PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ja się uwsteczniam?

Al Bundy
08-07-2006, 11:55
Dziś zaczęło mnie coś wpieniać a prawie jestem pewien że wcześniej problem nie istniał lub nie był tak duży.

Lapa w TTL, EV lampy 0, Pomiar centralnie ważony, priorytet przysłony i ...

Obiekt w centrum jest przepalony !

Lampa w TTL BL, EV lampy 0, Pomiar centralnie ważony, priorytet przysłony i ...

W mordę - jeszcze gorzej !

Czy TTL przestał mi działać czy nagle się uwsteczniłem? Żeby obiekt w centrum kadru był poprawnie naświetlony ale jednocześnie aby tło było widoczne TTLBL nie daje rady. Muszę zrobić tak:

Lapa w TTL, EV lampy -2, Pomiar centralnie ważony, priorytet przysłony, lampa w REAR i jest w miarę ok. Co robię nie tak? Załamuję się - zaraz ślub a mam wrażenie że TTL mi zaczął świrować...

Dziś dam radę i pojadę w manualu ale muszę się dowiedzieć co jest grane. A moze tak powinno być a ja poprostu straciłem rozum i nagle coś mi się popierdzieliło w dyńce?

[ Dodano: Sob 08 Lip, 2006 ]
Właśnie jeszcze raz po roku przejżałem instrukcję z której wynika że TTL BL powinien się świetnie srawdzić a tu w momencie włączenia go główny jasny obiekt to jedna wielka plama a poprawnie naświetlone jest tylko tło... Co jest nie tak?

Niedzwiedz
08-07-2006, 12:41
ittl bedzie skueczniejszy , jak to nie pomaga to stara zasada LP/odleglosc od obiektu da przyslone jaka nalezy uzyc dla iso 100 dla iso 400 LP (liczba przewodnia lampy odwaja sie ) wiem robilm ostatni zenitem i dzialalo :)

BTW nie widziales jaki sajgon jest praca z lampa z s3 !!! w porownaniu do d70 t lata swietlne :) na szczesci canony sa jeszcze gorasze ;)

Al Bundy
08-07-2006, 12:56
iTTL sam się włącza w D70 więc wierzę że tak jest i u mnie. Problem w tym że kiedyś było wszystko ok. Dziś zauważyłem że przepalam motyw o ponad 2EV ! Może coś przełączyłem?

Smurf
08-07-2006, 17:48
ittl bedzie skueczniejszy , jak to nie pomaga to stara zasada LP/odleglosc od obiektu da przyslone jaka nalezy uzyc dla iso 100 dla iso 400 LP (liczba przewodnia lampy odwaja sie ) wiem robilm ostatni zenitem i dzialalo :)

BTW nie widziales jaki sajgon jest praca z lampa z s3 !!! w porownaniu do d70 t lata swietlne :) na szczesci canony sa jeszcze gorasze ;)
Muszę Cie zmartwić - Canony 20D/30D i lampy 580EX nie są gorsze, ale w tym względzie znacznie lepsze.:lol:

pawl_s
08-07-2006, 19:11
Lampa wbudowana? A obiekt masz powiedzmy blisko, czy cos kolo 2 metrow bedzie? Jesli nie stoisz bardzo blisko obiektu, to nie powinien przepalac ani w BL ani w normalnym iTTL. Tak jest u mnie. Zapodaj zdjecia.

Al Bundy
08-07-2006, 22:00
pawl_s, wbudowana na ślub? Nie mam przykłądu - pokasowałem ale co tu pokazywać - plamy?

pawl_s
08-07-2006, 23:15
Nie zauwazylem, ze to ze slubu. Bez przykladu ciezko powiedziec, ale w iTTL-BL nie powinien Ci przeswietlic. Jesli juz to niedoswietlic. Najbezpieczniej na razie to robic na manualu, palnik do gory i jeszcze ta plytka do odbijania.

Mamrot
09-07-2006, 00:57
Ja miałem coś takiego, jak nie do końca schowałem dyfuzor szerokokątny.
Wystawał dosłownie milimetr, po dopchnięciu wszystko wróciło do normy.
Może pomoże.

Wozik
10-07-2006, 15:52
Lampa w TTL BL, EV lampy 0, Pomiar centralnie ważony, priorytet przysłony i ...

W mordę - jeszcze gorzej !

A nie jest to tak, że TTL BL działa poprawnie z pomiarem matrycowym?

Al Bundy
12-07-2006, 19:32

Pierwsze słyszę ale sprawdzę jutro...

pawl_s
12-07-2006, 21:25
Z tego co wiem, to TTL BL dziala jak masz matrycowy i centralnie wazony. Tylko w spocie masz zwykly TTL.

Wozik
12-07-2006, 22:14

Pierwsze słyszę ale sprawdzę jutro...

Sprawdziłem, z D50 TTL BL dostępny jest tylko z trybem matrycowym i centralnie ważonym. Bo w sumie niby jak inaczej lampa miałaby równoważyć oświetlenie obiektu z oświetleniem tła?

Al Bundy
13-07-2006, 17:23
Macie rację - u mnie też tylko w tych trybach działa BL. Ale nie zmienia to faktu ze przepala mi obiekty w centrum...

pawl_s
13-07-2006, 20:48
Sproboj moze z innym korpusem albo inna lampe. Probowalem moim Tumaxem iTTL i iTTL-BL i nijak nie dostalem przeswietlonego zdjecia. Robilem z odleglosci ok 1,5m.