Zobacz pełną wersję : czułość a skan
czy czulosc filmu ma wplyw na jakosc skanu ? tzn na pewno ma, ale czy np 400 nadaje sie do skanowania ? jaka maksymalna czulosc nadaje sie do skanu ?
kazda czulosc nadaje sie do scanu
jego jakosc bedzie zalezala od filmu i od scanera
Wysokoczułe filmy są po prostu bardziej ziarniste i owo ziarno będzie po zeskanowaniu widoczne. Zeskanować można wszystko.
ja wiem ze mozna zeskanowac wszystko, tak jak i mozna zeskanowac wywolane zdjecie :D, ale chodzi mi o to, zeby cos pozniej szlo z tym zrobic.
widzialem 3200 zeskanowane i bylo piknie - oczywiscie nie ogladalem cropow bo to dobre fotki byly ;)
sam scanowalem max 400
Ja dzisiaj skanowałem Deltę 3200 i idzie coś później z tym zrobić, aczkolwiek ziarniste toto jest jak jasna cholera - co ma zresztą swój urok.
czornyj poslij jakis skan, albo i dwa jak mozesz.
[email protected] .pl
zhao-zhuxi
08-07-2006, 01:45
gary, skanujesz gdzieś w Warszawie, czy sam? Ja dałem ostatnio do skanowania w Wilabie i mało z krzesła nie spadłem, jak zobaczyłem efekty... :evil: Nie chcę mieć z tym labem więcej nic do czynienia...
skanuje w topcanie - to punkt poligraficzny - maja nikona coolscana 5000ed i skanuja w rozdzielczosciach 2000,3000,4000dpi
zamowilem w 3000 co daje 13,5Mpix na klatce - w tiffie plik ma 40 MB
wychodzi rewelacyjnie, (kolory, nie poobcinane) tylko trzeba powiedziec zeby na klisze uwazali bo porysowali mi troche...
jednak zdjecia nie maja zadnej dominanty jak z innych labow i dlatego bede skanowal tam, mimo ze nie jest najtaniej - jedna klisza to koszt chyba 20-30 zeta
zhao-zhuxi
08-07-2006, 12:51
A gdzie to jest?
ech... http://www.topcan.pl/
zhao-zhuxi
08-07-2006, 16:31
Dzięki, jak szukałem w google, to akurat ta strona na tamten moment nie chciała mi się otworzyć...
czornyj poslij jakis skan, albo i dwa jak mozesz.
[email protected] .pl
bi maj gest ;) Ilford delta 3200 skanowany na 1500dpi, Coolscan LS9000ED
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img222.imageshack.us/my.php?image=tance1399zv.jpg)
czyli 3200 sie nie nadaje :twisted: mysle ze zostane przy 400 max
zhao-zhuxi
13-07-2006, 23:15
a co ci w tym skanie nie odpowiada?
Gall86, "się nie nadaje" to cholernie ogólnikowe stwierdzenie. Jeśli masz zamiar robić wyj...ne powiększenia i oczekujesz gładkości d... niemowlęcia, to i owszem, nie nadaje się. Ale odbitki 10x15 wyjdą miodzio :D Są też tacy, którzy znajdują w takich ziarnistych zdjęciach uwielbienie...
No patrzcie, niby analogowe zdjęcie, a zaszumione gorzej niż z Nikona D200. :wink: :D Ciekawe jak by takie zdjęcie wyszło z analogowego Canona - Canony mniej szumią. :wink: :lol:
Kiedyś to się cuda w ciemni robiło, żeby dostać takie fajne ziarenko. A teraz to się do niczego nie nadaje? No cóż, plastic fantastic świat opanował. Zupełnie jak CocaCola.
JK, no więc wyobraź sobie, że to właśnie było robione analogowym Canonem!!! Toż zgroza jak te analogowe Canony szumiały!!!
Taaa,
a gdy ( niesmialo przypomne) jakis czas temu napisalem przy omawianiu szumow z ktoregos cyfrowego nikona - zebyscie sobie zobaczyli skany z wysokoczulych negatywow i porownali skale zaszumienia czy jak to woli ziarna to w odpowiedzi byly stwierdzenia ze sie myle i na dodatek ze mam do dupy skaner i nie potrafie skanowac itd....
moze zapodajcie z negatywu barwnego 1600 asa skanowane w 3200 dpi i porownajcie z cyfra!!! cikawe jakie bedziecie mieli wnioski:-))))))))))))))
moj wniosek jest taki: zaleznie od watku istnieja rozne wnioski na dokladnie ten sam temat. przyznacie ze to troche niepowazne?
rabijki, a kto Ci takie mądrości powypisywał? :shock:
No ale uzasadnienie dla takiej krytyki można bardzo łatwo znaleźć. Chyba wiesz, że cyfra analogowi do pięt nie dorasta :wink:, czyli cyfra musi szumieć dużo bardziej od analoga, czyli z analoga szumu (ziarna) nie ma prawa być, bo cyfra aż tak bardzo nie szumi :wink:. Nawet na ISO1600. A jak analog szumi (wyłazi ziarno) to wina kiepskiego filmu lub rozklekotanego skanera - inaczej być nie może :wink:. Teraz chyba wszystko jasne. :lol:
rabijki, nie wiem, czy to się do mnie odnosi, ale czy ja gdzieś ci napisałem, że analog ma małe "szumy", albo że nie umiesz skanować?
nie ty czornyj
ale odpisze jak to wszyscy zwykli odpisywac
jest panel szukaj:-)
co do faktow: wciaz uwazam ( nie ja jeden ) ze porownanie szumow z cyfrowej ( dowolnej )lustrzance obojetnie - nikona, canona czy czego tam jeszcze z materialem zeskanowanym z negatywu o tej samej czulosci wypada na korzysc cyfry ( pod wzgledem szumow czy ziarna).
nie zebym sie czepial, ale rzeczywiscie tak bylo - byla wielka batalia przy szumach jakiegos body i napisalem zeby se krytycy sprawdzili skan z negatywu 1600 lub 3200 i potem gadali o wielkich szumach. i zaczelo sie jak pisalem powyzej.
sprawa jest malo znaczaca - chodzi o to ze czytajac posty w jednym dziale uzyskuje sie informacje inne niz czytajac posty w innym dziale na ten sam temat. dla kogos kto jest nowicjuszem moze to miec przykre konsekwencje w stanie zdrowia psychicznego po jakims czasie:-)
wiadomo, ze ziarno ma swoj urok, ale chodzi mi to skan, ktorym nie bedzie ziarna widac
Gall86, to niech cię ręka boska broni zakładać coś pow. 100 ISO!!!
ale chodzi mi to skan, ktorym nie bedzie ziarna widac
Ma nie być widac, bo negatyw go nie będzie miał czy ma nie być widać bo skaner się o to postara? :)
jesli skaner moze sie o to postarac to by bylo dobrze. a ja tymczasem kolejny raz sie zawiodlem. oddalem film do skanu i dostalem gowno jakich malo. fakt ze placilem za to 9zl, ale oni to chyba jakims wiekowym skanerem robili. fotki zajmuja po 3kilo :D jpgi, kompletne dno. :arrow: http://xdsl-83.bielsko.dialog.net.pl/~koziolekmatolek/Cennik.html :arrow: tam trzeba bedzie poslac to moze beda konkrety
czy czulosc filmu ma wplyw na jakosc skanu ? tzn na pewno ma, ale czy np 400 nadaje sie do skanowania ? jaka maksymalna czulosc nadaje sie do skanu ?
Czułość filmu ma wpływ na wielkość ziarna , a więc przy tych samych parametrach skanowania film o większej czułości daje skan z większym ziarnem. Skanuję Minoltą Dual IV , można wówczas funkcję minimalizacji ziarna ustawić na wyższy parametr i jest Ok ale będzie miało to wpływ na bardzo delikatne rozmycie szczegółów. zawcsze jest coś za coś,
mi to nie przeszkadza.
Skanowałem na Dualu IV , Fujii 400 było dobrze.