Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX juz jest
Wersja trial programu do pobrania TU (http://nikoneurope-en.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_en.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=18668&p_created=1151056393&p_sid=uGHJlVbi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD03NzUmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B2PSZwX2N 2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfc GFnZT0x&p_li=&p_topview=1)
Nosz musiałeś od razu wszystkim wypaplać? I tak się wolno sciąga :lol:
Nikoforumowicz
07-07-2006, 11:11
Rzeczywiście ściaganie idzie jak po grudzie. U mnie 2-3 godziny.
no bo Kaleid juz se sciagnal, to co go teraz obchodzi ze inni beda sciagac godzinami :)
No jasne, jeszcze mnie ochrzancie za podanie linku :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nie marudz, i tak Cie lubimy :)
Generalnie nie da sie juz sciagnac - mam do dyspozycji wlasny serwer 25mbit - moze mi ktos udostepni capture nx - ja wrzuce u siebie i kazdy sobie komfortowo sciagnie?
No właśnie: co szybsi już ściągnęli i nie ma... :-(
MzMarcin
07-07-2006, 14:37
Kaleid udostępnij dla WujkaX ok?
ok juz nie ma problemu - nikon capture NX z serwera USA jest juz dostepny na moim serwerze
http://www.infinity.net.pl/~archie/capture/NX_NSA_win_wo.zip
zajmuje 15mb - to wersja tylko angielska i hiszpanska - 200mb zajmuje wersja wielojezykowa wraz z NET framenetwork - nie ma sensu tego ciagnac.
Ta wersja dziala - ide sie bawic :] Dobrego sciagania
sie ciągnie 25kb w porywach tak więc za około 10 min wypróbuję 8)
Nie jestes pierwszy, ktory sciaga ;] Aktualnie wraz z moimi znajomymi 32 threads ;]
Al Bundy
07-07-2006, 16:50
Pozwoliłem sobie się przyssać :)
RomanZWrocławia
07-07-2006, 17:33
WójkowiX składam serdeczne podziękowania za pociągniecie
No wiesz co ;] Nikomu nic nie pociągałem ;D
WujekX, dzieki. NP powinien Ci odpalić jakąś prowizję od sprzedanego oprogramowania - może darmowy D2Xs. :wink: :D
mam pytanie...czy wersja wielojęzykowa zawiera język zbliżony do polskiego?
Ale to muli. Bez wyczesanego kompa nie ma co tego nawet próbować :(
Wielbiciele konwersji do b&w powinni być usatysfakcjonowani.
Piękne dzięki WujkuX!!!!
Program mnie PRZERAŻA - jest straszliwie skuteczny a zarazem prosty w dokonywaniu lokalnych korekt tonalnych - z jednej strony jest niesłychanie wygodnym narzędziem, z drugiej - łatwo popaść w iście radosną twórczość i niebywale łatwo przesadzić - te suwaczki to istne diabelstwo, tak łatwo się je przesuwa...
Bardzo jestem ciekaw jaki będzie wpływ tej aplikacji na oblicze fotografii cyfrowej...
Mnie też się podoba ;-)
Pierwsze dwa minusy:
- brak kolejkowanego zapisu plików
- brak przycisku "Open in Photoshop"
RomanZWrocławia
08-07-2006, 00:10
język polski ? oczywiście do wyboru będą jak zwykle góralska i kaszubska wersje gwarowe :)
ze strony nikona :
* Dutch
* English
* French
* German
* Italian
* Japanese
* Korean
* Simplified Chinese
* Spanish
* Swedish
* Traditional Chinese
aries.mehehe
08-07-2006, 01:53
Co do ściągania -Firefoxem wyprognozowałem sobie, że zejdzie mi ze 4h, a FlashGetem poszło w ~15 min (mam łącze 256kB) -z oficjalnego serwera. Sprawdziłem w opcjach: 12m29s. Użyjcie zatem jakiegoś download managera.
Zainstalowałem, uruchomiłem i... i znów nie wiem co do czego ;) Pierwszych wrażeń zatem brak :P
Troche sie pobawilem dzis w nocy. Program ma oczywiscie kilka bugow, ale moge powiedziec ze bardzo mi sie podoba. Ogolnie- duzy plus. Szkoda ze nie poprawiono szybkosci redukcji szumow. Natomiast zapis z NEFa do jpg znacznie szybszy niz NC 4.4 . Tyle pierwszych wrazen...dzis pewnie pomecze go bardziej :) Strasznie podobaja mi sie punkty kontroli koloru.
mi najbardziej przypadla do gustu opcja z punktem czarnym bialym i szarym. w zasadzie jednym nacisnieciem poprawia sie wszystko. mozliwosc selektywnej kombinacji przy pomocy punktow kolorystycznych tez jest niesamowite. MZ wszystkie filtry dzialaja zdecydowanie sprawniej. Zabawa z NEF w nowej wersji to przyjemnosc. No i wprowadzenie konwersji do C-B bardzo dobrze zrobione i efektowne.
Pierwsze wrazenia: porazka.
Programisci Nikona na pewno nie sa fotografami. Program jest jeszcze wolniejszy od NC, nieintuicyjny jak nie wiem co, nie ma nic pod reka, barszczowy interfejs...
Nawet WB z prawdziwego zdarzenia nie ma!
W Capture One jestem w stanie obrobic sesje 100 zdjec w 2h. Zycze szczescia w NC lub NX...
Szkoda. Zycie jest za krotkie, zeby siedziec 2h nad jednym zdjeciem w NC.
Jedyna przewaga Nikona polega na tym, ze NEF jest formatem zakodowanym i inne programy musza robic reverse engineering. Z chwila wejscia OpenRaw skonczy sie monopol.
Strasznie podobaja mi sie punkty kontroli koloru.
Bo to jest rewelacja, albo i rewolucja. Można się wściekać, że NC to żółwik pier....ny, ale możliwości tego konwertera są potężne.
Zmiana interfejsu to faktycznie lekki zonk, ale uczciwie trzeba przyznać, że stary to była tragedia - wielgachne oknidła rozpychające się po całym ekranie doprowadzały mnie do qrvicy.
kamil, jak nie ma wb z prawdziwego zdarzenia??? jest taki sam jak w NC 4.4, nawet lepszy...
Dzięki WujekX, właśnie ściągnąłem w trzy minutki i zaczynam testować. Już myślałem że nici bo z podanego wcześniej linka po pół godzinie transfer stanął.
Browar się należy!!!
Witam
program jest super szybki , każda jakakolwiek zmiana parametrów widoczna jest natychmiast w obrazie, duża ilość narzędzi do dyspozycji jes też wielkim plusem tego programu.
Wielkie podziękowania dla programistów tego programu
pierwsze wrażenia :
uruchamianie programu
NC4.4.0 - 7sek
NC NX - 18 sek
otwieranie Rawa
NC4.4.0 - 9 sek
NC NX - 14 sek
zapis RAW to JPEG
NC4.4.0 - 13 sek
NC NX - 4 sek !!!
brak podglądu otwieranego pliku przez funkcję Open
okienka rozwijanych opcji wyskakujące pod innymi
usunięto Enhance Dark Tones???
nie usunieto dark tones. filter - photo efects (piersza zakladka) dziala tylko jakby... delikatniej. Wszystko co bylo bdb w starej wersji zostalo, tylko trzeba dluzej szukac. natomiast dodano naprawde wiele potrzebnych rzeczy. kwestia przyzwyczajenia ale mozliwosci sa nieporownywalne.
O możliwościach programu decyduje sprzęt, na którym to program jest zainstalowany. Moim przypadku otwieranie NEF 5,6 MB:
NX- poniżej 4sek.
NC- 4sek.
Nie jestem aptekarzem i nie oceniam tak programu , w moim ogólnym odczuciu program jest szybki i bardzo skuteczny.
a jest dark tones i działa dokładnie tak samo
ale funkcji crop to nie widzę chyba że jeszcze dobrze się nie obudziłem po małym co nie co
szkoda że nie ma podglądu otwieranych plików bo ten browser zajmuje pół ekranu i już wolałem jak zakładki z efektami są otwarte na stałe tu chyba nie da się tego zrobić i przy każdym uruchomieniu programu trzeba je otwierać po kolei
no i zapis do jpeg nie można na stałe ustawić np. na exellent quality ?
W ChIP FOTO-VIDEO napisali:
" Znana z wielu innych aplikacji metoda korekcji obrazu, polegająca na żmudnym selekconowaniu obiektów i nakladaniu na siebie kolejnych warstw, zastąpiona zostala w nowym Capturze techniką tworzenia punktów kontrolnych. Chcąc np. poprawić na zdjęciu niebo, wskazujemy w tym miejscu jeden lub więcej punktów, na podstawie których komputer precyzyjnie wyznacza obszar poddawany edycji. Dzięki temu mozemy łatwo i szybko zmienić np. barwę, nasycenie kolorów, jasność, czy kontrast wybranych elementów fotografii."
Czy ktoś wie jak to zrobić? Ja nie mogę jakoś wyczaić.
Antonina
09-07-2006, 10:59
Witam ktoś kiedyś pisał że dla osób posiadających oryginalnego Capture będzie możliwa tańsza wersja aktualizacji czy ktoś się natknął na tą informacje? Po oficjalnym wydaniu NX
Pozdrawiam
MICHALV
Po otwarciu zdjęcia wchodzisz do CONTROL POINT lub Ctrl +Shift + A i klikasz miejsce, w którym chcesz zaznaczyć punkt kontrolny a po tym tylko przesuwasz suwaki
funkcja crop obecna na pokładzie ... :oops:
sinner, dokladnie takie same mankamenty wylapalem. brak podgladu otwieranej fotki i kazdorazowe ustawianie jakosci pliku tez mi sie nie podoba...
O możliwościach programu decyduje sprzęt, na którym to program jest zainstalowany. Moim przypadku otwieranie NEF 5,6 MB:
NX- poniżej 4sek.
NC- 4sek.
Nie jestem aptekarzem i nie oceniam tak programu , w moim ogólnym odczuciu program jest szybki i bardzo skuteczny.
Jasne.
Na laptoku 1,5Ghz i 512MB ram nie da się tego używać. Na tym samym laptoku PS "jakoś" idzie, a PSE działa już całkiem przyzwoicie. Nie raz potrzebuję na szybko "obrobić" foty w terenie, a nie bardzo mi się widzi targanie blaszaka z sobą.
Chwilowo mój blaszak jest niepełnosprawny, a na laptoku jak wspomniałem nie da się tego używać, to sobie to odpuściłem.
kamil, jak nie ma wb z prawdziwego zdarzenia??? jest taki sam jak w NC 4.4, nawet lepszy...
Chyba nigdy nie uzywales WB w Capture One.
W NC & NX to dramat. Potwornie wolne i de fact mozliwosc wybrania samych presetow. Powiem tyle - zdjecia przy sztucznym swietle reflektorow oglupiajacym Auto WB poprawilem w C1 w 5 sekund, w NC po 10 min. zrezygnowalem.
meliszipak
09-07-2006, 17:16
Jest stempel do usuwania plamek ?
nikon nie przetestowal dzialania na macach z prockami intela.
ja przetestowalem.
dziala normalnie bez problemu.
pozdro
olo
RomanZWrocławia
09-07-2006, 21:05
zgodnie z sugestiami instalatora przed instalacją NX odinstalowałem NC 4.4.1
Czy ktoś ma oba te programy w systemie? gryzą się czy nie?
Antonina
09-07-2006, 21:28
U mnie działają oba
Ja takze przetestowalem nowy produkt nikona, i mimo iz wg. mnie zrobili spore kroki do przodu - dziala znacznie szybciej, nowe, bardzo atrakcyjne funkcje program nadal w konfrontacji z C1 ktorego uzywam juz od jakiegos czasu, przegrywa.
Szybkosc dzialania C1, jego skutecznosc, jego prostota oraz mozliwosci zostawiaja nowego NC daleko w tyle.
Dlugo wstrzymywalem sie z kupnem C1, ale teraz jak juz wyszedl NC NX i fajerwerkow wcale nie ma, nie bede mial watpliwosci czy dokonuje dobrego wyboru.
Wszystkim tym ktorzy czekali na nowego NC, czy tez nie:) goraco polecam sprobowac C1. Sam NC uzywalem przez ponad rok. Do czasu kiedy w moje rece wpadl C1. Od tego czasu praca z rawami stala sie przyjemniejsza, i co najwazniejsze trwa znacznie krocej - oszczednosc czasu ktory mozna znacznie lepiej wykorzystac.
Pozdrawiam serdecznie,
Bartek.
krzysztof jot
10-07-2006, 00:21
co do C1 opinie tez jest pare :)
co do NX...poza wynalazkiem Color Control Point bez którego da sie żyć, to jak narazie
pozostanę przy 4.4. Moze to pierwsze odczucia zwiazane ze zmiana interface do którego
jednak przez bezmała trzy lata przyzwyczaiłem się, ale nawet w wersji UP nie dopłaciłbym
teraz 500 zł do tego programu. Spodziewałem sie jednak czegoś dużo lepszego...
PS.
Nie gryzie sie z NC przynajmniej z w.4.4.
RomanZWrocławia
10-07-2006, 00:38
Kamil z krakowa napisał : "porażka"
nie zgadzam się. To P O R A Ż K A !!!!
*Absolutna zgoda co do totalnie nieituicujnego, niekonsekwentnego interfejsu (część okien przeciągana za bok, część za dół a żadne normalnie za górną belkę. Twórcy GUI do nowego Capture`a se poszaleli ale z funkcjonalnością nie ma to nic wspólnego. W starej wersji niezbędne palety mieściłem na jednym boku 19 calowego monitora, teraz trudno mi sobie wyobrazić pracę bez drugiego monitora
* Szybkość działania - nie robiłem pomiarów ze stoperem (mam P IV 2.55GHz ; 1 GB RAM) zabawa z POJEDYNCZYM PLIKIEM z D100 ze zmianą balansu bieli to jakaś parodia
obrońców nowego softu odsyłam do pierwszego DARMOWEGO RawShootera lub BiblePro na porównania
*brak możliwości skomponowania indywidualnego zestawu najczęściej używanych narzędzi, zapamiętania go
* ktoś wspomniał, aj a się podpisuje obiema nogami BRAK KOLEJKOWANIA
Zapowiadany na maj tego roku Capture Nx dwa miesiące później to MOIM ZDANIEM niechlujny programistycznie gniot zasługujący co najwyżej na tytuł WCZESNE BETA.
W nowoudostępnionych narzędziach jest oczywiście potencjał, ale wszystkie wady skutecznie zniechęcają mnie tymczasem do korzystania z NX; jakie to szczęście, że nie trzeba się o tym przekonywać po zakupie.
P O R A Ż K A P O R A Z K A P O R A Z K A
A ja mam problem techniczny.
Procesor P4, 2 GB RAM i jak szybko podziałam po suwakach robi się biały ekran, klepsydra się kręci, wówczas tylko Menadżer Zadań i funkcja wyłącz program pomaga. Wygląda jakby RAM-u mu brakowało. W NC 4.4 nic takiego nie było, śmigał bez problemu.
Może ktoś z Was miał już podobny objaw i sobie z nim poradził?
Co do zmian, no cóż trzeba potrenować, a Ci co krzyczą, że zostaną przy 4.4 to i tak prędzej czy później się przesiądą.
js.
... i jeszcze jedna skucha: nie działa z NET.2, musi być zainstalowany NET.1. Nie wiem kto nikonowi to oprogramowanie pisał, ale NET.2 jest dostępny od wielu miesięcy, kilka tygodni temu zaczęło się poważnie pisać o NET.3... Która z szanujących się firm wypuszcza soft do środowiska, które dawno zostało zastąpione nowszym?! :evil:
jak nie diala z net.2? dziala...
Czy masz samego NET.2, czy masz również zainstalowanego NET.1? Ja mam tylko neta dwójkę i podczas instalacji NX chce instalować jendynkę...
powiem Ci szczerze ze nie pamietam... mozesz miec racje, wczesniej byl tez 1.1 Generalnie u mnie przy instalacji NX nie chcial nic.
W sumie to nie jest taki straszny problem - 1.1 można ściągnąć z sieci, można zainstalować samodzielnie z jakiejś płytki z gazety, obydwa nety mogą chodzić równolege, ale...
mysle ze dostepne w NX ficzery rekompensuja te mala niedogodnosc :)
linux_user
10-07-2006, 15:06
Czy mozna w tym cudzie techniki NX nalozyc na siebie 2 zdjecia.......zrobic 2 warstwy ?
Spedzilem nad tym caly weekend i jakos sie mi nie udalo
to jest program do obrobki tego co wyszlo z aparatu a nie radosnej tworczosci. nie da sie tego porownywac z PSem jako calosci, natomiast jesli chodzi o te czesc ktora jest wiazana z obrobka RAW czy drobnych korekt zdjecia - jest bardzo dobry.
linux_user
10-07-2006, 15:34
Z doniesien prasowych i obozu nikona donoszona ze ma byc to program mogacy zastapic PS
Jak osoby zwiazane ze stodowiskiem fotograficznym w taki lub inny sposob moga twierdzic takie zeczy jesli program nie oferuje podstawowych mozliwosci w tej dziedzinie?
Co do obrobki to NEF mozna obrobic tylko ze dalej potrzebny jest PS np do dodania ramek i innych prostych operacji.
Do masowej obrobki NEF ....to raczej jest tak wolny jak poprzednia wersja
Sama mozliwosc batch to jeszcze za malo aby NX konkurowal z Capture One lub Bibble lub nawet darmowymi wersjami innych programow
Nie widze mozliwosci obrobienia 400-500 zdjec w ciagu krotkiego casu przy uzyciu NX
Zassałem toto. Chciał mi instalować .net framework siakiś, więc pozwoliłem kawałek possać, a potem 'anuluj' i instalacja dalej. Zainstalował się, chciał rebootować kompa, nie pozwoliłem. Odpalił się. Działa jakoś, cholernie toto wolne. Nie da się używać imho (pIV, 2.8GHz, 512 ram)
ja dalej bede obstawwal przy swoim (chociaz argumenty podawane przez Ciebie sa dla mnie zrozumiale i trafiaja do mnie):
1. nie mozna napisac ze program nie oferuje podstawowych mozliwosci. jest to oczywista sprzecznosc, gdyz oferuje wiecej niz podstawowe mozliwosci
2. dodanie ramki nie jest operacja na pliku zdjeciowym tylko dodatkiem. do tego uzywa sie programu graficzno/obrobkowego jakim jest kilka razy drozszy PS
3. predkosc dzialania programu jest uzalezniona od maszyny na ktorej jest zainstalowany.
4. zdecydowanie nie zgadzam sie z twierdzeniem "Nie widze mozliwosci obrobienia 400-500 zdjec w ciagu krotkiego casu przy uzyciu NX" poniewaz:
a. sa to sprzeczne sprawy - robie RAW by moc nad nim poracowac, a nie po to zeby pozniej bez dotykania zmianiac kilkaset RAW w jpg (po co?) mozna od razu jpg i tylko ramki dodawac :)
b. mozliwosci sa kwestia komputera (pisalem wczesniej) a nie programu jako takiego. program daje pewna mozliwosc. ponadto wydaje mi sie ze czas jaki jest potrzebny na dokonanie zmian czy zapisania RAW do jpg jest czyms podyktowany (jakoscia itp) a nie fanaberia programistow nikona...
mozliwosci sa kwestia komputera (pisalem wczesniej) a nie programu jako takiego. program daje pewna mozliwosc. ponadto wydaje mi sie ze czas jaki jest potrzebny na dokonanie zmian czy zapisania RAW do jpg jest czyms podyktowany (jakoscia itp) a nie fanaberia programistow nikona...
Wybacz, ale chyba się tu akurat mylisz... algorytmów sortowania też jest kilka ;-) A moja maszynka nie jest taka anemiczna, ale to, co robi z nią NX to tragedia.
NX jest szybszy od starszych wersji Nikon Capture to fakt ale tak spie.... interface to trzeba umieć niestety ale na dzień dzisiejszy zostaję przy NC 4.4.0 i nawet jakby mi go chcieli zupgradować gratis to niechcę ...
linux_user
10-07-2006, 16:15
Co do punktu 4 to zgadzam sie tylko ze ja pracuje na AMD Dual core 4400+ 4GB RAM +
Kilka (4)WD Raptor w ustawieniu RAID i nie bardzo widze mozliwosc podrasowania pc zeby NX dzialal sprawnie.
Obrobka 400-500 zdjec jest mi potrzebna i sama obrobka jeszcze by uszla tylko ze otwarcie i zapisanie zbioru NEF trwa zdecydowanie za dlugo a ja w tym casie moge co najwyzej patrzec na wskaznik otwierania / zapisywania zbioru.
Jak sredno wezmiemy 5 sekund na otwarcie i tyle samo na zapisanie NEF-a * 500 zbiorow to wychodzi mi ze siedze bezczynne przed kompem przez 1.5 godziny a to jest zdecydowanie za dlugo.
Uzywajac Bibble wszystkie te operacje odbywaja sie w tle i nie musze na nic czekac.
Czy czegos takiego nie mozna by bylo zrobic.
Wracajac do PS i NX.
To ze PS jest rozszezeniem obrobki zdjec to fajnie tylko ze w tym wypadku po co NX jak moge w PS przy pomocy Camera RAW zrobic to samo.
Caly czas mialem wrazenie wynikajace z roznych publikacji prasowych ze bede mogl zostawic PS w spokoju i zrobic wszystko w NX. Moze za duze mialem oczekiwania co do tego programu. Nawet nie moge nalozyc 2 NEF- na siebie zby skorygowac naswietlenie zdjecia i osiagnac poprawna ekspozycje w cieniach i jasnych czesciach obrazu.
musisz jednak ucziciwe przyznac, ze nakladanie warstw czy dodawanie ramek wykracza poza standardy programu do obrobki zdjec. z tego co wiem to wspominane inne programy do "wywolywania" RAW rowniez takiej opcji nie oferuja a jednak na nich nie "wieszasz psow" :). Mysle ze specjalisci z nikona mieli na mysli wlasnie te czesc obrobki zdjecia ktora ogranicza sie do pewnych powszechnych standardow. skladanie zdjec z warstw MZ wykracza juz poza nie, choc jest oczywiscie stosowana. Gdyby jednak program za 100$ produkcji nikona oferowal taki ficzer to zakup kilkakrotnie drozszego PSa mijalby sie z celem i co wtedy...? Mysle ze kazdy z nas ma swoje racje. Zgadzam sie z Twoimi argumentami i rozumiem, ze mozliwosci programu nie sa w stanie Cie usatysfakcjonowac (czas, dostepne mozliwosci), ale trzeba oddac NXowi, ze to ogromny krok na przod w porownaniu z 4.4 i jendoczesniej chyba najlepsza z aplikacji oferowanych przez producentow sprzetu foto
.
krzysztof jot
10-07-2006, 16:56
linux user ze bede mogl zostawic PS w spokoju i zrobic wszystko w NX
wiesz, kwestia tego jakie masz podejscie do fotografii. Mnie zupełnie PS nie jest
potrzebny, bo robie zdjęcia nie grafiki. Ewentualna korekcja EV, WB, wyostrzenie
a jak chcesz sie bawic w grafikę - no to PS jest niezbędny :). Kazdemu według potrzeb.
CO nie oznacza ze NX powalił mnie jakoscą - o nie. I mam powazne watpliwosci
co do działania punktowego wybierania WB - to co tu uzyskuje ( czyli totalne odjazdy
barwowe), nigdy nie przytrafiało sie w NC.
linux_user
10-07-2006, 17:25
ale trzeba oddac NXowi, ze to ogromny krok na przod w porownaniu z 4.4 i jendoczesniej chyba najlepsza z aplikacji oferowanych przez producentow sprzetu foto
.
Moje oczekiwania byly po prostu wieksze niz to co zostalo zaoferowaniw w NX
Mam po dziurki w nosie przeskakiwania pomiedzy aplikacjami zebu zrobic to co potrzebuje.
Fajnie by bylo zebu Nikon wydla np NX w dwoch wersjach tak jak PS
Wersja jakas pro=PS i wersja standart = PS Element
Duzo aplikacji ma taka opcje.
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 10:28 am ]
wiesz, kwestia tego jakie masz podejscie do fotografii. Mnie zupełnie PS nie jest
potrzebny, bo robie zdjęcia nie grafiki. Ewentualna korekcja EV, WB, wyostrzenie
a jak chcesz sie bawic w grafikę - no to PS jest niezbędny :). Kazdemu według potrzeb.
CO nie oznacza ze NX powalił mnie jakoscą - o nie. I mam powazne watpliwosci
co do działania punktowego wybierania WB - to co tu uzyskuje ( czyli totalne odjazdy
Tu sie zgadzam
Co do tego czy jestem fotografikiem fo fotografem to ja sem tego nie wiem :)
BartekIgnasiak
10-07-2006, 18:31
ten program jest wspanialy, a opcja Color Control Points pozwala odzyskac ze zdjecia bardzo duzo, poza tym dziala dosc szybko, porownywalnie do NC 4.4.0 i ma wiecej bajerow....uwazam ze to bardzo udany produkt
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 6:53 pm ]
I mam powazne watpliwosci
zgadzam sie, to jedyna wada jaka na razie odkrylem, efekty sa kompletnie nietrafione
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 7:20 pm ]
interface jest bardzo przyjemny i czytelny, w koncu dodali file browser, ktorego brakowalo w 4.4.0 no i powiekszanie (lupa) w koncu dziala szybko i sprawnie, a nie tak jak w 4.4.0 (bardzo powolnie)
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 7:30 pm ]
zapomnialem wspomniec o narzedziu do prostowania horyzontu, poprostu malina, jedno pociagniecie, i nasze krzywo wklejone matryce robia sie prosciutkie ;)
Antonina
10-07-2006, 19:39
Witam czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego zdjęcie zapisane w najlepszej jakości do JPG w Capture NX ma średnio 400KB:( W wersji 4,4 średnia była około 3MB
BartekIgnasiak
10-07-2006, 19:44
ciezko powiedziec, u mnie maja od 3,5 Mb w gore
Witam czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego zdjęcie zapisane w najlepszej jakości do JPG w Capture NX ma średnio 400KB:( W wersji 4,4 średnia była około 3MB
Zmień z "Good Quality", które jest domyślnie na "Excellent".
Antonina
10-07-2006, 20:00
To znaczy, jeśli robię pojedynczo to jest wszystko OK. mają po około 5,5 MB, ale jak zaznaczam w palecie Browser wszystkie, które poprawiłam i chcę je wszystkie naraz zapisać do JPG to mają w tedy właśnie taką minimalną objętość?
[ Dodano: Pon 10 Lip, 2006 ]
Zmień z "Good Quality", które jest domyślnie na "Excellent".
Napisałam że robię najlepszą jakością czyli Excellent Quality
linux_user
10-07-2006, 20:53
zapomnialem wspomniec o narzedziu do prostowania horyzontu, poprostu malina, jedno pociagniecie, i nasze krzywo wklejone matryce robia sie prosciutkie ;)
Dobra ale to juz bylo w NC 4.0 o ile mnie pamiec nie myli i dzialalo tak samo
Bylo tylko troche zakopane w menu pod -> rotate-draw level czy cos takiego.......
Malina ale juz troche stara......
BartekIgnasiak
10-07-2006, 21:13
tylko tutaj (NX) od razu robi sie crop obcinajacy niepotrzebne czesci po obrocie, jest poprostu wygodniejsze i szybsze w NX
Ja tak czytam sobie te Wasze wypowiedzi i się zastanawiam, czy to chwilowa podnieta? Bo jeśli nie, i uważacie, że tak działać ma oprogramowanie... ;-)
IMHO 4.4 jest szybszy, przynajmniej na moim sprzęcie. A jeśli całość jest wolniejsza, to niestety nie jest to krok w przód.
[ Dodano: 11-07-2006, 07:52 ]
O, znalazłem na grupie dyskusyjnej, ciekawy pomysł dla niektórych... spójrzcie tutaj (http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_frm/thread/77c8cbdb24dab3ae/27d88c9ce9f02eb0?lnk=st&q=Nikon+Capture+NX+serial&rnum=1#27d88c9ce9f02eb0) :)
heh... na temat zalet i wad NXa wiele mozna dyskutowac... podoba mi sie, ma sporo fajnych i pomocnych narzedzi... a i tak uzywam nadal 4.4 :)
Witam :)
Mam pytanie dotyczące Browsera w NX.
Czy można jakoś powiększyć miniaturki w przeglądarce (bo teraz mogę tylko do wielkości pudełka od zapałek) albo ustawić program tak aby kliknąć na miniaturę i mieć podgląd np. na 100% bez otwierania zdjęcia w głównej aplikacji?
Bo jak do tej pory to widzę, że muszę kliknąć na miniturę i otworzyć fotkę w programie żeby obejżeć ją w całości.
Pozdrawiam
Gobi
RomanZWrocławia
12-07-2006, 21:35
Koledze Pebees dzięki za link. Sprawdziłem, działa............ ale
PRZED instalacją NX wsłuchany w WEWNĘTRZNY GŁOS zrobiłem sobie obraz dysku systemowego.
Po jednodniowym burzliwym romansie z tym programistycznym nowotworem z przyjemnością przywróciłem system ze starym paskudnym wolnym oswojonym Capture`m 4.4.0.
I jeszcze taka ciekawostka : Rawy ( jak ktoś woli NEF-y) z podrasowanego D2Xs NIE SĄ w bezpośredni sposób rozpoznawane przez starego Capture`a. Nasza umiłowana firma wprowadziła minimalne zmiany w EXIFIE..... czytajcie tu:
http://www.bythom.com/
Oczyma duszy widzę nabywcę D2Xs który dokłada jeszce te parę dolarów by drogą kupna nabyć NX, potem go instaluje i ..............
Nowe dziecko Nikona i Nik software ułomne jest w ERGONOMII PRACY i tego wybaczyć nie mogę.
ergonomii pracy ??? programy na Amigę były lepsze pod tym względem
czy wie ktoś może o jakimś upgradzie bo chyba niedługo powinien się ukazać :wink:
aha i jeszcze jedno czy mają zamiar rozwijać wersję 4 ?
RomanZWrocławia
12-07-2006, 21:58
AAAAAAAAAAAMIGA!
Powiedziałeś CZARODZIEJSKIE SŁOWO
NX pracuje na moim PC (PIV 2,5 GHz, 1 GBRAM Dyski SCSI) z prędkością Photoshopa 4 którego odpalałem na Amidze pod oczywiście emulatorem MAC-a.
[ Dodano: Sro 12 Lip, 2006 ]
PS. Z informacji na stronie http://www.bythom.com/ wynika że "stary" Capture nie będzie rozwijany. No pewnie, Po co?! Płaćcie za nowy shit.
Deluxe Paint :roll:
Shapeshifter ładnie nawet chodził , miałem PowerPC ( eh jeszcze kiedyś złożę Amisię )
jakby w wersji 4 Captura dodali szybszy zapis i odczyt Rawów to właściwie mogłoby być
no i parę funkcji mogłoby mieć opcję pamięci żeby nie trzeba było na każdej fotce używać suwakologii
Pawel Pawlak
13-07-2006, 14:05
ja dla mnie prędkość NXa jest rozwalająca... NC 4.4 to przy nim rakieta ;)
Zauwazyłem że coś dziwnego robi z szumami przy wysokim ISO... Nie znalazłem mozliwości wyłączenia HIGH ISO NR z body. Może sie nie da i dlatego szumy sa mniejsze, ale "mydłowatość" wieksza ? W każdym razie ISO1600 z D200 z nefa otwartego pod NXem wydaje się zdecydowanie mniej szumieć.
duck.d.duck
14-07-2006, 10:37
czy ktoś zna odpowiedz na pytanie gobiego jak powiekszyc miniaturki z podgladu bez otwiernia kazdej fotki z osobna. poki co ta cecha eliminuje mi ten program
w predkosci rzeczywiscie niewiele zrobiono:-)
ale chyba ocenianie programu po duperelach takich jak wielkosc prewki jest troche chore. to nie jest przegladarka zdjec. do tego sluzy picture project.
control pointy sa sila tego programu i podejrzewam ze po to zostal zrobiony.
to jest program dla fotografa nie grafika - dlatego brak pewbych funkcji.
moze troche pod prad. brak kontrol pointow w psie cs2 go dyskwalifikuje!!! czy to powazna wypowiedz? NIE - idiotyczna! tak samo jak wypowiedzi o dyskwalifikacji NX z powodu drugorzednych duperel.
Program wymaga dopracowania, ale jest lepszy od nc 4 - bardzo prosty w obsludze. uporzadkowany i ma control pointy co jest szybkie intuicyjne, daje swietne rezultaty i po prostu ulatwia zycia.
dla mnie jak cos ulatwia zycie to jest ok
krzysztof jot
14-07-2006, 13:24
jak powiekszyc miniaturki z podgladu bez otwiernia kazdej fotki
nie, poniewaz to "przeglądarka poglądowa" :). Nikon opracowuje tez do duzych
plików z D200 czy D2X nową, superszybką (juz sie boje:) wersje przegladarki
Nikon View - Nikon View PRO. Ponoc wkrótce niebawem. A NX mam nadzieję że
za miesiac - jak umrze trial - doczeka sie nowszej wersji. Pierwsze NC tez były koszmarnie
wolne, wiec to jak mysle zostanie szybko poprawione - taka była pierwsze poprawka w NC :)
I przypominam ze NC dosc czeste miał upgready - od czasu 3.0 - do 4.4 minęło zaledwie dwa i pół roku
sądze ze NX tez bedzie rozwijany dosc szybko.
I przypominam ze NC dosc czeste miał upgready - od czasu 3.0 - do 4.4 minęło zaledwie dwa i pół roku
sądze ze NX tez bedzie rozwijany dosc szybko.
No niestety developing w wykonaniu nikona kuleje.
RomanZWrocławia
12-08-2006, 11:57
pod tym adresem :
http://nikonimaging.com/global/products/software/capturenx/nxsp/tutorials.htm
cztery filmy o Nikon Capture NX
Pozdrowienia