Zobacz pełną wersję : upgrade F80 do S
Witam!
Wersja F80S zapisuje informacje o ekspozycji między klatkami filmu. Wcześniej myślałem, że ma to związek z konstrukcją body ale przestudiowanie instrukcji obsługi utwierdziło mnie w przekonaniu, że odpowiada za to tylna ścianka - taka sama jak z datownikiem tyle, że ta zapisuje informacje pomiędzy klatkami.
Czy ktoś ma może do sprzedania taką ściankę lub wie gdzie mogę ją nabyć?
Witam!
Wersja F80S zapisuje informacje o ekspozycji między klatkami filmu. Wcześniej myślałem, że ma to związek z konstrukcją body ale przestudiowanie instrukcji obsługi utwierdziło mnie w przekonaniu, że odpowiada za to tylna ścianka - taka sama jak z datownikiem tyle, że ta zapisuje informacje pomiędzy klatkami.
Czy ktoś ma może do sprzedania taką ściankę lub wie gdzie mogę ją nabyć?
W F80 tylna ścianka chyba nie jest wymienialna, przynajmniej w domowych warunkach. Trzeba zanabyć całe body w odpowiedniej wersji.
F80 ma stala tylna scianke.
W F80 tylna ścianka chyba nie jest wymienialna, przynajmniej w domowych warunkach. Trzeba zanabyć całe body w odpowiedniej wersji.
Tak niestety jest. Myslałem o tym jak miałem F80.
no to szkoda. Póki co kupiłem zapasowe (drugie) F80 ;-)
A w jaki sposób te dane są zapisywane na filmie?
MaciekWojtak
07-12-2008, 15:25
Podłączam się pod pytanie,w jakie sposób te dane są zapisywane i w jaki sposób można je później odczytać??Czy w F 100 również jest taka funkcja,bo wydaje się bardzo pożyteczna :)
eldritch
07-12-2008, 15:29
są naświetlane pomiędzy klatkami
O ile pamiętam sprzed lat - dane są naświetlane między klatkami (tak jak napisał h2o): dziala to tak jak naświetlanie daty na zdjęciach oparte bodajże o LEDy.
BugsBunny
07-12-2008, 15:30
Czy w F 100 również jest taka funkcja,bo wydaje się bardzo pożyteczna :)
fabrycznie nie, ale można dokupić ściankę MF-29
MaciekWojtak
07-12-2008, 15:46
Dziękuję:)
A ja jeszcze dwa pytanka miałbym: co się zapisuje na kliszy w wersji "S" aparatu: przysłona, czas,...? zapisują się też dane jak w wersji "D" (data, godzina bodajże)?
I drugie: w F80 jest jakiś problem z fotografowaniem w IR, coś mi się obiło o uszy ale nie wiem dokładnie o co chodzi.
Wg instrukcji do F80 miedzy klatkami nanoszone są nastepujące dane: czas otwarcia migawki, przesłona oraz korekcja naświetlania.
Data/czas mogą być nanoszone tylko na klatce w dolnym prawym rogu.
O podczerwieni nic nie znalazłem - nigdy się w to nie bawilem i nie wiem nawet dlaczego miałyby być kłopoty w analogu.
BTW. Po latach nieużywania wyciągnąłem F80 z szafy - w porównaniu do D300 wydaje się mały jak kompakt.
Sentyment pozostał, ale do analogu już nie wracam więc F80 wraca do szafy.
BugsBunny
07-12-2008, 21:05
I drugie: w F80 jest jakiś problem z fotografowaniem w IR, coś mi się obiło o uszy ale nie wiem dokładnie o co chodzi.
ten problem to możliwość zaświetlenia kliszy bodaj przez licznik przesuwu klatek. Dotyczy to nie tylko F80 a większości tradycyjnych lustrzanek. Na szczęście na filmach "pseudopodczerwonych " ( Ilford SFX bodaj ) problem raczej nie występuje, a te "prawdziwe podczerwone" negatywy czy slajdy są praktycznie nieosiągalne ( i trzeba je trzymać w zamrażarce )
BugsBunny, dzięki za wyjaśnienie.
ten problem to możliwość zaświetlenia kliszy bodaj przez licznik przesuwu klatek. Dotyczy to nie tylko F80 a większości tradycyjnych lustrzanek. Na szczęście na filmach "pseudopodczerwonych " ( Ilford SFX bodaj ) problem raczej nie występuje, a te "prawdziwe podczerwone" negatywy czy slajdy są praktycznie nieosiągalne ( i trzeba je trzymać w zamrażarce )
Filmy uczulone na podczerwień są osiągalne i to bez żadnego problemu. Trzeba tylko wiedzieć gdzie kupić. Potrzebny jest też filtr do IR aby z nich korzystać. Problem z tymi filami jest taki, że wymagają metalu! Metalowy korpus, metalowy koreks i muszą być przechowywane z dala od źródeł podczerwieni jak np. kaloryfer! Można film wywołać w platykowym koreksie ale trzeba to robić zdala od źródeł ciepła i półmroku. Korpus musi być metalowy, bo zdjęcia w IR zazwyczaj robi się w samo południe, a wyjęcie filmu IR w platykowym body w takich warunkach równa się jego zaświetleniu. Co do lodówki, to trzymamy tam wszystkie filmy. Można je również zamrozić. Film zamrożony (-18-20st.C) nalezy wyjąć z zamrażarki na 24h przed użyciem. Więcej na temat IR powie Ci google. Jest wielu pasjonatów fotografowania w podczerwieni i chętnie dzielą się swoimi wynikami i poradami na swoich stronach WWW.
Gdzie kupić?
http://afv.pl/index.php?dol=0&gora=1&przod=0&wstecz=0&S=wysz.php&SZ=20&Prod=104&Op=20&SE=893253480284
www.czarno-biale.pl
www.fotoimpex.de
Korpus musi być metalowy, bo zdjęcia w IR zazwyczaj robi się w samo południe, a wyjęcie filmu IR w plastykowym body w takich warunkach równa się jego zaświetleniu.
nie zrozumiałem :???: chodzi o nagrzanie się filmu? ale plastik to chyba lepszy izolator ciepła. ???
nie zrozumiałem :???: chodzi o nagrzanie się filmu? ale plastik to chyba lepszy izolator ciepła. ???
:-D nie, chodzi o długość fali i możliwość pokonywania przeszkód (platyk) przez te fale. Poza tym jest to "światło" którego nie widzisz, więc pracuje się z tym troche po omacku. Prosze linki
http://www.google.pl/search?q=fotografia+w+podczerwieni&rls=com.microsoft:pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=0
"Podczerwień (promieniowanie podczerwone) (ang. infrared, IR) – promieniowanie elektromagnetyczne o długości fal pomiędzy światłem widzialnym a falami radiowymi. Oznacza to zakres od 780 nm do 1 mm.
Każde ciało o temperaturze większej od zera bezwzględnego emituje promieniowanie cieplne (zobacz ciało doskonale czarne). Już w temperaturze kilku kelwinów ciała emitują promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie dalekiej podczerwieni, ciała o temperaturze pokojowej emitują najwięcej promieniowania o długości fali rzędu 10 μm. Przedmioty cieplejsze emitują więcej promieniowania i o mniejszej długości, co pozwala na ich łatwe wykrycie."
całość na http://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwień (http://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwie%C5%84)
człowiek się uczy całe życie. :) merci!