechcący możesz zm,ieniać iso .
Jeszcze raz ISO da się rade zmieniać w trybie portret .

Nie wprowadzaj dziewczyny w błąd - oczywiście iso można zmieniać - ale zmiana jest brana pod uwagę przez automat i takich prześwietleń być nie powinno - czy jest iso 400 czy 1600 - w trybie portretowym aparat powinien dobrać czas/przysłonę/moc błysku - i w efekcie dać poprawnie naświetlone kadry, bez znaczenia, jak my sami podniesiemy/obniżymy ISO.

edit: asiatek - niestety, znowu wycięty exif - nic nie wiadomo. Jak zmniejszasz zdjęcia?

blackside
24-11-2008, 21:38
hym -masz racje. :-)

hallucinogen
24-11-2008, 21:39
wylacz auto iso i tyle. na nieprzewiatlonej masz iso 200 wiec wszystko gra albo po prostu zrezygnuj z tych dziwnych trybow i pracuj na preselekcji przyslony lub czasu.

asiatek
24-11-2008, 21:41
hallucinogen - dzieki za rade
jm, wrzucam je na fotosik i wrzucam forumowa miniaturke, sprobuje zamiescic pełny rozmiar

jm
24-11-2008, 21:42
wylacz auto iso i tyle. na nieprzewiatlonej masz iso 200 wiec wszystko gra albo po prostu zrezygnuj z tych dziwnych trybow i pracuj na preselekcji przyslony lub czasu.

auto iso nie ma tu nic do rzeczy - patrz wyżej - automatyka aparatu działa albo nie. Im wyżej ISo tym aparat powinien skracać czas/przymykac przysłonę.
Dlatego asiatek - proponuję zdjęcie w trybie A, bez lampy

hallucinogen
24-11-2008, 21:43
cofam to co napisalem - jm ma racje, pucha powinna dobierac sama parametry do iso. .

jm
24-11-2008, 21:53
więc....
moim zdaniem nie jest dobrze...
bo automat powinien dobrac czas do założonego ISO - kierując się konkretną sceną - samoczynnie zmieniając parametry czasu/przysłony/błysku

a u asiatek...co mamy?

fotka naświetlona poprawnie ma:
iso 200
1/60s
f5,3
46mm

fotka prześwietlona:
iso 1600
1/60s
f5,3
46mm

Jak na dłoni widać, że automat aparatu zwiększył iso, nie ruszając pozostałych parametrów...:( ( w sumie nieważne czy aparat to iso podniósł czy fotograf - automat powinien wyregulować ilośc naświetlenia pozostałymi elementami)

U siebie taki test zrobiłam - jedna scena tryb portretowy i zmieniałam iso:
iso200, 1/60, f3,5
iso 400, 1/60, f4
iso 1600 1,60, f5,6

jak na dłoni widać, że poprawnie działający automat mając zadane iso, reguluje przysłoną, pewnie i siłą błysku (lampa w trybie auto).

Pytanie tylko - czy takie hece zdarzają się tylko z uzyciem lampy czy bez lampy (tak jak sugerowałam w trybie A) też??? Bez próbek się nie dowiemy...

asiatek
24-11-2008, 21:55
ok, tryb a bez lampy

źródło (www.fotosik.pl)

asiatek
24-11-2008, 21:56
jm, bez lampy zdjęcia sa ok,
takie harce wyprawia mi tylko przy fotkach z lampą.

hallucinogen
24-11-2008, 21:57
tutaj wszystko gra, zapodaj teraz identycznie w trybie A nic nie zmieniajac tylko dowal lampe

asiatek
24-11-2008, 22:02
o, to samo - tryb a tylko z lampą

źródło (www.fotosik.pl)

jm
24-11-2008, 22:03
No i bez lampy jest OK
Spróbuj jeszcze w innych trybach automatycznych - tam gdzie lampa sama wyskakuje - i porównaj efekty. Myślałam, że to co innego, szczerze mówiąc. Jednak na tę chwilę...raczej nie potrafię tego wyjaśnić inaczej niż wadliwą pracą automatu - no chyba, że jest jeszcze coś, jakies kolejne dno;) Bo swoją drogą to dziwne, że kilka jest Ok a potem kilka przepalonych...hmmm

asiatek
24-11-2008, 22:05
własnie dlatego mnie to martwi, bo nie zmieniajac zadnych ustawien, fotki wychodza przeswietlone, po czym po kilku , kilkunastu wszystko wraca do normy...

jm
24-11-2008, 22:05
tutaj wszystko gra, zapodaj teraz identycznie w trybie A nic nie zmieniajac tylko dowal lampe

a próbowałeś sam to kiedyś zrobić.... ???!!!
przecież wiadomo, że w trybie A aparat dobiera czas/przysłonę bez uwzględnienia lampy - i po dopaleniu lampą wszystko wyjdzie wypalone!!! Chyba, że wprowadzi się solidną korektę na minus, lub odległośc od fotografowanego obiektu bardzo spora.

widząc Twoją fotkę w A z dopaleniem lampą.... zgłupiałam:(

wilk325
24-11-2008, 22:15
Tylko skąd to ISO 1600, czy nie masz ustawionego auto-iso? Może tutaj aparat głupieje? Dobiera ekspozycję jak bez lampy a później ją dopala.

jm
24-11-2008, 22:17
Tylko skąd to ISO 1600, czy nie masz ustawionego auto-iso? Może tutaj aparat głupieje? Dobiera ekspozycję jak bez lampy a później ją dopala.

będę się upierać, że auto iso nie ma nic do rzeczy - o ile zakładamy poprawne działanie maszyny... a do tego ta...seryjna powtarzalnośc błędu...:confused:

wilk325
24-11-2008, 22:21
będę się upierać, że auto iso nie ma nic do rzeczy - o ile zakładamy poprawne działanie maszyny... a do tego ta...seryjna powtarzalnośc błędu...:confused:

Właśnie o to mi chodzi "o ile zakładamy poprawne działanie maszyny".
Może właśnie nie do końca tu jest poprawność, niech ustawi sztywne ISO i zrobi parę fotek.

hallucinogen
24-11-2008, 22:21
a próbowałeś sam to kiedyś zrobić.... ???!!!
przecież wiadomo, że w trybie A aparat dobiera czas/przysłonę bez uwzględnienia lampy - i po dopaleniu lampą wszystko wyjdzie wypalone!!! Chyba, że wprowadzi się solidną korektę na minus, lub odległośc od fotografowanego obiektu bardzo spora.

widząc Twoją fotkę w A z dopaleniem lampą.... zgłupiałam:(

pier.....lisz :) po dopaleniu lampa wcale nie musi wyjsc a raczej nie powinno byc wypalone (czas otwarcia migawki dla blysku), tak, sprawdzilem to teraz jak zobaczylem twoj pelen wk...post :) buziaczki.

asiatek
24-11-2008, 22:22
ech, no nic to, dziekuje Wam bardzo za zainteresowanie i próby :)
pozostaje mi tylko odwiedzić serwis i doszkalac sie, doszkalac :)

jm
24-11-2008, 22:23
hallucinogen,
to mój aparat działa inaczej.....
pokaż taką fotkę - tryb A, zero kompensacji + wystawiona lampa w trybie auto

asiatek
24-11-2008, 22:30
hmm, czytam tę Wasza wymianą zdań i widze ze jeszcze sporo przede mną :)

jm
24-11-2008, 22:34
spokojnie:)
A zanim uderzysz do serwisu - może ktoś uczynny z Lublina byłby gotowy się z Tobą i Twoim aparatem spotkać - może przyczyna tych zawirowań okazałaby się prostsza niż myślisz? Może daj głos w cafe - o ile tutaj ktoś się wcześniej nie pojawi

hallucinogen
24-11-2008, 22:39
hallucinogen,
to mój aparat działa inaczej.....
pokaż taką fotkę - tryb A, zero kompensacji + wystawiona lampa w trybie auto

przykro mi ze twoj aparat dziala inaczej ale jest jak mowie.

jm
24-11-2008, 22:40
przykro mi ze twoj aparat dziala inaczej ale jest jak mowie.

pokaż fotkę:) taką z 1-1,5 m
czas otwarcia migawki dla błysku - ok można dać 1/60s - zapewne autorka wątku ma tak ustawione fabrycznie - ale co to zmienia - dasz f10 po odpaleniu lampy będzie 1/60, dasz f2,8 po odpaleniu lampy znowu 1/60, dasz 1,8 i to samo... no jak w tych samych warunkach wszystkie wyjdą prawidłowo naświetlone.... (bez ruszania kompensacji!) hmmm pokaż

hallucinogen
24-11-2008, 22:48
r u 4 real...?
prosze -

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/11/a08i0j-1.jpg
źródło (http://i34.tinypic.com/a08i0j.jpg)

ps- odleglosc od fotografowanego obiektu -jakies 50 cm zanim dalej wyskoczysz z 15stoma wykrzyknikami...

jm
24-11-2008, 22:50
widzę,
zwracam honor!!!!! (starczy, by udobruchać Twoje nadszarpnięte ego?;))

I już nawet wiem...czemu tak, a nie inaczej mi wychodziło...
kiedyś dawno temu potrzebowałam mocniej dopalić lampą w trybie M i sobie zmieniłam tryb pracy lampy na Manual - i tak zostało. Lampę zamieniłam na zewnętrzną, a ustawienie dla tej wbudowanej zostało... do dziś. Po zmianie na TTL jest tak jak u Ciebie:) Czyli masz rację, a ja się myliłam (sypię głowę popiołem i cała płonę ze wstydu;)

Co niestety nie oznacza, że problem autorki wątku się rozwiązał...

mak888
25-11-2008, 19:20
Witam

Jestem nowym urzytkownikiem Nikona D60 , i od paru dni pierwszy raz w życiu siedze na lustrzance :D. Ale sledząć powyższy problem postanowiłem sprawdzić jak to jest na moim.

I wydaje mi sie że wiem o co biega :), otóż kiedy wybieram tryb A to dzieją sie 2 rzeczy zalerzne od :

- bez lampy błyskowej, moge swobodnie zmieniac przysłone a aparat sam dostosowuje czas , nawet jak zmienie ISO, aparat dalej analizuje i zmienia parametry czasu, wiec zdjecia wychodza ok.

- z lampą błyskową aparat ustawia czas 1/60s i nie zalerznie od wartości przysłony i ISO wartość czasu pozostaje niezmienna ,i gdy ustawie ISO 1600 , przysłona np. f18 zdjęcie wychodzi ok , gdy ustawie przysłone f5,6 zdjecie wychodzi przeswietlone tak jak u autora wątku ponieważ czas zawsze z lampą jest 1/60s w trybie A.

Dlatego wydaje mi sie najlepiej siedzieć , albo na AUTO jak ktos kompletnie sie nie zna.
Albo na Manualu (np. ja ) bo ma sie kontrole nad wszystkim ;).

blackside
25-11-2008, 19:39
To masz prawdopodobnie ustawioną lampę na manual. U mnie jest ok. Tz puszka tak steruje błyskiem że nawet jak braknie ustawień- czas 1/60 przysłony 3,5 i iso 1600 - zdjęcie z 50cm jest poprawne.
Nie wiem albo to jakaś wada... :-( albo szkopuł tkwi w ustawieniu body.

lewAp7
25-11-2008, 20:33
[...] puszka tak steruje błyskiem że nawet jak braknie ustawień- czas 1/60 przysłony 3,5 i iso 1600 - zdjęcie z 50cm jest poprawne. [...]
Steruje do czasu, gdy światła zastanego jest mniej, niż potrzeba do odpowiedniego naświetlenia klatki. Jeśli jest go wystarczająco dla w/w parametrów to nie powinna się wogóle podnieść... to odnośnie trybów automatycznych (a tryb "portret" do nich należy).

Jeśli autorka wątku wie napewno, że to nie ona zmieniła ISO, tylko automatyka aparatu - to znaczy, że ta automatyka szwankuje. Szwankuje w sensie: jest zepsuta. Nie może być tak, że raz działa dobrze, raz źle i dzieje się tak seriami...
Wyłącz autoiso, ustaw sztywne ISO, nie zmieniaj go, lampa na ttl i porób fotek na tym trybie automatycznym, na którym zauważyłaś najwięcej "nieprawidłowości". Jeśli aparat nadal będzie robił serie fotek prześwietlonych, po fotkach dobrze naświetlonych, to znaczy że kłania mu się serwis.

blackside
25-11-2008, 20:41
pisałem odnośnie postu mak888

lewAp7
25-11-2008, 20:45
Spoko, domyślam się.

Zacytowałem Ciebie bo mi pasowało to do lekkiego wyjasnienia autorce wątku w czym rzecz (bo trochę Jej "nagmatwaliscie")...
W Jej konkretnym przypadku nie widzę potrzeby zajmowania się trybami PASM.

jm
25-11-2008, 22:28
Wszystko pięknie ładnie - jednak autorka wątku w trybie A ma zdjęcia OK zarówno z lampą i bez lampy! Więc jakby nie o tym mowa.

mak888 - 1/60s jest stała ponieważ zapewne w menu aparatu masz tak ustawiony "czas otwarcia migawki dla błysku". I dobrze.
Wejdź w menu i zrób ustawienie lampy - TTL - problem z prześwietlaniem zdjęć w trybie A - zniknie jak ręką odjął:) Mimo, że czas będzie nadl 1/60s dla wszystkich parametrów:)
Opisałam to zresztą powyżej..... pisze też o tym blackside:)

mak888
26-11-2008, 22:13
Wszystko pięknie ładnie - jednak autorka wątku w trybie A ma zdjęcia OK zarówno z lampą i bez lampy! Więc jakby nie o tym mowa.

mak888 - 1/60s jest stała ponieważ zapewne w menu aparatu masz tak ustawiony "czas otwarcia migawki dla błysku". I dobrze.
Wejdź w menu i zrób ustawienie lampy - TTL - problem z prześwietlaniem zdjęć w trybie A - zniknie jak ręką odjął:) Mimo, że czas będzie nadl 1/60s dla wszystkich parametrów:)
Opisałam to zresztą powyżej..... pisze też o tym blackside:)

Tak potwierdzam że działa i aparat nie prześwietla zdjęc a trybie A z lampą w TTL . Wydaje mi się że wiem dlaczego wcześniej mi prześwietliło, poprostu flash odbijał sie od sciany (jakies 40 cm od niej pokrytej jasną tapetą ) i dlatego mi prześwietliło przy ISO 1600. Fotografując pomieszczenie nawet przy ISO 3200 i 1/60 sek. wszystko ładnie wychodzi ;).

asiatek
26-12-2008, 11:54
Witam Was! :)
No i stało sie - moj NIKOS został niestety wymieniony na nowy. :)
Dziekuje wszystkim za posty , wiele mi dały!
pozdrawiam i sciskam