Zobacz pełną wersję : Światło ciągłe do portretu
ewelinak
23-11-2008, 16:56
Od pewnego czasu pojawiają się rożne "profesjonalne" wynalazki do studia - światło ciągle. Np. http://www.allegro.pl/item488784744_oswietlenie_ciagle_15x25_wat_softbox _60x80cm.html
Czy coś takiego nadaje się do studia - chodzi o portrety?
za 1400 zł kupować namiastkę lampy błyskowej????
Za 800 zł kupisz lampę 400 WS z podziałem mocy do 1/32 (6 przysłon) z wentylatorkiem itp. To wiele więcej i wiele lepszego jakościowo światła. Nie ma o czym mówić.
Może to kupią ci co się boją błysku albo potrzebują do Video.
wiesz
nie do wszystkiego blysk sie niestety nadaje.
pewne materialy fotograficzne wielkoformatowe w ogole nie reaguja ba swiatlo blyskowe. ja na przyklad uzywam takich. niektorzy nieprofesjonalni modele nie znosza blysku - starsze osoby, dzieci, a takze na przyklad biurwy. osdetek zdjec z mrugnieciem lub grymasem jest tak duzy ze sie nie oplaca bawic szczegolnie na przyklad na materiale 4x5 cali czy srednim formacie.
blysk jest fajny ale nie zawsze uzywalny. niestety:-)
olo
wiesz
nie do wszystkiego blysk sie niestety nadaje.
blysk jest fajny ale nie zawsze uzywalny. niestety:-)
OK, sam to napisałem, np Video
pewne materialy fotograficzne wielkoformatowe w ogole nie reaguja ba swiatlo blyskowe. ja na przyklad uzywam takich.
a to mnie zaciekawiłeś - jakie? Sam używałem 4x5 cala, cięte i to były te same emulsje co na MF czy mały obrazek. MF nadal czasami używam. Na błysku i z dobrymi efektami.
niektorzy nieprofesjonalni modele nie znosza blysku - starsze osoby, dzieci, a takze na przyklad biurwy. osdetek zdjec z mrugnieciem lub grymasem jest tak duzy ze sie nie oplaca bawic szczegolnie na przyklad na materiale 4x5 cali czy srednim formacie.
1. sądzisz że pytający o te lampy (zapewne zaczynający przygodę z fot. studyjną) będzie pracował na 4x5 cala czy MF?
2. fakt, że niektórzy nie lubią błysku, ale studyjne lampy nie mają przedbłysków i to wychodzi na plus, odsetek zdjęć z zamkniętymi oczami jest mniejszy niż gdy się pracuje na Sb800 itp.
Są jeszcze zalety innego rodzaju. Na przykład oświetlone krople wody spdają z góry na dół, a nie odwrotnie. :wink:
rabijki, piszesz o zamknietych oczach przy blysku. a przy ciaglym oczy sa zazwyczaj przymrużone.
1. co do materialow nie reagujacych na blysk - skoro zaciekawilem to spiesze wyjasnic - na przyklad wszytskie techniki oparte o mokry kollodion - kolodium wymaga dlugiego naswietlania i blysk sie nie nadaje. jest tych technik troche - nie ma sensu wchodzic w szczegoly na tym etapie.
2. nie chodzi o przedblyski ale o dawke swiatla przy lampie blyskowej. ilosc momentow gdy niepro model mowil przepraszam lub k... znow mrugnalem byl zbyt duzy jak na mnie.
3. jakie mruzenie przy ciaglym swietle? o jakim swietle mowisz bo ja o fluo ktore nie daje takiego efektu. stawialem plaszczyzne przy samym dziobie modela i efektu mruzenia nie ma. (mruzenie to nie to samo co mrugniecie:-)
4. niepro model po wstepnym ustawieniu swiatla juz nie ma zmian w jego dawce. to duza zaleta. przewidywalnosc zachowania
nie chce napisac ze swiatlo blyskowe jest zle. w wielu przypadkach lepsze od ciaglego w kilku gorsze. chcialem jedynie wypisac konkretne przyklady ktore wedlug mnie przemawiaja za sensownoscia ciaglego.
pozdro
olo
o w morde - jeszcze swiatlo na pseudo energooszczednych zarowkach = to tak trzyma temperature barwowa ze szoda gadac, do tego nieciagle pasmo emisyjne (swietlowka 5700K ma wygladac na bialo a nie swiecic na bialo - a to roznica) oraz spora emisja UV - zolta geba i fioletowe naczynia krwionosne - no bajka ;)
do ciaglego to raczej metalhalogeny - na allegro jest tego sporo tylko trzeba szukac .... w dziale akwarystycznym ;)
palnik kolo 30zl do tego przetwornica
nalezy pamietac o wentylacji softboxa - obawiam sie ze taniocha z chin (i nie tylko)
moze sie zaczac topic - chyba ze ktos rabnie gacie metalizowane strazakowi i z tego uszyje SB hehe
w zarowym specjalizuej sie photoflex - glowki halogenowe 150-2kW i SB z otworami wentylacyjnymi
dobre byly by lampy SHP/UHP z projektorow LCD - ale to droga zabawa i nieco problem z temperatura (male palniki generuja takie temperatury ze potrafi wytopic drut 0,8 stalowy ktory uzyelem do zastapienia przepalonej elektrody - drut w odleglosci 3mm od banki palnika ! - dodatkowo problemem jest chlodzenie - strumien powietrza ktory przelatuje w projektorze (min 3 wentylatory) starczy zeby rozwiac wlos modelce :)
ja mam z funsports
freepers u mnie polegl gdy otrzymalem aluminiowa walizke ktora okazala sie byc wykonana z plyty do robienia plecow mebli. nigdy bym sie nie zorientowal gdyby nie przyjechala rozwalona:-)
wiem jedno - nigdy tam nic nie kupie.
olo
tak OT - wszyskie walizki i kufry sa zrobione z dykty oklejonej gladka lub ryflowana folia alu
jak chesz porzadne walizki lub kufry to trzeba sobie zamowic w firmach ktore robia kufry transportowe np do sprzetu estradowego - wtedy zamiast dykty daje sie sklejke 6-10 lub nawet 18mm i taki kufer jest nie do rozbicia - tylko wazy to 3 tony - dlatego ma kolka i uchwyty coby 4 chlopa moglo to taszczyc
to co dostales to takei nieco trwalsze pudelko kartonowe - to zebys mial gdzie przechowywac i nie pogniotlo sie w szafie
ew mozesz zapakowac do auta i szpan u klienta zrobic - pod warunkem ze nie rzucasz ta walizka i nie przygniatasz jej czyms ciezkim i twardym (rysuje powierzchnie)
Są jeszcze zalety innego rodzaju. Na przykład oświetlone krople wody spdają z góry na dół, a nie odwrotnie. :wink:
widze ze bardzo nie mozesz przetrawic kolejnego juz z tego co pamietam zdjecia. ile razy jeszcze sie czepisz kropli? :D
nie wszystkie walizki sa z dykty
mialem jeszcze niedawno ale byla za mala wiec sprzedalem lekka, mala walizke firmy rimowa. dostalem kiedys pala policyjna w te walizke (mialem ja od polowy lat 80tych stad ta pala:-). pala sie wygla a na walizce powstalo malutkie wgniecenie wielkosci paznokcia malego palca.
zadnej tektury - tylko metal.
olo
tomek murański
30-11-2008, 01:24
no, albo zaopatrz sie w kufry Peli. I po klopocie. juz na zawsze. na targach fotokina widzialem jakies zamienniki, nawet ciekawe. gdzies w studio mam ich folder. Jesli jestes zainteresowany, moge poszukac. daj zanc. Ale to faktycznie OT
mam jednego peli - wspaniale ale... k.... ciezkie i malo praktyczne na codzien.
nawet mysle o jakims plecaku. po prostu chcialbym gdzies wpakowac sinara f2 zlozonego do pracy i go se tachac.
ale to spory OT wiec przepraszam
olo
zasadnicza różnica to, że przy świetle ciągłym dodatkowo ingerujesz w czas naświetlania (tak jak przy świetle dziennym) czyli istnieje możliwość uzyskania efektów ruchu (rozmazań) w zależności od rodzaju zdjęć używam światła błyskowego, ciągłego lub je mieszam, a co do wyboru to każdy ma własne preferencje i upodobania