PDA

Zobacz pełną wersję : D300 + pretec 233x 16 gb baaardzo wolno

danielo
22-11-2008, 23:18
zestaw jak w temacie, uruchamiając aparat z kartą na pokładzie i kilkoma zdjęciami dioda cf pali się ok 10-15 sek, czy to normalne ?
formatowanie nie pomogło
dodatkowo przy wyłączaniu aparatu dochodzi z gniazda karty cichutki pisk i tak za każdym razem
czy karta może być uszkodzona?
jak to sprawdzić ?

Władca Pixeli
22-11-2008, 23:21
czy karta może być uszkodzona?
jak to sprawdzić ?
Wstawić inną markową kartę i zrobić taki sam test. :mrgreen:

danielo
22-11-2008, 23:30
Wstawić inną markową kartę i zrobić taki sam test. :mrgreen:

ale to co najwyżej potwierdzi, że ta "markowa" karta chodzi szybciej
żeby składać reklamację muszę być pewien, że ten mój egzemplarz jest wadliwy

Jacek_Z
22-11-2008, 23:53
ale to co najwyżej potwierdzi, że ta "markowa" karta chodzi szybciej

przekonaj się. Nie wiadomo co wyjdzie.

fafniak
23-11-2008, 00:24
Ja tylko pamietam jak na anszym pentaxowym forum Marek wyszomirski opisywal przygody z kartami tej firmy...raczej wnioski jednoznaczne - do pentaxa kupowac produkty innych firm... :DDD

Yuras
23-11-2008, 01:00
..mam ten sam zestaw, czyli D300 + Pretec 233 16gb + Pretec 233 8gb (ta wersja dokładnie http://www.znak.pl/photos/thumbnails_small/65392) + SanDisk Extreme III, żaden z Preteców nie zachowuje się przy uruchomieniu w sposób opisany przez Ciebie, działają podobie jak SanDisk.

danielo
23-11-2008, 01:11
ja mam dokładnie taką

http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C6253020

deep
23-11-2008, 10:25
Są trzy możliwości:
1) Karta jest podróbą (pretec-a też podrabiają)
2) Formatowałeś kartę w kompie a nie wolno, jeśli tak to jest na to sposób który opiszę jak się przyznasz że to robiłeś :)
3) Brak kompatybilności lub karta jest uszkodzona.

danielo
23-11-2008, 10:48
przed sformatowaniem karty w komputerze problem już występował, formatowanie w pierwszej kolejności odbywało się w aparacie

deep
23-11-2008, 10:52
poszukaj sobie programu "HP USB Disk Storage Format Tool" i spróbuj nim sformatować kartę. Potem jeszcze raz w aparacie. Jak to nic nie da to sprawdź kartę w innym aparacie (najlepiej innej firmy), jeśli na innym sprzęcie będzie dobrze to wina kompatybilności, jeśli będzie tak samo to karta do zwrotu.

Więcej informacji o kartach i formatowaniu:
http://www.hjreggel.net/cardspeed/info-formatting.html

danielo
23-11-2008, 11:53
przetestowałem inną kartę w aparacie tj. cf kingston 512 mb elite pro, uruchamia się bez żadnej zwłoki lecz przy wyłączaniu aparatu jest cichy pisk dobiegający z gniazda karty

wigi
23-11-2008, 12:05
ja mam dokładnie taką

http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C6253020

podejrzanie tania ta karta w tym sklepie i nie zdziwiłbym się, gdyby to była podróbka

nokinnikon
23-11-2008, 12:06
A nie jest to odgłos czyszczenia matrycy. Sprawdź zał, wył bez karty

wigi
23-11-2008, 12:09
przetestowałem inną kartę w aparacie tj. cf kingston 512 mb elite pro, uruchamia się bez żadnej zwłoki lecz przy wyłączaniu aparatu jest cichy pisk dobiegający z gniazda karty

ten cichy pisk to pewnie czyszczenie sensora - wyłącz tę opcję w menu i wtedy sprawdź :)

danielo
23-11-2008, 13:42
tak po wyłączeniu opcji czyszczenia matrycy okazało się, że cisza powróciła
lecz karta jak była bardzo wolna tak i pozostaje czy w ogóle można to uznać za wadę ?
a miała być taka super szybka tymczasem wolniejsza jest dużo niż karta sprzed kilku lat

JED
26-11-2008, 20:20
A czy nie mozna sprawdzic szybkosci tej karty jakims programem?
Moze to jednak podrobka?

sq5awr
26-11-2008, 20:45
coś z karą masz nie tak, ja mam dwie 16gb-233x i śmigają aż miło.

kymaj
26-11-2008, 21:23
tez mam preteca, nie marudze, jedyne wyjście dla Ciebie to zmiana karty

kup karte, sprawdz jak bedzie to samo ( w co wątpie) to zawsze masz pare dni na oddanie jej bez podawania przyczyn

pozdro

krzysio
26-11-2008, 22:28
kupilem preteca i wlasnie dzis go oddalme bo mam to samo tzn po wlaczeniu przez jakies 8 sek dioda w d300 sie swieci i blokuje menu

ekonet
26-11-2008, 22:51
uruchamiając aparat z kartą na pokładzie i kilkoma zdjęciami dioda cf pali się ok 10-15 sek
Świetna polszczyzna - wynika z tego zdania, że to dioda cf uruchamia aparat. ;)
Z moją kartą Pretec 233x i D300 nic takiego się nie dzieje.

JED
26-11-2008, 23:16
Polszczyzna jako taka, ale szukanie dziury w calym - swietne!
p.s. ja nie widze ogonka przy slowie "dioda".

Machnac
10-02-2009, 20:31
Kupiłem ostatnio pretec 233x 8GB i mam dokładnie to samo. A zdjęcia po wykonaniu serii zapisują sie w wolniejszym tempie niż w starym niebieskim Kingstonie czy SanDisku Ultra :(

lukrobax
10-02-2009, 21:16
A ja właśnie się przymierzam do kupna tej karty (również jestem posiadaczem D300) no i teraz to już sam nie wiem co mam myśleć...
Nie wiem jak moi przedmówcy, którzy mieli/mają problemy z tym zestawem, ale ja jestem pewien oryginalności karty którą zamierzam kupić.
Tzn pewnym nigdy być nie można, ale planuję zakup w bardzo porządnym i uczciwym sklepie komputerowym.
Czy karty które wam nie działają są również z absolutnie pewnego źródła?

sq5awr
10-02-2009, 21:37
mam dwie 16gb i wszystko jest ok

Machnac
10-02-2009, 21:43
Ja się dowiem, jak pójdę wymienić :) W końcu mają dożywotnia gwarancję...

...
Nie wiem jak moi przedmówcy, którzy mieli/mają problemy z tym zestawem, ale ja jestem pewien oryginalności karty którą zamierzam kupić.
Tzn pewnym nigdy być nie można, ale planuję zakup w bardzo porządnym i uczciwym sklepie komputerowym.
...

Pracowałem kiedyś w znanej firmie Foto-Hurt. Ogólnopolska sieć hurtowni sprzedająca m.in. sprzęt fotograficzny. Niestety nawet w tak znanej i poważane firmie trafiały się podróbki. Na to nie ma rady...

kymaj
10-02-2009, 21:58
mam to samo, kupilem sandiska niebo a ziemia, pozdro

Machnac
10-02-2009, 22:18
Ja miałem najpierw sandiski i kingstony, ale połasiłem się na preteca :(

cypherdid
11-02-2009, 09:29
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007

Tu są testy szybkości różnych kart z różnymi aparatami...

Generalnie też mam zestaw D300+Pretec 16GB i powiem tyle że aż taaak wolna to ona nie jest - całkiem ładnie pracuje. Czasem tylko przy multiekspozycji trochę dłużej pomyśli...ale nieznacznie.

winterfresh74
11-02-2009, 10:07
Miałem Preteca 4GB i też były problemy - błąd karty, 10 sekundowe oczekiwanie na start aparatu.
Po zmianie na Sandiska, wszystko pięknie działa.

Sprzedawca (całkiem znany sklep internetowy) przyznał że iż D300 ma problemy z kartami Preteca i wymienił od ręki.

volvo
11-02-2009, 20:58
Pretec nie chce współpracowaćz Nikonem, są z tymi kartami problemy - tak było już nawet z D50 i kartami SD

wasilewskipiotr
15-02-2009, 02:41
Chyba dopadla Cie jakas chinska podrobka ....sam mam Sandiska 8Gb i smiga az milo ale pamietam jak dokupilem 16Gb z ebaya ,rowniez sandisdisk po tescie okazalo ze ma predk.ok.2Mb\sek i predk.zapisu ok.0,5 Mb na sek ....ech ta chinszczyzna...oddalem i nastepnym razem kupie w sklepie....

robin102
15-02-2009, 12:19
Pretec nie chce współpracowaćz Nikonem, są z tymi kartami problemy - tak było już nawet z D50 i kartami SD
Delikatnie mówiąc jakaś bzdurka. Zawsze używałem wyłącznie kart PRETECa typ CF i SD do D80. Moim zdaniem są to najlepsze karty o ile oryginalne. Zawsze lecz niestety do czasu gdy w renomowanym sklepie zakupiłem 8GB PRETEC totalną podróbę która muliła się okropnie, pisałem już o tym na forum.Mam kilka kart PRETECa od 512, 1GB, 2GB do 4GB będzie tego z 5 sztuk w sumie i z żadnych absolutnie z żadnym problemów nie było. Jak ciekawostkę powiem , że te karty pobierają najmniej prądu w stanie spoczynku. Tylko 20% tego co SANDISK !. Niestety z powodu zalewu podróbek zakupiłem 8GB Sandiska.

th3big
15-02-2009, 12:38
Delikatnie mówiąc jakaś bzdurka. Zawsze używałem wyłącznie kart PRETECa typ CF i SD do D80. Moim zdaniem są to najlepsze karty o ile oryginalne. Zawsze lecz niestety do czasu gdy w renomowanym sklepie zakupiłem 8GB PRETEC totalną podróbę która muliła się okropnie. Mam kilka kart PRETECa od 512, 1GB, 2GB do 4GB będzie tego z 5 sztuk w sumie i z żadnych absolutnie z żadnym problemów nie było. Jak ciekawostkę powiem , że te karty pobierają najmniej prądu w stanie spoczynku. Tylko 20% tego co SANDISK !. Niestety z powodu zalewu podróbek zakupiłem 8GB Sandiska.

Niestety, ale podrabianie kart pamięci stało się plagą. Problemem jest również handlowanie nimi przez legalnie działające sklepy. Ja nie tak dawno temu kupiłem SanDisk 16 GB Extreme III. Karta była nieoryginalna. Całą sytuację ku przestrodze opisałem na innym forum. Martwi, że kartę kupiłem w sklepie o bardzo dobrej reputacji wśród kupujących. Pieniądze zwrócono i przeproszono. Zrzucono winę na hurtownię. Niestety, ale w krajach rozwijających się i krajach trzeciego świata o uczciwość nadal trudniej niż w cywilizowanym świecie.

grypiomi
15-02-2009, 21:58
U mnie to samo. Albo zareklamuję albo kupię inną

Machnac
16-02-2009, 23:39
Jutro jadę reklamować, bo poza kartą wadliwą okazało się, ze kupiłem też wadliwy akumulator, :evil: który się po prostu nie ładuje. Ładowarka niby ładuje, jak oryginał i po ok 3h pokazuje, że akumulator jest naładowany. Ale po włożeniu go do aparatu nawet nie chce odpalić, tylko miga znak rozładowanego doszczętnie akumulatora :(
Totalna porażka!!! Jakby ktoś chciał kupować cokolwiek na stoisku w przejściu CH Wileńska, wchodząc od strony ul. Białostockiej, to odradzam :?

Pozdrawiam Machnac

Machnac
19-02-2009, 01:18
Zareklamowałem - okres oczekiwania 2tygodnie, bo już nie wymieniają od ręki, bo podobno naprawiać zaczęli :D
Zobaczymy przy odbiorze...

miskov
19-02-2009, 16:26
Ja miałem Preteca 8GB 233x. Niby 35mb/s a przy włączaniu aparatu długo się świeciła dioda CF, szybko się zapychała przy seriach. Teraz kupiłem san disk'a 8GB Extreme III 30mb/s i śmiga jak burza. Jednak warto dołożyć i mieć pewność, że nie będzie później problemu.

Machnac
23-02-2009, 23:20
Prawdopodobnie też miałeś jakąś wadliwa sztukę, ale z tego co tu czytam, to duuużo tych wadliwych się ujawnia.

robin102
23-02-2009, 23:49
To nie wadliwe sztuki tylko fajnie podrobione sztuki :)

kabanos
24-02-2009, 02:19
ja mam preteca 4GB 333x i śmiga jak burza nie zamieniłbym go na żadnego Sandiska. Tak samo solidna aluminiowa obudowa no i pobór mocy pare razy niższy od sandiska. Jak się chce w pełni wykorzystać prędkkość takiej karty to niestety trzeba kupić odpowiednio dobry czytnik obsługujący UDMA (take czytniki ma Lexar i Sandisk). To tak jakbyś kupił BMW M3 i zamiast wlewać do niego porządną wachę byś go przerobił na gaz :mrgreen:

Jacek_Z
24-02-2009, 02:44
To tak przy okazji preteca http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8522
Mam ich 1 stara kartę. Kiedys to była bardzo dobra :-D 1 GB, 80X, metalowa obudowa.
Teraz prawie nie używam, ale była OK.

Machnac
25-02-2009, 00:42
Tylko gdzie szukać oryginałów skoro i w tzw. "zaufanych sklepach" trafiają się podróbki :(

Machnac
25-02-2009, 00:46
To tak przy okazji preteca http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8522
<ciach>

Chętnie bym coś takiego zakupił:mrgreen:, tylko czy po włożeniu do aparatu nie okaże się ze przez godzinę aparat nie będzie reagował na nic a zapis będzie miał 4,33X zamiast 433X :twisted:

remiksson
26-02-2009, 00:09
ja mam preteca 4 GB 233x i zadne piski z gniazda karty pamieci nie dochodzą... ale przychodzi mi coś do głowy... moze ten pisk wcale nie dochodzi z gniazda kart pamięci? Może to filtr czyszczący matrycę? W moim d300 ten pisk słychać tylko wtedy gdy system czyszczący ustawiony jest na uruchamianie się wraz z uruchomieniem aparatu.
natomiast co do prędkości preteca to fakt, że jest zauważalnie wolniejsza od SanDiska Extreme III (mam obie) ale nie az tak drastycznie aby to przeszkadzało...

lukrobax
26-02-2009, 01:16
A nie jest to odgłos czyszczenia matrycy. Sprawdź zał, wył bez karty

ten cichy pisk to pewnie czyszczenie sensora - wyłącz tę opcję w menu i wtedy sprawdź :)

tak po wyłączeniu opcji czyszczenia matrycy okazało się, że cisza powróciła

ale przychodzi mi coś do głowy... moze ten pisk wcale nie dochodzi z gniazda kart pamięci? Może to filtr czyszczący matrycę?

Dobrze Ci przyszło do głowy, tylko trochę późno;)

costi
26-02-2009, 13:57
OK, to teraz pytanko: gdzie sie udac, zeby miec pewnosc kupienia oryginalnego Preteca?

Machnac
27-02-2009, 00:00
OK, to teraz pytanko: gdzie sie udac, zeby miec pewnosc kupienia oryginalnego Preteca?

Dobre pytanie!
Sam jestem ciekaw odpowiedzi.

Machnac
13-03-2009, 00:04
Dziś po trzech tygodniach od zgłoszenia reklamacji dostałem sygnał, że mogę odebrać "naprawioną" kartę.
Całe szczęście miałem ze sobą aparat i...
okazało się, że nadal jest dokładnie to samo.
Pokazałem Pani co mi nie pasuje - porównując z sandiskiem Extreme III 20Mb/s czas zapisu dwóch zdjęć w serii na Pretecu (który prędkość ma zapisaną jako 233X, czyli ok 2x szybsza od sandiska) trwał ok7sekund a na sandisku wyszło ok 5sekund. No i po włożeniu karty aparat czyta ją ok 3-4sekund nie pozwalając w tym czasie na żadne czynności.
W tej sytuacji złożyłem ponownie reklamację i zobaczymy co dalej....
Kasa wydana a karty nie mam nadal :(

Hanneggem
14-03-2009, 16:22
A ja uważam, że koledzy winni zwrócić uwagę na tę informację http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24053 .
Standard CF standardem, ale gwarancja poprawnego działania jest tylko na przetestowanych konfiguracjach.
Poza tym karta 16 GB 233x za niecałe dwie stówy jest podejrzanie tania.
Pozdrawiam!

costi
17-03-2009, 01:00
A ja uważam, że koledzy winni zwrócić uwagę na tę informację http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24053 .
Standard CF standardem, ale gwarancja poprawnego działania jest tylko na przetestowanych konfiguracjach.
Poza tym karta 16 GB 233x za niecałe dwie stówy jest podejrzanie tania.
Pozdrawiam!

A ja uwazam, ze takie zestawienia to tylko czesc prawdy, w dodatku bardzo niewielka.
Przyklad? PLyty glowne do komputerow. Polecam wejsc na strone producenta i przeczytac liste kompatybilnych modulow. Z reguly jest to 15-20 pozycjiroznych producentow, nie pokrywajacych nawet 10% tego, co jest dostepne na rynku (czesto jest nawet problem ze znalezieniem takich kompletow). A 99% zestawow dostepnych w sklepach dziala bez klopotow.

Hanneggem
17-03-2009, 13:13
...
Przyklad? PLyty glowne do komputerow. Polecam wejsc na strone producenta i przeczytac liste kompatybilnych modulow. Z reguly jest to 15-20 pozycjiroznych producentow, nie pokrywajacych nawet 10% tego, co jest dostepne na rynku (czesto jest nawet problem ze znalezieniem takich kompletow). A 99% zestawow dostepnych w sklepach dziala bez klopotow.

Tak długo działa bez kłopotów dopóki nie trafi na zupełnie szczególny przypadek, który wywali całość do góry kołami.
Fakty się liczą.
Tabela producenta nie jest OK?
To czemu przedmiotowy Pretec nie chodzi jak powinien?

costi
18-03-2009, 22:48
Tabela producenta jest ok, tzn. karty tam wymienione na pewno beda dzialac. Ale nie oznacza to jednoczesnie, ze jakakolwiek inna karta odmowi wspolpracy ;) Jedyne, co ta lista pokazuje, to lista kart, ktore producent sprawdzil - innych sprawdzac mu sie nie chcialo albo mu za to nie posmarowali.

Co do rzeczonych Pretecow - niektorzy tutaj sa zadowoleni ze swoich. Wnioski sa dwa: albo jest ogromny rozrzut jakosciowy tych kart, albo masa podrobek na rynku. Jak kupisz podrobionego Sandiska (a nietrudno o to), to tez bedzie robil rozne piskusy ;)

Zanim kupilem Sandiska Extreme III, uzywalem w swoim D300 karty 2GB "marki" Extreme Perfomance. Smigala bez zadnego klopotu. Wczesniej siedziala w D70s i obecnie znowu w nim siedzi, i tez nie sprawia zadnych problemow. Nie dajmy sie zwariowac.

Jacek_Z
18-03-2009, 23:34
Co do rzeczonych Pretecow - niektorzy tutaj sa zadowoleni ze swoich. Wnioski sa dwa: albo jest ogromny rozrzut jakosciowy tych kart, albo masa podrobek na rynku. Jak kupisz podrobionego Sandiska (a nietrudno o to), to tez bedzie robil rozne piskusy ;)też tak sądzę.
Ciekawe w jakich sklepach mają podróby, a gdzie oryginały
Zamówiłem kilka dni temu tytułowego preteca 233x, 16 GB w Agito. Pewnie jutro przyjdzie i zobaczę na co trafiłem.
A gdzie kupowaliście te "dobre" a gdzie te "złe". Może wyjdzie nam jakaś prawidłowość w dystrybucji oryginałów/podróbek?

To pytanie powinienem zadać pare dni temu, zanim zamówiłem :mrgreen:

deep
18-03-2009, 23:40
Jakiś rok temu pojawiły się karty preteca na allegro i w polskich sklepach ale jak zacząłem szukać po necie to tych modeli nie było ani u skośnookich ani w stanach, były tylko w Polsce. Dziwne to było i poszukałem oryginalnego sandiska EIII bo tego wiem jak rozpoznać.

markul3
19-03-2009, 16:19
..mam ten sam zestaw, czyli D300 + Pretec 233 16gb + Pretec 233 8gb (ta wersja dokładnie http://www.znak.pl/photos/thumbnails_small/65392) + SanDisk Extreme III, żaden z Preteców nie zachowuje się przy uruchomieniu w sposób opisany przez Ciebie, działają podobie jak SanDisk.

Czesc Yuras,
Czy ta karta Preteca ma UDMA tak jak o niej pisza? W D700 powinna byc bardzo szybka. A jak zachowuje sie w D300, porownywales ja moze z innymi kartami typu SanDisk Ext.IV ?
Pozdr.

robin102
19-03-2009, 17:12
..A gdzie kupowaliście te "dobre" a gdzie te "złe". Może wyjdzie nam jakaś prawidłowość w dystrybucji oryginałów/podróbek?
Ja kupowałem 8GB w sklepie w którym sporo rzeczy kupiłem. Razem z laptokiem kartę brałem. Chyba dla tego bez szemrania kasę zwrócili.
Nazywa się, no nich se przypomnę AGITO czy jakoś tak. Może podrabiają tylko mniejszy nominał :)

Jacek_Z
19-03-2009, 18:19
Hm, zamówiłem tez w Agito. Dziś nie dostałem. Pewnie dojdzie jutro.

robin102
19-03-2009, 19:58
Ja zrobiłem straszny dym to jest nadzieja, że przyjdzie Ci Jacku porządna karta.

Jacek_Z
20-03-2009, 01:33
karta 16 GB 233x jednak dziś dotarła i ....
po włożeniu dioda sie pali dość długo. Karta się formatuje też długo (ze 4 s). Włożyłem Sandiska extreme III, ale 4 GB i formatuje się krócej - mniej niż 1 s. Czy ma znaczenie dla formatowania ile GB jest na karcie?
Przy zdjęciach seryjnych zapisują obie karty w podobnym tempie, tak samo odtwarzanie obrazków, powiększanie itp - w obu kartach na tym samym poziomie (choc peretec powinien byc szybszy?)

Mnie na szybkości nie zależy zupełnie, nie robię seriami, a jak już zrobię to tak krótką, że się cała zmieści w bufor. Zależało mi na pojemności. 600 szt NEF + jpg to jest to :-D

deep
20-03-2009, 02:12
Czym większa karta tym dłużej aparat ją odczytuje (po włączeniu aparatu lub włożeniu karty), ale 4s to za długo. Ja mam 8GB Sandiski EIII i dioda pali się z 1s. Jak miałem 4GB to było troszkę szybciej. Ważne jest aby nowej karty nie sformatować w komputerze (dużych kart się nie formatuje na komputerze), można w aparacie. Jak się sformatuje w komputerze to zmienia się struktura zapisu i potem taka karta długo się odczytuje w aparacie. Odczułem to osobiście na 8GB, za cholerę nie mogłem przywrócić tej karty do stanu fabrycznego, dopiero pomogło użycie programu :"HP USB Disk Storage Format Tool" za pomocą którego usunąłem partycję i taką kartę sformatowałem w aparacie który założył nową partycję i jest tak szybko jak było na nowej karcie. Dla wnikliwych co chcieliby poszerzyć swoją wiedzę to proponuję poczytać na tym portalu:
http://www.hjreggel.net/cardspeed/info-formatting.html

A tutaj mamy pokazane jak dane karty są fabrycznie sformatowane:
http://www.hjreggel.net/cardspeed/speed-cards.html

Jacek_Z
20-03-2009, 02:15
Moja karta nie była do tej pory w kompie. Nową włożyłem do body i najpierw dałem format, potem dopiero zrobiłem pierwsze zdjęcia.

deep
20-03-2009, 02:18
To może fabrycznie są "źle" sformatowane, ja bym usunął partycję i dopiero wtedy sformatował w aparacie, jak to nic nie da tzn że albo ten typ tak ma albo to jakieś marne podróbki.

robin102
20-03-2009, 11:37
karta 16 GB 233x jednak dziś dotarła i ....
po włożeniu dioda się pali dość długo. Karta się formatuje też długo (ze 4 s). :-D
Czyli takie same objawy jak u mnie. Tak być nie powinno :(
Mam podejrzenie Jacku, że to jednak ........
Ja zwróciłem do sklepu i już w innym niestety kupiłem sandiska.

stachmuszel
20-03-2009, 12:01
Oj chyba przesadzasz robin102. Karta 16GB i format 4s to prawidłowy objaw. Formatowanie polega na logicznym przygotowaniu nośnika do zapisu. W przypadku kart pamięci, formatowanie zamazuje istniejącą tabeli alokacji plików FAT i tworzy nową. Logicznym jest, że im większa pojemność karty, tym więcej zapisów w FAT i dłuższy czas tworzenia nowej, podczas procesu formatowania.
To tak jak z dyskami HDD. Większy dysk formatowany jest dłużej, ale teoretycznie szybszy dysk wcale nie musi się szybciej sformatować. To proces troszkę bardziej złożony.
Ja mam Preteca 8GB, który formatuje mi się zauważalnie wolniej niż Sandisk II. Ale w codziennej pracy Pretec jest zauważalnie szybszy.
Pozdrawiam!

Jacek_Z
20-03-2009, 12:11
też myślę jak stachumuszel. Muszę dorwać sandiska 16 GB i wtedy porównać czasy.

robin102
20-03-2009, 12:21
Ja sprawdzałem czas zapisu całej karty przy użyciu bardzo szybkiego porządnego czytnika firmy PQI. Pliki z komputera z HD na kartę. Na pretecu był niestety 2 razy dłuższy niż na sandisku III. Obie karty po 8GB.
Przecież to od razu widać przy zrobieniu rawa 14 bitowego aparatem, że ten pretec zapisuje go znacznie dłużej, a powinien chyba szybciej :)
Kiedyś Pretec to była moja ulubiona marka kart bo maja najniższy pobór prądu i są mechanicznie najlepiej wykonane. Mam ich parę sztuk, ale niestety po 1-2 GB :(

Jacek_Z
20-03-2009, 12:25
Zdjęcia - seria xx fotek zapisuje mi pretec tak samo szybko jak sandisk. W body, w czytniku nie badałem.
Tylko te operacje "przygotowawcze" trwaja dłużej, ale to karta o 4x większej pojemności od mojego sandiska.
Będę miał chwile to sprawdzę co wychodzi w czytniku.

kowalski
20-03-2009, 12:26
Kupiłem ostatnio preteca 32gb i pojechał do zwrotu - uruchamianie D300 - 15s, po losowej ilości zdjęć karta staje się nieczytelna.

deep
20-03-2009, 14:33
Jacku, zrób tak jak napisałem a będziesz miał pewność. Ja miałem to samo z sandiskiem i po takim zabiegu jest idealnie.

Jacek_Z
22-03-2009, 00:59
kontynuując testy karty :-D okazuje się, że w porównaniu do Sandiska 16 GB extreme III pretec wiele dłużej się formatuje, dioda się pali dłużej gdy się wkłada kartę w body. Ale w działaniu jest właściwie identyko jak sandisk.
Seria zdjęć do zapchania bufora - sandisk 17 zdjęć, pretec - 15 zdjęć.
Zapisywanie tej serii na kartę trwało prawie identycznie długo.
Zgrywanie na kartę i z karty zdjęć w zewnętrznym czytniku - pretec był minimalnie wolniejszy (choc powinien byc szybszy)
Ale prawde mówiąc to różnce między kartami były w ogóle minimalne. Czytnik mam prymitywny, może dlatego.
Kartę sobie zostawiam.

Machnac
26-03-2009, 20:59
A ja na swojego preteca 8GB x233 czekam nadal - oddałem go do reklamacji od razu odbierając ją. Przezornie zabrałem ze sobą aparat i przy Pani sprawdziłem i nic (choć mówiła ze dostałem nową!!!) się nie zmieniło - tak samo długo pracowała. A dla porównania pokazałem jej jak pracuje na podobnym sandisku ale tym 20mb/s - czyli zdecydowanie wolniejszym.
Dziś mamy 26 marca a karty jak nie było tak nie ma.
Kupiłem ją w firmie POLVI w CH Wileńska w Warszawie. Wystawiają się też na allegro.

Ostatnio dostałem sandiska 8GB Extreme III ale tego starego (20kb/s) i pracuje wolniej od 2GB ale zdecydowanie szybciej niż wspomniany pretec. Po włożeniu do aparatu dioda świeci się niecałą sekunde a nie ok 3 jak z pretecem.

Jacek_Z
26-03-2009, 22:31
Nie utożsamiaj szybkości karty z tym jak długo pali się dioda, albo jak długo formatuje się karta. To co innego.
Pomierz czasy wrzucania na kartę (sandisk, pretec) wielu plików zdjęć - sumarycznie powiedzmy 1 GB. Wtedy się przekonasz. Zrób długą serię zdjęć (np 10 klatek) na obu kartach, zobacz jak długo się zapisują.
Ja róznice miałem zadziwiająco małe.

Slon
26-03-2009, 23:25
mam preteca 4 gigowego kupionego dosc dawno temu i 8 gigowego kupionego moze 4 miesiace temu. Ten 8gb dziala calkiem inaczej niz mniejszy brat. Aparat przy starcie wlacza sie dluzej, dluzej pali sie dioda, dluzej formatuje. Czasem po zrobieniu zdjecia dlugo odczytuje je i trzeba czekac az wyswietli sie na lcd. Ogolnie jest to dosc denerwujaca, ale nie zawsze to wystepuje, wiec jeszcze tragedii nie ma. Poki nie gubi zdjec, bede go uzywal, jak zacznie, to oddam na gwarancji

robin102
26-03-2009, 23:28
mam preteca 4 gigowego kupionego dosc dawno temu i 8 gigowego kupionego moze 4 miesiace temu. Ten 8gb dziala calkiem inaczej niz mniejszy brat. Aparat przy starcie wlacza sie dluzej, dluzej pali sie dioda, dluzej formatuje. Czasem po zrobieniu zdjecia dlugo odczytuje je i trzeba czekac az wyswietli sie na lcd. Ogolnie jest to dosc denerwujaca, ale nie zawsze to wystepuje, wiec jeszcze tragedii nie ma. Poki nie gubi zdjec, bede go uzywal, jak zacznie, to oddam na gwarancji
Bo to niestety podróba jest :(

Zgrywanie na kartę i z karty zdjęć w zewnętrznym czytniku - pretec był minimalnie wolniejszy (choc powinien by.

Yuras
26-03-2009, 23:30
Czesc Yuras,
Czy ta karta Preteca ma UDMA tak jak o niej pisza? W D700 powinna byc bardzo szybka. A jak zachowuje sie w D300, porownywales ja moze z innymi kartami typu SanDisk Ext.IV ?
Pozdr.

Karta (16GB) jest już u mnie ponad pół roku, do tego dokupiłem też identyczną 8GB. Porównując w praktyce (nie robiłem szalonych testów) z SanDiskiem ExIII 2 lub 4GB, które mam, nie dostrzegam większej różnicy w szybkości zapisu. Widać ją dopiero delikatnie porównując z Kingstonem. Karty kupuję bezpośrednio z magazynu dystrybutora, czyli firmy, w której pracuję (taka licząca się S.A. notowana na GPW ;) ..ale myślę, że w sieci np. Sferis powinny być dokładnie z tego samego źródła.

Slon
26-03-2009, 23:30
Robercie, wymieniaja te karty czy jak? Moze kase oddaja?

Jacek_Z
27-03-2009, 00:18
ale czasy zapisu/odczytu ma podobne do sandiska extreme III 30 MB/s !
tylko formatowanie ma 5x dłuższe :mrgreen:
na prędkości formatowania mi nie zależy.

robin102
27-03-2009, 12:31
ale czasy zapisu/odczytu ma podobne do sandiska extreme III 30 MB/s !
tylko formatowanie ma 5x dłuższe :mrgreen:
na prędkości formatowania mi nie zależy.
Na moim szybkim czytniku PQI nonejmowa karta producenta TRANSCEND jest cyrka 50% szybsza od tek PRETECA w zapisie. A jest to karta x133 nie 233 jak Pretec. karta PQI 133 też w zapisie jest tak samo szybsza.

Robercie, wymieniają te karty czy jak? Moze kasę oddaja?
W sklepie KONTEXT na Sikorskiego oddali kasę bez problemu, w AGITO jak zrobiłem drugie podejście licząc na porządniejszy towar też oddali kasę.

Slon
27-03-2009, 17:52
W sklepie KONTEXT na Sikorskiego oddali kasę bez problemu, w AGITO jak zrobiłem drugie podejście licząc na porządniejszy towar też oddali kasę.

trzeba bedzie sie wybrac, zobaczyc co powiedza

Jacek_Z
29-03-2009, 01:25
broniłem tej karty i ... niesłusznie. Dziś padła właściwie totalnie.
Zrobiłem nią wcześniej jedną robotę, kilkadziesiąt zdjęć, było OK.
Kiedyś wgrałem w nią 16 GB danych by ją sprawdzić - dała się tak zapełnić (czytnikiem).

Dziś robiłem pokaz mody. Długi. Zrobiłem 670 zdjęć jpg fine (na karte wchodzi 2.100 zdjęć). Czasami musiałem dość długo czekać na odtworzenie zdjęcia na LCD, co mi się przedtem nie zdarzyło i mi się nie podoba. Po pokazie :mrgreen: na jakimś dodatkowym zdjęciu body odmówiło pracy, na wyświetlaczu komunikat CHA i ... koniec. Nie odtwarzało żadnego zdjęcia :shock: :evil:- był opisowy komunikat na LCD z tyłu, że karta jest wadliwa, mam użyć inną :evil:
Byłem bardzo ciekaw (tzn miałem niezłego pietra :mrgreen: :evil:) czy będe miał zdjęcia z pokazu, liczyłem na skuteczność jakiegoś program do odzysku zdjęć.
Na szczęście z czytnika komputer zobaczył wszystkie pliki, zgrałem je.
Dalej tez było ciekawie.
1. karta po sformatowaniu w D700 nie pracowała, nadal komunikat CHA.
2. Włożona w D200 i tam sformatowana - działa, zrobiłem zdjęcia testowe..
3. Wyciągnięta, formatowana kolejny raz w D700 - zadziałało, zrobiłem kilka fotek. Ciekawostka dlaczego pierwsze formatowanie w D700 nie pomogło?
No ale jej juz zupełnie nie ufam. Odsyłam do Agito, mam nadzieję, że nie będe miał problemów z reklamacją.
Nie wiem czy wymieniac na taką samą, czy na Sandiska 8 GB. Mi zależało na pojemności, a nie na szybkości.:(
chyba dołoże 2x tyle kasy by kupic sandiska 16 GB.

Władca Pixeli
29-03-2009, 01:42
Mi zależało na pojemności, a nie na szybkości.:(
A nie lepiej pomyśleć o niezawodności?

Jacek_Z
29-03-2009, 01:51
To oczywistość. Moja pierwsza karta to Pretec, metalowy, śmiga do dziś (ale ma tylko 1 GB i to karta 80X). Ta firma ma niezłe osiągnięcia. Byłem z preteca zadowolony. Zapewne mamy podróby wersji 16GB 233x.

Slon
29-03-2009, 02:15
Czasami musiałem dość długo czekać na odtworzenie zdjęcia na LCD, co mi się przedtem nie zdarzyło i mi się nie podoba. Po pokazie :mrgreen: na jakimś dodatkowym zdjęciu body odmówiło pracy, na wyświetlaczu komunikat CHA i ... koniec.

moja 8gb tez tak wolno pokazuje zdjecia. Czyzby zblizal sie koniec jej zywota? :confused:

deep
29-03-2009, 10:39
Tylko Jacku nie kup podróby sandiska :)

Slon
29-03-2009, 11:24
deep, masz jakies pewne zrodlo oryginalow w dobrych cenach? :)

ttb
29-03-2009, 11:37
Ktos kiedys slyszał o podróbkach lexara? Zawsze troche tansze niz sandisk a w sumie Nikon tylko te 2 firmy testował i w sumie poleca.

robin102
29-03-2009, 12:37
A nie lepiej pomyśleć o niezawodności?
I z tego powodu trzeba kupić 2x8GB, anie liczyć na wieeeelką pojemność karty.
ja mam 3 zestawy 4GB+8GB=12 GB x3 po to żeby szybciorem po jakiejś fuszce nie musieć zrzucać z karty na HD zdjęć tylko leżą sobie na kartach. Z komputerami i dyskami też różnie bywa.

Moja pierwsza karta to Pretec, metalowy, śmiga do dziś (ale ma tylko 1 GB i to karta 80X)..
Też mam taka. Płaciłem za nią 200zł :) oraz drugą taką samą 2GB za 300zł :) gdzie takie karty dziś można kupić w większej pojemności psia mać!
Jacku odbierz kasę bo cały Poland zalany jest tymi nibyPrtecami.

deep
29-03-2009, 18:53
deep, masz jakies pewne zrodlo oryginalow w dobrych cenach? :)

U oficjalnego dystrybutora, a który to, to można sprawdzić na stronie sandiska. Cena na pewno nie będzie lepsza niż na allegro :) ale za to gwarancja oryginalności i niezawodności. Co do lexara, to miałem kiedyś dwie karty z serii pro i obie zaczęły po jakimś czasie gubić zdjęcia, z sandiskiem (oryginalnym) nigdy nie miałem problemu.

costi
30-03-2009, 09:02
Na moim szybkim czytniku PQI nonejmowa karta producenta TRANSCEND jest cyrka 50% szybsza od tek PRETECA w zapisie. A jest to karta x133 nie 233 jak Pretec. karta PQI 133 też w zapisie jest tak samo szybsza.
Jedna uwaga: Transcend to nie sa karty no-name. Jest to bardzo dobra firma, tylko malo u nas znana. Robia np. dyski SSD.

3city
30-03-2009, 10:14
2x 16Gb z Agito, obie ten sam objaw, fotka na lcd ukazuje sie po 4-6 sekundach, losowo na obu kartach wyskakkuje napis w stylu "zla karta itp", karta sie blokuje i nie mozna juz nic zrobic co jest oczywiscie katastrofa!!! Dzis wysylam je z reklamacja, zobaczymy co wroci.

cypherdid
30-03-2009, 16:07
Chwaliłem sobie kartę 16GB 233x. Była szybka (bardzo), nigdy nie było z nią problemów...do czasu aż kopiowałem większą ilość danych (ok. 8GB). Nigdy żadnych zdjęć nie straciłem używając tej karty (na szczęście). Ale nie mogłem skopiować większego pliku w jeśli był w okolicy 8GB. Gdzieś tam się jakiś błędny sektor musiał pojawić. Generalnie przez żaden program skanujący nie był wykryty. Karty parę razy użyłem z aparatem jak była już mocno zawalona archiwami RAR z lapka (to te duże pliki). Też nie było problemu - ale ten błąd we wcześniejszych sektorach wydał mi się dość ważny. Doszło do tego że karta po błędnym kopiowaniu plików nie była wykrywana w czytniku i tylko format w aparacie przywracał ją do życia -ale bez danych.

Ostatecznie sformatowałem - > przejechałem programami naprawczymi/defragmentującymi/skanującymi - i niby wszystko OK, ale błąd nadal gdzieś był.

Kartę wymieniłem na kolejną Extreme III 8GB 30MB/s, z którymi nigdy nie miałem problemów. Myślałem że Pretec - jedna z większych firm - prezentuje jakąś jakość - zawiodłem się i już nigdy do nich nie wrócę - NIE POLECAM PRETECA !! Przereklamowane.

costi
30-03-2009, 21:51
Dobra, to teraz zmiana tematu - jak poznac oryginalnego Sandiska Extreme III? ;) Skutecznie zniecheciliscie mnie do Preteca.

Slon
30-03-2009, 22:16
Dobra, to teraz zmiana tematu - jak poznac oryginalnego Sandiska Extreme III? ;) Skutecznie zniecheciliscie mnie do Preteca.

prosze bardzo:

http://reviews.ebay.com/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001456539

i to:

http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi

w sumie wrzuc w googlarke haslo 'fake sandisk' i przegladaj po kolei :)

Jacek_Z
04-05-2009, 10:59
odgrzewam temat, mam info, sklep zdecydował, że oddaje kasę za Preteca. Procedura była bardzo długa, bo się okazuje, że sklep odsyła do ekspertyzy kartę do hurtowni, a hurtownia do preteca, potem decyzja wedruję tym łańuszkiem w drugą stronę. Rozmawiałem z kimś z hurtowni handlującej kartami pamięci i nie stwierdzają oni większej ilości reklamacji na tego preteca (a mają sporo reklamacji na jakąś serię Lexara!!!).
Po ponad miesiącu jestem w punkcie wyjścia (albo nawet i nie, bo nie mam na razie zwróconej kasy)
Mimo niskiej ceny nie zdecyduje sie na ponowny zakup preteca 233x 16GB i w ogóle na serię preteca 233x. Fakt, są te karty dziwnie tanie. Pretec 333 jest od nich wiele, wiele droższy.
Biorę sandiska (byle bym trafił oryginał :mrgreen:)

robin102
04-05-2009, 16:25
Mimo niskiej ceny nie zdecyduje sie na ponowny zakup preteca 233x 16GB i w ogóle na serię preteca 233x. Fakt, są te karty dziwnie tanie. Pretec 333 jest od nich wiele, wiele droższy.
Biorę sandiska (byle bym trafił oryginał :mrgreen:)
Wersje 4 GB śmigają jak się patrzy jak stary dobry PRETEC z dawnych lat. Widocznie nie opłaca się takich małych podrabiać ;)
Ja tam wolę więcej kart niż jedną dużą :) bo jak zgubie albo ją szlag trafi to cały zapis pójdzie się kochać, a tak dzielę materiał na 2-3 karty i coś tam zawsze zostanie w razie wtopy :)
Aż mnie korci zapytać, po cholerę zawodowemu fotografowi który zdjęcia umie robić karta 16 GB :)
ps.
aaaaaa i ja każdą kartę w innej kieszeni marynarki przechowuję, tzn w trzech marynarkach ;)

Jacek_Z
04-05-2009, 20:50
No pewnie, że kilka kart. Ale te kilka kart może być po 8 - 16 GB :-D
1 dzień robienia w Nefach to około 10 GB, a wolę mieć zapas.
W digimate bateria wystarcza na zrzucanie około 8 GB, co prawda kiedyś kupiłem do digimate 2 akumulator, ale to digimate dla mnie to teraz coraz mniej praktyczne rozwiązanie, bo na 1 akku nie zrzucę nawet całej tak dużej karty.

PS. Teraz to już mogę jechać do dżungli na kilka dni :) (ale się tam nie wybieram, ale nad nasze morze - tak)

Dj_Direct
05-05-2009, 15:47
Ja kupilem Preteca 8GB 233x i po zapisaniu polowy pojemnosci zdjecia zapisywane byly z bledem i nie dalo sie ich odczytac. Tylko pogladowki w aparacie,a po wetknieciu karty w czytnik i ponownie w aparacie juz sie nie dalo w ogole. Wymienili mi na inny egzemplarz w sklepie od razu po interwencji. Poki co zapisuje wlasciwie do konca pojemnosci, natomiast kwestie predkosci zapisu 24,4mb RAWow w Fuji S5 Pro pozostawie niezbadana.... Po co sie denerwowac ;D

robin102
05-05-2009, 15:59
1 dzień robienia w Nefach to około 10 GB, a wolę mieć zapas.

Coś jak u mnie 14-16 godzin i 3x4=12 GB zapisane, w sumie cyrka 600 rawów.
Jak będę jechał na MADAGASKAR albo do GAMBI to wezmę 15-20 kart po 4 GB :)
Zapraszam

deep
05-05-2009, 21:41
A masz tyle marynarek? ;)

dzidch
24-05-2009, 23:26
Hey mam chyba dobrą informację dla użytkowników w/w preteca.

Kupiłem go jakiś czas temu no co fakt to fakt wolny jak diabli na D300 bo na kompie na czytniku śmiga nieźle.
Jako że mnie maksymalnie wkurzał używałem go jedynie jak musiałem (ślubniaki nieraz) ale dziś przeszedł sam siebie i dwa razy wywalił mi błąd CHA. Poczytałem troszkę tu i tam i wymyślilem. To jest stosunkowo duża karta 16GB bądź co bądź jakieś 3 lata wstecz była abstrakcją. I cały pies jest pogrzebany w tej magicznej pojemoności. Mianowicie nasz aparat jak i komputer formatuje tą kartę domyślnie w systemie Fat32 z jak najmniejszą jednostką alokacji dlatego żeby mniejsze pliczki zajmowały jak najmniej na karcie i na naszej 16GB karcie powstaje zatrzęsienie tych jednostek i nasz aparat sobie nie do końca z tym radzi. Jako że aparat produkuje duże pliki nie mam potrzeby abyśmy mieli małe jednostki alokacji dlatego wymusiłem podczas formatowania w windowsie vista aby jednostka była 64 KB i w tej sytuacji aparat naprawdę szybko zapisuje i czyta zdjęcia jedynie jest dłuższy czas w momencie włąnczania aparatu (wcześniej też tak było) a potem śmiga.

Spróbujcie czy u was też tak jest ja na razie testuję ale jest dużo dużo lepiej
oczywiście w takiej sytuacji odpada formatowania karty w aparacie bo znowu wraca do tego co było.

robin102
25-05-2009, 16:51
Nie no w sumie wymiękam. Sposób znalazłeś tylko trza by się do sprzedawcy zwrócić aby do każdej karty lapka dodawał co by ją w terenie formatować jak zajdzie potrzeba :)
gratuluje dociekliwości !

leon001
26-05-2009, 12:29
Nie no w sumie wymiękam. Sposób znalazłeś tylko trza by się do sprzedawcy zwrócić aby do każdej karty lapka dodawał co by ją w terenie formatować jak zajdzie potrzeba :)
gratuluje dociekliwości !

Kartę kupowałeś w sklepie kontext w Białymstoku? Czy są u nich problemy z ew. reklamacją? Zamierzam dziś kupić preteca 8 gb, ale jeśli robia problemy z reklamacjami to chyba zrezygnuję.

robin102
26-05-2009, 14:00
Kupowałem w dwóch sklepach. W tym co wymieniłeś też. Problemu z reklamacja nie było tylko z kartą :)

leon001
26-05-2009, 15:42
Kupowałem w dwóch sklepach. W tym co wymieniłeś też. Problemu z reklamacja nie było tylko z kartą :)
Pytałem czy sklep jest w miarę pewny, a co do karty, podróby są wszędzie, słyszałem nawet o D700 z Pakistanu:mrgreen:

Tok'Ra
30-05-2009, 23:25
Mam dwie karty Pretec i jak na razie, zero problemu z nimi.

leon001
05-06-2009, 23:20
Dziś oddałem do sklepu Preteca 8gb 233x, sprzedawca nawet się nie zdziwił. Za dopłatą 75 zł kupiłem sandiska 8gb extreme III. Od razu widać różnicę. Pretec uruchamiał się 4 s, SD potrzebuje 2s., podobnie z formatowaniem.
Robilem probe z przegrywaniem pliku 805 MB z kompa na kartę. Pretecowi zajęło to 3 min 17 s, a sandiskowi zaledwie 1m 3 s.
To tyle na temat Preteca.Więcej nie połakomię sie na Preteca z powodu 75 zł. Zrobiłem to po raz pierwszy i ostatni, zawsze uzywałem Lexara i SanDiska i przy tym zostaję.

Slon
05-06-2009, 23:33
leon001 - czy oddales karte do kontextu na Witosa? Chyba tez bede musial wybrac sie ze swoja, ale z drugiej strony oprocz wolnego dzialania nic jej nie dolega...

leon001
06-06-2009, 00:15
leon001 - czy oddales karte do kontextu na Witosa? Chyba tez bede musial wybrac sie ze swoja, ale z drugiej strony oprocz wolnego dzialania nic jej nie dolega...

Właśnie tam. Objawy miałem podobne - wolno działała. No cóż, ale potrzebna mi była jednak szybsza

Slon
06-06-2009, 09:41
skoro sprzedawca nie robil problemow, to i ja sie wybiore :)
a powiedz mi jeszcze, po jakim czasie od zakupu zwrociles? Bo moja kupiona na poczatku grudnia zeszlego roku. Ciekawe czy przyjma zwrot...

dzidch
06-06-2009, 13:11
Ja też swojego odesłałem na reklamacje. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

drhardware
11-06-2009, 12:21
A czy ktoś z was, posiadający podejrzane karty ma może laptopa z PCMCIA i przejściówką na karty CF?

kowalski
12-06-2009, 15:02
Ja swojego preteca 32GB sprzedałem znajomej posiadaczce Canona 30D - tam działa idealnie, u mnie działał tragicznie - tak jak pisałem gdzieś wyżej w tym wątku. Także to niekoniecznie wina karty...

mArKo-85
13-06-2009, 14:53
Witam. Mam dokładnie to samo... aparat muli strasznie na pretec-u 16GB. Co ciekawe i moja 300 i w pracy tak samo. Karta identyczna (pretec 16) pożyczona z pracy działa świetnie, tak samo jak moja pretec 8GB.
Kupowane w fotocenach w Chorzowie.
Dziś oddałem do reklamacji. Pani przyjęła i powiedziała, że jest z tymi kartami dokładnie tak jak mówię... i dlatego polecają klientom sandiski - szczególnie do aparatów Nikon (gdyż Pretec niestety ma taką wadę).
W przyszłym tygodniu będę wiedział co jest grane... ale zastanawiam się czy nie dopłacic i nie wymienić na Extreme III Sandiska 16GB... jest taka możliwość w tym sklepie.
Szkoda mi tylko dopłacać do karty kolejne 200 zł.
Już za bardzo sam nie wiem jak to ugryźć. W pracy ten pretec chodzi świetnie, tak jak ten mój 8GB.
Co Wy byście poradzili ?

robin102
13-06-2009, 15:39
Firma PRETEC od zawsze produkowała jedne z najlepszych kart - energooszczędne, klientoodporne, wstrząsoodporne, kuloodporne ;). Były zazwyczaj drogie więc mało popularne u nas. To co się teraz wyrabia to zalew śmieciowych dobrze z wyglądu wykonanych podróbek. Nie kupujcie to podrabiacze przeniosą się gdzie indziej. Na dziś podrabiane PRETECKI o większych pojemnościach (8 i 16 GB) są do kupienia nawet w solidnych sklepach :(

baqers
13-06-2009, 21:02
drhardware, ja mam. Nie warto. ~1 Mb/s z każdą moją kartą (Sandisk Ultra II, PQI x233, itd.)

Nie ma znaczenia co wsadzisz, i tak zamula.

quantum678
14-06-2009, 12:36
Jedno krótkie pytanie ,nigdzie takiej informacji nie znalazłem czy można włożyć do D-300 kartę CF o pojemnośći 32GB. W instukcji nie znalazlem takiej informacji.Ostatnio czytałem ze Panasonic będzie wprowadzal 64 GB

costi
15-06-2009, 08:58
Mozna.

zbyma
09-07-2009, 18:29
W temacie, może kogoś zainteresuje
Cluster Alignment czyli polepszenie wydajności pamięci flash
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1265972.html?sid=8d2b69ba3b33f5aebff59d6e7035 82db

costi
11-07-2009, 22:54
Tylko czy po pierwszym formacie w aparacie cala ta zabawa nie pojdzie sie ...?

dany172
12-07-2009, 14:29
Mam Proteka 233 4GB.Jakoś chodzi od 1miesiąca,co do szybkości brak mi porównania z innymi kartami.Jednam 4GB to za mało (150 szt NEFów)i zamierzam dokupić jeszcze 2x4GB.Jaka będzie różnica w praktyce pomiędzy SanDisk Extreme III i SanDisk Extreme II?Bufor pamięci na 17 NEFów mi wystarcza.

Mafist
12-07-2009, 16:48
Strona numer 369 instrukcji obsługi D300 - "Zatwierdzone karty pamięci". Polecam tam zajrzeć.
Pomijam marki wymienionych tam kart. Najwieksza pojemność wymienionego tam nośnika wynosi 8Gb.
Wasze problemy biorą sie zapewne z tego, że ładujecie za duże karty. Miałem już takie problemy z innymi urządzeniami po zastosowaniu zbyt dużych kart.

costi
12-07-2009, 22:16
Jakby wszyscy mieli sie sugerowac tylko zestawami zatwierdzonymi przez producenta w instrukcji, to mase firm by po prostu upadlo, a swiatowym monopolista bylby Kingston (i pisze tu nie tylko o aparatach, ale rowniez - a moze przede wszystkim - o pamieciach RAM; szczytem bylo umieszczenie w instrukcji do jakiegos Asusa kompletu pamieci OCZ, ktory fizycznie nigdy nie istnial).

Mafist
13-07-2009, 09:39
Jakby wszyscy mieli sie sugerowac tylko zestawami zatwierdzonymi przez producenta w instrukcji, to mase firm by po prostu upadlo, a swiatowym monopolista bylby Kingston ....

Przeczytaj jeszcze raz mojego posta. Chyba jasne, że odniosłem sie w nim głównie do pojemności kart a nie do producenta. Urządzenia są projektowane pod dostępne komponenty (np. karty pamięci) i te komponenty też się rozwijają (zwiekszając pojemność stają się nie kompatybilne). Widocznie D300 został zaprojektowany pod maksymalną pojemność karty 8 Gb. Większą toleruje ale nie działa z nią optymalnie.

costi
13-07-2009, 11:37
Ale karty CF to zwykly kontroler IDE, a tu nawet najprostsze adresowanie konczy sie bodajze na 32GB...
Z tego, co kojarze, jedna z przewag kart CF nad reszta jest wlasnie brak pozycji "maksymalna pojemnosc obslugiwanych kart" w specyfikacji aparatu.

A co do Twojego posta: ja sie odnioslem ogolnie, rowniez do pojemnosci (moze nie napisalem dosc jasno); pamietaj, ze instrukcja byla pisana X lat temu jak D300 wchodzil na rynek i od tego czasu nikt tego nie aktualizowal.

sunaiyanek
07-11-2009, 11:41
Właśnie wczoraj karta wymieniona w temacie padła przy d700 po zapisie ok 500 zdjęć... Nie do odczytania w żadnym body...

Jatin
07-11-2009, 15:34
Czym większa karta tym dłużej aparat ją odczytuje (po włączeniu aparatu lub włożeniu karty), ale 4s to za długo. Ja mam 8GB Sandiski EIII i dioda pali się z 1s. Jak miałem 4GB to było troszkę szybciej. Ważne jest aby nowej karty nie sformatować w komputerze (dużych kart się nie formatuje na komputerze), można w aparacie. Jak się sformatuje w komputerze to zmienia się struktura zapisu i potem taka karta długo się odczytuje w aparacie. Odczułem to osobiście na 8GB, za cholerę nie mogłem przywrócić tej karty do stanu fabrycznego, dopiero pomogło użycie programu :"HP USB Disk Storage Format Tool" za pomocą którego usunąłem partycję i taką kartę sformatowałem w aparacie który założył nową partycję i jest tak szybko jak było na nowej karcie.

Ty chyba mylisz strukturę logiczna nośnika ze strukturą fizyczną
i co ma do systemu plików zdejmowanie i zakładanie partycji? Partycje możesz sformatować w dowolnym systemie plików ponad to możesz ustawić rozmiar jednostki allokacji i przywrócić ją do ustawień domyślnych i to wszystko z pozycji systemu wiele razy formatowałem różne karty w kompie na różne formaty plików z unixowymi włącznie i po sformatowaniu w aparacie nadal działają prawidłowo.