PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 a stare obiektywy...

BlingBling
08-07-2006, 22:24
Witam. To moj bodaj 3 post na forum, lecz jeszcze nie zdarzylem sie przedstawic. Ale chyba tego nie zrobie :o )BlingBliong...po prostu. Zamowilem nikosia D50 i juz gryzie mnie problem. Chodzi o takie cos... Mam heliosa z zenita 12xp. Slyszalem ze do d50 mozna przykrecac stare obiektywy np heliosy jupitery itd. Pytanie : Z czym to sie je? :) slyszalem ze potrzebne sa specjalne przejsciowki bodaj M42 oraz jakies soczewki o ile sie nie myle... Zznajdzie ktos czas, zeby zmudnie wytlumaczyc owy problem? Bylbym wielce zobowiazany. Dodam iz przeszukalem forum, znalazlem duzo informacji na ten temat ale wciaz czuje sie niedoinformowany:)) :oops:

Sztolcman
09-07-2006, 01:19
BlingBling, nie chce mi się zagłębiać w fizyczno/optyczne aspekty pracy Nikonów z obiektywami na bagnet M42, ale generalnie chodzi o to, że obiektywy takie po nakręceniu przejśćówki znajdują się nieco zbyt daleko od matrycy (chyba około 1-2mm dalej niż zwykłe obiektywy z bagnetem Nikona. Skutkiem tego jest inne ogniskowanie, a to w konsekwencji prowadzi do niemożności złapania ostrości na nieskończoności,a w praktyce na obiektach oddalonych dalej niż 1.5m dla heliosa i coś koło 7m dla Jupitera. Powyżej tych odległości nie złapiesz ostrości. Ratunkiem tutaj jest zastosowanie przejściówki ze specjalną soczewką rozpraszającą, która znosi te ograniczenia, niestety w pewnym stopniu pogarszając jakość zdjęć(głównie ostrość). Przejściówka bez soczewki kosztuje ok 40zł, a z soczewką 200zł. Innym rozwiązaniem tego problemu jest przerobieie Heliosa(cofnięcie soczewek- są wątki na tym forum), a do jupitera dokupienie adaptera z bagnetem nikona. Demontujemy łatwo stary adapter z gwintem m42 przymocowany 3 śrubami i montujemy na jego miejscu nowy. Ja kupiłem taki adapter za 50zł na allegro. I mam nieskonczonośc bez utraty jakości :D Heliosa sobie darowałem bo kupię od razu Nikkora 50mm 1.8.
Napisałbym coś więcej ale zaraz zasne, a poza tym jeszcze nie sprawdziłem tego w praktyce - też czekam na D50 i się doczekać nie mogę bo nigdzie w sklepach nie ma chłolera :?
Pozdrawiam i życzę krótkiego czekania na aparat :D

aha jeszcze jedna sprawa. Z obiektywami manualnymi działa tylko potwierdzenie ostrości, a reszta(czasy, przysłona) już ustawiana na oko metodą prób i błędów, lub wykorzystując zewnętrzny światłomierz.

BlingBling
09-07-2006, 08:18
Dzieki:) Juz cos zaczynam pojmowac:) Gdzie zamowiles D50tke?

patrycjusz
09-07-2006, 13:12
aha jeszcze jedna sprawa. Z obiektywami manualnymi działa tylko potwierdzenie ostrości...

Potwierdzenie ostrosci dziala w okreslonym przedziale przyslon. Podajze 5,6 Jesli sie nie myle

Sztolcman
10-07-2006, 00:16
Dzieki:) Juz cos zaczynam pojmowac:) Gdzie zamowiles D50tke?
W www.dve.pl ale oni są uzależnieni od magazynów Nikon Polska jak wszyscy więc mogę czekać jeszcze nie wiadomo ile. Jutro coś smęcili, że mogą być, więc zadzwonię jeszcze, ale nie sądzę żeby naprawdę się jutro pojawiły(a dokładniej to już dzisiaj bo jest już po północy). Nawet go w Mediamarktie nie mają już, ani w fotojikerze gdzie był za 2500! :shock: No coż pozostaje czekać. Mam tylko nadzieję, że nie jest to jakaś akcja przed wprowadzeniem jakiegoś D50s z 10Mpix :) Bo sobie będę pluł w brodę, że nie poczekałem jeszcze np miesiąca...

BlingBling
10-07-2006, 09:08
Sztolcman, w dziale gdzie kupic jest topik o dve.pl i ponoc niezle przekrety robia... :( jestes pewien ze chcesz kupic?;>

madburn
10-07-2006, 09:27
Potwierdzenie ostrosci dziala w okreslonym przedziale przyslon. Podajze 5,6 Jesli sie nie myle

tak podaje instrukcja
jednak praktyka jest nieco inna - zalezy od sceny - mi na heliosie potweirdz aostrosc nawet i na f11 - jesli w plenerek sie pojdzie