Zobacz pełną wersję : D300 dlaczego takie ciemne zdjecia ?
Mam jak w tytule D300 robilem nim ostatnio zdjecia z lampa na dyskotece nie wiem dlaczego ale zdjecia na ekranie aparatu sa jasne i kolorowe a na ekranie mojego monitora ciemne i przygaszone jassnosc monitora jest ok lcd aparatu ustawione jest w jasnosci na norma jaka moze byc przyczyna ?l
Pokaz jakies zdjecie, latwiej bedzie sie odniesc.
ok sprobuje ustawic monitor tylko ze robiac zdjecia innym aparatem nie mialem takiego problemu zdjecia wstawie wieczorem bo pisze z tel.
Zgodnie z radą Moose Petersona: obniż jasność lcd aparatu do -1.
ja mam jasnosc na 0
pod makiem mam identycznie wygladajaca fote na monitorze co na wyswietlaczu.
obrabiam nefy w nx2 a pozniej otwieram w ps cs3 z zaznaczeniem oczywiscie uzycia ustawien kolorow pliku.
gamma zgadza sie w calym sprzecie!!!
nigdy z takim podejsciem nie mialem obsuwy lacznie z drukiem offsetowym
pozdro
olo
Taaaa... Doskonały wyświetlacz ma D300, prawda? :) Ja również obniżyłem jasność lcd na d300 o 2 jednostki - jest teraz ok.
a ja sie zastanawiam skad sa te problemy???
mialem d70,ski, d300, coolpixy i zawsze mialem to co na monitorku na monitorze.
wydaje mi sie ze suwakowe dzielania na aparacie moga doprowadzic do pseudozgodnosci, ale ile z tej zgodnosci pozostanie w dalszej czesci procesu???
olo
Na D 200 też musiałem obniżyć jasność o -2 by otrzymać obraz zbliżony do wyświetlanego przez monitor. Ale to oczywiście nie przesądza w sprawie.
Inna rzecz, monitor aparatu ustawiałem na podstawie wizualnego porównania z obrazem wyświetlanym na kalibrowanym sprzętowo monitorze LaCie, więc w studyjnych warunkach, można rzec, jest pewna zgodność (jasności). Ale jakże często taki obraz oglądamy w zgoła innym oświetleniu?...
Nie wymagaj zbyt wiele od małego wyświetlacza LCD, to nie monitor CRT z najwyższej półki, niezgodności w wyświetlaniu zawsze jakieś będą. Polecam zrobić zdjęcie czegoś "idealnie" fioletowego - na wyświetlaczu będzie niebieskie, ot taka mała niespodzianka w D300 ;)
przeciez to oczywiste
tu jednak chodzi o problem cimne - jasne a to sprawa powazniejsza bo bez zerkniecia w histogram ( zreszta u mnie naturalnego bo nie ogladam zdjecia jako zdjecia) nie ocenisz na szybko czy prawidlowo naswietliles.
olo
Ja traktuję obraz na monitorku lcd tylko jako ogólny podgląd kadru, kompozycji itp. Histogram jest dla mnie głównym źródłem informacji o naświetleniu. Często wyświetlane zdjęcie wydaje mi się błędnie naświetlone, ale spoglądam na histogram i już wiem że to tylko przekłamanie monitorka
A jako adwokat diabła zadam małe pytanie - jak wpływa oświetlenie na to jak odbieramy obraz z małego LCD aparatu?
Czy "w pełnym słońcu" nawet z przyciemnionego o 2 kreski LCD nadal zobaczymy to co później w domu na monitorze?
A w ciemnej dyskotece?
Od czasu jak prześwietliłem serię zdjęć bazując na wyświetlaczu aparatu (przyciemnionym do -2 - a jakże) patrze na histogramy.
tak samo dokladnie jak w pelnym sloncu na laptopie - czyli wcale
Masz na mysli że zewnętrzne oświetlenie nie wpływa wcale, czy że wcale tego obrazka nie zobaczymy? ;)
tak samo dokladnie - czyli wcale (nie dokladnie, slabo, dupiato)
niezbyt precyzyjnie napisalem - fakt:-)
olo
Dupiato czyli słońce/oświetlenie nie wpływa?
Czytajcie ze zrozumieniem - w słońcu ciężko cokolwiek zobaczyć na ekraniku, czyli wpływa bardzo. Trzeba przysłonić sobie ekranik ręką (zrobić cień) i wtedy już mniej więcej widać.
Kurde, kiedyś były tylko analogi i ludzie nie mięli pojęcia czy zdjęcie im wyszło czy nie, a wy teraz martwicie się o to czy za jasne/za ciemne ekraniki. Róbcie tak jak drabinka pokazuje i w RAW, a w domu potem sobie bezproblemowo poprawicie wywołując np. w NC - i po kłopocie.
Kurde, nie wiem, nigdy na słońce nie wychodziłem ze sprzętem...
Ja tez mam lcd na - 2 do tego spogladam czesciej na histogram. Wogóle u mnie np na trybie A zawsze mam ciemne zdjecia dlatego odkad mam d300 prawie cały czas robie na M . Nie wiem czy to normalne ale tryb A w moim aparacie uwazam za nieużyteczny( z pomiarem matrycowym bo reszta w miare)
d300
wszystkie tryby uzyteczne
monitor na 0
uzywanie notoryczne histogramu jako podstawy o decyzji czy poprawne jest naswietlenie
macintosh
skalibrowany monitor
w dobrym swietle przy kompie - taka sama jasnosc i plus minus barwy na monitorku i monitorze.
nie wiem co macie napierdzielone w tych ustawieniach ale na wszysm miejscu bym tego tak nie zostawial i nie zwalal winy na sprzet a raczej na wadliwe ustawienia.
olo
Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi
Jestem początkujący w D300 więc każda rada jest dobra
Mam jeszcze pytanie jaki profil kolorów ustawić najlepiej Adobe cz sRGB ?
Bo mniej roboty aby uzyskać poprawny rezultat końcowy. Jeżeli początkujący pyta - to uważam że to dobry pomysł.
Bo mniej roboty aby uzyskać poprawny rezultat końcowy. Jeżeli początkujący pyta - to uważam że to dobry pomysł.
Ja jestem tym poczatkujacym-pytajacym. Czyli ustawic na sRGB?
A moze jakies szersze wyjasnienie, dlaczego?:oops:
Ja jestem tym poczatkujacym-pytajacym. Czyli ustawic na sRGB?
A moze jakies szersze wyjasnienie, dlaczego?:oops:
W szerszym kontekście wybór AdobeRGB przysporzy Ci więcej problemów niż pożytku. Laby i tak skonwertują ci do sRGB, większość przeglądarek i tak wyświetli w sRGB, nie mówiąc już o kwestiach związanych z monitorem. Koniec końców kolory będą wyświetlały ci się co rusz inaczej i nie będziesz wiedział dlaczego. Skoro ktoś pyta o wybór, to znaczy, że sRGB jest właściwym rozwiązaniem. Uważam, że sugerowanie początkującemu użytkownikowi czegoś innego jest nierozsądne.
Tak na szybko:
wszystkie LABy pracują w sRGB
w necie wystawia sie w sRGB
Możesz robić w AdobeRGB, ale trzeba pamiętać zawsze o konwersji do sRGB, bo Adobe jest szerszą przestrzenią i bez konwersji obrazek w Adobe wyświetlany/drukowany w sRGB jest mdły.
Wiem że to lakoniczne wyjaśnienie, ale tak jest.
Pozdrawiam
http://www.kenrockwell.com/tech/adobe-rgb.htm
Ludzie go kochają, albo nienawidzą, ale język to on ma niezły, a w tym wypadku nawet rację