PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - koniec produkcji?

Władca Pixeli
24-11-2008, 07:03
Na stronach Nikona D80 jeszcze figuruje ale ostatnio na stronie bhphoto
http://www.bhphotovideo.com/c/product/449061-REG/Nikon_25412_D80_SLR_Digital_Camera.html
pokazała się informacja, że aparat nie będzie już dostępny.

P.S.
D200 spadł już do 897 dolców. Wygląda to na totalną wyprzedaż. Czyżby też koniec produkcji?

stachmuszel
24-11-2008, 08:47
Ja to myślę, że D200 i D80 przestano produkować z chwilą wdrożenia do produkcji D300 i D90.
Pozdr.

ADAS
24-11-2008, 09:14
Może jeszcze chcieli poskładać wyprodukowane komponenty by niemarnować materiału. bardziej mi się jednak widzi teoria, że zostawili dla porówniania ww sklepie, możesz mieś to ale tojest jeszczelepsze co prawda więcej zapłacisz, ale masz więcej. Jak zabraknieto będą musieli zejść z ceny.

BES
24-11-2008, 12:19
Mi się wydaje, że to trochę tak jak z Vistą. Wszyscy chcą XP bo jest dobry, ale Microsoft wycofuje go ze sklepów bo jest nowa Vista, którą trzeba sprzedać i na której trzeba zarobić :)

Mariusz888
24-11-2008, 12:31
BES - bo to jest "MCC" :mrgreen: (czyt. marketing czyni cuda ;) )

domelmel
24-11-2008, 12:36
Mi się wydaje, że to trochę tak jak z Vistą. Wszyscy chcą XP bo jest dobry, ale Microsoft wycofuje go ze sklepów bo jest nowa Vista, którą trzeba sprzedać i na której trzeba zarobić :)

Jestem tego samego zdania

mOOnlight78
24-11-2008, 13:46
Tak drodzy państwo, na tym polega marketing, ale na tym polega też ekonomia.
Kto mi powie ile na poczatku kosztowało D80? Teraz na nim Nikon zarabia mniej, a sprzedawcy to juz na pewno. Wycofywany [jesli to prawda] jest więc produkt o podobnych parametrach, kóry doczekał się następcy - nie zupełnie innego modelu, a następcy. Jak pojawia się nowa wersja samochodu, to stara po czasie przestaje być produkowana, bo już się ekonomicznie jej produkcja nie opłaca i temu sie jakos nikt nie dziwi.
Nikon ma produkować model aparatu, tylko dlatego, ze był dobry i tracić na tym? To D90 wprowadzano tylko po to by zbić cenę D80? Nonsens :)
Komentowano, że Nikon dopiero po dwóch latał wypuścił następcę D90, to były pierwsze komentarze, a tu nagle gatka, że pojawienie się D90 a wycofywanie D80 to tylko marketing... Czy aby na pewno?
Gdyby Nikon nie odświeżył D80, a wypuścił tylko nowe body z wyższej półki, dla bardziej zaawansowanych fotografów, to by go wyśmiano i pytano - dlaczego?
A tak Nikon może powiedzieć, ze zrobił coś także dla fotoamatorów, dla których to właśnie odświeżył D80 wypuszczając jego następcę D90, ale po co miałby produkować dwa niemal identyczne aparaty? To nie jest moje zdanie, że sa niemal identyczne, bo nie miałem nigdy D80. To posiadacze D80 twierdzą, że róznica jest tak niewielka, że niewarto wymieniać - i OK, niech nie wymieniaja, ich wola, ich sprawa, ale nowi uzytkownicy mają dziś wybór.
Czy użytkownik D80 za jakiś czas kupiłby sobie [w razie potrzeby wymiany body] kolejne D80, gdyby była taka możliwośc a miał do wyboru D80 a D90? osobiście nie sądzę, obserwując to forum i to, ze już dziś posiadacze D80 zmieniają puszki na D90.
Więc wycofywanie z produkcji D80 w momencie gdy pojawiło się D90 to nie tylko marketing, ale ekonomia, a czysto marketingowym zagraniem byłoby wycofanie produkcji D80 w takim momencie, by na dzień premiery D90 starszego modelu nie byłoby już w oóle w sprzedaży, bo wtedy od razu zniknąłby dylemat co wybierać - D80 czy D90. A tak póki co wybór istnieje.

Pozdrawiam

ADAS
24-11-2008, 15:20
Radaej posiadacze D 80 przeskakują od razu na D300 lub D700. Przynajmniej tu to tak wygląda. Ale tonie prawa ekonomii tylko nasz onanizm + rozwój fotograficzny.

Ozborn
24-11-2008, 15:33
Tak drodzy państwo, na tym polega marketing, ale na tym polega też ekonomia.
Kto mi powie ile na poczatku kosztowało D80? Teraz na nim Nikon zarabia mniej, a sprzedawcy to juz na pewno. Wycofywany [jesli to prawda] jest więc produkt o podobnych parametrach, kóry doczekał się następcy - nie zupełnie innego modelu, a następcy. Jak pojawia się nowa wersja samochodu, to stara po czasie przestaje być produkowana, bo już się ekonomicznie jej produkcja nie opłaca i temu sie jakos nikt nie dziwi.
Nikon ma produkować model aparatu, tylko dlatego, ze był dobry i tracić na tym? To D90 wprowadzano tylko po to by zbić cenę D80? Nonsens :)
Komentowano, że Nikon dopiero po dwóch latał wypuścił następcę D90, to były pierwsze komentarze, a tu nagle gatka, że pojawienie się D90 a wycofywanie D80 to tylko marketing... Czy aby na pewno?
Gdyby Nikon nie odświeżył D80, a wypuścił tylko nowe body z wyższej półki, dla bardziej zaawansowanych fotografów, to by go wyśmiano i pytano - dlaczego?
A tak Nikon może powiedzieć, ze zrobił coś także dla fotoamatorów, dla których to właśnie odświeżył D80 wypuszczając jego następcę D90, ale po co miałby produkować dwa niemal identyczne aparaty? To nie jest moje zdanie, że sa niemal identyczne, bo nie miałem nigdy D80. To posiadacze D80 twierdzą, że róznica jest tak niewielka, że niewarto wymieniać - i OK, niech nie wymieniaja, ich wola, ich sprawa, ale nowi uzytkownicy mają dziś wybór.
Czy użytkownik D80 za jakiś czas kupiłby sobie [w razie potrzeby wymiany body] kolejne D80, gdyby była taka możliwośc a miał do wyboru D80 a D90? osobiście nie sądzę, obserwując to forum i to, ze już dziś posiadacze D80 zmieniają puszki na D90.
Więc wycofywanie z produkcji D80 w momencie gdy pojawiło się D90 to nie tylko marketing, ale ekonomia, a czysto marketingowym zagraniem byłoby wycofanie produkcji D80 w takim momencie, by na dzień premiery D90 starszego modelu nie byłoby już w oóle w sprzedaży, bo wtedy od razu zniknąłby dylemat co wybierać - D80 czy D90. A tak póki co wybór istnieje.

Pozdrawiam

I ja się z tym zgadzam bardzo ładnie wyjaśnione:)

afterall
24-11-2008, 17:25
Normalna kolej rzeczy - plus taki, że teraz w cenie niższej niż D80 na wejściu, dostajemy następce, który mimo wszystko posiada troszkę większe możliwości.

velaskez
24-11-2008, 17:27
ja tam się nie martwię, serwis jest, a to że nie kupiłbym drugiej takiej samej puszki to oczywiste. Później raczej przyjdzie czas na jakieś D300. Świat idzie do przodu, a D80 po wczorajszym dalej robi zdjęcia, sprawdziłem. Nie martwmy się, a czas na zmianę sprzętu przyjdzie z czasem:)

irek6311
24-11-2008, 17:37
Czas szybko plynie ... D80 już stal się Zabytkiem :|
ja dopiero zmienię Body jak D700 stanieje do 4000zl ;)
Nikon D80 nadal robi Extra fotki ... u mnie w każdym razie :p

Valwit
24-11-2008, 18:25
Ja to myślę, że D200 i D80 przestano produkować z chwilą wdrożenia do produkcji D300 i D90.
Pozdr.

co do D200 to na pewno nie, co do D80 to nieststy nie wiem. na pewno D200 były jeszcze produkowane w tym roku.

velaskez
24-11-2008, 18:52
ja dalej nie kumam co tak się wszyscy przejmujecie...

DarekD80
24-11-2008, 19:35
Jestem tego samego zdania

Mały OT: A ja jestem innego zdania, bo VISTA jest lepsza od XP (od czasu pojawienia się SP1). Choć wiele osób powtarza gdzieś zasłyszane mity że "Vista jest Beee". Jest stabilniejsza, bezpieczniejsza, na początku były kłopoty, ale SP1 i SP2 załatwiły sprawę. Ale oczywiście kto co lubi...

mateo912
24-11-2008, 20:14
Mały OT: A ja jestem innego zdania, bo VISTA jest lepsza od XP (od czasu pojawienia się SP1). Choć wiele osób powtarza gdzieś zasłyszane mity że "Vista jest Beee". Jest stabilniejsza, bezpieczniejsza, na początku były kłopoty, ale SP1 i SP2 załatwiły sprawę. Ale oczywiście kto co lubi...

A dlaczego nie bierzesz pod uwagę tego ze Vista potrzebuje niemal 2 krotnie lepszego komputera do takiej samej pracy niż XP? Bardzo dużo ludzi ma nadal komputery z "epoki" przed Vistą i co wtedy?

MiQ27
24-11-2008, 20:36
Duży OT: Spróbuj odpalić Vistę na Pentium II-350MHz i 128MB SDRAM. Dla porównania dodam, że XP działa znośnie, da się pracować.

mateo912
24-11-2008, 20:41
MiQ27 widzę że mamy podobne kompy (przynajmniej te starsze):D
EOT

plpiero
24-11-2008, 22:11
Vista jest lepsza od XP, D90 jest lepsze od D80. Mamy różne portfele, różne potrzeby, mamy alternatywe.

mateo912
24-11-2008, 22:34
IMHO Pojęcie jest "lepszy" jest pojęciem względnym.
Vista ma "lepsze" wodotryski za to XP ma "lepszą" sprawę ze sterownikami (jak na razie).
D80 ma "lepszy" stosunek ceny do jakości, ma "lepsze" ISO 100, D90 ma "lepsze" ISO 1600<
Wszystko zależy od potrzeb jak powiedziałeś.

MJK85
24-11-2008, 22:42
Normalna kolej rzeczy - plus taki, że teraz w cenie niższej niż D80 na wejściu, dostajemy następce, który mimo wszystko posiada troszkę większe możliwości.

W cenie niższej? D80 w listopadzie 2006 roku kosztowalo troszkę mniej od D90 w listopadzie b.r. wiec jako nastepca oferuje wiecej za tyle samo.

trud
24-11-2008, 23:10
Tak drodzy państwo, na tym polega marketing...

Nonsens.
Cenę sprzedaży nie ustala sprzedawca tylko rynek. Towar jest wart tyle ile zapłaci za niego nabywca. W naszym przypadku Nikon dostaje za body D80 od samego początku produkcji do jego zakończenia dokładnie tyle ile zaplanował i zapewne jest to niewielka część kwoty, jaką my za nasze zabawki płacimy. Przypuszczam ze jest to jakieś 20 – 10 procent ceny sklepowej a może nawet jeszcze mniej. Cała reszta kasy to pośrednicy i popyt. Spada popyt – towar tanieje. Idą święta, popyt rośnie – towar drożeje. Pojawia się nowy model… itd. Przychody i zyski NIkona są zawsze bezpieczne. Zanim zaczęto jeszcze produkować D80 dokładnie było zaplanowane ile Nikon wyprodukuje sztuk tego aparatu. Ile zarobi na tym. Kiedy zakończy produkcję. Kiedy pokaże światu D90… W tej skali biznesu Panowie, nie ma miejsca na przypadek.

DarekD80
24-11-2008, 23:18
A dlaczego nie bierzesz pod uwagę tego ze Vista potrzebuje niemal 2 krotnie lepszego komputera do takiej samej pracy niż XP? Bardzo dużo ludzi ma nadal komputery z "epoki" przed Vistą i co wtedy?

Nie dwa razy lepszego, bez przesady. Wymaga dwa razy więcej pamieci, co przy cenach (przynajmniej DDR2) nie stanowi dziś żadnego problemu. Ja też mam stary komputer z przed 2.5 roku, dodałem RAM (z 2 na 3 GB) i Viśta śmiga aż miło. (Jedna rzecz mnie tylko wkurza - nie działa sterownik do SONY R1 ! :) Mam Viste x64, w 32-bitowej działa).
Używam równolegle XP, ale coraz rzadziej, wolę Viste.
Koniec OT.

Sam chce kupić D80 (znając jego braki w stosunku do D90) - i ze względu na cenę (i wciąż małe doświadczenie w robieniu zdjęć), D80 jest dla mnie "lepszy" :)

Jak wynika z Waszych obserwacji (jak było w przeszłości) - czy D80 odchodząc do lamusa, będzie wyprzedawany "za grosze", czy nie liczycie na duże obniżki ?

( D40-ki i D40x sprzedają teraz za grosze - nieraz 900-1000 zł za KIT )

Foksik
24-11-2008, 23:29
D80 też sprzedają teraz za grosze.

mOOnlight78
24-11-2008, 23:57
Nonsens.
Cenę sprzedaży nie ustala sprzedawca tylko rynek. Towar jest wart tyle ile zapłaci za niego nabywca. W naszym przypadku Nikon dostaje za body D80 od samego początku produkcji do jego zakończenia dokładnie tyle ile zaplanował i zapewne jest to niewielka część kwoty, jaką my za nasze zabawki płacimy. Przypuszczam ze jest to jakieś 20 – 10 procent ceny sklepowej a może nawet jeszcze mniej. Cała reszta kasy to pośrednicy i popyt. Spada popyt – towar tanieje. Idą święta, popyt rośnie – towar drożeje. Pojawia się nowy model… itd. Przychody i zyski NIkona są zawsze bezpieczne. Zanim zaczęto jeszcze produkować D80 dokładnie było zaplanowane ile Nikon wyprodukuje sztuk tego aparatu. Ile zarobi na tym. Kiedy zakończy produkcję. Kiedy pokaże światu D90… W tej skali biznesu Panowie, nie ma miejsca na przypadek.

Po pierwsze proszę nie wycinać moich wypowiedzi po pół zdania, bo gdy ktoś nie spojrzy do mego postu, źle zrozumie, co miałem na myśli, a napisałem w cytowanym zdaniu nieco więcjej :)
Ale do rzeczy:
Nikon na dzień dzisiejszy na pewno nie zarabia na sprzedaży 1 szt. D80 tyle ile zrabiał na początku, choć też na pewno nie sprzedaje ich ze stratą. Raczej nie zaplanowano co do sztuki ile tego aparatu się wyprodukuje, bo nie robi się takich planów, gdyż nigdy nie wiadomo w 100% jak na dany produkt zareaguje rynek. Jednakże widać sprzedawał się ten aparacik bardzo dobrze, skoro tak długo nie wprowadzano jego następcy. To dokładnie tak samo jak ze zmianą body przez użytkownika - wymienia się, gdy czuje się potrzebę i Nikon pewnie zmieniał inne modele a z D80 czekał, bo się świetnie sprzedawała i nie było potrzeby jej wymieniać.
Przyszedł jednak czas i na D80 - może malejący popyt, na pewno zagrożenie ze strony konkurencji... Nie chcąc zostawać w tyle w końcu i D80 musiała zostać zastąpiona.
Dobry krok? Popatrzcie jak sprzedaje się D90 :) Po co Nikon ma więc czekać i dalej produkować D80?
D80-tka była świetna, ba - jest, ale ma godnego następcę, który się sprzedaje jak świeże bułeczki....
No właśnie - świeże, więc jeśli D90-tka nie jest gorsza, ma cenę podobną jak D80 na początku, a popyt na nią jest bardzo duży, to na cholerę produkować coś, na czym się zarabia znacznie mniej...
Zacytuje jeszcze raz kolegę: "W tej skali biznesu Panowie, nie ma miejsca na przypadek."
Dokładnie :) Dawno sprzedali tyle D80 ile zakładał plan minimum, a że sprzedaż tego modelu przeszła ich oczekiwania, ociągano się nieco z odświeżeniem modelu i wymianą na D90. Ale i to musiało w końcu nastąpić, więc jest D90 i to nic dziwnego, że D80 zostanie [wcześniej czy później] wycofana z produkcji.

Pozdrawiam

Sin
25-11-2008, 00:11
D80-tka była świetna, ba - jest, ale ma godnego następcę, który się sprzedaje jak świeże bułeczki....
IMO na tyle dobra, ze w nastepcy poza zmiana matrycy nie pokuszono sie o zadne istotne usprawnienia. Dla mnie bylby to np. nowy system AF, wiekszy wizjer, pomiar swiatla ze szklami M42. Tak pozostaje w zasadzie tylko S5Pro/D200/D300.

mOOnlight78
25-11-2008, 00:17
Dokładnie. Po co coś dobrego zmieniać? D80tka stawała się co raz szybciej starym modelem, którego [pomimo tego, iż dobrze się sprzedawał] następcy wszyscy czekali. Stanie w miejscu w dzisiejszych czasach to cofanie się, wypuszczono więc odświeżony model D80 z niezbędnymi dla ducha czasów zmianami.
Skoro D80 się dobrze sprzedawał i wszyscy go chwalili, a D90 ma kilka ulepszeń, których domagał się rynek, to gdy zabraknie D80tki, to ludzie będa kupowac D90, a zarówno Nikon jak i sprzedawcy zaczną na nowo zarabiac na tym modelu - D80 ulepszonym i przekształconym w D90.
Proste, prawda? :)

Valwit
25-11-2008, 00:34
Jednakże widać sprzedawał się ten aparacik bardzo dobrze, skoro tak długo nie wprowadzano jego następcy.

o czym ty mowisz? przeciez D90 pojawil sie idealnie w terminie. zgodnie z normalnym cyklem D80 zostal zastapiony po 2 latach.

mOOnlight78
25-11-2008, 00:50
O czym mówię? O tym, że inne modele były odświeżane, a w momencie premiery D90 pisano: w końcu odświeżono D80 i jest jego następca.

Valwit
25-11-2008, 01:22
O czym mówię? O tym, że inne modele były odświeżane, a w momencie premiery D90 pisano: w końcu odświeżono D80 i jest jego następca.

prosze cie. bardzo. przy D300, D3, D70s tak nie pisano? A co dopiero pisano przy D200 czy D50? Nikt nie przeczy ze D80 to swietny aparat i ze byl bardzo udanym modelem ale pod wzgledem cyklu produkcyjnego nie odbiega od normy. z D90 bedzie podobnie: najpozniej za niecale juz 2 lata zostanie zastapiony, sprzeda sie go jeszcze wiecej niz D80 bo koszta produkcji i cena leca w dol, a jak cos wyjdzie przy okazji albo okaze sie niewypalem to zostanie zastapiony jeszcze szybciej. i tyle

mOOnlight78
25-11-2008, 01:26
Tak, cykl dwuletni się zgadza, chodzi mi o to [może wcześniej się źle wyraziłem lub nie do końca w słowa ubrałem to, co chciałem przekazać], iż to jakim dobrym modelem była D80tka potwierdza to, iż nie była odświeżana jak D40 czy D70 i ludzie czekali na coś nowego i model D80 odświeżono od razu D90-tką :)

Valwit
25-11-2008, 01:48
Tak, cykl dwuletni się zgadza, chodzi mi o to [może wcześniej się źle wyraziłem lub nie do końca w słowa ubrałem to, co chciałem przekazać], iż to jakim dobrym modelem była D80tka potwierdza to, iż nie była odświeżana jak D40 czy D70 i ludzie czekali na coś nowego i model D80 odświeżono od razu D90-tką :)

D70 tez swoje przezyla zanim nadeszla najpierw D70s a potem D80. Biorac pod uwage postep techniki i porownujac do tego co bylo na rynku to D70 to w zasdzie byl przelomowy model. potem pojawila sie niezla d50 a na koniec wzieto wszytsko co dobre z tych modeli, zastapiono lepszym z D200 i nazwano D80 :)

D40 to inna bajka, i z komercyjnego puku widzenia zagina D80 bez problemu. Pomyslana jako przejsciowy model (D40x pojawil sie ledwia kilka miesiecy pozniej) na zasadzie "do wyczerpania zapasow" matryc DX 6 Mpix okazala sie na tyle dobra konstrukcja ze tez 2 lat dobije, a D40x zginela w mrokach przeszlosci. slusznie zreszta, bo to nie byla konstrukcja dla 10 mpix matrycy, dopiero D60 jako low end daje w miare rade.

biker karlos
01-12-2008, 21:06
czytam watek i zastanawaiam sie czy moj plan kupienia D80 jest dobry ... niestety moj D50 zdech i jego naprawa w serwisie bedzie kosztowac 1020 zeta (masakra) ... zastanawialem sie nad kupnem nowego body i myslalem o D80 jego cena dochodzi w sklepach internetowych juz do "jedynych" 1650 zeta ... no ale czy warto skoro model jest "lekko przestarzaly" ... co prawda przesiadka z D50 bedzie skokiem na lepsze ...

Umbra
01-12-2008, 21:24
Mam nadzieję, że jeszcze przez jakiś czas nie wycofają d80 ze sprzedaży, bo zastrzyk gotówki czeka mnie najwcześniej w wakacje.

Articool
01-12-2008, 21:26
biker karlos
Tak czy siak stoisz przed wymianą body na nowe, bo zakładam, że nie będziesz płacił za naprawę więc sprawa jest prosta i masz dwa wyjścia jeśli jesteś zainteresowany tym segmentem:

1) D80
2) D90

Różnica w cenie około tysiąc złotych. Jeśli je masz to nie ma co się wahać, chociażby ze względu na wyższe użyteczne ISO, które na pewno nie jeden raz wykorzystasz. Jeśli nie masz to bierz D80, również będziesz zadowolony.

Ja osobiście też stoję przed podobnym dylematem i wybiorę opcję trzecią:

3) Fuji S5 Pro

co według mnie jest najlepszym wyborem na tą chwilę

Pozdrawiam

maciusd
01-12-2008, 21:40
a jak sie bedzie nazywal nastepca d90 za 2 lata? d90s/d90x/d95/d100?

biker karlos
01-12-2008, 21:42
korzystajac z okazji zapytam jeszcze czy akumulator z D50 bedzie pasowal do D80 ... czy ta literka "e" na koncu psuje zsprawe ??

Sin
01-12-2008, 22:30
biker karlos
Ja osobiście też stoję przed podobnym dylematem i wybiorę opcję trzecią:

3) Fuji S5 Pro

co według mnie jest najlepszym wyborem na tą chwilę
o! :)

A nastepca D60? Premiera powinna nastapic wczesniej ;)

mOOnlight78
01-12-2008, 23:36

A D100 nie było juz przypadkiem? :???:

Sin
01-12-2008, 23:46
Bylo :)

S_Works
01-12-2008, 23:58
Moze teraz beda D51, D71, D81, D91? ;-)

zotornik
02-12-2008, 00:05
korzystajac z okazji zapytam jeszcze czy akumulator z D50 bedzie pasowal do D80 ... czy ta literka "e" na koncu psuje zsprawe ??

niestety nie :/ - nawet nie włożysz do końca, ze względu na minimalnie inną obudowę akusa

w drugą stronę działa - sprawdzałem osobiście

biker karlos
02-12-2008, 17:05
no to pech ... 2 akumulatory beda lezec w szufladzie :/

pn
02-12-2008, 17:11

Ty chyba kpisz. Albo uzywasz sobie drogiego i wypasionego kompa do muzyki i gier.

Ja mam normalnego kompa i uzywam do wszystkiego. Dlatego na laptopie XP z wylaczonymi wszelkimi (i tak skromnymi) wodotryskami wizualnymi, a na desktopie stare, dobre, niezawodne Win2000.

killertowa
02-12-2008, 17:38
Duży OT: Spróbuj odpalić Vistę na Pentium II-350MHz i 128MB SDRAM. Dla porównania dodam, że XP działa znośnie, da się pracować.

no sorry, ale nie rozumiem tego argumentu
zaraz ktoś napisze, że jeszcze lepsze jest win 3.11 bo chodzi na DX2 66 i to z wyłączonym turbo.

Articool
02-12-2008, 19:21
Tylko ja nie bardzo rozumiem jaki jest sens ciągnąć temat o komputerach i OS gdy jesteśmy na forum NIKON'a

Jakiś moderator mógłby to posprzątać, a kolejne ot usuwać, bo zaśmiecają wątek i raczej mało kto chce to czytać...

Pozdro