Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50 f2,8 czy Tamron 17-50 f2,8 Built-in Motor
Witam Wszystkich,
ostatnio zakupilem sigme i niestety niewypal,front fokus. Postanowilem wymienic, sklep nie mial na wymiane wiec wzilem Tamrona. Zastanawiam sie czy zostawic czy powrocic do sigmy. Jakie macie zdanie o tych obiektywach? W tamronie nie podoma mi sie glosno dzialajacy silnik, ale ostrzy gdzie ja chce :-). A tak chyba maja porownywalne parametry.
pozdr
hmmm ja bym zostawil przy tamronie. jesli ci ostrzy gdzie chcesz. a co do glosnosci pracy silnika, robisz zdjecia w miejscach gdzie potrzebna jest cisza?
afterall
23-11-2008, 15:30
Nie wiem jaki masz korpus - ale jak Tamron, to słyszy się opinie że ten "built-in" motorek najlepszy nie jest.
Ja nie wiem - mam na śrubokręt i jestem zadowolony.
A jeśli chodzi o sigmę, widziałem z niej ładne ostre obrazy - w razie czego po kalibracji w serwisie powinna smigac aż miło.
Remnaj moj obiektyw ostrzy ok tzn ne ma back ani front focusu natomist w miejscach gdzie jest ciemniej jak tunel czasami focus za bardzo nie wie jak ustawic ostrosc. Jak robilem zdjecie nadjerzdzajacego metra w serii zdjec to momentami sie zacinał (myslał :-) ). Co do glosnosci jeszcze nie, ale moge bardziej zwracac uwage na siebie.
Afterall mam nikona 90 i teraz wlasnie sie zastanawiam czy wykorzystuje motor z obiektywu czy z korpusu, wiesz moze czy to sie ustawia w aparacie? czy aparat otrzymuje info z obiektywu ze ma motor i z niego korzysta?
Nie zrobilem az tak duzo zdjec sigma ale nie zauwazylem problemu z zawachaniem jak w Tamronie tzn naciskam spust body nie ustawia tak jakby ostrosci i nie moge w tym czasie zrobic fotki? Moze to jest blad aparatu?
afterall
23-11-2008, 19:36
Afterall mam nikona 90 i teraz wlasnie sie zastanawiam czy wykorzystuje motor z obiektywu czy z korpusu, wiesz moze czy to sie ustawia w aparacie? czy aparat otrzymuje info z obiektywu ze ma motor i z niego korzysta?
Nie zrobilem az tak duzo zdjec sigma ale nie zauwazylem problemu z zawachaniem jak w Tamronie tzn naciskam spust body nie ustawia tak jakby ostrosci i nie moge w tym czasie zrobic fotki? Moze to jest blad aparatu?
Jeśli obiektyw masz z silnikiem to wtedy aparat nie przekazuje napędu AF przez śruboktęt, tylko elektrycznie przez styki na silnik w obiektywie.
Nie musisz więc nic przestawiać jeśli posiadasz obiektyw z własnym napędem.
Jeśli przy naciskaniu spustu pucha nie ustawia ostrości, to może styki są brudne? Najczęściej czyszczenie pomaga.
Ale jak masz na myśli to że obiektyw jeździ w jedną i drugą stronę, to albo jest za ciemno albo nie ma kontrastowego motywu na którym mógłby ustawić ostrość.