Zobacz pełną wersję : Ustawianie ostrosci-wspomaganie af w studio??
Prorok78
24-11-2008, 12:09
Sluchajcie krotkie pytanie - pewnie bez sensu ale coz.. kto pyta.....:):)
A wiec tak: jak sobie radzicie z ustawianiem ostrosci w studio...poki co nie dysponuje jeszcze lampkami wyposazonymi w piloty.. uzywam 2.3 lampek blyskowych na statywach z wyzwoleniem radiem (chinczyk)...
No i jest ciemno... gdybym korzystal z sabinki zapietej na sanki i wyzwalal fotocela to nie bylo by problemy-jest wspomaganie autofocusa.. ale nie chce blyskac z aparatu, no i musze gdzies zapiac radyjko zeby wyzwolic reszte...
Widzialem gdzies takie wspomagacze czerwone montowane na sanki zamiast lampy - sam 'wspomagacz' bez blysku... ale nie wiem czy takie cos do d200 znajde?? no i druga sprawa.. jak wowczas zapiac chinczyka?? czy moge taki wspomagacz posadzic w sankach a chinskie radyjko dopiac kablem pc?? jak Wy sobie z tym radzicie?? probowalem dodac troszke zastanego tak zeby af dzialal ale wowczas juz widac roznice na zdjeciach.. swiatlo sie miesza i wb szlag trafia...:(
probowalem dodac troszke zastanego tak zeby af dzialal ale wowczas juz widac roznice na zdjeciach.. swiatlo sie miesza i wb szlag trafia...:(
Nie żartuj. ISO 100, czas 1/250 i zastane światło coś ci wpływa na WB? Daj takie parametry i spokojnie świeć mocną żarówką od przodu.
Władca Pixeli
25-11-2008, 02:02
Kup sobie światłomierz światłą błyskowego, który mierzy proporcję światła błyskowego i zastanego i będzie jasno widać czy światło zastane będzie mieć wpływ na zdjęcie
Panowie. Ale kolega pyta o wspomaganie AF, a nie o WB. Po to mu jest potrzebne światło zastane, żeby AF załapał. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Ja też tak zrozumiałem. Może bezboleśnie używać całkiem mocnego światła zastanego - żarówki 100 W spokojnie.
No chyba, że używa obiektywu 1,2 na pełnym otworze, ale takiego u nas teraz już nie ma :-D
Kiedyś pytałeś po co w studiu ISO 100 - m.in to jeden z powodów. Mało się łapie zastanego.
Władca Pixeli
25-11-2008, 02:22
Panowie. Ale kolega pyta o wspomaganie AF, a nie o WB. Po to mu jest potrzebne światło zastane, żeby AF załapał. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
No i jest ciemno...
Ale kolega siedzi w ciemnym studio i ma problemy z AF bo się obawaia, że jak włączy dodatkowy reflektor to on wpłynie znacząco na naświetlanie.
christipoher
25-11-2008, 03:05
no to jest dziwne poniewaz po ta sa piloty w lampkach aby pomagaly...(podobno):)
no to jest dziwne poniewaz po ta sa piloty w lampkach aby pomagaly...(podobno):)
Przeca na samym początku napisał że nie dysponuje lampami z pilotem.
Jacek już napisał jak problem rozwiązać, ale jak chcesz koniecznie uskuteczniać "chińskie kombinacje" to proszę:
Na sanki SB800 ustawiona tylko jako wspomaganie AF, a wyzwalacz radiowy podepniesz pod gniazdo PC.
...... Kiedyś pytałeś po co w studiu ISO 100 - m.in to jeden z powodów. Mało się łapie zastanego.
Nigdy nie pytałem. Raczej się dziwiłem, że brak tego ISO100 jest podobno problemem nie do przejścia, co wcale prawdą nie jest. Ja mam ten komfort, że D3 prawidłowo łapie ostrość nawet w półmroku. :wink: Nawet wtedy, kiedy człowiek ledwo widzi zarys modela.
Każdy warsztat pracy trzeba sobie odpowiednio zorganizować, a czy aparat ma ISO100, czy nie ma, to nie jest aż tak ważne. Niskie ISO często się przydaje, to fakt, ale jego brak, aparatu nie dyskwalifikuje, tylko zmusza do innego myślenia o warsztacie pracy.
Prorok78
25-11-2008, 10:26
O rany... widze ze sami fachowcy sie zebrali :) - pisze powaznie - dzieki za zainteresowanie:)
ok - to po kolei... w studio mam na tyle ciemno ze bez dodatkowego swiatla af sobie jezdzi tam i z powrotem jak expres krakow-wawa...znaczy nie zatrzymuje sie nigdzie :) Swiatla uzywam raczej malo... staram sie opanowac zdjecia (cala postac) na ktorym tylko widac twarz 'wylaniajaca sie z mroku' i znikajacy zarys postaci... w takim ustawieniu kazde dodatkowe swiatlo psuje mi efekt i wplywa na wb na skorze twarzy (wiem sprawdzalem)...
heh szkielka 1.2 jeszcze dluuuuugo nie bede miec... poki co najwieksza dziurka to 1.8...
- niestety sabinke mam tylko 600-ke a ta chyba takiej mozliwosci nie ma??? Czy ja nie znalazlem??
- caly czas sie nastrajam zeby kupic cos do mierzenia swiatla bo w tej chwili to eksperymenty na slepo, ale tak jak na forum jest milion postow 'jakie szklo' tak o swiatlomierzach jest malo... nie bardzo wiem czego szukac, na co zwrocic uwage i jakie funkcje mi sie przydadza a za jakie zaplace niepotrzebnie... - ta kwestia wymaga jeszcze dodatkowych badan :)
- tak sobie myslalem czy jesli podniose czas...i zjade z iso jak najnizej dodajac mocy w lampkach... to moze sie udac.. musze sprawdzic :)
ISO zawsze warto ustawiać tak nisko, jak się tylko da, bo wtedy matryca pracuje najlepiej. Oczywiście z wyjątkiem efektów specjalnych i różnych wynalazków softowych takich jak ISO100 w D3, D700, czy D300. Niby jest, ale nie polecam. Tam podstawową czułością jest ISO200.
- tak sobie myslalem czy jesli podniose czas...i zjade z iso jak najnizej dodajac mocy w lampkach... to moze sie udac.. musze sprawdzic :)
O to chodzi - Jacek_Z przecież Ci napisał - powinieneś używać minimalnego ISO i maksymalnego czasu synchro.
Jeśli chodzi o światłomierz, to mogę polecić Minoltę IV albo V, ponieważ używane teraz nie są chyba takie drogie, a mają wszystko co trzeba, czyli świetnie mierzą światło ciągłe i błyskowe. Raczej Cię nie zawiedzie ;)
Fotografowanie w studio z czasami typu 1/30, 1/60 mija się z celem. Ustaw np. 1/200 czy 1/250 i naprzód.
Ustaw np. 1/200 czy 1/250 i naprzód.
połączenie takich czasów i chińskich wyzwalaczy radiowych moze skutecznie uniemozliwać uzyskanie prawidłowo naświetlonej klatki. lepiej wcześniej sprawdzić czy wyzwalacz sie wyrabia żeby poźniej uniknąc rozczarowania w postaci pieknych ciemnych pasów.
przy takim zestawie mz. czasy 1/125 lub max 1/160.
Prorok78
25-11-2008, 14:18
160 jeszcze zrobie... 200 juz nie bardzo.. czasem.. ale to loteria... niestety - cos za cos.. bylo tanio :)
połączenie takich czasów i chińskich wyzwalaczy radiowych moze skutecznie uniemozliwać uzyskanie prawidłowo naświetlonej klatki. lepiej wcześniej sprawdzić czy wyzwalacz sie wyrabia żeby poźniej uniknąc rozczarowania w postaci pieknych ciemnych pasów.
przy takim zestawie mz. czasy 1/125 lub max 1/160.
160 jeszcze zrobie... 200 juz nie bardzo.. czasem.. ale to loteria... niestety - cos za cos.. bylo tanio :)
Miałem na myśli, że zasada jest taka, iż w studio nie pracujemy czasem otwarcia migawki.
marszull
25-11-2008, 18:44
na niektorych sprzetach niestety nie ma innego wyjscia jak praca 1/30 :-)
.. D3 prawidłowo łapie ostrość nawet w półmroku. :wink: Nawet wtedy, kiedy człowiek ledwo widzi zarys modela... d200 tez sobie bardzo dobrze radzi, nie tylko na środkowym czujniku. Mam wyłączone wspomaganie AF.
Raczej się dziwiłem, że brak tego ISO100 jest podobno problemem nie do przejścia, co wcale prawdą nie jest. .. Każdy warsztat pracy trzeba sobie odpowiednio zorganizować, a czy aparat ma ISO100, czy nie ma, to nie jest aż tak ważne. Niskie ISO często się przydaje, to fakt, ale jego brak, aparatu nie dyskwalifikuje, tylko zmusza do innego myślenia o warsztacie pracy.
tak i nie. Są ze 4 niuansiki, które powodują, że najlepiej mieć jak najniższe ISO w studiu. Każdy z nich osobno niby nie jest najistotniejszy i z każdym można sobie poradzić, ale sęk w tym, że zaradzenie w jednym pogarsza sprawę w drugim, a te 4 rzeczy w sumie powodują, że praca jest upierdliwsza. Dlatego ISO 100, 50 czy tam ile się ma :-D.
Mając ISO 200 też można pracować, nie mówię, że nie, ba ma to nawet (czasami) 3 zalety, o których mało kto w ogóle pomyśli. Takimi konsekwencjami podniesienia ISO jest zmniejszenie mocy lamp, przez co ma się krótszy czas ładowania lamp i być może umożliwienie przez to pracę zdjęciami seryjnymi (2-3 kl/s) oraz krótszy czas błysku, co z kolei jest istotne dla zamrożenia ruchu. Lampy studyjne mają dość długie czasy błysku (t 1/10), producenci podaja najczęsciej t 1/2, który jest wiele krótszy, dobrze wygląda w folderach :).
.. w studio mam na tyle ciemno ze bez dodatkowego swiatla af sobie jezdzi tam i z powrotem jak expres krakow-wawa...znaczy nie zatrzymuje sie nigdzie :)
to dziwne, tez mam d200 jak u ciebie w podpisie i nie mam kłopotów (na szkłach o jasnościach 2,8, a nawet z ciemnym 18-200VR). Pamiętaj, że czujnikiem musisz wycelować w jakąś krawędź! Przekonałem się na kursach, że ludzie nie zwracają na to uwagi (ci, którzy robią na wielopolowym AF, bo normalnie to im zawsze ten AF gdzieś łapał). W studiu ustaw AF na AF-S i pojedyńczy punkt AF.
Swiatla uzywam raczej malo... staram sie opanowac zdjecia (cala postac) na ktorym tylko widac twarz 'wylaniajaca sie z mroku' i znikajacy zarys postaci... w takim ustawieniu kazde dodatkowe swiatlo psuje mi efekt i wplywa na wb na skorze twarzy (wiem sprawdzalem)...Nie uwierzę, skoro masz tak mało zastanego byś je rejestrował. Błysk od zastanego jest wielokrotnie silniejszy i kolor światła zastanego (lub pilota) jest nieistotny.
-
tak sobie myslalem czy jesli podniose czas...i zjade z iso jak najnizej dodajac mocy w lampkach... to moze sie udac.. musze sprawdzic :) :twisted::twisted::twisted:
właśnie chciałem zaproponować bys podpiął takie zdjęcie z exifem, bo chciałem wiedzieć na jakich ty parametrach pracujesz. No i tak jak się domyslałem. Studio - najniższe ISO i czas synchro czyli ...1/160 bo masz radiówkę.
Z ciekawości - jakie miałeś ISO i na jakich przysłonkach pracujesz (najczęsciej)
na niektorych sprzetach niestety nie ma innego wyjscia jak praca 1/30 :-)
Zenit E ? :-D
160 jeszcze zrobie... 200 juz nie bardzo.. czasem.. ale to loteria... niestety - cos za cos.. bylo tanio :)Niestety 1/160, ale to absolutnie wystarczy jak zejdziesz na ISO 100 by nie łapać zastanego nawet gdy zapalisz żarówkę "pilotującą"
Prorok78
26-11-2008, 10:54
Jacku a wiec po kolei... iso bylo w okolicy 300 mniej wiecej - wydawalo mi sie ze slabszy blysk bedzie hmm mniej 'ostry'... a w zasadzie to sam nie wiem co mi sie wydawalo:) W takich warunkach zawsze uzywam 1 pola, af-s i ostrze na krawedzie.... z tym ze po pierwsze to czesto nie dziala, a po drugie jak juz zadziala to mam kurka ostra linie twarzy i wlosy a oko juz np nie.... (a zalezy mi na malej glebi wiec robie na najwiekszej dostepnej dziurce ostatnio przede wszystkim sigms 17-70 a wiec dziurka w granicach 4-4.5) z piecdziesiatka mam mniejszy problem ale to jednak jest 1.8.... Nie mam poki co dluzszego jasnego szkla... probowalem nawet eksperymentowac z 70-300 vr ze wzgledu na miedzy innymi silnik i vr ale to byla porazka... ciemnica..:(
Jacku a wiec po kolei... iso bylo w okolicy 300 mniej wiecej - wydawalo mi sie ze slabszy blysk bedzie hmm mniej 'ostry'... a w zasadzie to sam nie wiem co mi sie wydawalo:) słabszy czy mocniejszy błysk nie zmieni charakteru swiatła a tylko przysłonę/ISO.
pochwal się jeszcze na jakich czasach robiłeś i jaka przysłonę uzyskałeś.
ISO 300 to ni etak wiele, myslałem, że byłeś jeszcze wyżej. Przypadkiem AUTO ISO nie miałeś :-D? mam nadzieję, że nie.
Zejdź do ISO 100, zwiększ moc lampy, czas 1/160 i zastane ci nie będzie przeszkadzało. To co robisz jest niestety typowe dla osób, które same próbują kombinować w studiu mając nawyki ze świata ciągłego. Ruszają ISO i czas i wydaje im się, że sfotografują to co widza na zastanym, nie mając pojęcia, że zastane jest nieistotne (ciut upraszczam), a błysk jest o wiele EV silniejszy i to on o wszystkim decyduje. O cieniach, o WB itd.
Prorok78
26-11-2008, 16:10
Hej. dzieki za odpowiedz.. przyslony w granicach 4.5-5.6 - niestety takie szkielka :( czasy w okolicy 80-100... ale lampami krecilem tzn nie blyskaly z pelna moca...:)
auto iso nie mialem - to uzywam tylko jak musze miec nieporuszone zdjecia np z rajdow:) poza tym raczej wole wiedziec co mam ustawione...:)
Coz... proboje kombinowac jak umiem... dobrze ze modelka cierpliwa:):)
btw - ostatnio dorwalem M. Freemana i czytam w kazdej wolnej chwili...:) Przypominaja sie czasy kiedy czlowiek sie z koreksem w lazience zamykal... choc wowczas byl tylko zenit i niesmiertelny helios 58mm:):) a wlasnie - wiem ze standardowo polecacie jeszcze jakas druga ksiazke jako 'lekture obowiazkowa' do studia... tylko nie moge znalesc co to...
A czyjest moze jakas pozycja w miare aktualna? Tzn taka ktora brala by pod uwage cyfrowy sprzet i roznice w pracy na cyfrze/analogu?? Wszystko jedno pl lub en :)
...czasy w okolicy 80-100... ale lampami krecilem tzn nie blyskaly z pelna moca...:)...A co wspólnego ma czas z mocą błysku? Nic! (no chyba, że wejdziesz w czasy ultrakrótkie, ale to nie przypadek twojego studia)
jak będziesz miał 1/160, ISO 100 to będziesz musiał użyć większej mocy lamp. Nie zmieni to charakteru światłą, nie obawiaj się. Pozbędziesz się resztek wpływu zastanego, WB będzie stabilny, nawet jak sobie zapalisz pomocniczą lampę do ustawiania ostrości. Nie musisz jej wyłączać na czas robienia zdjęcia, cienie od niej będa nierejestrowalne.
Jest pewien kłopot - pewnie zabraknie ci mocy w lampce o ile świecisz przez parasolkę. Nie przedłużaj czasu - to nic nie da (1/160 zostaw na sztywno). Jak już to podnoś ISO w body, ale zaczniesz w pewnym momencie rejestrowac światło zastane. Może dokup drugą lampę. Polecam żarówki błyskowe. Tanie, mocne, a niektóre mają nawet regulacje mocy.
Możesz użyć 2 lamp za jedną parasolką.
Prorok78
26-11-2008, 16:49
2 kolejne lampki juz do mnie jada :):)
Sunpak 3600 i Metz 45 cl4 - oba mlotki tak wiec powinny byc odpowiednio mocne :)
btw-jesli ktos ma gdzies link do manuala do w/w lampek to bede wdzieczny, ewentualnie jeszcze do nationala sgw800 (tez mlotek)::)
Jacku dzieki za rady!! Z tego co rozumiem to poki interesuje mnie wylacznie blysk to czas sie kompletnie nie liczy-znaczy ma byc krotki tak? A jesli bede chcial mieszac blysk z zastanym to wtedy wydluzyc czas??i to samo z iso? tylko blysk-iso na dole, blysk z zastanym iso podniesione.. dobrze kombinuje??
Z tego co rozumiem to poki interesuje mnie wylacznie blysk to czas sie kompletnie nie liczy-znaczy ma byc krotki tak? A jesli bede chcial mieszac blysk z zastanym to wtedy wydluzyc czas??i to samo z iso? tylko blysk-iso na dole, blysk z zastanym iso podniesione.. dobrze kombinuje??
tak
przeczytałem wszystko i..............
-D200 (masz w stopce) ma białą lampkę w korpusie (osobiście nie używam ale jest)
-sabinke jeśli ustawisz na 1/32 w manualu masz doświetlacz af i błysk wyzwalający
-możesz śmiało ustawić sobie lampkę nocną przy czasie 160 i f4, poza tym ZADBAJ o modelkę bo jej współczuję gdy w prawie całkowitej ciemności przy maksymalnie rozszerzonych źrenicach dostaje błysk
-często używam lamp błyskowych ws100 i one mają piloty 40w i wiesz mi nie widzę ich na zdjęciach więc śmiało włącz światło
Prorok78
26-11-2008, 23:28
Widzisz problem w tym ze wbudowana lampka 'razi'... to cytat wiec nie uzywam, a sabiny nie moge posadzic na korpusie bo az sie boje gdzie wtedy musialbym wsadzic wyzwalacz radiowy :):) a z modelka masz racje ;) dlatego staram sie cos wykombinowac...
marszull
27-11-2008, 13:59
Masz piloty w tych lampkach, czy to sa zarowki bez pilotow?
Prorok78
27-11-2008, 14:07
Nie mam - uzywam sabinki 600 i drugiej lampy manualnej... obie w manualu, obie bez pilotow..:(
jeśli lampki mają fotocelę, to właśnie wyzwolisz je z sabinki ustawiając na 1/32 mocy błysku, chyba, że lampki twoje tego cuda nie posiadają ;) to wtedy ci pozostaje lampka oświetlająca modelkę
Prorok78
28-11-2008, 00:32
Kolego a czytales od poczatku ?:) ja nie mam problemu z wyzwoleniem blyskotek bo uzywam chinczyki :) problem mam zeby bylo ostro :(
marszull
28-11-2008, 01:03
w takim razie jesli nie masz pilotow w blyskach kup jakas lampke z zarowka 50/100 i postaw ja gdzies z bolu zeby dawala swiatlo do ostrzenia
blysk od 1/125 w gore nie zarejestruje tego swiatla, jesli chcesz mniejsze czasy to zmien zarowke na mniejsza
Jest jeszcze jedno rozwizanie dla poprawy komfortu pracy . Mianowicie zestaw gniazdek sterowanych pilotem . zwykle widziałem 1 pilot i zestaw 3 gniazd (do dokupienia kolejne bez pilota) . Co nam to daje ? Majc zapaloną w suficie na stałe mamy komfort dla modelki od 40W . Dodatkową stałą zapalamy pilotem do załapania AF , na chwilę . Pozostałymi gniazdami zapalamy dodatkowe zarówki z fotocelą/lampy do korekty modelowania (lampy 2 i 3) itd. Dodam że taki zestawik dobrze sprawdza się przede wszystkim na sali weselnej .
Pozdrawiam .