PDA

Zobacz pełną wersję : oprogramowanie NEF problem

tomik34
22-11-2008, 21:05
Witam wszystkich czytających
To moje początki na forum .Będzie mnie pewnie więcej w innych tematach w przyszłości.
Na początek banalne pytanie z tematu jak w nagłówku.
Znalazłem na forum poradę aby edycji plików nef dokonywać darmowym programem Raw Shooter niestety po zainstalowaniu programu nie mogę tych plików (nef ) otworzyć. Program nie widzi ich w folderze w którym je wskazuje .
Proszę o ew. pomoc

pX
22-11-2008, 21:07
Ten program nie da rady plikom z D300. Musisz przesiąść się na coś innego.
Uprzedzając pytanie "na jaki program" - było tu o takich programach wiele razy, przeszukaj wątki.

tomik34
22-11-2008, 21:11
czyli rozumiem że darmowych nie znajdę

pX
22-11-2008, 21:16
Użyj wyszukiwarki forumowej.
Darmowy jest RawTherapee - nie wiem czy czyta D300.

tomik34
22-11-2008, 21:19
No właśnie szukałem tematów na forum każdy z nich dotyczył plików nef i ich obróbki wszystkie programy darmowe wymienione w tych tematach zainstalowałem ale żaden nie otwiera NefA z mojego D300 na Adobe trialowym jest OK na NX również ale wiadomo że tam musi chodzić . Nie wiem dlaczego inni pracują na nefach tym softem a ja nie mogę ?

czto
22-11-2008, 22:51
O ile pamiętam to chyba CaptureOne czyta NEF'y. Program był dodawany za friko przy kartach SanDisk Extreme.
Jednak efekty pracy pozostawiały trochę niedosytu, sczególnie po tym jak przesiadłem się na CaptureNX.

stig
23-11-2008, 10:27
No właśnie szukałem tematów na forum każdy z nich dotyczył plików nef i ich obróbki wszystkie programy darmowe wymienione w tych tematach zainstalowałem ale żaden nie otwiera NefA z mojego D300 na Adobe trialowym jest OK na NX również ale wiadomo że tam musi chodzić . Nie wiem dlaczego inni pracują na nefach tym softem a ja nie mogę ?A jestes pewny, ze pracuja na NEFach z D300? Chodzi o to, ze po prostu trafiles na stare wersje (byc moze nowsze nie wyszly), ktore nie rozumieja nowego formatu NEF z D300.

stig
23-11-2008, 10:28
O ile pamiętam to chyba CaptureOne czyta NEF'y. Program był dodawany za friko przy kartach SanDisk Extreme.Dodac nalezy, ze to byla wersja LE, bo normalna nie jest za "friko".