Zobacz pełną wersję : EIZO 2031W podłączony pod laptopa?
Witam wszystkich chyba po raz pierwszy:)i od razu proszę o pomoc:);)
Mam takie pytanie - chce kupić monitor i podłączyć go pod laptopa - amatorsko bawię się zdjęciami i to głównie pod to ten zakup.
Laptop to HP http://euro-mix.pl/pavilion-dv9870-p-162.html , a monitor mam na oku EIZO 2031W. I tu moje pytanie - czy wszystko będzie chodziło jak należy? Czy karta graficzna da radę? Ktoś miał wątpliwości ile ona ma na wyjściu - 6 czy 8 bitów? Laptop nie ma wyjścia DVI - czy D-Sub wystarczy?
Będę wdzięczna bardzo za pomoc,
pozdrawiam.
D-Sub wystarczy.
Będziesz miał problem z kolorami http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57244
I tu moje pytanie - czy wszystko będzie chodziło jak należy?
Działać będzie, ale mogą być problemy z ostrością obrazu, duchami za napisami i falowaniem jednolitych powierzchni. Wszystko zależy od jakości wykonania karty, konkretnie jej wyjścia analogowego, a z tym nie jest z reguły najlepiej.
Będziesz miał problem z kolorami
Nie ma to bezpośredniego związku.
hmmm czyli kolorowo nie jest niestety;( Co w takim razie poradzicie - jaki monitor kupić z naciskiem na obróbkę zdjęć? Czy jest jakieś rozwiązanie?
Działać będzie, ale mogą być problemy z ostrością obrazu, duchami za napisami i falowaniem jednolitych powierzchni. Wszystko zależy od jakości wykonania karty, konkretnie jej wyjścia analogowego, a z tym nie jest z reguły najlepiej.
Miałem problem z falowaniem obrazu. Rozwiązaniem było podłączenie jednego z urządzeń (laptop, monitor) przez listwę zasilającą z filtrem.
Nie ma to bezpośredniego związku.
Z samym połączeniem oczywiście, że nie ma.
Natomiast zakup konkretnie tego monitora (i innego "wide gamut") spowoduje problemy z zarządzaniem kolorem w oprogramowaniu.
hmmm czyli kolorowo nie jest niestety;( Co w takim razie poradzicie - jaki monitor kupić z naciskiem na obróbkę zdjęć? Czy jest jakieś rozwiązanie?
Monitor to jedna para kaloszy, a laptop druga. Jeśli nie ma Pan do dyspozycji wyjścia DVI, trochę mija się z celem kupowanie dobrego monitora.
PS. Szerszy gamut to problem oprogramowania a nie sprzętu.
Monitor to jedna para kaloszy, a laptop druga. Jeśli nie ma Pan do dyspozycji wyjścia DVI, trochę mija się z celem kupowanie dobrego monitora.
Niezbyt to wszystko po mojej myśli, niestety. Czy jest sens podłączanie jakiś innych monitorów pod laptopa? Jakich?
Czy jest jakiś kompromis między jakością obrazu i uniwersalnością zastosowania z laptopem? Czy po prostu jedynie pozostaje kupno jednostki stacjonarnej - co wogóle mi nie pasuje...?
Czy jest sens podłączanie jakiś innych monitorów pod laptopa? Jakich? Czy jest jakiś kompromis między jakością obrazu i uniwersalnością zastosowania z laptopem? Czy po prostu jedynie pozostaje kupno jednostki stacjonarnej - co wogóle mi nie pasuje...?
Laptop jest kompromisem z definicji. Praca z monitorem stacjonarnym łata większość problemów związanych z jakością ekrany, ale wymaga dobrej jakości sygnału, najlepiej cyfrowego, ergonomia samej pracy jest średnia i pozostają problemy związane z zarządzaniem kolorem na więcej niż jednym monitorze.
jesli istnieje do tego modelu stacja dokujaca to jest to rozwiazanie , maja one przewaznie wyjscie dvi
ale cena rosnie
jesli istnieje do tego modelu stacja dokujaca to jest to rozwiazanie , maja one przewaznie wyjscie dvi
ale cena rosnie
Nie mogę znaleźć więc chyba nie ma takowej
Można dyskutować, czy bardziej są winni producenci oprogramowania, którzy nie dostosowali aplikacji do możliwości monitorów. Czy producenci monitorów nie dostosowali sprzętu do istniejącego oprogramowania i wyskoczyli przed szereg. Najważniejsze jest to, że problem niezgodności jest. I (moim zdaniem) łatwiej jest go rozwiązać dobierając na etapie zakupu odpowiedni monitor (na to mamy wpływ) niż czekać i prosić aż programiści zaczną masowo stosować zarządzane kolorem w aplikacjach (tu żadnego wpływu nie mamy).
Niezbyt to wszystko po mojej myśli, niestety. Czy jest sens podłączanie jakiś innych monitorów pod laptopa? Jakich?
Czy jest jakiś kompromis między jakością obrazu i uniwersalnością zastosowania z laptopem? Czy po prostu jedynie pozostaje kupno jednostki stacjonarnej - co wogóle mi nie pasuje...?
Moim zdaniem warto kupić dobry monitor do laptopa (sam używam). Mam większego brata wymienionego przez Ciebie Eizo i jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystko by było idealnie, gdyby nie problemy z ...... szerokim gamutem.
I (moim zdaniem) łatwiej jest go rozwiązać dobierając na etapie zakupu odpowiedni monitor (na to mamy wpływ) niż czekać i prosić aż programiści zaczną masowo stosować zarządzane kolorem w aplikacjach (tu żadnego wpływu nie mamy).
Wszystko by było idealnie, gdyby nie problemy z ...... szerokim gamutem.
Poza specjalistycznymi przypadkami, nie warto ograniczać sobie możliwości monitora. W branży fotograficznej istnieją bardzo dobre rozwiązania w dziedzinie zarządzania kolorem. Zaletą monitorów o szerszym gamucie jest możliwość pokazania większego bogactwa kolorystyki. Proszę sobie porównać zdjęcie jesiennego lasu na monitorze zbliżonym do sRGB i szerokogamutowym. Z większymi możliwościami, wiążą się też pewne niebezpieczeństwa. Po prostu z narzędzia trza się nauczyć korzystać.
Moim zdaniem warto kupić dobry monitor do laptopa (sam używam).
Dobry monitor warto kupić zawsze, ale przy laptopie może być nie wykorzystany jak należy.
[QUOTE=mcl;Moim zdaniem warto kupić dobry monitor do laptopa (sam używam). Mam większego brata wymienionego przez Ciebie Eizo i jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystko by było idealnie, gdyby nie problemy z ...... szerokim gamutem.[/QUOTE]
A masz połączone przez D-SUB czy DVI?
Dziękuje Wam bardzo za doradztwo - choć nadal decyzji nie podjęłam;)
W branży fotograficznej istnieją bardzo dobre rozwiązania w dziedzinie zarządzania kolorem.
Zgadzam się, że za pomocą takiego monitora można uzyskać dużo lepsze efekty ale ja patrzę na to z punktu widzenia amatora. Z tańszym/darmowym oprogramowaniem są problemy. GIMP obsługuje zarządzaniem barwą, ale nie na podglądzie narzędzi. Darmowe przeglądarki obrazków nie obsługują i trzeba kupić ACDSee Pro za 130$ żeby zdjęcia oglądać. Nawet Windows źle wyświetla tło pulpitu. Zakup monitora może wymusić konieczność zakupu oprogramowania. Trzeba się z tym liczyć.
A masz połączone przez D-SUB czy DVI?
d-sub i jestem zadowolony z jakości obrazu
Nawet Windows źle wyświetla tło pulpitu.
To akurat nie powinno dziwić. Windows rzadko co robi dobrze. O ile w ogóle. :)
Zakup monitora może wymusić konieczność zakupu oprogramowania. Trzeba się z tym liczyć
Każdy monitor, jeśli wyświetlanie ma być rzeczywiście poprawnie, musi być wykorzystany z aplikacjami obsługującymi zarządzanie barwą. Wszak na rynku jest chyba jeden czy dwa monitory, pokrywające prawie dokładnie sRGB, kiedy byłoby możliwe użycie "czystego" systemowego wyświetlania. Na monitorach o innych gamutach, będą coraz to inne efekty, nasilające się w miarę poszerzania i deformacji przestrzeni względem umownych standardów. Opanowanie monitora tzw szerokogamutowego, jest dokładnie tym samym, co każdego innego monitora, tyle, że to jest etap bezwzględnie zmuszający do wdrożenia zarządzania barwą. Nie ma już tłumaczenia, "tak wyświetla".
Na monitorach o innych gamutach, będą coraz to inne efekty, nasilające się w miarę poszerzania i deformacji przestrzeni względem umownych standardów. Opanowanie monitora tzw szerokogamutowego, jest dokładnie tym samym, co każdego innego monitora, tyle, że to jest etap bezwzględnie zmuszający do wdrożenia zarządzania barwą. Nie ma już tłumaczenia, "tak wyświetla".
Zgoda, przy zastosowaniach czysto graficznych trzeba każdy monitor "opanować". Jeśli monitor ma mieć zastosowanie domowe, czyli czasami chcemy na nim obejrzeć film, zagrać w grę, pracować na oprogramowaniu nie związanym z grafiką to opanowanie staje się problematyczne (niemożliwe?). I w takim przypadku im monitorowi bliżej do sRGB tym daje nam efekty bliższe standardom.
I tu sami musimy sobie odpowiedzieć, czy chcemy coś o większych możliwościach (szeroki gamut) ale działającego poprawnie tylko z wyspecjalizowanym oprogramowaniem graficznym, czy monitor o mniejszych możliwościach, ale bardziej uniwersalny.
Jeśli monitor ma mieć zastosowanie domowe, czyli czasami chcemy na nim obejrzeć film, zagrać w grę, pracować na oprogramowaniu nie związanym z grafiką to opanowanie staje się problematyczne (niemożliwe?).
A próbował Pan włączyć tryb sRGB? Guzik "M".
Zgoda, przy zastosowaniach czysto graficznych trzeba każdy monitor "opanować". Jeśli monitor ma mieć zastosowanie domowe, czyli czasami chcemy na nim obejrzeć film, zagrać w grę, pracować na oprogramowaniu nie związanym z grafiką to opanowanie staje się problematyczne (niemożliwe?). I w takim przypadku im monitorowi bliżej do sRGB tym daje nam efekty bliższe standardom.
I tu sami musimy sobie odpowiedzieć, czy chcemy coś o większych możliwościach (szeroki gamut) ale działającego poprawnie tylko z wyspecjalizowanym oprogramowaniem graficznym, czy monitor o mniejszych możliwościach, ale bardziej uniwersalny.
Ja tam gram, oglądam filmy, zdjęcia i pomimo ze mam szerokogamutowy monitor to po wgraniu profili {system+aktywacja w Firefox + używanie przeglądarki do zdjęć obsługującej profile np. standardowa z Visty} wszystko jest OK (może poza przesyconą barwą przycisku rozwijającego menu w Vista :P - ale coś na to też wymyślę).
A próbował Pan włączyć tryb sRGB? Guzik "M".
Włączyć i co dalej? Kalibrować monitor? Usunąć profil z systemu?
A tak przy okazji, czym różnią się te tryby? To takie banki ustawień czy coś jeszcze?
Włączyć i co dalej?
Nic. Grać, oglądać filmy etc.
hmm a co powiecie o podłączeniu przez DVI do laptopa monitora S2232W ? będzie to hulać jak należy ?
Pozdrawiam
Sorki że się ładuję tu z pytaniem ,ale mam właśnie pożyczony taki sprzęcik laptopowy HP pavillion dv6500
monitor cristal
dvd
kamera
pilot
HDD 120 GB
2 GM RAM
Core 2 Duo 1,8Hz
i pytanie moje czy warto go podłączyc do Eizo1932 i będę zadowolony z obrazków -już widzę że monitor ma przewagę niebieskości czy dac sobie spokój....
Generalnie to chciałbym na nim popracowac z obrazkami a to wiąże się z kolorkami prawidłowymi a reszta to pierdoły typu kadr prostowanie itd.
HP pavillion dv6500
monitor cristal
dvd
kamera
pilot
HDD 120 GB
2 GM RAM
Core 2 Duo 1,8Hz
i pytanie moje czy warto go podłączyc do Eizo1932
Ja myślę, że ta kamera i pilot będzie przeszkodą. A i dysk deko za mały. ;)
Podłączę się do tego wątku, czy możliwe jest podłączenie do laptopa dodatkowego monitora, tak,żeby można było pracować na obu ekranach jednocześnie? Na jednym podgląd zdjęcia, na drugim palety PS?
Jakie programy do obróbki zdjęć (mam C1, PSE6, NX2) dają taką możliwość?
Podłączę się do tego wątku, czy możliwe jest podłączenie do laptopa dodatkowego monitora, tak,żeby można było pracować na obu ekranach jednocześnie?
Mozna, jeśli tylko laptop ma wyjście na dodatkowy monitor.
Nie będę wypowiadał się na temat podłączania monitora do laptopa - to jest szczegół, opisany powyżej.
Natomiast proponuję sprzedaż laptopa, komuś, kto będzie używał go do przeglądania neta - i to jak najszybciej (dopóki jeszcze działa i da to się zrobić). Próbowałem pracować w podobnej konfiguracji, niestety wszystkie laptopy Pavilion dv serii 9000 mają wadę fabryczną, a mianowicie źle zaprojektowane chłodzenie karty graficznej. Chip karty jest wlutowany bezpośrednio na płytę główną laptopa i w skutek przegrzania puszczają luty. Mój egzemplarz 3 razy gościł już w serwisie, o wymianie na nowy można pomarzyć, a serwisant za 3-cim razem w przypływie szczerości poradził - działa, może wytrzyma 3 tygodnie, może 3 m-ce a może dłużej - sprzedać natychmiast bo to przegrana sprawa.
Wpisz w googla Pavilion 9000+karta graficzna - zobaczysz efekt. Jak pociągniesz dłużej na pełnym obciążeniu w PS może Cię spotkać to samo co mnie.
PS: Swojego nie sprzedam, nie będę nikogo narażał na stratę. Mam układ ze sprzedawcą - jak teraz padnie, kupię nowy (z dala od HP), a on przyjmie w rozliczeniu na części trupa. Efekt - Kupiłem za 3.800, mam go 1, 5 roku, dostanę 650.
Mam nadzieję, że będziesz miał więcej szczęścia :)
Mozna, jeśli tylko laptop ma wyjście na dodatkowy monitor.
Mam 2 laptopy:
Toshiba Satellite P100-139 z wyjściem DVI karta NVIDIA GeForce Go 7600 (cokolwiek to znaczy:)), oraz firmowego DELL-a ze stacją dokującą i stacjonarnym monitorem (w pracy).
uzma
Nie będę wypowiadał się na temat podłączania monitora do laptopa - to jest szczegół, opisany powyżej.
Natomiast proponuję sprzedaż laptopa, komuś, kto będzie używał go do przeglądania neta - i to jak najszybciej (dopóki jeszcze działa i da to się zrobić). Próbowałem pracować w podobnej konfiguracji, niestety wszystkie laptopy Pavilion dv serii 9000 mają wadę fabryczną, a mianowicie źle zaprojektowane chłodzenie karty graficznej. Chip karty jest wlutowany bezpośrednio na płytę główną laptopa i w skutek przegrzania puszczają luty. Mój egzemplarz 3 razy gościł już w serwisie, o wymianie na nowy można pomarzyć, a serwisant za 3-cim razem w przypływie szczerości poradził - działa, może wytrzyma 3 tygodnie, może 3 m-ce a może dłużej - sprzedać natychmiast bo to przegrana sprawa.
Wpisz w googla Pavilion 9000+karta graficzna - zobaczysz efekt. Jak pociągniesz dłużej na pełnym obciążeniu w PS może Cię spotkać to samo co mnie.
Na DELL-u pracuję (w trybie jedno ekranowym) wiele godzin dziennie, często również korzystam z niego do obróbki zdjęć, nie miałem nigdy problemów o jakich piszesz, może wystąpią w trybie dwuekranowym :-?
Dall a HP Pavilion to dwa inne światy. Na Dellach pracuję od lat i poza standardowymi problemami (wymiana klawiatury, płyty głównej, wyświetlacza itp) nic się nie dzieje. Laptopy mam w domu trzy - każdy do innych zadań, a wymianę sprzętu przeprowadzam średnio co 1,5 - 2 lata. Nie ma sprzętu bez wad. Jedynym, który mnie nie zawiódł był Asus Mn6E. Ale to jest inna półka. Dell, HP - działa głównie na rynku korporacyjnym i to jest ich core business. Jak psuje mi się laptop to w ciągu 24 h przyjeżdża serwisant i naprawia lub wymienia na nowy.
Co do Pawiliona - kupiłem go dla 17 calowej matrycy i klawiatury numerycznej. Niestety była to moja totalna porażka - odwzorowanie kolorów - gorzej niż złe, kąty widzenia - lepiej nie mówić, siedzisz godzinami przed ekranem i nie możesz zmienić pozycji bo 5 cm w lewo lub prawo i już kolor idzie w diabły. To samo góra - dół. Sam nie wiem co mnie pokusiło żeby go kupić. I te odblaski - pierwszy i ostatni laptop bez matowej matrycy.
Każdy kupuje taki sprzęt, jaki uznaje za stosowny. Czasami jednak warto poszukać przed zakupem opinii na necie.
Kto pyta nie błądzi (ponoć).
Życzę ci doświadczenia innych wrażeń z użytkowania niż moje. A nóż?
poza standardowymi problemami (wymiana klawiatury, płyty głównej, wyświetlacza itp) nic się nie dzieje.
A co więcej może się dziać?
Mam podobne pytanie jak w wątku ale dotyczące EIZO FlexScan S2232W podłączony do laptopa Lenovo 3000 N100; będzie hulać taka konfiguracja na dwa monitory?
Ma wyjście na drugi monitor, więc będzie. Pytanie tylko o jakość tego wyjścia więc i wyświetlania ... Np. u mnie w Acerze 3690 jest tragiczne.
Ma wyjście na drugi monitor, więc będzie. Pytanie tylko o jakość tego wyjścia więc i wyświetlania ... Np. u mnie w Acerze 3690 jest tragiczne.
Jeśli to wyjście analogowe, zależy od jakości karty graficznej. Trzeba sprawdzić, nie ma innej rady.
karol-iron
11-01-2010, 19:52
mam pytanie mam laptopa z takim wyjsciem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/03dvi_dboxl-1.jpg
źródło (http://www.atmarkit.co.jp/fsys/cableconnect/05disp_video/03dvi_d-box-l.jpg)
jak rozumiem jest to wyjście DVI dzięki któremu mozna podłączyć do laptopa monitor i bedzie to mialo sens, tak?
karte posiadam: Radeon HD 3470
a myślałem o monitorze NEC'a 2070NX
jak rozumiem jest to wyjście DVI dzięki któremu mozna podłączyć do laptopa monitor i bedzie to mialo sens, tak?
Tak.
karol-iron
11-01-2010, 21:01
dzieki wielkie za odpowiedz