Zobacz pełną wersję : D80 kit - problem z ostrością
Witam,
Kupiłem przedwczoraj Nikon D-80 + 18-55 mm AF-S VR DX. Mam problem z ostrością zdjęć. Zauważyłem że w trybie auto jest bardzo mała wartość przesłony max 5,6. To znaczy zdjęcie są ostre w centralnym punkcie a a na około rozmazane. Ładnie wygląda to przy portertach z bliska, jednak przy zdjęciu np ogrodu nie za bardzo W trybie manualnym jest wszystko ok. Czy ten "typ" tak ma?
pozdrawiam
Rafał
hallucinogen
21-11-2008, 13:56
zdjecie zapodaj zdjecie ;)
Kupiles lustrzanke przez przypadek czy jak?
Poszukaj takiego pojecia jak głębia ostrości - powinno Ci to pomoc.
Wstaw fotke - obadamy czy tak ma byc czy cos jest nie tak.
wasilewk
21-11-2008, 13:59
Witam,
Kupiłem przedwczoraj Nikon D-80 + 18-55 mm AF-S VR DX. Mam problem z ostrością zdjęć. Zauważyłem że w trybie auto jest bardzo mała wartość przesłony max 5,6. To znaczy zdjęcie są ostre w centralnym punkcie a a na około rozmazane. Ładnie wygląda to przy portertach z bliska, jednak przy zdjęciu np ogrodu nie za bardzo W trybie manualnym jest wszystko ok. Czy ten "typ" tak ma?
pozdrawiam
Rafał
Str. 49 instrukcji obsługi.
Str. 49 instrukcji obsługi.
a ja proponuje strony od 1 do 149
stachmuszel
21-11-2008, 15:12
:-) :-) :-)
tak ma byc, radze zaopatrzyc sie w ksiazke o fotografi i tak jak poprzednicy poczytac o glebi ostrosci
tip: zwieksz przyslone do np f8, wydluz czas naswietlania i zobacz wynik
http://http://rapidshare.com/files/3303202/Nikon_D80.pdf.html
zielik13
21-11-2008, 17:55
To jak w tej reklamie "Miałem iść po chleb, a wróciłem z pralką". Tak samo i tu: "Miałem kupić małpkę za 700zł, a sprzedawca wcisnął aparat za 2700zł, który na dodatek nie "łapie ostrości". Coraz częściej się na tym forum można pośmiać i to poza działem HUMOR. :-)
ja sie temu wcale nie dziwie, powiedziawszy prawde to IMHO co raz wiecej osob bedzie chodzilo z lustrzankami po miescie niz z maupkami.
powod? cena, i jak ktos na tutejszym forum zacytowal reklame sony: z takim aparatem wyglada sie trendy, a ze robi zdjecia w auto jak robi to juz inna para kaloszy. wspolczuje tylko sprzedawcom jak zaczna sie zwroty albo reklamacje sprzetu za 2k PLN, ktory nawet ostrosci zlapac nie potrafi ;)
a poprostu obiektyw był zepsuty. Wymienili mi na nowy i jest ok.
Weź kolego przeczytaj dwa razy instrukcję obsługi i jakieś książki o foto, bo widać żeś kupił aparat bo ładnie wygląda. Mi również się podoba. Pozdrawiam
wspolczuje tylko sprzedawcom jak zaczna sie zwroty albo reklamacje sprzetu za 2k PLN, ktory nawet ostrosci zlapac nie potrafi ;)
a tam, gadasz ;)
zwrotow nie beda przyjmowac wiec sprzet trafi na all... a ze bedzie go duzo, ceny beda nizsze :)
z trollich rak ja bym nie kupil jednak...;). bo przeciez ostrosci nie lapal, to w akcie desperacji i rozpaczy "przelecial sie kawalek" tudziez "puklem go letko"....
;).
Ja mam iny porblem a nei bardzo wiem gdzie umieścić ten wątek. Mam Nikona D80 i szkło 18-70 (też go mam niedługo i wiem że dużo jeszcze nauki przede mną) ostrość łapie mi dobrze nie mam z tym problemów niemniej jak byłem ostatnio w plenerze i było nieco zimniej to AF z obiektywu wydawał dziwaczne odgłosy. działał o wiele głośniej niż zawsze. czy to wpływ zimna czy o co chodzi
wplyw zimna. pod wplywem niskiej temperatury smary uzywane do przekladni (w tym takze i przekladni napedu AF) tezeja, powodujac nieco wieksze opory podczas ruchu.
Czy to czyms grozi? zapewne nie, o ile byl to jakis tam krotki okres czasu.
dzięki.:) w akcie obawy przed zniszczeniem silniczka wyłączyłem AF i ostrzyłem ręcznie. Też można ładnie wyostrzyć i prawie tak samo szybko :)_