Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Las
Takie mi wpadło ostatnio w ręce:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/11/DSC_2941bwkwadrat-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_QMETNEpZBTw/SSmfqkWDwdI/AAAAAAAAGXc/aWCz5INX01Y/s800/DSC_2941bwkwadrat.jpg)
Nikt nie pisze :-D, ja spróbuję:
Uważam, że z tym kadrem trzeba się trochę oswoić. Pokazujesz niesamowity kontrast potężnych wiatraków i malutkich aut - to one nadają skali wiatrakom.
Moim zdaniem to bardzo dobre zdjęcie.
O ile można by doszukiwać się mankamenów technicznych samego wykonania (NIE w sensie kadrowania!) o tyle sam temat zauważony znakomicie i to jest wartość tego zdjęcia.
Samo miejsce ciekawe. Więcej wiatraków nie mieli, aaa (?) ;)
Zastanowiłem się nad kadrem... gdyby kiedyś mnie spotkało szczęście znaleźć się w tym miejscu, to to próbowałbym panoramki, a w wypadku tego zdjęcia "poszedłbym" bardziej w kierunku prostokąta niż kawadratu.
Fajnie zobaczyć taki widok, gratuluje :)
.
A tak swoją drogą, to gdzie taki las rośnie?
Oooo - ktoś coś napisał. Już myślałem, że zdjęcie jest na tyle nijakie, ze pójdzie w niepamięć bez nawet jednego komentarza.
Zastanowiłem się nad kadrem... gdyby kiedyś mnie spotkało szczęście znaleźć się w tym miejscu, to to próbowałbym panoramki, a w wypadku tego zdjęcia "poszedłbym" bardziej w kierunku prostokąta niż kawadratu.
Nieco bardziej panoramiczną wersję też mam. Może spróbuję później coś z niej wyciągnąć.
A tak swoją drogą, to gdzie taki las rośnie?
Mniej więcej tu. (http://maps.google.pl/?ie=UTF8&ll=33.920002,-116.639271&spn=0.103559,0.221786&z=13)
P.S. Wiatraków mieli więcej - to tylko wycinek "lasu".
malasana
24-11-2008, 23:33
Ja od poczatku mialem mieszane uczucia do tego zdjecia. Oswoilem sie:) i dochodze do wniosku, ze to bardzo dobry kadr. Mysle tez, ze mozna go jeszcze bardziej uatrakcyjnic przez przyciecie z dolu i gory troszke, ewentualnie bardziej odwazna obrobke. Pozdr:)
mangusta
24-11-2008, 23:40
Moim zdaniem zdjęcie pokazuje apokaliptyczna wizję świata w dobie kryzysu energetycznego. Kolorystyka zdjęcia podkreśla to wrażenie.... W tej okolicy pewnie kury przestały nieść jajka ;-) Taki tekst słyszałem od miejscowych w Tymieniu, nad naszym morzem, gdzie też stawiają takie wiatraki...
Moim zdaniem zdjęcie pokazuje apokaliptyczna wizję świata w dobie kryzysu energetycznego.
Dziwne... Zawsze myślałem, że to spaliny doprowadzą do apokalipsy, a nie czysta ekologicznie energia wiatru - ale widać mamy inne zdania. Wiatraki apokaliptyczne? Też coś...
Dziwne... Zawsze myślałem, że to spaliny doprowadzą do apokalipsy, a nie czysta ekologicznie energia wiatru - ale widać mamy inne zdania. Wiatraki apokaliptyczne? Też coś...
Dlaczego? Wiatraki w uzyciu, a początkiem apokalipsy kończące się zasoby ropy, węgla.. w ostatniej fazie świat wykorzystuje te źródła energii maksymalnie(maksymalna konsumpcja), przez co doprowadza do wielkiego zanieczyszczenia środowiska... wiatraki są nie tyle znakiem "wielkiego odwrotu", a ostatnia deska ratunku na egzystencję z jasną żarówką wieczorem i wirtualnym światem w matrixie.
.
Chodziło mi o tzw. apokaliptyczną wizję. Apokaliptyczna wizja to był Śląsk 40 lat temu, z tymi hałdami węgla i dymiącymi kominami, kiedy żaden brak węgla (ani ropy czy gazu) jeszcze nikomu się nie śnił. TO była dopiero apokaliptyczny obraz, kiedy miejscem gdzie na Śląsku było najwięcej ołowiu iinnych metali ciężkich były tamtejsze jarzyny i krew niemowląt.
Wiatraki, cicho mielące spokojne wiatry to dla mnie wizja relaksująca, nie apokaliptyczna. :)
mangusta
25-11-2008, 00:41
, a początkiem apokalipsy kończące się zasoby ropy, węgla.. w ostatniej fazie świat wykorzystuje te źródła energii
.
dokładnie to miałem na myśli... :-)
ewentualnie bardziej odwazna obrobke
Możesz mieć rację, ale prawda jest taka, że dla osoby znającej plik wyjściowy taki efekt wydaje się być już wystarczająco agresywny. Dopiero jak się znowu spojrzy na świeżo to można pomyśleć o zwiększeniu agresji.
Megazordon
26-11-2008, 03:22
Wiatraki apokaliptyczne? Też coś...
To sobie wyobraź Don Kichota w takim miejscu. Apokalipsa!
Ja od poczatku mialem mieszane uczucia do tego zdjecia. Oswoilem sie:) i dochodze do wniosku, ze to bardzo dobry kadr. Mysle tez, ze mozna go jeszcze bardziej uatrakcyjnic przez przyciecie z dolu i gory troszke, ewentualnie bardziej odwazna obrobke. Pozdr:)
mz.masz rację ta fotka coś w sobie ma - kilka odwiedzin sprawia ze przyciaga ,podoba sie :-D
Przepraszam za odkopywanie własnego wątku, ale przypomniało mi się, że w ramach wynajdowania sobie różnorakich zajęć byleby nie pisać pracy mgr skleiłem panoramkę stamtąd.
A skoro niektórzy się dopytywali:
Samo miejsce ciekawe. Więcej wiatraków nie mieli, aaa (?) ;)
to postanowiłem ją dorzucić do wątku. Przy czym uprzedzam, że dorzucam ją w celach czysto informacyjnych, a nie artystycznych. No i przepraszam za rozmiar, ale chyba mniejszy nie ma sensu - jeśli nie może być, to może niech mod chociaż zostawi link do obrazka.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img155.imageshack.us/img155/1847/panwiatrakicrop800cb8.jpg)
"oczom mym ukazal sie las.... las krzyzy"
Jedynka odjechana ;)