Zobacz pełną wersję : Capture NX + Win XP - dziwne ściemnienie.
Witam.
Mam następujący problem. Otwieram zdjęcie w jakiejkolwiek przeglądarce i zdjęcie jest OK. Otwieram to samo zdjęcie w Photoshop, czy Capture NX i jest automatycznie ściemnione. Wklejam link do zdjęcia:
http://img160.imageshack.us/my.php?image=85685506ip2.jpg
Czy ktoś może miał taki problem? Utrudnia mi to obróbkę zdjęć :/ Nie ma znaczenia, czy zdjęcie jest NEF, czy JPG - zawsze tak jest.
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
Karol
To nie jest link do zdjęcia tylko do zrzutu ekranów. Daj link do zdjęcia.
To teraz powinno być OK: http://img160.imageshack.us/img160/9504/85685506ip2.jpg Chociaż i tamten powinien się otworzyć.
No niestety, dalej są to zrzuty ekranów z twojego kompa. Na ich podstawie trudno cokolwiek powiedzieć. Najlepiej zapodaj NEF-a. Ale wszystko wskazuje, że coś masz nie tak z konfiguracją oprogramowania.
Tzn. zrobiłem zrzut ekranu właściwie :-) NEFa nie ma potrzeby. Na zdjęciu (zrzucie ekranu) jest otwarta przeglądarka i obok to samo zdjęcie w Capture NX - widać, że kolory są inne - w CNX są po prostu jakieś ciemne. I tak samo to wygląda w Photoshop. Ano i właśnie nie wiem, co z tym oprogramowaniem. Windowsa mam angielską wersję, ale to chyba nie ma znaczenia.
No i jeszcze chyba to, że przeglądarki mają prawo inaczej wyświetlać kolory niż program z zarządzaniem kolorem. Było już na ten temat wiele wątków. Trzeba poszukać. Tak samo jak ustawiać zarządzanie kolorem w PS-ie czy NX-ie.
Pewnie masz w programach ustawony inny profil kolorów. Jak robisz pod internet to ustaw sRGB.
Właśnie w tym problem, że zawsze instalując Capture NX standardowo jest ustawione sRGB i tak też zainstalowałem.
A zobacz jaki masz profil monitora w Win XP. Właściwości: Ekran -> Zaawansowane - > Zarządzanie kolorami
Profil: SM957MB (mam monitor Samsunga). A nie mogę go skasować. Dziwne, że w przeglądarkach jest prawidłowo, a w CNX i PS ciemne.
mcl DZIĘKI! W profilach wgrałem sRGB i wszystko działa :) Dziękuję Wam za pomoc. To tu był pies pogrzebany.
Pozdrawiam!
Karol