PDA

Zobacz pełną wersję : SB600/800 i szkła m42

aries.mehehe
08-07-2006, 00:56
Witam...

Mam pytanie -jak zachowuje się Sabinka, jeśli podepnie się pod body szkło przez przejściówkę? Innymi słowy ciekaw jestem, czy błyska, czy nie błyska, jeśli wartość przysłony jest równa "0". Logiczne, że i-TTL nie będzie działał, a co z resztą trybów pracy?

W dziale lamp błyskowych był kiedyś ktoś, kto zadał podobne pytanie, ale temat zszedł na politykę Nikona ze sprzedawaniem instrukcji... :?

patrycjusz
08-07-2006, 01:03
Działa tylko tryb manualny. mozesz sobie ustawic zoom, i moc blysku

Nie chodzi tu o szkła tylko do m42, ale o wszystkie bez cpu. Zresztą wszystko na ten temat pisze w instrukcji :)

aries.mehehe
08-07-2006, 01:15
patrycjusz, dzięki za info...

PS. Instrukcji nie mam, jak i samej lampy, dlatego pytam ;) No i źle się wyraziłem, ale fakt -chodziło mi o szkła bez AI, czyli o błyskanie nawet bez podpiętego obiektywu.

Oki, dzięki bardzo :)

patrycjusz
08-07-2006, 08:58
jestem świeżo upieczonym posiadaczem lampy wiec sprawdzam na wszystkim. Ale to akurat można się było domyślić :)

aries.mehehe
08-07-2006, 14:42
Ja byłem ciekaw co i jak, ponieważ mam od kilku dni Tumaxa tego tańszego -niestety Tumax działa tylko w trybie "Balanced i-TTL" i nie da się tego zmienić, więc o pracy z obiektywami bez AI nie ma mowy, czyli z pierścieniami pośrednimi m42 i jakimś szkłem, zabawa w makro z flashem jest utrudniona... Piszę utrudniona a nie niemożliwa, bo można aparat oszukać, zaklejając dwa dolne (te bliżej fotografującego) piny i wówczas aparat lampę odpala, ale "myśli" że jej nie ma -niestety wówczas Tumax wali pełną mocą...

patrycjusz
08-07-2006, 17:23
pełną mocą.... nio to pozamiatane;]

Mamrot
09-07-2006, 01:57
SB-800 ma własny element światłoczuły, tryb własnej automatyki "A"
możesz tym automatycznie błyskać nawet Praktiką.
W SB-600 pozostaje już tylko manual.

aries.mehehe
09-07-2006, 02:10
Woldemorth, dobrze wiedzieć... dzięki :)

Tan mój Tumax też CHYBA coś takiego ma, ponieważ wyzwalany guziczkiem (nie podpięty pod body) potrafi błyskać z różną siłą, ale siła błysku zależy od tego jak jasno jest w pomieszczeniu... Dziwny to system -wolałbym coś takiego, jak miałem w lampie do Prakticy właśnie -automatyka z czujnikiem, która mierzyła odbity błysk i jeszcze dało się ustawić ten pomiar dla dwóch wartości przysłon...

No nic, pozamiatane ;)

patrycjusz
09-07-2006, 10:14

Kolejna przewaga nad sb600:) mimo wszystko ważna sprawa....

Smurf
09-07-2006, 10:36
Z tym blyskaniem z Praktica należy uważać - trzeba zakleić część stykow, bo moze zostac uszkodzony uklad zoom'a lampy.