Zobacz pełną wersję : Akumulatorki AA Li-ion do lampy?
krystek1987
23-11-2008, 17:28
Cześć! Po denerwujących nieprzyjemnościach zwiazanych z używaniem zwykłych akumulatorków (samoistne rozladowywanie się) mam pytanie czy istnieją może jakieś litowo jonowe akumulatorki których mglbym użyć razem z lampą SB900?? na razie znalazłem jedynie coś takiego: http://sklepy.allegro.pl/item479440881_ogniwa_li_ion_14500_protected_aa_ult rafire_hit.html ale kompletnie nei znam się na takich sprawach :) teoretycznei chyba możnaby wsadzić 2 takie baterie? dodając coś co by zamknęło obwód bo włożylbym tlyko 2 baterie a miejsce jet na 4? Jeśli to kretyński pomysł to dajcie znać co i jak, może macie propozycje? Bo trafia mnie jak laduje akum. a 2 dni pozniej ide na zdjecia a lampa pokazuje że słabe.. Dzieki za odp
Próbowałeś Eneloopy? Nie powinny się rozładowywać, a nawet jeśli nie Eneloop'y to może zmień te zwykłe akku na nowe. Przerabiałem to z GP2700 - po dwóch tygodnich od naładowania były nie do uzytku. podejrzewam że "zabiłem" je wynalazkami typu "30 minutowa ładowarka". Z SB-900 używam Eneloop'ów: nie rozładowują się, zabezpieczenie termiczne w lampie jeszcze nie zadzialało (a zdarzało mi sie robić szybkie serie jedna po drugiej).
Z wynalazkami to bym uważał.
Valdek_Tychy
23-11-2008, 18:41
Tylko eneloop + ładowarka BC900
krystek1987
23-11-2008, 18:58
Okej dzieki :) tak więc kawa i lecę do sklepu po akumulatorki :) tez nie jestem za wynalazami dlatego wolalem zapytać niz coś za przeproszeniem zj... :)
Tylko eneloop + ładowarka BC900
Jedyny sluszny wybor :)
A sprawdzał ktoś może GP ReCyko+ ? Mają być tak samo dobre jak Eneloopy .
+ ładowarka BC900
A czemu akurat ta ładowarka?
Ze względu na te fajne funkcje i inne bajery czy akurat inaczej ładuje?
A czemu akurat ta ładowarka?
Ze względu na te fajne funkcje i inne bajery czy akurat inaczej ładuje?
Ładuje tak, jak jesteś w stanie wykorzystać "te fajne funkcje i bajery".
Prawidłowo eksploatowane akumulatorki wraz z tą ładowarką wydłużają ich żywotność.
Panowie nie żebym się czepiał ale jest od groma podobnych tematów na temat akumulatorków i ładowarek do nich. Wystarczy użyć takiej sprytnej opcja jaką oferuje nam forum. A nazywa się : SZUKAJ
Panowie nie żebym się czepiał ale jest od groma podobnych tematów na temat akumulatorków i ładowarek do nich. Wystarczy użyć takiej sprytnej opcja jaką oferuje nam forum. A nazywa się : SZUKAJ
Jakub, ale w poniedziałek można sobie poklepać po klawiaturce. Pozdrawiam
krystek1987
08-12-2008, 17:12
więc ta ktoś pytał wyżej
GP ReCyko+ używałem i raczej nie odczułem zabardzo różnicy między nimi, a przeciętnymi akumulatorkami, zaś polecone w tym wątku eneloop są idelane - to czego szukałem na prawde trzymają :) tego samego dnai co napisałem wątek kupiłem je popstrykalm troche niektórymi dniami i do teraz ładnie trzymają także polecam i dzięki!! :D
Ja kupiłem sobie od razu do mojej nowej sb-28 ładowarkę z 4-ma nowymi akumulatorami GP (NiMH) o niesamowitej jak na dzisiejsze czasy pojemności 1800 mAh, a było to z 7 lat temu. Ładuję je gdzieś co 4-5 miesięcy i lampa normalnie działa, akumulatory wcale same nie siadają... fakt - ładowanie trwa bite 14 godzin, i to nawet jak jak się je wyładuje w 3% - tak jest ustawiony zegar w ładowarce... zielone światełko zapala się po 14 godzinach od podłączenia do "prosiaka" :)
Może te nowe wynalazki wcale nie są takie dobre?
Articool
10-01-2009, 19:39
Mam pytanko:
Jestem przed zakupem ładowarki i nie wiem czy kupić BC-900 czy dopłacić 50 zeta i mieć MH-C9000... Warto czy nie warto?
moonrage
10-01-2009, 20:36
a ja już dość długo bo pewnie z rok używam PENTAGRAMów i sobie chwalę :) ale czytałem dużo o tych eneloopach i trzeba będzie kiedyś faktycznie kupić jako zapasowe i sprawdzić
eneloopy razem z BC900 - potwierdzam, sprawdzone. 10 sztuk [2 komplety] i jedyna rzeczą jaka nie pozwoli na robienie zdjęć może być tylko awaria sabiny.
Tylko eneloop + ładowarka BC900po ostatnich moich doświadczeniach podpisuję się pod tym ;)