Zobacz pełną wersję : Zmiękczenie światła...
Witam,
Posiadam żarówkę o dosyć dużej mocy, ale jest to światło stałe. Nie mam żadnego softboxa, ani blend. No i właśnie tego dotyczy moje pytanie. Czego mogę użyć do zmiękczenia światła? Z czego mogę wykonać blendę? Może to być folia aluminiowa czy raczej się nie nadaje?
Pozdrawiam i dziękuje za jakiekolwiek rady.
może być folia aluminiowa, arkusz papieru, styropian i wiele innych. Jak żarówka ma dużą moc to tylko uważaj aby nie przypalić blendy.
styropian do odbicia, folia filmowa do zmiękczania i wytrzymuje wyższe temperatury, a proste rozwiązanie w supermarketach budowlanych folia aluminiowa na cienkim styropianie wkładana za kaloryfery - czyli dwa w jednym, ostro i miękko
osłona przeciwsłoneczna np taka http://www.mera.otwarte24.pl/382,OSLONA-PRZECIWSLONECZNA-T1
wycinamy siatke ze środka
folia Nrc(ratownicza) do kupienia w kazdej aptece -10zł
gnieciemy dokładnie , docinamy do wielkosci osłony przeciwsłonecznej, kleimy tasma i za ok 17 zł mamy 2 stronna blende
polecam, lekka, składana - rewelacyjna i tania :)
Dzięki, blenda chyba nie będzie już problemem. A co do zmiękczonego światła. Chodziło mi o "coś" co można postawić przed lampą. Nie wiem czy dobrze to nazwałem (zmiękczeniem światła), chodzi po prostu o to, jakiego materiału mogę użyć, aby pełnił on funkcję softboxu ;)
marszull
23-11-2008, 19:56
mozna tez uzyc blendy (takiej 5w1) i jedna z czesci to taki material bialy przepuszczajacy swiatlo