Zobacz pełną wersję : Camera Control - używacie?
własnie po roku użytkowania d80 uruchomiłem camera control:). Wczesniej nie było mi to potrzebne wiec....
Dopiero po przejściu do studia i nieposiadaniu światłomierza nastapiła potrzeba bezposredniego zrzucenia zdjecia na laptopa aby podejrzec jak wyszło, bo na wyswietlaczu przeciez nei oceni sie dobrze ekspozycji.
Jakie było moje zdumienie po odpaleniu programu:) wszystko jak na tacy wyłozone. Parametry , histogram, przeswietlenia etc....., sterowanie body z poziomu programu. Nie da sie tylko aparatu przestawic bez dotykania ;) i zmienic ogniskowej , ale cóz nie mozna miec wszystkiego.
Domyslam sie ze wiekszosc z Was wszystko to wie(choc sporo osób mi mówilo ze D80 nie da sie bezposrednio podpiac do kompa), ale chciałem sie podzielic moja radoscia z odkycia pomocy przy pracy w studiu jak i nowych mozliwosci.
Pozdrawiam :)
jak widac człowiek uczy sie całe zycie :)
powinno pójsc
ze strony nikon.pl
Wymagania systemowe - Windows
System operacyjny
Windows XP Home Edition
Windows XP Professional
Windows 2000 Professional
Tylko wersje zainstalowane fabrycznie.
Procesor
Zalecany Pentium 300 MHz lub szybszy
Pamięć RAM
256 MB (zalecane 768 MB lub więcej)
Miejsce na dysku twardym
Wymagane 50 MB na potrzeby instalacji oraz 1 GB na potrzeby działania programu Camera Control Pro
Wymagania dodatkowe
Wyświetlacz 800 x 600 pikseli lub wiecej z 16-bitowymi kolorami (High Colour/tysiące kolorów)
Interface USB: obsługiwane wyłącznie poprzez wbudowane porty USB. IEEE 1394: Jedynie OHCI-komletne płyty
Uwaga: Współpraca w przypadku połaczeń USB hub nie jest zagwaranowana.
Współpraca z serią aparatów D2 , D1 , D200, D100, D70 , D50
Podczas instalacji wymagany jest napęd CD-ROM
Wymagane połączenie z Internetem dla Nikon Message Center
nie ma tu d80 a działa wiec i z D40 tez zadziała
Można korzystać tylko z tych aparatów, które mają możliwość przestawienia połączenia USB - MTP/PTP
Jakiej dlugosci kable usb uzywacie? Kupilem kiedys 3 metrowy, ale byly problemy z zasilaniem, bo komp widzial, ze sie cos podlacza, ale nie wiedzial co i wolal o sterownik...
Jakiej dlugosci kable usb uzywacie? Kupilem kiedys 3 metrowy, ale byly problemy z zasilaniem, bo komp widzial, ze sie cos podlacza, ale nie wiedzial co i wolal o sterownik...
0sobiście używam 3m, ale problem może polegać w rodzaju kabla, potrzebny jest kabel do USB 2. Taki dokładnie problem miałem z drukarką, po wymianie kabla na USB2 problem zniknął.
Nie powinno być problemów z zasilaniem. Bo zasilanie masz na obydwu końcach - i w body i w kompie. CCP działa na 3metrowym kablu.
ja kupiłem 5m przejsciówke za 12 zł w sklepie komputerowym. smiga ze az miło :)
Współpraca z serią aparatów D2 , D1 , D200, D100, D70 , D50
(...)
nie ma tu d80 a działa wiec i z D40 tez zadziała
Potwierdzam. Podłączyłem kiedyś tak z ciekawości u znajomego D40 i działało jak ta lala. W sumie dla amatora fajny bajer, ale zdaję sobie sprawę że w studiu moze być bardzo użyteczny.
ja uzywam połączonego 2 x 2m i smiga jak przeciąg ;)
i wy wszyscy używacie tego w domu czy w studiu?
Ja w studio. Bardzo ułatwia i przyśpiesza pracę, oczywiście jeżeli komuś nie przeszkadza aparat na smyczy :)
tak myslalem, jakos nie widze tego w domu :)
a co do placenia za to to fakt, IMHO NIKON sie nie popisal
w........... jest to, ze zakupiłem CCP 1.0 używałem z D80. Teraz dokupiłem D90 i muszę płacić kolejny raz bo z tym body to współpracuje nowsza wersja programu CCP 2.3 bezpłatnego upgrade CCP 1.0 nie jest przewidziane. No ale to znane numery Nikona
ja uzywam w studiu :) domowym
jak ustawic aby po zrobieniu zdjecia własnei ono wyskakiwało w glównym oknie? bo u mnie jest tak ze musze jeszcze myszka najechac na nie i wtedy podglad mam, a to uciazliwe jest co zdjecie do lapka latac.
Ja w studio. Bardzo ułatwia i przyśpiesza pracę, oczywiście jeżeli komuś nie przeszkadza aparat na smyczy :)
A jak komuś przeszkadza to polecam WT-4.
Cytat:
Napisał motyl Zobacz post
Ja w studio. Bardzo ułatwia i przyśpiesza pracę, oczywiście jeżeli komuś nie przeszkadza aparat na smyczy
A jak komuś przeszkadza to polecam WT-4.
przy cenie wt-4 ten kabelek chyba jednak nie przeszkadza :)
.
Dopiero po przejściu do studia i nieposiadaniu światłomierza nastapiła potrzeba bezposredniego zrzucenia zdjecia na laptopa aby podejrzec jak wyszło, bo na wyswietlaczu przeciez nei oceni sie dobrze ekspozycji.
a histogram, przepalenia itp dostępne "narzędzia?
Można korzystać tylko z tych aparatów, które mają możliwość przestawienia połączenia USB - MTP/PTP
A D700 ? Działa czy nie? nie szukałem tego info.
A D700 ? Działa czy nie? nie szukałem tego info.
Sprawdziłem, działa.
a histogram, przepalenia itp dostępne "narzędzia?
histogram widoczny, przepalenia rózniez widoczne
histogram widoczny, przepalenia rózniez widoczne
Wiem, że CCP to pokaże, ale body też. Kwestionowałem to, że na LCD body nie da się ocenić ekspozycji. Nie patrzy się na jasność zdjęcia na LCD, a na histogram, próbując go dosunąć do prawej (zwiększając ekspozycję) i jednocześnie ewentualnie kontrolując czy już nie miga przepał.
Na laptopie zobaczysz dokładniej detale na zdjęciu, rozłożenie świateł itp, ale ekspozycję idzie ocenić tak samo w body i w laptopie.
..........
jak ustawic aby po zrobieniu zdjecia własnei ono wyskakiwało w glównym oknie?........
Tools/Download Options.........trzecia zakładka od góry ustawiasz Show it with Viewer
Tools/Download Options.........trzecia zakładka od góry ustawiasz Show it with Viewer
dziekuje :)
USB działa na 5 metrów. Kolejne 5 m można podłączyć przewodem USB ze wzmacniaczem i tak 3x, czyli można max. 15 metrów i nie powinno być problemów. Koszt kabla USB ze wzmacniaczem to jakieś 40-60 zł za sztukę.
to by znaczylo ze w D60 czy D700 nie pojdzie, a tak ne jest. CCP wymaga trybu PTP/MTP, ten tryb maja wszytskie DSLR Nikona, niektore maja dodatkowo mozliwosc pracy jako Mass Storage. Przy D700 trzeba po prostu uzyc najnowszej wersji, przy D1x czy tego typu zabytkach trzeba uzyc starszych wersji lub nawet Capture Camera Control
DarekD80
29-11-2008, 08:13
A czy LV działa z poziomu CCP z D80 ?
A czy LV działa z poziomu CCP z D80 ?
tak, kawe tez robi. a tak serio: od kiedy D80 ma LV? ominal mnie nowy firmware?
Valwit, od nowego software slyszalem ze D80 po piwo bedzie smigac ;)
Nowa wersja 2.3 z D-90 działa prawidłowo. Poprzednia 2.2. nie widziała aparatu podłączonego do kompa.
Właściwie tylko z ciekawości ściągnąłem triala. Niestety browara nie przynosi, może dlatego, że trial ;)
Nowa wersja 2.3 z D-90 działa prawidłowo. Poprzednia 2.2. nie widziała aparatu podłączonego do kompa.
Właściwie tylko z ciekawości ściągnąłem triala. Niestety browara nie przynosi, może dlatego, że trial ;)
nie, browara bedzie D80 przynosic, ale tylko z nowym FW :) a tak powaznie, do dotychczas zawsze tak bylo ze nowe puszki dzialaly tylko z najnowsza wersja, co jest o tyle mile ze z kazda nowa pucha jest update, i co za tym idzie poprawiaja bledy, CNX niedlugo tez pewnie dostanie update, zwyczajowo w styczniu bywalo, chyba ze D3x wczesniej bedzie dostepny :)