PDA

Zobacz pełną wersję : Karty CF obecnie dostepne na rynku

dziki_lysy
23-11-2008, 15:16
witam,
chcę dokupić do swojego D70s kartę o pojemności 8GB.
Co z kart obecnie dostępnych na rynku byście polecali?
Dodam, że zdjęć robię niewiele ale potrzebuje w miarę solidnej karty na dłuższy wyjazd.
Nie zależy mi na demonicznej szybkości zapisu/odczytu tylko, żeby usterkowość takiej karty była możliwie mała.
Pod uwagę biorę:
1. Transcend karta pamięci CompactFlash High Speed 133x 8GB [TS8GCF133] (http://www.emarket.pl/pricelist/Item.aspx?PID=C7720396) - mam 1gb karte tej firmy i nie mam zadnych zastrzezen - chociaz uzywana byla niewiele
2. Pretec karta pamięci Cheetah II CompactFlash 8GB 233x [PCCS8GB]. (http://www.emarket.pl/pricelist/Item.aspx?PID=C6253019)
Ale są też karty A-data, PQI, Kingstony...
Planuje zakup 2 sztuk takze moga to być dwie rozne karty.
Zaznaczam ze chodzi raczej o karty z nizszej polki niż lexar czy sandisk...
Co warto kupic?

azaki
23-11-2008, 19:01
Generalnie jesli chcesz tanio, ale żeby było w miare dobrze z jakością to PQI. Używam 2GB, 4GB i 8GB i jest wszystko OK. Nie są to demony szybkości, ale dają rade.

wesol
23-11-2008, 19:41
jeśli coś mogę radzić - to jeśli chodzi o dłuższy wyjazd zdecydowanie polecam większą ilość kart pamięci aniżeli jedną - zdarzało mi się już nie raz (mam stare fufu S2) że z niewiadomych przyczyn jakaś karta nie chciała działać (mówię właśnie o goodramach, pqi, kingstonach bo takie karty posiadałem) po czym następnego dnia jak gdyby nigdy nic znowu działała bez zarzutu - po tamtych problemach przesiadłem się na karty Lexar 1GB i tylko na takich działam - łatwiej katalogować, utrzymać w porządku etc. Zatem Lexar polecany - pqi, goodram, kingston też działają - tylko nie zawsze tego chciały :)

baqers
23-11-2008, 20:29
ja odradzam PQI. Sam mam 4GB i nie raz się już na niej zawiodłem...chyba rzeczywiście lepiej kilka 2Gb i niż mniej większej pojemności.

cezary-k
23-11-2008, 21:31
Lexar albo Sandisk, jeżeli priorytetem jest niezawodność.

dziki_lysy
23-11-2008, 22:10
Zaznaczam ze chodzi raczej o karty z nizszej polki niż lexar czy sandisk...

Lexar albo Sandisk, jeżeli priorytetem jest niezawodność.

w każdym badź razie dziękuję za radę :lol:

stig
24-11-2008, 00:31
[...]Ale są też karty A-data, PQI, Kingstony...
Zaznaczam ze chodzi raczej o karty z nizszej polki niż lexar czy sandisk...Roznica w jakosci miedzy tymi "polkami" istnieje -- co czesto potwierdzaja uzytkownicy (chociazby tego forum), kiedy padaja, blokuja sie, gubia zdjecia, zle zapisuja -- wszelkie niededykowane karty. Ile, kupujac karty przez siebie wymienione, zaoszczedzisz w stosunku do dedykowanych? 20, czy 30 zl?
Kup sobie 2x Sandisk Ultra II 4GB i nie zadawaj dziwnych pytan. ;)

dziki_lysy
24-11-2008, 01:28
Wiedziałem, że mnie przekręcicie :D
Co więc sądzicie o tej karcie?
Lexar karta pamięci CompactFlash Premium II 4GB 80x (http://www.emarket.pl/pricelist/Item.aspx?PID=C5210083)
Jakiegoś wąpliwej jakości SanDiska już kiedyś kupiłem i raczej nie chciałbym powtórzyć swojego wyczynu:)

Le Sir
24-11-2008, 08:22
Lexar karta pamięci CompactFlash Premium II 4GB 80x (http://www.emarket.pl/pricelist/Item.aspx?PID=C5210083)

O matulu, to już takie ceny są :)
Ja posiadam Lexary 4GB 300x, działa bez problemu, zapisuje jak szalona ;)

stachmuszel
24-11-2008, 09:56
...
Jakiegoś wąpliwej jakości SanDiska już kiedyś kupiłem i raczej nie chciałbym powtórzyć swojego wyczynu:)...

Ja używam tylko Sandisków i naprawdę ufam tym kartom, podobnie jak wielu innych użytkowników. Nie ufam natomiast Kingstonom, PQI jak...

Pozdr.

stig
24-11-2008, 10:00
Jakiegoś wąpliwej jakości SanDiska już kiedyś kupiłem i raczej nie chciałbym powtórzyć swojego wyczynu:)Jak sie cos wybiera byle tylko taniej, to i na podrobki mozna sie naciac. Karta, to najwazniejszy element zestawu cyfrowego. Mozesz miec swietny aparat i rewelacyjne szkla, a co Ci po tym wszystkim, kiedy karta padnie i nie bedziesz mogl robic zdjec, albo te zrobione znikna? :)
Kiedy juz sie zdecydujesz na markowe (polecam jednak Sandiska), to po prostu kup w dobrym i pewnym sklepie. Polecam chociazby ten, do ktorego zaprowadzi Cie baner z forum. ;)

wojkij
24-11-2008, 16:05
Wszystko tylko nie pqi - mam 2 sztuki 4gb x133 i najgorszemu wrogowi bym nie polecił.

shaddixx
24-11-2008, 16:13
pozatym 8 GB d70s chyba nie łyknie.

ekonet
24-11-2008, 16:29
pozatym 8 GB d70s chyba nie łyknie.
Spokojnie. Łyknie.

shaddixx
24-11-2008, 16:44
Spokojnie. Łyknie.

A to dobrze;)
No to polecam artykuł w Foto _wideo. Jest o kartach pamięci i testowane na roznych modelach. Dobrze przedstawione zachowanie sie roznych kart na roznych modelach aparatu.
D70 "nie rozpędzi karty" do 233x;)
Czytnik tez warto mieć niezły.

nightelf
24-11-2008, 16:54
Ja za to mam dziwny problem z jednym z moich Extreme III SanDisk, przy wkładaniu do aparatu nie zawsze od razu kontaktuje, trzeba ją jakby mocniej wcisnąć w gniazdo.
Używam tez Transcend i Pretec 333x bez problemów :)

odie83
24-11-2008, 20:41
Wszystko tylko nie pqi - mam 2 sztuki 4gb x133 i najgorszemu wrogowi bym nie polecił.

No widzisz, a ja miałem/mam łącznie 4 takie i nigdy nie było z żadną problemu tak jak z Kingstonami i Sandiskami...

Też miałem powiedzieć że D70s nie łyknie 8GM ale skoro ktoś sprawdzał i działa to widocznie tak jest... ;o Mój D50 chyba tylko do 2GB ale nie sprawdzałem szczerze mówiąc więcej...

Redskull
24-11-2008, 21:18
a ja mam starenkie kingstony (niebieskie) 2GB (robia u mnie juz 3 lata), mam tez Sandiski ultra 2 i tez smigaja jak szalone, generalnie kupujac w sklepie zawsze masz pewnosc, ze karta jest leganla i sprawdzona. Nie robicie innym wody z mozgu, ze kingston czy pqi to syf, bo tego uzywaja milony ludzi na swiecie i nie narzekaja, bo inaczej te firmy by zdechly.

ekonet
24-11-2008, 21:20
Nie robicie innym wody z mozgu, ze kingston czy pqi to syf, bo tego uzywaja milony ludzi na swiecie i nie narzekaja, bo inaczej te firmy by zdechly.
Ja mam nadzieję, że koledzy mówią jedynie o własnych doświadczeniach z tymi czy owymi kartami - i nie generalizują.

kichu
24-11-2008, 22:16
Bylo juz wiele razy ale warto przypomniec ten adres:

http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9254

Tam gdzie jest D300 (po prawej stronie) wybieramy sobie swoj model aparatu i patrzymy jak toto sie zachowuje z roznymi kartami.

Widac jak na dloni co dostajemy za konkretnie pieniadze.

dziki_lysy
25-11-2008, 15:44
(..)Widac jak na dloni co dostajemy za konkretnie pieniadze.

Adres przynajmniej mi znany... ale o niezawodności kart nic tam nie widzę:)

Jest tam coś poza szybkością zapisu?

Bo jak wspominałem w temacie - szybkość zapisu nie jest dla mnie istotna.

kichu
25-11-2008, 15:57
Ale co tu duzo pisac. Sandisk, Lexar - te marki sa znane i ciesza sie zaufaniem i do ich solidnosci nikt zastrzezen nie ma.

Ale oczywiscie z kartami jak z wszystkim, jeden kupi i na drugi dzien mu sie zepsuje, inny bedzie uzywal przez 10 lat i problemu nie ma.

Tabelka mimo wszystko jest jakims posrednim wyznacznikiem jakosci, jesli popatrzec karty jakich marek znajduja sie w czolowkach rankingow.

dziki_lysy
25-11-2008, 16:09
w zestawieniu dobrze radzą sobie też karty firmy Trascend...
To karty w cenie zbliżonej do Kingstona (i jemu podobnych firm) a na forum nikt nawet o nich nie wspomina.. mimo że stosunek szybkości do ceny mają (z tego co widać) bardzo dobry...

grissley
15-12-2008, 22:21
Tam gdzie jest D300 (po prawej stronie) wybieramy sobie swoj model aparatu i patrzymy jak toto sie zachowuje z roznymi kartami.
Widac jak na dloni co dostajemy za konkretnie pieniadze.

Fajno - tylko czemu nigdzie nie ma Nikona D100? Na stronie SanDiska nawet go nie ma :(
Śmignie SanDisk Ext.III 8GB na D100?

puchbeary
15-12-2008, 22:42
w zestawieniu dobrze radzą sobie też karty firmy Trascend...
To karty w cenie zbliżonej do Kingstona (i jemu podobnych firm) a na forum nikt nawet o nich nie wspomina.. mimo że stosunek szybkości do ceny mają (z tego co widać) bardzo dobry...
Właśnie dziś do mnie przyszła - 8GB. Zobaczymy co to warte. Paweł Pawlak zachwalał więc się skusiłem. Cena więcej niż dobra jak na parametry i pojemność.

grissley
15-12-2008, 22:57
Właśnie się dogrzebałem do jakiegoś starego tematu (coś mi szukajka szwankowała (?) ).
Max 2~4GB do D100 :(